Sari la conținut

Sari la conținut


* * * * * 3 voturi

Atentie la capuse,la Borelioza,la Lyme ! (2)


203 raspunsuri la acest subiect

#181
Mariaa

Mariaa

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.726 mesaje

Postat 15 august 2008 - 14:38

ok, mi64, am sa schimb.

tabelul l-am pus si eu la un moment dat aici, insa nu in forma de tabel ci ca text.

cum te mai simti?



nu mai stie nimeni nume de medici pe la care ati fost si pe care-i putem trece in lista?







[ruga]pentru Emma



sustine si tu lupta asta! semneaza si tu petitia!
[flo]



Lyme

blog DC,Impreuna Timisoara






"mai bine mori in picioare decat sa traiesti in genunchi" Che Guevara




#182
mi64

mi64

    Nou venit

  • Membri
  • Punct
  • 12 mesaje

Postat 15 august 2008 - 15:28

Buna Maria, petitia am semnat-o deja.
Fiul meu e foarte bine (el a fost bolnav nu eu),dupa 3 luni de la tratament(in noiembrie) la DualDur nu mai exista nici o spirocheta in sange, dr. Bozsik ne-a felicitat si mi-a spus ca avand in vedere ca e prima infectare si am inceput rapid tratamentul sunt sanse foarte mici ca bacteria sa fi luat forma chistica.Ii mai dau tot anul asta VITANAX PX4 pt. sistemul imunitar (mai ales ca e si in crestere acum-are 14 ani).L-am intrebat acum daca mai e cazul sa ii repet Elisa sau alte teste si mi-a spus ca atata timp cat se simte bine nu trebuie "sa imi fac griji pentru LB "
Despre medicii de aici o sa ma mai interesez de ceva nume,bolnavii pe care eu ii cunosc au urmat sau urmeaza tratamentul dr. Bozsik.(pe cont propriu sau cu sprijinul medicului de familie- exista medici de familie extraordinari!!).Asta nu inseamna ca nu exista bolnavi care s-au tratatcu succes aici, dar nu ii cunosc eu!!

#183
silvi_2005

silvi_2005

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.570 mesaje

Postat 17 august 2008 - 17:59

Salutari si de la noi.
Maria cum se numeste petitia ca vreau sa o semnez si eu, mie mi se deschide la ceva petitie pentru reproducerea artficiala si la petitii online apar o multime, multumesc.
I-am trimis lui Cris pe mail traducerea facuta de mine, o va posta ea dupa ce va verifica si modifica ceea ce crede de cuvinta.
Am ramas si eu impresionata de articol, cred ca multi oameni ar putea fi salvati daca ar fi informati din timp.


Silvi si strumf mic Alain 19.01.2006


#184
ionescu.cris

ionescu.cris

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 218 mesaje

Postat 18 august 2008 - 19:06

Buna ziua !!
voi incerca sa finalizez cat mai repede materialul despre Conferinta tinuta in Germania in 5 mai 2008; cel tarziu joi voi pune textul pe forum .
Va reamintesc insa ca este vorba doar de prima parte .

Minossota , ce a facut sotul tau in Ungaria ??
Trebuie sa inteleg ca a primit o antibioterapie combinata ?
Despre ce este vorba ??

O zi buna
Cris


#185
cristinaele

cristinaele
  • Membri
  • 1 mesaje

Postat 19 august 2008 - 14:53

Buna tuturor,

Am intrat pe acest forum la recomandarea unei prietene. Am gasit multe informatii utile si multumesc initiatoarei acestui topic: Mariaa.

Acum 2 luni si ceva am observat pe piciorul sotului meu o pata rotunda rosie. Pata se marea in fiecarea zi. A ajuns mai mare decat o palma. Pana la urma am mers la doctor. A luat pastile pentru alergie. Pata a continuat sa creasca acum este acoperita intreaga gamba de o pata imensa rosie cu maro in mijloc.
Saptamana trecuta a facut testele de Borrelia la Cantacuzino si medicul i-a dat diagnosticul Borrelia. I-a prescris antibiotice timp de 10 zile. Sper sa se vindece.
De ceva timp are o oboseala ciudata, spun eu. Doarme foarte mult atat noaptea cat si la pranz si tot se plange ca e obosit. Acum cred ca asta e un simptom de la Borrelia.

Un timp am locuit in Germania si prietenii imi spuneau ca cel mai periculos animal de la ei din tara este capusa. Eu radeam, nu puteam crede. Si totusi este foarte periculos si este si mai periculos intr-o tara unde nu sunt oamenii informati, mai ales doctorii.

Boala chiar exista in Romania, si chiar in Bucuresti.

#186
minossota

minossota

    Nou venit

  • Membri
  • Punct
  • 53 mesaje

Postat 19 august 2008 - 18:21

Salutare tuturor!

Imi cer scuze ca n-am mai reusit sa va trimit nicio informatie pana acum, dar ma revansez acum..;-)



Sotul meu s-a intors din Budapesta saptamana trecuta si a venit foarte incantat de domnul dr. Bózsik, foarte deschis si dornic de a sprijini pe toti care ajung la dumnealui. A vrut sa-i opreasca antibioticul Rocephin cu recomandarea de a continua cu Minocycline (5x50 mg if it will be tolerated 3 x 100 mg/day), dar cum la noi nu se gaseste a ramas tot pe Rocephin.

