Ultimele Stiri

Bebelușul nu are scaun? Iată cum ajutăm bebelușul să aibă un scaun - sfaturi practice pentru părinți stresați

Bebelusul nu are scaun? Iata cum ajutam bebelusul sa aiba un scaun - sfaturi practice pentru parinti stresati

Bebelușul nu are scaun? Iată cum ajutăm bebelușul să aibă un scaun - sfaturi practice pentru părinți stresați

Bebelusul tău nu are scaun și crezi că e constipat? A învăța modul de a-l ajuta pe bebe să aibă un scaun este un truc important pe care majoritatea părinților ar trebui să il  deprindă. Contrar miturilor populare, nu orice bebeluș devine expert imediat în umplerea scutecelor cu succes :)

DAR, faptul că bebelușul tău nu are un scaun zilnic nu înseamnă întotdeauna că există o problemă și că e constipat - iar aceste sfaturi te vor ajuta sa devii expert in conținutul și frecvența scutecelor bebelușului tău.

- vei citi:
Ce înseamnă un scaun „normal” la un bebeluș?
Continutul si frecventa unui scutec la bebelusii alaptati  - DIAGRAMA
O schimbare a alimentației poate schimba și frecvența mișcărilor intestinale
Cum să ajuți nou-născutul să aibă un scaun - ghid rapid

Ce înseamnă un scaun „normal” la un bebeluș?

Faci parte din categoria parintilor de bebelusi ingrijorati ca bebe nu are scaun si pare constipat? Înainte ca părinții să înțeleagă cum să-l ajute pe nou-născut să aibă un scaun, trebuie să înțeleagă ceea ce constituie scaunele „normale”.

„Sugarii care au scaune de mai multe ori pe zi ca nou-născuți, vor ajunge să aibă un scaun odata la câteva zile și acest lucru este normal”, spune dna dr. pediatru Stefana Zamfir. „Bacteriile intestinale ale sugarului se schimbă și se maturizează pe măsură ce copilul crește. Aceste bacterii joacă un rol important în procesul de digestie și sunt într-adevăr unul dintre motivele pentru care scaunul bebelușului se schimbă în primele câteva luni de viață.”

Pentru bebelușii care sunt alăptați exclusiv, aceste modificări pot fi și mai extreme. INSA - nou-născuții alăptați pot fie să aibă un scaun după fiecare hrănire, fie să treacă câteva zile fără nici un scaun.

Citeste si Constipatia la bebelusii alaptati - cum o tratam?

Continutul si frecventa unui scutec la bebelusii alaptati  - DIAGRAMA

Ceea ce ne interesează, în calitate de pediatri, este consistența scaunului și dacă copilul pare să aibă un fel de disconfort”, spune medicul citat.


În cazuri clare de
constipație, peditatrii îi avertizează pe părinți să nu caute remedii pe care le-ar putea găsi pe grupurile de pe Facebook. În plus, dna doctor spune ca lipsa mișcărilor intestinale nu înseamnă că un copil este deshidratat. De fapt, singurele lichide pe care un bebeluș ar trebui să le primească sunt laptele matern și/sau formula. Părinții NU trebuie sa ofere apă copiilor cu vârsta sub 6 luni! Dacă bebelușul are scutece umede, dar nu scaune, poți fi sigur că deshidratarea nu este problema.

O schimbare a alimentației poate schimba și frecvența mișcărilor intestinale

Pentru un bebeluș care nu are un scaun, medicul spune că există remedii fără prescripție medicală care pot fi administrate. „Ocazional, voi recomanda un probiotic, dar prefer să văd copilul mai întâi și să aflu mai multe despre alimentație și istoricul scaunelor”.

Pe măsură ce bebelușii cresc și încep să consume alimente solide, o schimbare a alimentației poate schimba și frecvența mișcărilor intestinale. Nu este neobișnuit să observi o reducere a mișcărilor intestinale. Dacă constipația este o problemă după diversificare, se recomandă alimentele ce încep cu litera P: piersici, prune uscate, pere.

În afară de probiotice și de noi opțiuni alimentare, pot exista, de asemenea, modalități manuale de a face pune lucrurile în mișcare, potrivit Asociației Americane de Pediatrie. Dr. Daniel Zoller, deși avertizează că metodele nu sunt „bazate pe dovezi”, asta nu înseamnă că nu sunt utile.

Una dintre metodele mele favorite este „bicicleta”, spune medicul de la Academia Americana de Pediatrie. „Pune copilul pe spate, ia-i picioarele în mâini și mișcă-le într-un cerc înainte și înapoi, ca și cum ar merge cu bicicleta. Fă acest lucru timp de aproximativ 10 minute, cu pauze și repetă de mai multe ori pe zi. Majoritatea copiilor consideră că este destul de distractiv."

Cum să ajuți nou-născutul să aibă un scaun - ghid rapid

Evită metode precum stimularea rectală manuală care poate determina dependență unui copil!
Încearcă probiotice, dar asigură-te că soliciți îndrumarea unui medic pediatru.
Dacă un bebeluș mănâncă solide, adaugă „alimente ce încep cu litera P”, cum ar fi piersici, prune și pere.
Încearcă metoda „bicicleta” - pune copilul pe spate, ia-i picioarele în mâini și mișcă-le într-un cerc înainte și înapoi, ca și cum ar merge cu bicicleta. Fă acest lucru timp de aproximativ 10 minute, cu pauze și repetă de mai multe ori pe zi.
Indiferent de metoda în care părinții încearcă să-și ajute nou-născuți, Zoller observă că este important ca pediatrii să fie implicați în acest proces. Există pericolul ca bebelușii să devină dependenți de modalități prin care să-i facă să aibă un scaun, prin urmare, înrăutățind problema. Acest lucru este valabil mai ales cu tehnica de stimulare rectală manuală. „Acest lucru poate fi periculos, deoarece bebelușii pot învăța să depindă de acest lucru pentru a avea o mișcare intestinală”, spune Zoller. „Nu aș recomanda acest lucru decât dacă este îndrumat în mod special de medicul pediatru.”

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 autor: Desprecopii.com -  Toate drepturile rezervate (c) 2023
Material redactat cu sfaturile dnei medic pediatru Stefana Zamfir
referinte
Dr. Daniel Zoller - Academia Americana de Pediatrie 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Link Original...


Tag-uri:Niciuna
0 comentarii
Denunta            

Citeste mai Departe

Stiri Recente