Tu cate persoane ai ajutat?

AJUTA si o sa fii AJUTAT(A)! Nu se stie cand o sa ai nevoie de un sfat. Daca ajuti, ajutorul o sa se intoarca. Implica-te, raspunde la intrebare!

Intrebari Panica

2

de lili. anna in Familia despre 25 octombrie 2018 deschis - denunta

Concediu prenatal

Bună! Câte luni de angajare trebuie sa ai ca să ți se dea acel concediu prenatal plătit? Și am auzit ca la nu știu câte luni de angajare se da și o sumă pentru copil? Va rog sa ma ajutați dacă știți. Mulțumesc!

Raspunsuri (2):

Raspunsuri: 2 • Score 0 • Vizualizari: 617
Rasfoieste dupa
 • 11091

  by CorinaDani about 25 octombrie 2018

  lucrurile stau cam asa : in primul rand trebuie sa anunti angajatorul, in scris, atasand adeverinta, poate fi si de la medicul de familie, oricum trebuie sa te ia si el in evidenta, vei avea neovie de asta la eliberarea concediilor medicale normale (adica daca te imbolnavesti pe durata sarcinii) si cele de sarcina si lauzie.  ai grija sa iei numar de inregistrare pe documentul prin care anunti ca esti insarcinata si sa pastrezi o copie.

  daca sarcina este ok, nu te simti rau, nu ai conditii grele la locul de munca, nu lucrezi noaptea, in schimburi sau mai mult de 8 ore, poti lucra pana aproape de finalul sarcinii. angajatorul este obligat ca in momentul in care il anunti ca esti insarcinata, sa instiinteze ITM-ul si medicul de medicina muncii cu care are firma contract, sa intocmeasca un raport de evaluare al riscurilor existente la locul tau de munca. trebuie sa stii ca ai dreptul la 2 zile libere platite, in fiecare luna, pentru a efectua analize si consultatii pentru sarcina. adica nu trebuie sa-ti iei din zilele de concediu de odihna pentru a merge la medic. trebuie doar sa faci cerere de acordare a dispensei de consultatii si s-o aprobe angajatorul. esti platita ca si cum ai fi la munca. de asemenea, ai dreptul sa ceri program redus de munca, de la 8 la 6 ore, cu plata integrala a salariului, daca ai stari de rau in sarcina si nu rezisti pe durata celor 8 ore de program.

  mai multe detalii aici :

  http://itmalba.ro/3-relatii-de-munca/3-6-rm-protectia-maternitatii/

  daca ai o sarcina cu probleme sau cu risc, poti lua concediu medical de risc maternal, dar trebuie vizat de medicul de medicina muncii cu care are firma contract, iar durata acestui medical nu poate depasi 120 zile calendaristice. sa speram ca nu este cazul sa ai nevoie de el.

  concediul medical de sarcina si lauzie are durata de 126 zile calendaristice, il poti lua tot odata, incepand cu prima zi, cea in care nasti, fie fragmentat - o parte inainte de a naste, cealalta parte dupa, obligatoriu trebuie sa ai minim 42 zile calendaristice de concediu medical DUPA nastere. poti merge si pe varianta de a astepta cat mai mult, pana aproape de nastere, eventual iti faci si zilele de concediu de odihna ramase neefectuate pana atunci. si poti sa intri in concediul medical de sarcina si lauzie mai aproape de data la care trebuie sa nasti.

  dupa ce ti se termina cele 126 zile calendaristice de medical de sarcina si lauzie, ai dreptul sa intri in concediu de crestere si ingrijire copil, pana acesta implineste varsta de 1 an si 11 luni, deoarece conform legii si tatal ar trebui sa stea 1 luna in concediu de crestere si ingrijure copil. daca te intorci la locul de munca pana sa implineasca copilul varsta de 1 an si 10 luni, vei primi un stimulent de insertie in valoare 650 lei (atat este in prezent, raportat la salariul minim pe economie), pana implineste copilul varsta de 3 ani.

  ai aici detalii despre cum se acorda stimulentul in functie de momentul revenirii din CIC.

  https://www.sebababy.ro/stimulentul-de-insertie-si-luna-celuilalt-parinte/

  pe perioada CIC vei primi alocatia copilului (200 lei pana la varsta de 2 ani, apoi 84 lei/luna pana la 18 ani) si o indemnizatie lunara calculata ca 85% din valoarea medie a veniturilor tale din ultimele 12 luni, anterioare datei la care s-a nascut copilul. de aceea nu e prea avanatajos sa ai concediu de risc maternal inainte de cel de sarcina, iti afecteaza veniturile care se iau in calcul pentru stabilirea valorii indemnizatiei.

  2 comentarii
  • CorinaDani
   by CorinaDani
   25 octombrie 2018

   corectie : alocatia pentru copil o primesti incepand cu luna in care s-a nascut acesta. e un pic de alergatura/bataie de cap cu actele si birocratia, dar trebuie sa te descurci cumva.

  • lili. anna
   by lili. anna
   25 octombrie 2018

   Mulțumesc mult pentru informații. Momentan sunt la munca și nu am timp sa citesc. Medicul de familie a spus ca e sarcina cu risc. E sarcina gemelara.

 • 11091

  by CorinaDani about 25 octombrie 2018

  faci un amestec ingrozitor de termeni si notiuni.

  ia-o pe rand : este primul tau loc de munca sau ai mai lucrat si in alta parte inainte ? ce vechime ai in munca, atat la locul anterior cat si la cel actual ? ai avut pauza intre cele doua angajari ? dar somaj ?

  in cate saptamani/luni esti insarcinata acum ? ai anuntat angajatorul, in scris, atasand adeverinta de la medic, asupra faptului ca esti insarcinata ? aici, unde lucrezi, exista un departament de resurse umane, salarizare sau personal ? o contabila sau persoana care se ocupa de contractele de munca ?

  • Scor: 0
  1 comentariu
  • lili. anna
   by lili. anna
   25 octombrie 2018

   Nu este primul loc de munca. Am mai lucrat și în alte părți. Ca și vechime am în jur de 18 luni de munca :) în total. Și am avut pauza între ultimul loc de muncă și cel anterior de maxim 2 luni, șomaj nu am avut niciodată nici concediu. Sunt însărcinată î...  mai mult

Autentificarea este necesara pentru a posta un raspuns.

Intrebari dupa relevanta