Schema de tratament data este:

"ANTIBIOTIC TREATMENTS

(antibiotics,year, duration,dosage) as the patient knows:

15 – 22 July = Doxicilina 2 x 100mg.

17 July – 5 August = Rocephin 2g – Recommended by neurological physician

5 August – Present = Rocephin 2 x 2g – Recommended by a physician

His leading symptoms the diplopia improved, but it is still present.

Might I mention that the changing of the antibiotics was plausible?

Neuroborreliosis lymei is characteristically caused by B.garinii substrain, which is sensitive to ceftriaxone. Their combinations do not give results that they are more effective according to our practice.



For supporting the damaged immune system Human Gammaglobuline is proposed either I.V. in 400 mg/bodyweight kg or i.m. 2,0 mL every weeks for 8-10 weeks or more depending the clinical state.

According to the present situation and our previous practice the following schedule could be proposed for another four weeks.



Rocephin 2 x 2000 mg in short infusion with cholagogum.

Ciprobay 2 x 250 mg and in the evening 500 mg

Tinidazol 2 x 500 mg/day and every second day 3x500 mg



Protexin 1-2 x one capsule or more to prevent candidiasis

Diflucan if it is necessary 2x100 mg/week

Hepabene 3x1 capsules/day or any kind of cholagogum

Vitanax PX4 3x2-3 capsules/day

Supplementation of Vitamins and minerals and trace elements very important.

Suffering from such a curious Dermatoborreliosis lymei metastatica could be generated by B.afzelii substrain, which is sensitive to doxycycline. Therefore I propose to follow the abovementioned treatment within ten days if it possible. This second treatment should be 6-8 weeks depending on the clinical improvement and the laboratory control investigations.



Minocycline 5x50 mg if it will be tolerated 3 x 100 mg/day

Please remind that not taken by empty stomach!

During the whole period together with the following antibiotics

Ciprobay 2 x 250 mg and in theevening 500 mg

Tinidazol 2 x 500 mg/day and every second day 3x500 mg



Protexin 1-2 x one capsule or more to prevent candidiasis

Diflucan if it is necessary 2x100 mg/week

Hepabene 3x1 capsules/day

Vitanax PX4 3x2-3 capsules/day

Supplementation of Vitamins and minerals and trace elements very important.



The philosophy and practice of the combined antibiotic treatment of Lyme borreliosis chronica was published in OrvHetil 2002, 143:1223-1224. I propose to study Burrascano, J.J. treatment schedule: Lyme Disease in Conn's Current Therapy 1997, 1:140-143.

Shortly: Application of fluoroquinolone and minocycline at the same time raises the efficiency of them up to hundred times in comparison to the mono-therapeutic effects of them alone. In addition to this synergistic effect the efficiency of minocycline alone is five times more than that of doxycycline.

The direct effect of Tinidazole on Gemma which is the spore-like form of Borrelia burgdorferi sensu lato was proved in vitro experiments by Brorson & Brorson (International Microbiol (2004) 7:139–142).

Beside these antibiotics, I suggest using infra-sauna or sauna or having a bath in hot water to support the effects of drugs, but keep in mind not to be exhausted the body or any other inconvenient for it.

Special proposal is Milgamma drg 4x100 mg and Milgamma N i.m. injection twice a week after the ending the antibiotic treatment.

Not more than one month after finishing the treatments, I propose a control Western-blot and DualDur® to get new data with these investigations for developing second schedule, if it would be necessary.
"



Nu am gasit vitaminele recomandate Vitanax PX4 (in Budapesta erau cei de la farmaciile naturiste in concediu), am sa comand pe internet sa i le iau.

Nu stiu unde sa gasesc Gammaglobuline, poate ma puteti indruma si pe mine. Multumesc mult!



Asta seara aveam programare la dr. Lawrence Chukwudi Nwabudike-medic dermatolog si homeopat care se pare ca trateaza boli de genul acesta, poate chiar Lyme. Oricum, dupa ce vom sta de vorba voi sti mai multe lucruri.



Cristinaele, nu e suficient antibioticul 10 zile. D-na doctor Butiurca a recomandat sotului meu sa faca IV Rocephin cate 4g/zi (2x2)timp de 6 saptamani, iar medicul de la Budapesta i-a dat schema de tratament de mai sus.



Sanatate la toti![pup]







Mamica de 2 baieti

Mihnea (20.01.2003)&Victor(10.02.2005)

#187
mi64

mi64

    Nou venit

  • Membri
  • Punct
  • 12 mesaje

Postat 19 august 2008 - 20:20

minossota:
VITANAX PX4 gasesti in orice farmacie din Ungaria(nu numai naturista)costa in jur de 13.000 HUF-120 buc.Nu stiu daca poti comanda pe Internet .Acum 6 luni nu aveau distribuitori in Romania.daca nu o sa reusesti eventual scrie-mi si o sa incerc sa caut pe cineva care mai merge.Din Cluj pleaca multi in Ungaria.
cristinaele: de ce nu incerci sa-i scrii la Budapesta doctorului Bozsik.? E un om extraordinar si raspunde oricui ii scrie.Nu trebuie sa mergi pana acolo daca ai rezultatele analizelor.Tratamentul e diferentiat in functie de pacient si de simptomele sale. Completeaza chestionarul lui si trimite-l impreuna cu rezultatele .Problema este ca nu stiu daca vei gasi vreun medic sa-ti accepte acest tratament.Solicita sprijinul medicului de familie.

