Bloguri

Jurnal de sarcina

Jurnal de burtica - 23 saptamani

  • Perioada calendaristica: 05.03.2014 – 11.03.2014

     

    Greutate totala/greutate luata pana acum: 58,3 kg/ 5,8 kg

     

    Circumferinta abdomen: 87 cm

    Haine de gravida?  Am purtat de vreo 3 ori pana acum jeansii de graviduta cumparati din Cora. Sunt foarte usori, lejeri si destul de subtirei ca material! Asa ca m-am linistit in privinta vestimentatiei de gravida. Pe 12 martie ma duc acasa la C de Ag si-mi voi mai cumpara de acolo vreo 2 bluzite elastice peste burtica si am rezolvat de tot.


    Vergeturi/celulita? N-a mai aparut nimic notabil pe scena, si nici burtica nu s-a mai marit vizibil. Folosesc zilnic la masaj ulei de migdale dulci. Cele cateva vergeturi de pe sani sunt tot acolo, sper sa nu mai apara si altele.

     

    Transformari corp: Sanii sunt in continuare tensionati mai ales in zona sfarcurilor, desi am oprit administrarea Arefam-ului (progesteron). Uterul se pare c-a ajuns in saptamana asta la 11 cm deasupra ombilicului si se tot duce in sus! Posteriorul s-a mai marit un pic, ma strang blugii de-i aveam, asa imi dau seama si mi-a cam disparut talia, sunt rotunda ca un bidonas peste tot in jurul mijlocului.


    Somn:  Saptamana asta a fost cu cel putin 1 vizita la baie noaptea, daca nu 2. Vad ca nu scap sub nicio forma de vise tare dubioase, insa prefer sa le ignor cu desavarsire! Ca pozitie de somn ramane cea mai confortabila cea pe partea stanga, momentan fara pernuta intre genunchi. Dorm singura in dormitor si e asa bine sa ma lafai in tot patul!


    Stare de sanatate/analize: Nasul imi este foarte infundat, din cauza ca am reusit sa racesc bine de la o zi cu vant puternic. Am in continuare probleme cu nasul din cauza sangerarii nazale si a cheagurilor de sange ce obtureaza tot nasul (saptamana asta mi-a curs sange zilnic din ambele nari). Trebuie sa o intreb pe hematoloaga pana cand mai iau Aspenterul daca sangerarile nu se opresc, ca risc sa dau in anemie. Saptamana viitoare pe 14 martie voi face analizele lunare de hematologie la Fundeni.

     

    Am zile cand nu ma dor deloc sanii si zile cand ma sacaie urat nodulii de la san, de nu suport nici macar bluza peste ei - trebuie sa repet ecografia mamara bilaterala undeva pana la sfarsitul lunii martie.

     

    Colul vad ca nu mi-a mai creat probleme de 3 saptamani, ma mai inteapa putin exclusiv dupa ce fac efort, altfel e cuminte.  Efort am facut zilnic, insa oarecum moderat (urcat-coborat scari si carat lucruri usoare).

     

    Incerc din rasputeri sa rezolv cu problema constipatiei, a devenit problema cronica si vad ca se tot agraveaza. Pe langa solutiile deja incercare fara succes (multa apa, legume-fructe, iaurt, supozitoare cu glicerina, compot de prune, curmale, cafea) am inceput sa consum tarate de psyllium si lapte batut, combinate. Astept vreo 3 zile sa vad daca am vreo reactie.

     
    Cele mai bune momente:

     

    - aflarea sexului lui bebe!!!

     -starea de bine a uterului/colului – lipsa durerilor care ma terorizau

    - miscarile puternice ale lui bebe!


    Ce am ratat/ de ce mi-e dor?  Desi saptamana asta am iesit destul de des, imi lipseste in continuare exercitiul fizic, mai ales ca de la o vreme nu ma mai simt asa de “usoara” cand cobor dimineata din pat. Am incercat cateva exercitii usoare, insa echilibrul meu incepe sa se piarda undeva pe drum…

     

    O sa ies macar la plimbari prin parc, cum se incalzeste bine vremea!

