Tu cate persoane ai ajutat?

AJUTA si o sa fii AJUTAT(A)! Nu se stie cand o sa ai nevoie de un sfat. Daca ajuti, ajutorul o sa se intoarca. Implica-te, raspunde la intrebare!

Intrebari Panica

12

de alexan351 in Sarcina despre 15 aprilie deschis - denunta

Sarcina cu risc

In ce conditii se poate lua de la medic o adeverinta pentru sarcina cu risc?Nu as vrea sa continui serviciul pt ca se ridica f mult
Raspunsuri: 5 • Score 0 • Vizualizari: 371
Rasfoieste dupa
 • 7527

  by CorinaDani about 16 aprilie

  alexa, in primul rand trebuie sa anunti angajatorul, in scris, despre faptul ca esti insarcinata, la instiintare trebuie sa atasezi o adeverinta de la medic, nu mai veche de 5 zile fata de data la care depui instiintarea. iei numar de inregistrare pe document, iti pastrezi o copie, nu se stie niciodata.

  angajatorul tau este obligat ca in termen de 10 zile sa anunte atat ITM-ul, cat si medicul de medicina muncii. ITM si medicul vor face verificari la locul tau de munca, medicul de medicina muncii va trebui sa intocmeasca un raport privind conditiile si riscurile de la locul tau de munca si poate face recomandari de genul schimbarea conditiilor, a functiei sau acordare de concediu medical de risc maternal, daca angajatorul nu iti poate schimba conditiile sau functia (sa te mute pe alta functie, unde sa nu mai existe riscuri pentru sarcina).

  concediul medical de risc maternal poate avea durata maxima de 120 zile calendaristice si poate fi acordat fractionat sau integral. acest concediu e "alta mancare de peste" fata de concediul medical de sarcina si lauzie, acesta are durata de 126 zile calendaristice si este obligatoriu sa iti ramana minim 42 zile calendaristice de efectuat DUPA data nasterii copilului. dupa ce ti se termina acest medical de sarcina si lauzie, poti intra in concediul de crestere si ingrijire copil, cu durata maxima pana implineste copilul varsta de 1 an si 11 luni, ultima luna fie sta tatal acasa in CIC, fie renunta. daca te intorci la serviciu cand copilul implineste 1 an si 10 luni, beneficiezi de stimulentul de insertie pana copilul implineste varsta de 3 ani, in prezent acest stimulent este 650 lei/luna.

  in cate saptamani esti insarcinata ? mai ai de efectuat zile de concediu de odihna de anul acesta sau de anul trecut ?

  • Scor: 0
  1 comentariu
  • alexan351
   by alexan351
   16 aprilie

   Va multumesc din suflet

 • 12

  by alexan351 about 16 aprilie

  Va multumesc
  • Scor: 0
 • 12

  by alexan351 about 16 aprilie

  Va multumesc
  • Scor: 0
 • 281

  by CristinaAlex88 about 16 aprilie

  Legea nr. 154/2015 pentru modificarea și completarea O.U.G. nr. 96/2003 privind protecția maternității la locurile de muncă prevede, precum și O.U.G. 96/2003 prevăd:Salariata trebuie să își anunțe angajatorul în scris cu privire la starea sa fiziologică de graviditate, anexând în acest sens un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist. Angajatorul are obligația de a păstra confidențialitatea asupra stării de graviditate a salariatei, atunci când sarcina nu este vizibilă, neputând anunța alți angajați cu privire la acest lucru decât cu acordul scris al salariatei.Concediul postnatal obligatoriu are o durată de 42 de zile, în cadrul concediului de sarcină și lăuzie cu o durată totală de 126 de zile.Angajatorii au obligația de a adopta măsurile necesare astfel încât salariatele gravide sau care au născut recent și/sau alăptează să nu fie expuse unor riscuri ce le pot afecta securitatea și sănătatea.Salariata care beneficiază de concediu de risc maternal are dreptul la indemnizație de risc maternal, cuantumul acesteia fiind egal cu 75% din media veniturilor lunare realizate în ultimele 10 luni anterioare datei din certificatul medical prin care s-a dispus concediul de risc maternal.Angajatele gravide sau care au născut recent și care își desfășoară activitatea numai în poziție ortostatică sau în poziția așezat au dreptul de a li se asigura, la intervale regulate de timp, pauze și amenajări pentru repaus în poziție șezândă sau, respectiv, pentru mișcare, cu excepția cazului în care o astfel de amenajare nu este posibilă, caz în care angajatorul are obligația de a schimba locul de muncă al angajatei respective.În cazul în care investigațiile prenatale se pot efectua numai în timpul programului de muncă, angajatorul are obligația de a le acorda angajatelor dispensă pentru efectuarea acestora, în limita a 16 ore pe lună.Salariatele care alăptează în timpul programului de lucru, au dreptul la două pauze pentru alăptare, a câte 1h fiecare, până la împlinirea vârstei de 1 an a copilului.Aceste pauze sau dispense acordate de către angajatori nu diminuează veniturile salariale.Sper sa te ajute :)
 • 9

  by claudi151 about 15 aprilie

  La medicul de familie
  • Scor: 0
  4 comentarii
  • CristinaAlex88
   by CristinaAlex88
   16 aprilie

   Fata nu a întrebat de la ce medic poate sa ia adeverința ci in ce condiții se poate lua acea adeverința...

  • Eugenya1
   by Eugenya1
   16 aprilie

   Cristina,nu-ti bate capul!Vb cuiva,noapte buna!:)

  • CristinaAlex88
   by CristinaAlex88
   16 aprilie

   Nici capul nu mi-l mai bat :)) dacă tot suntem aici macar sa fim cu folos nu doar de plictiseala :)) ca dacă ar fi de plictiseala as avea nevoie de mai multă acțiune :)) noapte buna a fost pe la ora 22, acum trebuia sa fim sătule de somn :))

  • Eugenya1
   by Eugenya1
   16 aprilie

   :))

Autentificarea este necesara pentru a posta un raspuns.

Intrebari dupa relevanta