#188
ionescu.cris

ionescu.cris

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 218 mesaje

Postat 21 august 2008 - 17:49

[hia] tuturor .
Aveti mai jos continutul Conferintei de la Gesellschaft-Germania .
Restul materialului va fi pus pe pagina , in momentul in care fetele din Franta vor termina traducerea din germana in franceza .
Am respectat traducerea , fara sa denaturez sensul frazei .
Lectura placuta !
Cris
Sylvi merçi pentru ajutor !!

Diagnostic si terapie
Borelioza / Boala Lyme
Recomandarile Societatii Germane care studiaza Borelioza
Mai 2008

Scrisa de catre o echipa de lucru a Societatii Germane care studiaza Borelioza, compusa din urmatorii membrii :
R. von Baehr, W. Berghoff, H. Bennefeld, H. P. Gabel, F.Hartmann, W. Heesch, G. Herrmann,
P. Hopf-Seidel, B.-D. Huismans, W. Klemann, U. Neubert, A. Roczinski, A. Schwarzbach, B. Weitkus,C.Uebermuth,J.Viebahn,P.Voss

Aceste recomandari se bazeaza pe lucrarile care au fost prezentat de catre membrii grupului de lucru in cadrul intalnirilor anuale din 2006 si 2007 ale Societaii Germane care studiaza Borelioza. Indicatiile, criticile si completarile au fost luate în considerare, în aceste recomandari. Aceasta versiune sintetizeaza discutiile din februarie 2008. Aceste recomandari vor fi, de asemenea, discutate si actualizate.

În ceea ce urmeaza, Borelioza este termenul folosit pentru a vorbi despre Borelioza Lyme sau boala Lyme .

Continut
Diagnosticul de boala Lyme
1 Practica cotidiana
2 Simptomele Boreliozei Lyme
2,1 Simptomele Boreliozei Lyme în primele faze
2,2 Simptomele cronice de Boreliozei Lyme
3 Analizele de laborator
3,1 Metode directe.
3,2 Metode imunologice indirecte

3.3 Exigentele Societatii germane care studiaza boala Lyme , in ce priveste analizele de laborator ale Boreliozei .

Tratamentul in Borelioza

4 .Tratament antibiotic
4.1 Medicatie unica (monoterapie )
4.2. Combinatii de medicamente
5.Antibiotice active impotriva Boreliozei.

Surse
Diagnosticul de Borelioza

Scopul diagnosticarii este de a recunoasterea cât mai repede posibil si a trata Borelioza cat si controlul succesului terapiei efectuate..

Practice curente :
În practica de zi cu zi, 3 situatii diferite apar în mod normal:

Situatia 1
Bolnavul se prezinta la cabinetul medical cu o capusa prinsa pe piele sau imediat dupa ce a extras-o. Este necesar sa i se dea unele indicatii:
• Supravegherea locului unde a fost muscat de capusa pe o perioada de 4 saptamani (6 saptamani maxim) si recomandarea de a prezenta din nou daca apare o roseata !
• Acest lucru se aplica de asemenea daca apare febra sau roseata -Eritem (Prezentarea de urgenta la medic) !
• Pentru alte simptome ca de exemplu cefalee, dureri articulare sau radiculite care sunt noi la bolnav (nu s-au manifestat anterior ) observatia trebuie continuata cel putin 12 luni.

Dat fiind faptul ca prima manifestare a Boreliozei poate sa apara dupa perioade de timp lungi ( luni sau ani ), Borelioza ramane mereu un diagnostic diferential de tinut cont ca « o boala vaga aparuta dupa o muscatura de capusa »
Efectuarea unor teste serologice imediate este lipsita de sens, si este indicata in situatia unei muscaturi de capusa provenita in timpul desfasurarii unei activitati profesionale ( pentru a excude o infectie precedenta de Borelioza) sau daca pacientul este cu antecedente de Borelioaza.

Daca capusa este disponibila ( la indemana), exista posibiliatea, de a face analiza PCR pentru bacteria Borrelia, care arata daca este vorba despre o capusa infectata. Aceasta analiza nu este o necesitate absoluta deoarece chiar si un rezultat negativ PCR nu poate exclude 100% prezenta bacterie de Borrelia si la un PCR pozitiv transmiterea bacterie se poate sa nu fi avut loc (11)

Daca medicul recomanda aceasta analiza,in cazul unui rezultat pozitiv , el nu poate sa faca altaceva decat sa prescrie un tratament cu antibiotice . Acelasi tratament care este indicat de altfel in cazul stadiilor precoce ale infectiilor cu Borelia ,cand o infectie cu bacteria Borrelia poate avea loc.

Situatia 2 :
Bolnavul se prezinta descriind simptome care pot sa apara la inceputul unei infectii cu borrelia:
Un eritem migrant sau un ansamblu de manifestari cutanate sunt indicatii pentru un tratament imediat.
Daca nu, in istoric (anamneza ) bolnavul este chestionat daca : A avut contact cu animale domestice sau salbatice ? A stat in gradina sau in natura ? A avut muscatura de capusa? Cat timp a ramas atasata pentru a suge sange?
Modificari ale zonei muscaturii ( mancarimi, arsura, roseata, umflare, zone rosii umflate circulare tumefactii modificari de culoare si consistenta ) ??

Un diagnostic de Borelioaza precoce poate fi déjà presupus, daca dupa aproximativ 10 pana la 14 zile dupa o muscatura de capusa apar ( ca manifestari noi ) simptome ale unui episod gripal, o senzatie de oboseala , o eventuala epuizare insotita de dureri articulare migrante trecatoare .

