Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Madalina Manole, depresia si realitatea romaneasca


19 raspunsuri la acest subiect

#1
Admin

Admin

    Membru senior

  • Administrators
  • 3.322 mesaje

Postat 08 martie 2017 - 16:38

Duminica am vazut la TV anuntul ca mama Madalinei Manole a murit. Televiziunile au profitat de ocazie sa mai scoata pe tapet scandalul mortii Madalinei, La fel ca si atunci, scandalul primeaza si se ignora cauza: Depresia.

 

Imi aduc aminte cand am deschis forumul desprecopii intr-o dimineata si am ramas socat sa citesc acest mesaj: Madalina Manole, membra Desprecopii.com, a murit. Un mesaj lung cu aproape 500 de reactii si peste 80.000 de citiri.  O poveste trista din care multi au uitat esenta: Depresia este o boala!

 

Suicidul reprezinta statia finala si tragica a unei boli numite depresie majora, care apare datorita unui dezechilibru neurohormonal la nivelul creierului. In lume peste 300 de milioane de oameni sufera de aceasta boala, iar in Romania se estimeaza ca peste 2,5 milioane de romani sufera de depresie.

 

 

Deși există tratament, iar medicatia antidepresivă poate fi eficientă în 60-80% din cazurile de depresie, doar 25% dintre cei afectați urmează un tratament eficient. Motivele: lipsa de resurse, lipsa personalului medical specializat, stigma socială asociată bolilor psihice, evaluarea inadecvată.

Sursa:  https://www.depresiv...nerale-depresie

 

 

Depresia apare des la femeia insarcinata (Depresia in sarcina) sau dupa sarcina. Este o problema importanta si ingrijoratoare care nu trebuie neglijata. Daca suferiti de depresie, in orice forma, nu ezitati sa discutati cu prietenii, familia, specialistul. Sub anonimat va puteti deschide sufletul si pe acest forum. Sa nu va fie frica ca in Romania multi considera depresia un moft! Nu asteptati....

 

  • Va mai amintiti cum ati reactionat cand ati auzit de moartea Madalinei?
  • V-ati confruntat (va confruntati) cu stari de depresie? Cum v-ati descurcat sa depasiti momentul? Ce faceti in acest sens?

Daca aveti in jurul vostru persoane care sufera de aceasta boala, daca observati stari depresive la cei apropiati, nu ezitati sa interveniti!



#2
Alizee

Alizee

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 8.337 mesaje

Postat 08 martie 2017 - 17:55

Imi pare rau de viata pe care i-a fost frica sa si-o traiasca, sa ramana alaturi de copilul ei, sa-i indrume pasii zi de zi si sa-i daruiasca iubirea pe care numai o mama o are in suflet.

Imi pare rau ca nu mai este printre noi. 



#3
monicabo

monicabo

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 9.191 mesaje

Postat 08 martie 2017 - 18:21

Depresia, de cele mai multe ori, are cauze f adanci, care "sapa" incet dar sigur.

 

In cazul Madalinei, am inteles (din ce am mai citit) ca era f nefericita acolo, sotul ei nu o sustinea deloc, soacra (care avea grija de cel mic) asemenea. Soacra am inteles ca pusese "monopol" pe copil, nu prea o lasa pe mamica sa aiba grija de el, sa stea cu el, sa iasa cu el etc atunci cand era acasa. De asemenea Madalina nu era lasata sa-si primeasca parintii, fratele in vizita.... era cam singura pe acolo, fara sustinere, fara nimic... si atunci, din pacate, psihicul ei a clacat :(

 

Vedeti ca si dupa moartea ei, bunicii (parintii ei) nu au fost lasati sa-si vada nepotelul. Nici cu vorba buna, nici dupa sentinta judecatoreasca. Asa cum erau ei, aveau acest drept, de a petrece ceva timp cu nepotelul. Dar acest lucru nu a fost posibil.



#4
Letitia1

Letitia1

    Membru VIP

  • PAID
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 17.257 mesaje

Postat 08 martie 2017 - 18:29

Adica a intrat in depresie din cauza socrilor si a sotului? Ea era bine merci si din cauza lor a clacat? Eu nu cred asta. Ea a intrat in depresie dupa nastere, fara motiv. Nu iti trebuie motiv sa cazi in depresie. Pur si simplu se intimpla.

 

Din cite am vazut eu parintii ei, marcati fiind de moartea ei, au incercat sa caute un tap ispasitor si l-au gasit pe Mircea. Eu cred ca el nu lasa copilul cu ei ca sa nu ii bage in cap cine stie ce bazaconii. Bunicii nu au nici un drept cita vreme e in grija unui parinte iar acesta nu e deacord ca bunicii sa vada copilul. 



#5
CorinaDani

CorinaDani

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 13.603 mesaje

Postat 08 martie 2017 - 18:50

S-a scris ca ar fi facut depresie post-natala, iar faptul ca intrase intr-un con de umbra dpdv al carierei muzicale, i-a agravat starea. Parca facuse tratamente sau fertilizare, ca sa poata deveni mama ? Poate si medicamentele/stimularile au avut un rol negativ, prin schimbarea balantei hormonale...



#6
Cristina_C

Cristina_C

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 5.478 mesaje

Postat 08 martie 2017 - 23:10

Cu un psihic sanatos nu te baga in depresie nici sotul, nici soacra, nici seful, nici colegul de birou, nici vecinii si nici necunoscutii. Pe sot il pui la punct iar soacrei ii faci vant. Daca nu reusesti, pleci tu, te salvezi si iti vezi de viata si de copilul tau. Ea era o femeie independenta, isi permitea. La fel de bine s-ar putea spune ca a intrat in depresie si din cauza  rautatilor care i s-au servit aici, pe forum, dar nu cred asa ceva.  Pe atunci ea era insarcinata, i-am urmarit raspunsurile si nu parea sa puna la suflet. Le-a spus tuturor ce crede si avea dreptate, mi-a placut aitudinea ei. Toti artistii au "hateri". Si, da, era Madalina cea adevarata, stiu ca unii de aici se indoiau. Dar i-am trimis un mesaj de incurajare si mi-a raspuns de pe contul sotului. De altfel multi de aici i-au vorbit frumos, dar a fost si jignita gratuit.

Intr-un con de umbra au intrat si altii din generatia ei, dar traiesc si azi. Totusi Madalina urma sa lanseze un album, il promova in emisiuni! Din pacate nu mai avea putere sa faca nimic, era deja in depresie. Postnatala, cred si eu, sau poate avea dinainte un fond depresiv care dupa nastere s-a accentuat. A refuzat sa se trateze la psihiatru de teama stigmatizarii. Stiu ca au incercat acasa, cu un bio-energetician sau ceva de genul, dar nu s-a lasat convinsa sa se trateze serios. De buna voie nu se putea,  iar cu forta ar fi insemnat sa vina salvarea si sa o ia pe sus. Aici este problema - intr-un fel sau altul, bolnavul trebuie sa ajunga la medic. Multi lasa lucrurile asa pentru ca nu stiu ce sa faca, iar cel afectat este ultimul care ar face ceva.

Parintii ei erau siguri ca sotul si soacra au otravit-o, au declarat asa la ziare, la tv, si din motivul asta sotul a tinut copilul departe de ei. Nu puteau sa accepte concluzia legistilor, ca a fost sinucidere. Ei il considerau criminal pe sot, asa ca o relatie normala cu copilul era imposibila in aceste conditii. Parintii sufereau enorm si percepeau realitatea altfel, nu sunt de condamnat. Dar nici sotul nu este de condamnat ca si-a protejat copilul.

Dumnezeu sa le odihneasca pe Madalina si pe mama ei! 


Editat de Cristina_C, 08 martie 2017 - 23:27 .


#7
Cristina_C

Cristina_C

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 5.478 mesaje

Postat 08 martie 2017 - 23:55

Cred ca este ultimul mesaj al Madalinei de pe forum, din aprilie 2009 (subiectul era 'Madalina Manole - mamica' , deschis la Barfe) . Aflase sexul copilului, deci mai avea cateva luni de sarcina. Un om cu psihicul la pamant nu riposteaza asa...

 

'Vad ca ,,spiritele''s au incins! am intrat pe acest forum crezind ca am ce invata de la multe dintre voi,gindindu ma ca sinteti deja mamici ...deci femei cu scaun la cap si mai dotate intelectual decit altele. as avea raspunsuri la fiecare din PENIBILELE intrebari ce le trec unora prin cap,si care v ar pune la punct definitiv...dar...chiar realizez ca nu le meritati! si stiti de ce? pentru ca sinteti frustrate,complexate,neinformate total si...usurele rau cu mintea! PACAT,NISTE MAMICI ADEVARATE nu ar trebui sa aiba asemenea ,,preocupari de cate birfitoare''!imi e mila de voi si va las de acum incolo sa scoateti flacari pe nas si sa scrieti ce vreti. va las sa va aratati in fata celorlalte IN TOATA SPLENDOAREA VOASTRA! pina la urma ma distreaza ca va risipiti,, energia'' pe subiectul manole.PACAT INSA de copilasi!SA LE DEA DUMNEZEU sanatate ca n au nici o vina!la revedere si va imbratisez pe toate celelalte,ati fost niste scumpe cu urarile voastre! SA TRAITI FRUMOS! '

 



#8
Letitia1

Letitia1

    Membru VIP

  • PAID
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 17.257 mesaje

Postat 09 martie 2017 - 00:27

N-am stiut ca mama ei a murit intre timp. Foarte trista toata aceasta poveste.

 

Ps. Anul asta ar fi implinit 50 de ani.


Editat de Letitia1, 09 martie 2017 - 00:49 .


#9
Admin

Admin

    Membru senior

  • Administrators
  • 3.322 mesaje

Postat 09 martie 2017 - 16:56

Eu cred ca este important ca partenerul de viata, prietenii si identifice starile de depresie. Stiu, este greu, mai ales in cazurile in care persoana depresiva se inchide in ea si nu comunica. Nu stiu ce sa zic.... este complicat!

 

 



#10
Madanic

Madanic

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.591 mesaje

Postat 09 martie 2017 - 20:25

Eu am avut depresie post natala. Desi incercasem sa ma pregatesc pentru nastere, pentru viata cu un bebe, realitatea a depasit asteptarile mele cu mult. Am avut momente de panica ca nu ma voi descurca, ca as potea face rau copilului din nestiinta, ca nu am ce sa-i dau sa manance (fetita mea a avut peste 4kg la nastere si a pierdut 500g in maternitate, acum nu pare un capat de lume dar atunci mi se parea ingrozitor de mult).

Nu puteam sa dorm noaptea, imi era frica ca se va sufoca in somn. Nu imi era foame dar ma fortam sa mananc pentru ca eram sursa de mancare pentru copil.

 

Sotul a realizat primul si a decis sa lucreze de acasa ca sa ma ajute, apoi medicul pediatru a prins semnele (la fiecare vizita medicala intreba cum ma simt, daca ma preocupa ceva) si mi-a recomandat o lactation nurse si un grup de sustinere. I-a dat sotului meu informatii despre cum ma poate ajuta. Si am trecut peste asta. 

 

Depresia post natala e rezultatul furtunii hormonale combinat cu o stare psihica vulnerabila. 

Depresia ca boala psihica e mai complexa, si e legat de personalitatea individului (persoane care se sub apreciaza, sau sunt pesimiste sunt mai predispuse la stari depresive), are si componenta mediului in care traieste individul (expunere prelungita la stress, abuz fizic sau psihic, izolare). 

 

Problema e ca in Romania bolile psihice sunt vazute ca un stigmat, si lumea uneori refuza sa admita realitatea. Simptomele sunt de multe ori ignorate sau persoana care are depresie e sfatuita sa fie "barbata" ca exista altele mai rele in lumea asta. Si asta evident nu face decat sa mai adauge un strat de negru peste o viziune si asa intunecata a vietii.

Dupa mine intr-o familie functionala, membrii familiei nu pot sa nu observe simptomele depresiei (asta atata timp cat sunt informati asupra acestei afectiuni). Asa ca poate trebuie lucrat la informarea societatii cu privire la simptomele depresiei, la gradul ei de incidenta (ca sa arate oamenilor ca e mai comuna decat cred), la faptul ca un tratament ar readuce persoana iubita la viata pe care o avea inainte. 




Panic Questions

  • Bebe 1 aniÈ™or greutate mica

    lar
    - apr 22 2024 17:43

  • Bebe 1 an greutate mică

    lar
    - apr 22 2024 17:30

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

Last Blogs

  • Cum am tratat răcelile în sarcină

    Ana1298
    - Astăzi, 06:30

  • 36 saptamani

    Roxana3001
    - Ieri, 22:33

  • Luna a 8-a

    Pau26
    - Ieri, 22:12

  • Activități care m-au ajutat în sarcină

    Ana1298
    - Ieri, 21:39

  • Control trimestrul 2

    lili.95
    - Ieri, 19:50

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -