Retete pentru tine

De ce copiii olandezi sunt cei mai fericiti copii din lume?

  • Trimis de ZoitaR
  • 3 martie 2014, 14:06:08 EET
  • 6.497 vizualizari
Trimite Denunta

Studiile efectuate de UNICEF dezvaluiesc despre copiii olandezi ca sunt cei mai fericiti copii din lume. Parintii olandezi au gasit, se pare, ingredientele care asigura fericirea copiilor lor.

Nu este de mirare acest lucru daca ne gandim ca olandezii ocupa un loc fruntas si in clasamentul celor mai fericiti oameni din lume.

 

Asadar, nu ar trebui sa fie surprinzator faptul ca cei mai fericiti copii se afla printre cei mai fericiti oameni.

 

Mamele olandeze au gasit echilibrul intre viata personala si cea profesionala, ele avand privilegiul si libertatea de a alege sa lucreze sau sa stea acasa langa copii. Nu degeaba femeile olandeze sunt campioane mondiale la part time, zilele de miercuri si vineri fiind exclusiv rezervate copiilor si activitatilor acestora.

 

La randul lor tatii olandezi au spulberat barierele emanciparii si sunt din ce in ce mai implicati in treburile casnice: gatesc, spala rufe, schimba scutece sau duc copiii la somn. Tot mai multi dintre ei participa activ la cresterea copiilor si chiar aleg sa lucreze 4 zile pe saptamana, a cincea preferand sa si-o petreaca alaturi de copii (papa dag).

 

Copiii olandezi nu au presiunea performantei la scoala pentru ca parintii lor nu pun accent pe performante, ci pe placerea de a merge la scoala. O sintagma care ilustreaza foarte bine acest lucru este intrebarea pe care acestia o pun copiilor de fiecare data cand se intorc de la scoala: “A fost fun astazi la scoala?”

 

Sistemul olandez de invatamant este in asa fel conceput incat aproape toti copiii la sfarsitul ciclului primar isi insusesc cunostintele de baza fara sa depuna prea mult efort. Teme pentru acasa sunt foarte putine, in schimb sunt serios si obiectiv evaluati prin testari periodice fara sa se creeze ierarhizarea si etichetarea lor in clasa. Zilele de evaluare nu sunt anuntate parintilor astfel incat acestia sa nu puna presiune pe copii.

 

Cu toate acestea, cei mai multi copii au rezultate bune la invatatura si merg cu multa placere la scoala.

 

Activitatile extrascolare sunt alese de catre copii si parinti nu in scopul de a face performanta ci pentru placere si recreere. Nici un parinte olandez nu-si va duce copilul la cursuri de pian sau tenis in ideea de a deveni un pianist virtuos sau un tennisman profesionist. La fel, nu va pune presiune pe copil sa exerseze ore in sir la pian daca el nu vrea, in schimb ii va opri orele sau va alege un alt instrument care sa-i placa.

 

Copiii olandezi sunt incurajati sa-si exprime parerea si sunt acceptati ca parteneri egali in discutii. Din momentul in care pot vorbi si pot formula opinii sunt cu rabdare ascultati iar parerea lor conteaza in orice aspect al vietii.

 

Comportamentele asa zis hiperactive sunt si ele tolerate, copiii fiind lasati sa-si manifeste frustrarile, entuziasmul chiar si in public. De aceea, oriunde vei merge in vacanta vei recunoaste cu usurinta copiii olandezi pentru ca sunt galagiosi, veseli, siguri pe ei si dezinvolti, insa toate acestea in limita normalului si a bunului simt.

 

In general, statul olandez este un stat grijuliu cu cetatenii lui si sprijina in mod special parintii, oferind trimestrial o alocatie de stat pentru cresterea copiilor. Astfel ca, pe langa salariul primit, fiecare parinte reuseste sa-si creasca copiii decent.

Merita sa cititi si:

 

 
 
Anxietatea la copil

Anxietatea, sau frica de ceva, este comuna la copii. Toti copiii sunt anxiosi la un moment dat iar anxietatea este ceva normal in anumite puncte ale dezvoltarii lor. De exemplu, de la 8 luni si pana… ... citeste mai departe

 
Epuizarea psihica a copilului

Oboseala, nervozitate, refuzul de a face teme sau orice alta activitate impusa, lipsa poftei de mancare - iti suna cunoscute aceste simptome atunci cand te gandesti la propriul copil? Insomniile sau… ... citeste mai departe

 

 Forumuri specializate

Copii cu nevoi specialeSunt ai nostri. Si au nevoie de mai multa intelegere si mai multa dragoste.

In floarea copilariei (4-12 ani)

Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

 Scoli, gradinite, crese, bone...
La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare!
Am nevoie de un baby-sitter...