Amplasarea muscaturii de capusa pe corp este importanta din cauza consecintelor posibile ale infectiei cu borelia in vecinatatea imediata a locului piscaturii :
• Regiunea capului si a gatului …complicatii neurologice precoce.
• In proximitatea articulatiilor …simptome de artrita sau alte dureri in articulatiile aferente.

Daca anamneza si simptomele sunt in favoarea unei manifestari precoce a Boreliozei, o inspectie de ansamblu a plielii intregului corp este necesara. Numai astfel eritemele multiple discrete sau limfocitoame pot fi gasite ( in particular la copii pe lobii urechilor, mameloane sau partile genitale)

La situatia 2, se cere efectuarea testelor specifice pentru Borlioza in laborator ( Borrelia IgG/IgM- Elisa si Immunoblot ). Daca se banuieste clinic o Neuroborelioza, o punctie lombara este indicata impreuna cu anticorpii specifici Boreliozei.

Numai in cazul un Eritem Migrant tipic se poate renunta pentru moment la o investigare serologica, dar aceasta trebuie sa fie facuta in jur de 6 saptamani dupa , pentru obtinerea unui diagnostic si uramrirea evolutie infectiei . (Urmarea in partea 3 ; Analize de laborator )

Pentru anumite grupuri profesionale ( a se nota agricultori, muncitori forestieri si veterinari), (si in Franta si persoanele care lucreaza in florarii )consecintele muscaturii de capusa sunt pe lista bolilor profesionale indemnizate de catre organizatiile profesionale.

Pentru a obtine aceasta recunoastere, este recomandat in mod special sa descrie cu cat mai mare atentie istoricul bolii , sa se pastreze cu grija documente, atat de rezultatele clinice si de laborator facute in timpul examinarilor medicale cat si de realizarea unui caiet cu poze ale leziunilor cutanate ale persoanei in cauza .

Situatia 3

Pacientul vine cu simptome, care ar putea fi conditionate de catre manifestari tardive ale unei infectii de Borelioza.
Istoric (Anamneza) :muscatura de capusa, riscuri profesionale, eriteme, simptome anterioare si actuale .. Examen coporal : in special modificarile cutanate ? Modificari articulare? Anomalii neurologice?

In caz de manifestari tardive ale Boreliozei, simptomele si rezultatele sunt deseori mai putin tipice. Acestea sunt :
• Acrodermatite cronice atrofiante, inclusiv de gradul 1 ( specific pentru borelioza)
• Morfea (o varietate de sclerodermie)
• Mono sau oligoartrite asimetrice ale marilor articulatii
• Inflamatia cronica a tendoanelor
• Semnele de Neuroborelioza cronica sunt urmatoarele :
• Neuropatii periferice, sindroame cu dureri difuse
• Tulburari cognitive, modificari / tulburari psihice
• Inflamare cerebrala /Encefalita ( boala Rasmussen- foarte rara )
Simptomele comune necaracteristice ca « starea gripala », febra, oboseala si epuizare ( sfarseala), stari depresive, sindrom de rau difuz pot exista in toate stadiile de Borelioza.

In situatia 3, un diagnostic serologic in laborator pentru o infectie cu Borelia este intotdeauna indicata , inclusiv un examen de lichid cefalo-rahidian Borrelia IgG si IgM - Elisa si IgG ,IgM- Immunoblot) pentru supozitia de Neuroborelioza.
In cazul unui rezultat serologis confuz si pentru a avea un punct de plecare in derularea tratamentului , se recomanda testul de control a LTT-borrelia (urmare in partea 3 –Analize de laborator )
Borelioza cauzeaza probleme specifice la pacientii in varsta, la care deseori un diagnosticul diferential trebuie sa ia in considerare numeroase alte boli (multi morbiditatea) cu suprapuneri de simptome.

2. Simptomele Boreliozei / Lyme

2.1 Simptomele Boreliozei in Lyme in prima faza ( faza precoce) :
Prima faza este caracterizata de eritemul migrant, care este observat la aproximativ 50% din cazuri (12). Simultan deseori apare un episod de pseudo-gripa.
Simptomele sau bolile urmatoare pot sa apara inca de la faza primara :
• Artromialgii trecatoare, artrite trecatoare ,
• Miostite, bursite,
• Entesite ( inflamatii de tendon)
• Dureri radiculare
• Cefalee
• Boli ale nervilor cranini , in particular paralizii faciale
• Tulburari de sensibilitate
• Tulburari de ritm cardiac.(RSB,LSB) AV , agitatii ventriculare de propagatie, insomnii .

2.2. Simptomele Boreliozei in Lyme cronice

Borelioza este o boala multi organica.Prin urmare analizele facute intr-un singur domeniu pot aduce erori de diagnostic.Acest risc nu poate fi evitat decat prin colaborarea interdisciplinara , prin colectarea a unui numar cat mai mare de informatii si in diagnosticul corespondent, ca urmare a unei analize multi-organ a acestei boli.
Pacientii care sufera de borelioza cronica evoca cel mai adesea aceste principale simptome : cresterea starii de oboseala si sfarseala, dureri ale muschilor si scheletului « trecatoare », cefalee, tulburari ale performantelor intelectuale si schimbari psihice.
Simptomele urmatoare se pot produce intr-o borelioza cronica (deseori la numeroase grupe de organe diferite in acelasi timp) 21.