     

    Miscari bebe:  Bebe a devenit foarte activ si-i simt miscarile foarte bine, chiar si cand merg sau fac vreo activitate care presupune abdomen incordat. E foarte activ seara intre orele 23 si 22, mai lenes la pranz sau dupa micul dejun, insa a inceput sa fie  activ si dimineata cand ma trezesc (de fapt el imi da trezirea!).

     

    Pofte/alimentatie:  M-am echilibrat cu greutate acumulata saptamanal, am depus cele 500 gr regulamentare. Am reusit sa consum mai putina paine, sunt bucuroasa. Am reinceput sa consum salate verzi dimineata si mai multe lactate (lapte dulce, iaurt, sana, lapte batut), sper sa se mareasca constant ritmul la ambele.


    Se vede burtica?  Oh da, se vede cu orice haina, tot timpul, uneori ma sperie si pe mine ce mare si bombata se vede! E asa dragut sa surprinzi privirile admirative ale celor din jur la vederea burticii! Ce mi pare haios este ca a inceput sa imi iasa buricul in afara si se vede prin bluze subtiri! N-am mai facut poze la burtica nici saptamana asta, m-am lenevit rau, insa imi doresc foarte mult poze in natura, m-am saturat de cele din casa, asa ca cu prima ocazie de vreme frumoasa ii spun lui Catalin sa imi faca poze la burtica in parc.


    Ce sex are bebe: Dupa toate parerile contradictorii stranse pana acum (una la 13,6 sapt ca e baiat, una la 15,2 sapt ca e fetita, cea de la 19 sapt ca e tot fetita, plus cea de la 20 de sapt tot fetita) a venit si momentul ecografiei de pe 6 martie, de morfologie de trimestru 2. Am avut fix 22 de saptamani si o zi si dupa 15 minute de suspans, doctorita ne-a dat verdictul final: e BAIETEL!!!

     

    Am simtit asta in ultima saptamana tot mai puternic, nu stiu sa imi explic de ce, desi parerile majoritare inclinau catre fetita. Deci acum e oficial, voi fi mamica de golan!!!

     

    M-am ingrijorat putin la ecografie, pt ca doctorita mi-a spus ca bebe ar avea o mica problema la una din camerele de la inimioara, mai exact una din valve nu se inchide complet (se numeste regurgitare/regurgitatie tricuspidiana) insa fara semnificatie patologica acum (se poate rezolva pana se naste bebe, trebuie doar monitorizare).

     

    In rest bebe e ok dezvoltat, iata si masuratorile lui:

    -          BPD 5,28 cm

    -          OFD 6,87 cm

    -          HC 19,18 cm

    -          AC 18,02 cm

    -          FL 3,64 cm

    -          HL 3,56 cm

    -          Cereb 2,37 cm

     

    Greutate: 484 gr +/_ 71gr.

     

    La mine colul s-a prezentat bine, inchis si de aproximativ 3,4 cm lungime (mi s-a parut foarte lung, prea lung sa fie adevarat, dar masurarea abdominala da erori mari, asa ca e doar estimativ). Tensiunea pe arterele uterine e buna, cu valori de 0,49 pe stanga si 0,59 pe dreapta. Placenta e inserata anterior, lichidul amniotic in cantitate normala.


    Semne de travaliu: Slava domnului saptamana asta durerile de col aproape au disparut, desi zilnic simt presiune in col. Incep incet-incet sa imi reobisnuiesc organismul cu efortul, macar in limite rezonabile.


    Buric proeminent? Zona buricului iese putin in afara, deci da, am deja buric proeminent. In continuare am mult par in jurul buricului, dar nici urma de linea negra despre care am tot citit.


    Alte lucruri notabile:  Am vorbit cu  prietena de care am mentionat despre ideea cu burtica pictata si cred ca o voi amana pana pe 1 Iunie, cand burtica va fi suficient de mare cat sa reprezinte sevaletul perfect pt o capodopera! Si-n plus, va fi cadoul meu pt bebe de ziua copilului!


    De abia astept sa:  ne hotaram odata, eu si Catalin, asupra numelui lui bebe! Eu am facut o lista, insa el cam stramba din nas, iar numele care ii plac lui  mie mi se par uratele! Grea dilema, avem de lucrat la aspectul asta. Bine ca nu sunt in 8 luni, ca intram in panica!


