-
Buna mămici și viitoare mămici , medicul meu înainte să merg la primul control mi a trimis un email cu tot ce trebuie să știu și să fac in trimestrul 1 , poate va ajută și pe voi și vă inspiră , va las lista ..... Și sper că va sunt de folos ....
Ecografie:
Ecografia foloseste unde sonore pentru a crea o imagine a bebelusului aflat in uter. Testul este folosit pentru a determina dimensiunea si pozitia bebelusului, pentru a stabili cat de avansata este sarcina si pentru a descoperi eventuale anomalii in structura oaselor si organelor in crestere ale bebelusului.
O ecografie speciala, numita ecografie de translucenta nucala, se efectueaza intre saptamanile a 11-a si a 14-a de sarcina. Aceasta ecografie masoara spatiul transparent (translucent) la nivelul tesutului din spatele gatului copilului.
Daca exista mai mult lichid decat in mod normal, inseamna ca exista un risc mai mare de sindrom Down. (Insa nu este concludent.)
Analize de sange timpurii ;
In timpul primului trimestru, medicul poate efectua doua tipuri de analize de sange numite screening integrat si secvential si screening seric integrat. Aceste analize in sarcina sunt folosite pentru a masura nivelurile anumitor substante din sange, si anume, proteina plasmatica asociata sarcinii (PAPP A) si un hormon numit gonadotropina corionica umana (HCG).Daca apar niveluri anormale ale fiecareia, acest lucru ar putea indica faptul ca exista un risc mai mare de aparitie a unei anomalii cromozomiale.La prima vizita prenatala, gravidei i s-ar putea recolta sange pentru a se verifica daca este imunizata impotriva rubeolei si pentru a detecta sifilisul, hepatita B si HIV. De asemenea, sangele este testat pentru a se verifica daca femeia insarcinata sufera de anemie.
Analizele de sange sunt utilizate si pentru a se verifica grupa de sange si factorul Rh, care determina compatibilitatea Rh cu bebelusul in plina dezvoltare. Rh-ul poate sa fie pozitiv sau negativ.Cei mai multi oameni au Rh-pozitiv. Daca viitoarea mamica are Rh-negativ, corpul va produce anticorpi care vor afecta orice sarcini ulterioare. Daca exista incompatibilitate de Rh in sarcina, gravida primeste o injectie cu imunoglobulina anti-D in saptamana 28 de sarcina si inca una la cateva zile dupa nastere.
Incompatibilitatea apare daca viitoarea mamica are Rh negativ si copilul ei Rh pozitiv. Daca femeia are Rh negativ si copilul ei are RH pozitiv, va avea nevoie de vaccin. In schimb, daca micutul are Rh negativ, nu va fi vaccinata.
Prelevarea vilozitatilor coriale :
Prelevarea vilozitatilor coriale este un test de screening invaziv care implica prelevarea unei bucati mici de tesut din placenta. Medicul poate recomanda acest test daca un screening non-invaziv anterior a generat rezultate anormale.
De obicei, se efectueaza intre saptamanile a 10-a si a 12-a de sarcina si are rolul de a verifica daca exista anomalii cromozomiale, cum ar fi sindromul Down si afectiuni genetice, cum ar fi fibroza chistica.
Acest test este de doua tipuri. Unul dintre ele se face prin burta si poarta denumirea de test transabdominal, iar celalalt este efectuat prin colul uterin si se numeste test transcervical.
Testarea are unele efecte secundare, cum ar fi crampele abdominale. Exista, de asemenea, un mic risc de avort spontan. Acesta este un test optional si nu trebuie sa il faceti daca nu doriti.
Sper că v am fost de ajutor..... Noi suntem bine ,bebe mișcă ,e activ , însă eu obosită tare , cei doi prințișori ai mei îmi dau mari bătăi de cap ,acum e cum e mai rău , cel mic vrea una,cel mare cealaltă ,însă o sa le scoatem noi la capăt. Va pupam....
Comentarii