Simptome vegetative :
• Oboseala
• Transpiratii, in timpul noptii si fara efort fizic, precum si bufeuri ,
• Frisoane si senzatie de frig,
• Umflarea ganglionilor limfatici, axilari si inghinali, deseori in vecinatatea locului de prima infectie( locul muscaturii ),
• Febra
• Scaderea rezistentei fizice, senzatie de dureri difuze ( senzatia de a nu se simti in forma )
• Intoleranta la produse alimenatre noi (si la alcool)

Simptomele cardiace
• Tulburari de ritm cardiac, (tahicardie in mod special in timpul noptii , palpitatii , extrasistole )

Myocardita si /sau paricardita
• Cardiomiopatie dilative

Simptome digestive
• Senzatia de voma , presiune in stomac , si dureri ale stomacului ,

• Dureri difuze in abdomen , balonari ;
• Diaree frecventa , constipatii rare
• Dureri musculo- scheletice :
• Dureri articulare , in general ale marilor articulatii , si cu localizare schimbatoare

• Dureri musculare asemanatoare courbatures sau dureri fulgaratoare ca si cand ar fi primit o lovitura de cutit
• Impresia ca muschii sunt tepeni
• Dureri in tibia , calcai in pozitia culcat

• Dureri ale cefei sau capului care radiaza spre umeri
• Dureri ale tendoanelor cu sau fara umflaturi ,ex tendonul lui Achille,cu simdromul canalului carpien , dureri ale picioarelor , si ale talpilor .
• Umflaturi care recidiveaza la maini si degete , deasemeni la degetele de la picioare

• Epicondylopathie (« tennis elbow ») et Bicepstendinopathie (« syndrome cervico-brachial »)

• Dureri ale toracelui in afara respiratiei ,din cauza durerilor costale si sternale
• Dureri ale articulatiilor maxilarului , « pocnituri « ale articulatiilor.

Simptome neurologice

Boli ale nervilor cranieni :
• Tulburari olfactive (nervul olfactiv)

• -Tulburari de vedere cu viziune difuza sau restrangerea campului de vedere (nerv optic )


• - Tulburari pupilare la lumina (dilatarea pupilelor –mydriaza )si anisocorie (diferenta ale diametrului pupilelor ) dureri care apar la msicarea ochior , diplopie (nerv ocular ,sau nerv motor ocular extern nerv trochléaire ou pathétic)

• -Dureri ale dintilor si arsuri pe limba ,ca si tulburari de sensibilitate ale fetei –nervul trigemen – inflamatii in zona unde nervul este atasat pe coloana !
• Paralizia fetei si pleoapelor ,apare adesea unilateral , foarte rar in amandoua partile.
• Dureri ale urechilor , hipersensibilitate la zgomot , ochi uscati , sau lacrimari abundente , tulburari ale gustului la dulciuri ,sarat si acru (Nerv facial)

• Acouphènes, zgomotre asemanatoare caderilor de apa , ameteli (Nervul stato-acustic)

• Tulburari de gust , tulburari de deglutitie, dureri de gat unilaterale , dureri gen amigdalita dureri ale fundului limbii -glosofaringiene

• Enrouement, aphonie, surditate , tulburari de deglutitie , simptome parasimpatice comme la bradycardie (Nerv pneumogastric)

• Dificultati in a ridica umerii si a roti capul (Nerv spinal accessoire)
• Tulburari de mobiliate ale limbii cu tulburari de pronuntare (Nerv hypoglose)

Tulburari ale sistemului nervos central :
• Dureri si intepenirea cefei

• Dureri violente si frecvente ale capului , difuze sau numai pe o parte , acentuate frontal , care abia raspund la analgezice .

• Tulburari de memorie , de concentrare , de inteligenta , de citit , la invatat , de vorbire cu frecvente lapsus-uri si dificultatea de a gasi cuvintele .
• Tulburari ale somnului

• Fluctuatii de umor , depresii , iritabilitate , agresivitate ,

• Crize de panica si frica

• Ticuri la copii ( ADS-Symptomatik )
Tulburari ale nervilor periferici

Senzatia de ingreunare engourdissement , piscaturi, dureri gen arsura , parestezii ,dureri ca niste « descarcari elecrice « , intepaturi , cel mai adesea la extremitati si cateodata in corp .

• Variatii de sensibilitate ale pielii (cel mai adesea Hyperpathie / Hyperalgesie)
Dureri dorsale si sciatice care se accentueaza noaptea (syndrom de Garin-Bujadoux-Bannwarth)

• Dureri ale pielii capului si radacinii fiului de par ( inflamatii ale radacinilor capilare )
• Contractii musculare involuntare , ridicarea tonusului muscular cu senzatia de intepenire la mers
• Pierderea stabilitatii la picioare , la indoirea genunchiului ceea ce determina un risc de cadere .


Simptome urogenitale

• Arsuri la vezica urinara si presiune cu nevoia de a urina frecvent
• Tulburari de mictiune , incontinenta

• Probleme sexuale , scaderea si pierderea libido-ului

• Tulburari de erectie

• Sindroame de dureri recidivante (prostate, testicules, ovaires, vezica , vagin)

Simptome oculare
• Degradarea vederii , vedere deformata ), pierderea campului de viziune , tulburari ale vederii la culori , dureri oculare , tulburari oculomotorii cu diplopie binoculara , miscari oculare dureroase ,strabism de origine neclara .
• Episoade de infamatii recidivante ale ochilor (conjunctivite , keratite , kératite stromale, iritis, uvéite, cyclite, rétinite, papillites, névrite ale nervului optic si nevrite retro-bulbare , inflamatii ale vaselor retinei si infalatii ale corpului vitros, ale retinei cu localizari variabile vascularite rétinienne, périphlébite, choroïdite, choriorétinite, rétinochoroïdite)
• Pseudo-tumori orbitale , edeme peri-orbitale si leziuni

• Marirea presiunii ochilor ca in cazul unui glaucom secundar

Simptome cutanate
• Eritem migrant si limfocitom borrélien, eritem multiplu si eritem recidivant
• Acrodermatita atrofianta cronica (ACA)
• Pete atrophisches pe parti ale corpului care seamana cu rezidurile unei dermatite atrophice maculosa
Din cauza unei singure comunicari cazuistice asupra prezentei agentului patogen in cultura sau biologie moleculara sau in testele serologice colectate de la pacient , in anumite cazuri , un raport etiologic trebuie luat in calcul in cazul infectiilor cu borrelia cu dermartosele urmatoare :
• Exanthema rose
• Limphom cutanat malin de tip B
• Sclerodermie circunscrita (Morphea )
• Lichen scleros si atrofic
• Dermatomiositis si dermatomiome
• Paniculite nodulaire

• Granulom anular

Remarca :

Din varietatea acestor simptoame frecvente , singur eritemul migrant , limfocitomul borrélian si Acrodermatita atrofianta cronica (ACA) sunt considerate dovezi ale bolii .

3 Analizele de laborator :
Analizele de laborator specifice sunt totdeauna indicate , daca simptomele si durerile indicate de pacient , sau semnele clinice gasite , pot sa fie rezultatul unei borelioze ;

3.1 Metoda directe
Borelia este o boala infectioasa . Printre criteriile strict stiintifice ( valabile in mod particular pentru studii si ca baza pentru publicatiile stintifice )numai cultura de bacterii de borelia este singura dovada a unei infectii cu borelioza .
Sensibilitatea acestei metode nu este luata in calcul in pentru practica cotidiana
Punerea in evidenta a ADN-ului de Borelia cu ajutorul « polymerase chain reaction » (PCR _Borelia )nu este 100% o dovada a prezentei bacteriei de borelia active ,dar este in tot cazul o dovada incontestabila pentru o infectie activa de Borelioza .
Testul PCR-Borrélia este relatif sensibil si scazut in particular in manifestarile tarzii ale boreliozei .
Estez necesar in cazul suspiciunii de neuro borelioza , de a se preleva lichidului cefalo-rahidian , iar pentru manifestarile cutanate se vor practica biopsii pentru a pune in evidenta agentul patogen .

Recomandari :
La pacientii cu manifestari tarzii sau persistente de Borelioza , mai ales in cazul unei expertize neclare , va trebui cautata prezenta agentului patogen : PCR –Borrelia si in culturi provenite din biopsii ale pielii sau alte tesuturi bolnave .
PCR –Borrelia nu este inca un examen EMB (Evidence –Based Medicine )
Proba culturii de Borrelia este EBM-_Leistung
Sensibilitatea acestor metode este relativ scazuta marind astfel gradul de dificultate in stabilirea diagnosticului , astfel ca posibilitatea unei infectii cu Borelioza este foarte ridicata .

3.2 Conduita in imunologia indirecta :
Detectia anticorpilor impotriva Borreliei (serologie Borrelia )
Serologia pentru Borrelia , este un diagnostic de baza pentru a afla daca exista o infectie cu Borrelia .
Un numar mare de instrumente se gasesc la ora actuala pe piata pentru toate metodele de test (ELISA , imuno-fluorescenta, imunoblot(Western Blot ))
Este recomandat sa se indice pentru analiza rezultatelor , metoda utilizata si fabricantul sistemului de teste.
Examenul care pune in evidenta prezenta anticorpilor specifici bacteriei de Borelia este posibil numai cu ajutorul testului Imunoblot (Western Blot)
Este necesar ca in toate cazurile in care exista suspiciunea clinica a unei infectii cu Borrelia sa se cearar testul IMUNOBLOT pentru Borrelia.
La indicatia medicului , cererea catre laborator trebuie formulata astfel :
Serologie pentru Lyme prin Western Blot .
Recomandata prin RKI si procedura obligatorie TC : Numai Elisa (sau alte metode de test ) cu Imunoblot ca test de confirmare( in faza de diagnosticare ), trebuie eliminat caci in acest mod acest acesta pana la 15% dintre pacienti sunt diagnosticati dingreseala cu o serologie negativa .
Motivul este ca in IMUNOBLOT , spectrul anitgenilor nu este identic cu cel disponibil in testul ELISA . Imunoblot este o metoda de detectie a anticorpilor impotriva Borreliei care sunt specifici si foarte sensibili.
Calitatea serologei pentru borelioza prin introducerea de antigeni recombinati a fost fara indoala ameliorata. Cu toate astea putem critica urmatoarele :
- Ca nu exista pana la ora actuala directive obligatorii pentru producatorii de programme de diagnostic , care sa indice antigenii specifici Borreliei care pot fi acoperite de instrumentele cu care se fac testele si,
- La ora actuala nici un control de lot de teste cu ajutorul unui panel de serum specifice approprié nu este efectuata de catre un organ examinator indepndent , autorizat de Stat.

Un diagnostic serologis poate fi negativ , mai ales in primele manifestari ale unei infectii cu Borelia , fara insa a exclude Borelioza .
Un rezultat serologic pozitiv indica ca pacientul intr-un moment oarecare a fost infecatat cu Borrelia . Totodata nu este posibil de determinat daca aceasta infectie este aciva sau vindecata .
Aceasta decizie nu poate fi luata decat de medicul tretant pe baza simptomelor existente si a des plaintes pacinetului .

Notiunea de cicatrice « serologica « in legatura cu rezultatul serologic pozitiv , nu trebuie utilizata de fara a cunoste cazul clinic.

Analiza PCR
In situatia unor suspiciuni clinice ale manifestarii Boreliozei in domeniul sistemului nervos central , o analiza a lichidului cefalo-rachidian este indicata inainte , si dupa tratamentul cu antibiotice ( terapie de control )
O pleocitoza – marirea in continut in proteine , si dovada unei sinteze intratecale de anticorpi specifici a bacterei de Borrelia ( pentru aceata un esantion de sange trebuie prelevat in acelasi timp )sunt considerate dovezi pentru o Neuroboreliosa acuta .
In cazul unei simptomatoogii neurologice cronice in curs cu borelioza , aceste rezulate foarte tipice , unele analize PCR pot fi discrete sau total absente .
Cu toata sensibilittea relativ scazuta , o analizea PCR-Borrelia a lichidului cefalo-rachidian trebuie ceruta .

Test de Transformare Limfocitara (LTT-Borrélia)
In numeroase publicatii , necesiatatea unei metode imunologice celualare este contestata pentru diagnosticul si supravegherea evolutiei Boreliozei .
De mai bine de 20 de ani , au recurs la testul LTT , ca o metoda de detectie de celule cu memorie T specific antigenului , chiar la pacientii bolnavi de Borrelioza .

Pentru necesitatea unei metode de imunologie celulara in domeniul testelor de ladorator pentru diagnosticul unei borrelioze putem avansa urmatoarele argumente :
• Sensibiliatea metodelor de cercetare a agentilor patogeni este foarte slaba in practica cotidiana .
• Un rezultat serologic pozitiv nu este o dovada pentru o Borelioza activa , tinand seama ca in manifestarile precoce pot sa se vindece spontan sau sa fieeliminate prin tratamentul cu antibiotice . IgM si mai ales anticorpii IgG pot persista mai multi ani.
Pe de alta parte un rezultat serologic pozitiv nu poate exclude cu certitudine existenta unei infectii de Borrelia activa , in particular in prima faza a manifestarilor Boreliozei .
In situatiile in care nici un rezultat pozitiv al culturii de Borelia sau PCR –Borelia nu este prezent , o indicatie poate fi obtinuta cu LTT-Borelia , daca incazurile concrete o Borelioza activa poate fi prezenta .
Este necesar de tinut cont de faptul ca un rezultat pozitiv suspect de LTT-Borelia , dar nu dovedit ( este numai o cautare de agenti patogeni pozitivi ) pentru o infectie de borelioza activa . In acelasi timp o conditie prealabila pentru laboratorul care realizeaza un test atat de important ca LTT-Borelia , este de a garanta nivelul ridicat de sensibiliate si specificitate .

LTT –Borelia este deja in stadiul precoce al unei infectii cu Borelia deasemni Eritemul migrant vizibil va deveni in mod normal negativ dupa 6 saptamani de la terminarea tratamentului cu antibiotic .

Indicatiile pentru LTT –Borrelia sunt :
• Dovada unei infectii cu Boreliza activa si simptome clinice indoielenice
• Controlul terapiei , 4-6 saptamanbi dupa termniarea tratamentului
Ca punct de plecare pentru un control cand exsita banuiala unei recidive a unei infectii cu Borelioza
Cateva laboratoare propun ca raspunsuri la aceste intrebari alte metode pentru a dovedi activarea celulelor T specifice Boreliozei , ca de exemplu testul ELISpot .

Cu acesta inducerea unei sinteze de cytokine este masurata pe plan celular . Avantajele acestui test rezida in faptul ca un rezultat este obtinut numai dupa 2 zile ( timpul pentru LTT este de 6 zile)
Socientatea germana de Borelioza nu poate insa sa evalueze acest test la ora actuala caci laboartoarele care fac testul LTT-Borelia , nu au pus la dispozitie date depre sensibilitatea specifica si nici anchete asupra acestor analize .

Este deasemeni recomandat sa se efectueze in paralel analize cu Imunoblot , ELISpot si LT-test .

CD57 (Natural Killer)

Celulele NK CD 57+ sunt subgrupe ale celulelor NK;
Celulele NK Cd 57+ prezente in sangele vor diminua semnificativ in special la pacientii care sufera de Neuroborelioza (22).

In conformitate cu acest studiu , o crestere a numarului acestor celule este considerata in parametri de laborator , ca o reusita a tratamentului antibiotic.
O functie biologica specifica a celulelor NK care nu a fost cunoscuta pana acum , este de a marirea capacitatea sistemului imunitar impotriva Borreliei.

O evaluare definitiva a celulelor NK CD 57+ ca baza de diagnostic in laborator a Boreliozei nu poate fi efectuata in acest moment datorita datelor insuficiente.