Comentarii

0 comentarii

Comentarii Publice

Poti sa comentezi si anonim (vezi casuta la final dupa ce scrii mesajul)
 

Mesaje de la acelasi autor

  • Jurnal de burtica - 37 saptamani

    Perioada calendaristica: 11.06.2014 – 17.06.2014   Greutate totala/greutate luata pana acum: 64,5 kg/ 12 kg   Circumferinta abdomen: 102 cm Haine de gravida?  Saptamana asta ...
  • Jurnal de burtica - 36 saptamani

    Perioada calendaristica: 04.06.2014 – 10.06.2014   Greutate totala/greutate luata pana acum: 63,8 kg/ 11,3 kg   Circumferinta abdomen: 100 cm Haine de gravida?  Saptamana ace...
  • Jurnal de burtica - 35 saptamani

    Perioada calendaristica: 28.05.2014 – 03.06.2014   Greutate totala/greutate luata pana acum: 63,3 kg/ 10,8 kg   Circumferinta abdomen: 98 cm Haine de gravida?  Doar cateva ha...
  • Jurnal de burtica - 34 saptamani

    Perioada calendaristica: 21.05.2014 – 27.05.2014   Greutate totala/greutate luata pana acum: 62,8 kg/ 10,3 kg   Circumferinta abdomen: 96 cm Haine de gravida?  Cateva haine d...
  • Jurnal de burtica - 33 saptamani

    Perioada calendaristica: 14.05.2014 – 20.05.2014   Greutate totala/greutate luata pana acum: 62,3 kg/ 9,8 kg   Circumferinta abdomen: 94 cm Haine de gravida?  Toate hainele d...

Din aceeasi categorie...

  • Saptamana 23

    Cu pasi repezi am intrat in săptămâna 23 de sarcina. Burta mi se pare din ce in ce mai rotunjoara si incepe sa apese o durere in partea dreapta jos. Nu e intotdeauna, insa cu siguranta bebe isi face l...
  • Cadouri. Surprize. Momente de neuitat. Dar și o veste tristă.

    Astăzi am participat la o întâlnire de femei, am luat micul dejun împreună, am socializat.. foarte repede a trecut timpul împreună. După micul dejun am avut un timp de lauda și închinare la adresa lui...
  • Colul scurt in trimestrul 2

    La morfologia de trimestrul 2, la 22 de saptamani am aflat ca s-a scurtat colul de la 3.8 cm la 3 cm. M-am panicat foarte tare si mi-am facut diverse scenarii in minte dar am primit tratament de la m...
  • Contracții Braxton Hicks

    Săptămâna aceasta am simțit pentru prima data contracțiile Braxton Hicks. Sunt foarte emoționată 🩵.
  • Saptamana 23

    Și cum timpul trece foarte repede, am ajuns în saptama 23 fără sa realizez. Am avut și morfologia de trimestru 2, unde bebe a fost rușinos și nu a vrut deloc sa își arate fatuca, era cu mâinile pe fa...
  • Lupta cu kg

    Ma tot gândesc ca am acumulat prea multe kg pana acum(mai exact 7kg) și mai am totuși încă 4 luni pana la final.Cu toate astea observ ca nu mai pot sa mănânc asa mult pt ca nu mai încape,adică burta m...
  • Calmul după morfologia de trimestrul 2

    Momentul in care mi s a spus ca bebelușul meu este sănătos si am ajuns acasa a fost pentru prima oară( cred) o stare de calm in corp, eram oarecum pe o alta lume As putea începe sa povestesc si de c...
  • Targ de bebelusi

    Azi am fost la targul de bebelusi de la Romexpo, editia de toamna. L-am asteptat inca de cand am aflat prima data de el, de la inceputul lui octombrie. Am participat si la un curs de nastere, la care ...
  • 23 de saptamani

    Buna! A trecut timpul, am trecut de jumătatea sarcinii, am aproape 24 de saptamani , am fost la medic, totul este bine, bebe cântărește si trebuie si este sanatos. M-am bucurat mult cand am auzit ca ...
  • Săptămâna 23

    Săptămâna 23,ai inceput sa misti din ce in ce mai tare bebe esti un bebelus foarte activ si ma intreb daca asa ai sa fi si cand vei iesi din burtica😅am tot incercat sa filmez cand stau in pat pentru c...