Ingrediente
500g faina
3 galbenusuri de ou
110g zahar
coaja rasa de lamaie si portocala
esente
un varf de sare
un pliculet de drojdie uscata
100g unt
110ml lapte (se mai poate adauga daca e nevoie)
Ingrediente umplutura de nuca:
nuca macinata (cca 4-500g)
zahar dupa gust
3 albusuri batute spuma
esente
un varf de sare
(se amesteca toate)
Ingrediente
250 ml lapte in care am dizolvat 150 g zahar
100g unt topit (la microunde) - nu se pune fierbinte
3 galbenusuri frecate cu un praf de sare
500 g faina pe care am amestecat-o cu un pachet si jumatate (10-11g)de drojdie uscata Dr. Oetker si coaja rasa de lamaie si portocala
arome (vanilie + rom)
Ingrediente
60 g stafide
100 ml vin rosu dulce
3 oua
180 g faina alba
165 g zahar cristal
140 g unt
1 lamaie rasa (coaja)
500 g ricotta
1 1/2 lingurita scortisoara rasa
60 g migdale
Timp preparare
1 ora
Timp gatire
1 ora si 30 minute asteptare
Dificultate
Mediu
Informatii nutritionale
510 kcalorii o portie, 12 grame de proteine de portie
Faina si ouale se pun cu cel putin sase ore inainte in camera de lucru incalzita, iar faina se cerne in prealabil. Se prepara maiaua din cca 2 linguri de faina care se pun intr-un castron si se oparesc cu lapte fierbinte si se bate pana devine pasta moale ca o alifie. Separat, se inmoaie drojdia cu putin lapte, o lingurita cu virf de zahar, o lingura faina, apoi se amesteca bine, se acopera cu un servet curat si se pune la crescut la caldura. Dupa ce drojdia a crescut, se amesteca cu compozitia de maia pastrata la cald, se bate bine si se pune din nou totul la crescut la loc cald ferit de curenti de aer rece. Intre timp, se bat galbenusurile toate, cu jumatate din cantitatea de zahar si sarea. Cand maiaua a crescut, se pune in vas cu faina si compozitia de mai sus, se toarna galbenusurile, apoi untul topit (caldut, nu fierbinte), romul, coaja de lamaie si portocala, laptele caldut care a fost fiert cu vanilia si cealalta jumatate din cantitatea de zahar. Acest amestec se framanta bine 35-45 de minute neintrerupt; se tine la caldura 2 si chiar 3 ore. La framantat se ung mainile cu ulei sau unt si se continua framantarea pana cand coca face basici. Aluatul rezultat nu trebuie sa fie tare ci mai mult moale. Daca e vartos, se mai pun 2-3 albusuri batute spuma si se framanta bine.
Cand coca a crescut bine, se iau pe rand bucati, se intind putin, se presara umplutura si apoi se ruleaza, dupa care se pun in tavi de cozonac lungi si inalte, pregatite cu hartie inalta unsa cu unt. Se unge cozonacul cu galbenus amestecat cu ulei ca o maioneza si se presara cu zahar pentru aspect. Acest aluat se acopera cu un servet curat si gros, se pune la caldura si se lasa sa creasca. Acest aluat creste foarte mult, de aceea este bine sa folosim niste tavi mai inalte. Daca tavile sunt normale, atunci se umple forma pana la 1/3 din inaltimea ei. Se baga in cuptor, cand aluatul a crescut cat inaltimea formei. Cuptorul trebuie sa aiba o temperatura mai mica primele 15 minute, dupa care se da o temperatura mai mare. Pentru ca partea de sus a cozonacilor sa nu se arda, dupa ce s-au rumenit se va acoperi cu hartie udata cu apa.
Cuptorul va fi incalzit la o temperatura potrivita pentru copt care se incearca cu malai: se arunca o mana de malai in cuptor si daca arde imediat se mai asteapta pana ce malaiul aruncat se rumeneste in timp. Coptul nu trebuie sa dureze mai mult de 60 de minute. Tavile se pun la nivelul cel mai jos pentru ca sa aiba cozonacul unde creste. Un cozonac moldovenesc bine framantat si copt creste foarte inalt pana la 50 de cm. si cand se rupe suvita pe lung se desprinde ca o fibra lunga. Cozonacul moldovenesc avand multe oua se pastreaza moale, mai multa vreme, comparativ cu restul cozonacilor.
Ingrediente si timp de preparare
Ingrediente
1 kg faina
12 oua
220 gr unt
320 ml lapte
50 gr drojdie de calitate
300 gr zahar
vanilie
rom 1/3 paharel
5 gr sare
coaja de la o lamaie
40 gr ulei
stafide si umplutura de cacao si nuca (cacao, zahar, nuca macinata, esenta de rom, stafide)