Retete pentru tine

Ziua tatalui (tatilor), a treia duminica din Iunie

  • Trimis de Admin
  • 14 iunie 2013, 16:50:03 EEST
  • 2.385 vizualizari
Trimite Denunta

Duminica viitoare este ziua tatalui (Father's Day). Cu ceva vreme in urma am scris despre Ziua Mamei si m-am gandit ca si noi tatii meritam ceva atentie.

Scurt istoric

Ziua Tatalui i (Father's Day)., a urmat logic in calendarul sarbatorilor americane dupa modelul "Ziua Mamei". Trebuia sa se complementeze cumva aceasta sarbatoare a mamei, ca sa nu se simta tatii discriminati. Asta a fost si ideea de la care a pornit Sonora Smart Dodd cand a batut la usa pastorului din localitate (din Spokane, Washington) in 1910 si a cerut aceasta sarbatoare.

 

Ea a propus ca zi de sarbatoare data de 5 Iunie (ziua tatalui ei William Jackson Smart, un veteran al razboiului civil, tata singur, care a crescut 6 copii). Pastorul avea treaba, a dus-o cu vorba, si a reusit sa scape de ea organizand aceasta celebrare abia in a treia duminica din Iunie. Si asa a ramas! In 1972 presedintele Richard Nixon a semnat o lege si a introdus aceasta zi in calendarul oficial al sarbatorilor nationale.

 

Conform tabelului din Wikipedia, in Romania aceasta zi se sarbatoreste in a doua duminica din Mai! In majoritatea tarilor insa este ca in Statele Unite.

De ce sa ne sarbatorim tatii?

Exista multe modele de tati:

  • si curvar, care vine acasa turmentat, isi bate nevasta si copiii. Asta nu merita sarbatorit ci batut!Tatal betiv
  • Tatal bruta, similar cu tatal de mai sus dar care in plus isi agreseaza sexual copiii. Asta nu merita sarbatorit ci incarcerat.
  • Exista , care cred ca misiunea lor este sa aduca bani in casa si atat! Nu au timp de cresterea copiilor, si cred sincer ca aceasta este "menirea" sotiei. Daca ii intrebi repede in ce clasa este fetita lor, cand este data de nastere a baietelului, au dificultati sa raspunda. In cazul lor cred ca avem dreptul sa uitam sa-i sarbatorim. Probabil ca oricum nu le pasa?tatii "super-ocupati"
  • Exista tatii normali, care cot la cot cu sotia se lupa cu problemele zilnice. Contribuie la situatia financiara a familiei, merg la sedintele cu parintii, ajuta copiii la teme, stiu sa schimbe un scutec, se scoala si ei noaptea sa legene bebelusul, inteleg modelul vietii de cuplu si ca a fi parinte inseamnsa sa te implici. Ei merita sarbatoriti!
  • Exista tatii implicati sau super implicati, acei tati care daca este nevoie intra in concediu post natal, care isi petrec mai mult timp cu copiii decat mama, tatii singuri, care trebuie sa fie implicati ca nu au alta alternativa. Ei sunt probabil "tatii eroi" si merita sarbatoriti din plin.

Ar mai exista o dimensiune de categorizare:

  • tatii autoritari, duri care nu isi arata emotiile
  • tatii calzi, afectosi, care nu au nici o problema sa-si imbratiseze copiii, sa accepte ca uneori gresesc,...etc.

 Ne sarbatorim tatal pentru ca merita! Dar pentru asta trebuie sa fie macar un tata normal!

 

Ce cadouri sa oferim tatilor?

Mie nu imi plac sarbatorile si nu stiu sa primesc cadouri. Mi se pare ca sarbatorile marcheaza destul de brutal trecerea anilor. Nu am nevoie de o zi anume, de o sarbatoare, sa fiu fericit. Vreau sa fiu fericit in fieacre zi, iar daca sunt, vreau ca aceste zile sa treaza cat mai greu!

 

Cred sincer ca orice tata din categoria "tata normal" in sus se bucura cel mai mult daca este inconjurat de familie, de sotie si mai ales de copii. Nici un cadou nu este mai mare decat dragostea sincera a copiilor sai (asta pentru cei din categoria care isi suspecteaza sotia ca s-a casatorit din interes :) )

 

Asa cum domnii au probleme majore ca nu stiu ce sa mai cumpere sotiei la aniversari banuiesc ca si sotiile au aceste dileme majore. Va dezamagesc spunand ca nu o sa va spun ce cadouri le plac barbatilor. Aici este vorba despre tati. TATA = unul sau mai multi copii, iar nimic nu poate sa inlocuiasca o imbratisare de la cel mic, o poezie, un cantecel, un desen, o constructie din Lego,  o ora de fotbal impreuna.

 

Doamnelor, voi ce fel de tati aveti alaturi de voi? Ce fel de tata ati avut? Ce tipuri de tati mai exista?

 

Pentru tatii care citesc acest articol le recomand testul:
Ce fel de tata esti?

 

Comenteaza acest articol! Sau discuta  pe Forum despre: Momente speciale din viata unui tata