Tu cate persoane ai ajutat?

AJUTA si o sa fii AJUTAT(A)! Nu se stie cand o sa ai nevoie de un sfat. Daca ajuti, ajutorul o sa se intoarca. Implica-te, raspunde la intrebare!

Intrebari Panica

2

de Loredana (Lore) in Sarcina despre 21 noiembrie 2019 deschis - denunta

Calcul indemnizație creștere copil

Buna ziua, as dori sa știu dacă la calculul indemnizației este obligatoriu sa se ia în calcul ultimii 2 ani de venituri. Este posibil sa se facă un coantum doar pe ultimul an? Eu as fi mai avantajata doar cu ultimul an. Mulțumesc!

Raspunsuri (2):

Raspunsuri: 2 • Score 0 • Vizualizari: 313
Rasfoieste dupa
 • 11091

  by CorinaDani about 21 noiembrie 2019

  loredana, in ultimii doi ani ai lucrat fara intreruperi ? daca da, la calculul indemnizatiei se vor lua veniturile nete (media acestora) obtinute in ultimele 12 luni, numarate "inapoi" de la data nasterii copilului. adica daca nasti in ianuarie 2020 sa zicem, ti se iau in calcul veniturile nete din perioada ianuarie - decembrie 2019.

  vandana, chestiunea cu 12 luni in ultimii 2 ani se refera la perioada lucrata, implicit stagiul de cotizare, care ii da dreptul viitoarei mame sa beneficieze de indemnizatie CIC. calculul acestei indemnizatii se face pe baza veniturilor din ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului.

  "Dupa finalizarea concediului de maternitate, persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.

  Pentru acest tip de concediu, angajatul va primi o indemnizatie lunara in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului.

  Exista si un cuantum minim si maxim al indemnizatiei lunare, mai exact indemnizatia nu poate fi mai mica decat suma rezultata din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinta (ISR 2019 = 500 lei, astfel ca 2.5 * 500 = 1.250 lei) si nu poate fi mai mare de 8.500 lei.

  Pe parcursul concediului de crestere a copilului, angajatul/angajata va avea contractul individual de munca suspendat.

  Formula de calcul utilizata pentru calcularea indemnizatiei lunare de concediu pentru cresterea copilului este urmatoarea:

  Indemnizatie lunara crestere copil = [(venit net realizat luna 1 + … + venit net realizat luna 12) / 12] * 85% "

 • 251

  by Vandana1 about 21 noiembrie 2019

  Se calculează pe ultimii 2 ani nu se poate calcula doar pe ultimul an, legea e lege ptr toată lumea.

  • Scor: 0
Autentificarea este necesara pentru a posta un raspuns.

Intrebari dupa relevanta