3.3 Cerintele Societatii Germane de Borelioza pentru analizele de laborator a Boreliozei

• Obligatia inevitabila care exista pana in prezent pentru persoanele testate de a avea o serologie pozitiva pentru a primi diagnosticul de bolnav cu Borelioza trebuie abandonata.
• LTT- Borrelia trebuie considerata ca o metoda indirecta in Borelioaza activa si deci rambursata de catre Casa de Asigurari de Sanatate.
• PCR-Borrelia trbuie adaugata in Evidence-Based Medicine EBM



#189
ionescu.cris

ionescu.cris

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 218 mesaje

Postat 23 august 2008 - 21:34

Buna ziua tuturor ;

Nici un mesaj , nici o opinie vis a vis de textul conferintei !! E adevarat ca mai trebuie pusa partea de tratament , insa succesul acestei intalniri de la Gesellschaft-Germania , rezida tocmai in faptul ca opinia medicilor se schimba in totaliate vis a vis de bolnavi .

Dupa textul Conferintei , la ora actuala un medic nu mai poate ignora muscatura de capusa argumentand ca nu prezinta nici un fel de pericol .

Cu sau fara Eritem Migrant , cu serologie pozitiva sau negativa , cu test pozitiv sau negativ al LCR , medicii vor trebui sa aiba in vedere tot timpul , si mai ales la aparitia unor simptome care sunt specifice bolii , ca este o manifestare a bolii Lyme / Borelioza .

De aceea este necesar ca fiecare care ajunge pe aceasta pagina sa informeze pe cei din jur .
Din intamplare am ajuns pe o pagina , unde toate tarile din Europa au semnat o conventie referitoare la Boala Lyme .
Pe tabelul prezentat Romania si inca o tara declarau ca "nu se cunosc" in teritoriu bolnavi cu Lyme .
In rest , fiecare tara avea un numar apreciabil de cazuri semnalate .
Unde trebuie incadrata ignoranta medicilor ??
La capitolul "nepasare" numai !!

Va doresc un weekend placut si multa sanatate !
Cris

#190
lore78

lore78
  • Membri
  • 1 mesaje

Postat 26 august 2008 - 10:43

E prima data cand scriu pe acest forum. Am si eu de-a face cu aceasta boala, chiar daca indirect, caci sotul meu a fost diagnosticat cu Lyme anul trecut in iarna.
Din anul 2004 de la incept, cand au aparut primele simptome doctorii din aceasta tara i-au pus diagnosticul de Scleroza Multipla si a facut tratament aproape 3 ani cu betaferon, adica exact dupa ce a fost diagnosticat cu boala la 26 de ani... Faptul ca niciun semn nu confirma diagnosticul de SM nu i-a pus pe ganduri pe niciunul din capetele luminate ale medicinii romanesti.
Zeci de RMN-uri cu cateva leziuni, care insa nu puteau fi absolut clare pentru SM, si nu erau evidentiate niciodata cu substanta de contrast, 2 punctii lombare fara rezultat clar, nicio imbunatatire dupa tratemntul cu cortizon, (care in cazul unor pusee de SM amelioreaza simptomele, nu insa si in cazul lui). Faptul ca se simtea foarte rau dupa fiecare injectie facuta tot la 2 zile timp de trei ani, faptul ca starea lui s-a inrautatit pe zi ce trecea...nimic nu i-a alarmat pe doctori, si am vizitat o gramada. Boala asta a afectat mult relatia dintre noi, si mi-e ciuda cand vad ca nici macar cei competenti nu cauta raspunsuri sau solutii. Singurul lor raspuns era ca sa fim multumiti ca am intrat in programul cu interferon!!
Sa nu mai lungesc, am ajuns dupa 3 ani la diagnosticul de Lyme pentru ca am continuat sa cautam o rezolvare pentru ca situatia sotului meu se inrautatea pe zi ce trecea. Din discutii pe net si cu multe alte persoane am aflat de boala Lyme si de clinica din Ungaria a dlui dr Bozsik unde acest diagnostic poate fi pus cu mare siguranta, prin niste analize care la noi nu se fac. Am asteptat 3 saptamani rezultatul si se pare ca se confirma infectia cu borrelya, deci boala Lyme.
Dupa prima etapa de tratament din primavara nu s-au vazut imbunatatiri, situatia sotului meu s-a agravat...acuma umbla foarte greu si nu mai stiu cum sa-l ajut, pentru ca deja a inceput sa-si piarda si speranta ca va fi vreodata bine. In septembrie va mai incepe un tratament, eu inca sper sa fie bine.
Pacat de acesti trei ani pierduti pe care nu n-i mai da nimeni inapoi, e trist sa ai asa probleme la nici 30 de ani... Ma bucur totusi ca s-a descoperit adevaratul diagnostic si sper sa nu fie prea tarziu, din cauza atator incompetenti care poarta titlul de "doctor", dar care sunt departe de ceea ce ar trebui sa reprezinte ei pentru un om bolnav.


Panic Questions

  • Poze pt o a 2-a sarcina

    PaulaTin
    - Ieri, 08:43

  • Bebe 1 aniÈ™or greutate mica

    lar
    - apr 22 2024 17:43

  • Bebe 1 an greutate mică

    lar
    - apr 22 2024 17:30

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

Last Blogs

  • Hainute

    Roxana3001
    - Ieri, 21:36

  • Adevărul despre sarcină

    IonIza
    - Ieri, 21:02

  • Ultima zi la job

    RoxiMada
    - Ieri, 18:42

  • Gata cu serviciul!

    Andreeaflore1991
    - Ieri, 18:10

  • nasterea

    Ralu31031992
    - Ieri, 14:18

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -