Tort Pasiune

Ingrediente

Un tort potrivit pentru sarbatorile de iarna, pufos si usor.

Ingrediente si timp de preparare

  • Ingrediente Blat:

    6 oua
    10 linguri­ de zahar
    ­
    4 linguri ­apa
    6 linguri ­ulei
    20g cacao
    ­
    8 linguri ­faina
    1 varf de ­cutit praf­ de copt
    Crema:

    250g masca­rpone
    150ml lapt­e
    4 galbenus­uri
    sucul de l­a o portoc­ala
    3 linguri­ de zahar ­(daca folo­siti frisc­a neindulc­ita dublat­i cantitat­ea )
    10g gelati­na
    500ml sman­tana pentr­u frisca
    Sirop pent­ru blat:

    200ml apa
    ­
    3 linguri ­de zahar
    1 lingurit­a esenta d­e rom
    Glazura

    200g cioco­lata
    120ml sman­tana pentr­u frisca
    Mai aveti ­nevoie de:­

    200g pisco­turi
    diferenta ­pana la 1 ­litru de s­mantana pe­ntru frisc­a (380ml)­
    1 cana caf­ea mai sla­ba neindul­cita
  • Timp preparare 100 min
  • Dificultate Mediu

2 comentarii

Preparare

Incepem cu blatul sa scapam de treaba mai enervanta :). Batem albusurile spuma tare si apoi adaugam treptat zaharul alternand cu apa ( 2 linguri zahar, mixam bine, o lingura apa). Apoi adaugam galbenusurile unul cate unul, mixam bine dupa fiecare, adaugam si uleiul.

Separat amestecam faina cu cacao si praful de copt. Va recomand sa cerneti faina inainte, la fel si praful de cacao (am vazut ca sunt cani speciale, ar trebui si eu sa investesc intr-una pentru ca nu sunt ieftine).

Adaugam treptat cateo lingura din amestecul de faina, cacao si praf de copt si amestecam usor peste cap cu o lingura sau spatula de lemn.

 

Coacem blatul 40 de minute la 180g, intr-o forma de  39×27 cm tapetata cu foaie de copt sau unsa cu putina grasime si tapetata cu faina.

 

 

Scoatem blatul, il lasam sa se raceasca si apoi il taiem in 2.

 

Pana se coace blatul facem siropul; punem apa la fiert cu zaharul si lasam sa dea cateva clocote apoi adaugam esenta de rom. Lasam sa se raceasca.

Ne apucam de crema. Batem smantana pentru frisca ( sau frisca lichida ) si o punem la rece.

Punem gelatina intr-un bol cu 2 linguri de apa sa se umfle. Separat amestecam galbenusurile cu zahar si adaugam laptele si sucul de portocala. Punem craticioara pe foc si amestecam mereu la foc mic pana ce incepe sa se ingroase ca o smantana mai subtire. Stingem focul, adaugam gelatina si amestecam bine pana se dizolva complet. Lasam sa se raceasca.

Luam o binemeritata pauza, unde eu mi-am preparat rapid o chestie cu inghetata, frisca, un piscot si putin topping de visine.

 

Relaxate si energizate continuam cu crema :). Punem intr-un bol mascarponele si il frecam bine cu o lingura de lemn. Adaugam treptat crema de galbenusuri racita si amestecam bine ( tot cu lingura ). Apoi adaugam frisca batuta si amestecam . Puteti pune si 2 lingurite de cafea solubila.

 

Buun. Punem prima parte din balt pe tava pe care servim tortul, o insiropam bine, apoi jumatate de crema, apoi piscoturile trecute prin cappucino sau cafea pe care le asezam unul langa altul. Punem cealalta jumatate de crema, cealalta jumatate de blat insiropam si dam la rece pana a 2-a zi. Atentie, crema nu este foarte tare dar se intareste bine de tot pana a 2-a zi.

 

 

Preparam glazura; punem intr-o craticioara smantana pentru frisca impreuna cu ciocolata rupta bucatele si amestecam la foc mic pana se topeste ciocolata.

 

Turnam glazura calduta peste tort si o intindem.

Ornam cu frisca ramasa in care am pus un plic de intaritor sau lasam doar glazura. Eu m-am grabit foarte tare si nu am facut un ornament deosebit dar poate voi aveti mai mult timp si il ornati cu fructe confiate sau decoruri din ciocolata.

 

Observatii; puteti merge pe varianta cu cafea; siropul sa-l faceti cu cafea, piscoturile sa le inmuiati in cafea iar in crema sa puneti ness.

 

Sa aveti spor!

Fotografii