Bloguri

Cum poti dezvolta atentia copilului?

  • Cum poti dezvolta atentia copilului?

    Este esential pentru succesul scolar al copilului sa invete sa asculte cu atentie. Daca nu poate indeplini cerinte la joaca sau in clasa, este posibil sa intampine dificultati in procesul de invatare. In schimb copii care se dovedesc a fi buni ascultatori au si avantaje sociale, de exemplu devin prieteni buni pentru ceilalti.

    Iata cateva metode prin care va puteti ajuta copilul sa devina un ascultator mai bun si mai receptiv:

    1. Fiti voi insiva o persoana care ii asculta pe ceilalti cu atentie. Oferiti-i atentie maxima atunci cand doreste sa va spuna ceva (nu continuati sa cititi ziarul sau sa purtati o conversatie cu altcineva in acelasi timp). Indreaptati-va atentia catre copil daca vrea sa va arate sau sa va spuna ceva. Daca vreti sa va asculte, trebuie sa il asculti si dvs. Copii in general raspund cu respect atunci cand le este oferit si cei care sunt ascultati cu atentie de catre parinti devin si ei la randul lor buni ascultatori. De asemenea fiti atent/a la felul in care le vorbiti. Este posibil sa nu fiti constient/a dar stilul dvs de comunicare sa semene izbitor cu cel al parintilor dvs. Analizati ceea ce spuneti dar si cum o spuneti si observati daca exista ceva ce ati dori sa schimbati.
    2. Pentru fiecare activitate dati-i instructiuni clare si precise. Obisnuiti-va sa va priviti copilul in ochi sa sa spuneti ceva de genul „ Te rog sa te duci la baie si sa te speli pe maini, dupa care ia-ti rucsacul si ne intalnim la usa”. Luati in considerare si varsta: un copil de 2 ani poate sa inteleaga una doua cerinte : „ Ia-ti rucsacul si ne intalnim la usa”. Insa un copil de 3-4 ani se poate descurca cu mai multe cerinte. Pe masura ce asculta cu mai multa atentie puteti adauga una sau doua cerinte in plus. Astfel va educati copilul sa asculte cu atentie dar sa si devina independent.
    3. Laudati-l cand asculta cu atentie:  Spunandu-i copilului „Iti multumesc ca ai ascultat cu atentie”  il incurajati sa repete comportamentul pozitiv. Evidentiaza momentul cand asculta atent.
    4. Respecta ceea ce spui: Cand ii spuneti copilului ca poate sa manance inca doi biscuiti, dati-i doi si nu trei sau patru. Altfel copilul nu va va asculta daca observa ca nu va respectati cuvantul.
    5. Fiti consecventi in aplicarea consecintelor: Daca ii spuneti copilului ca veti pleca din parc daca va continua sa stea in picioare in leagan, faceti-o fara sa ii mai dati o alta sansa. Copilul dvs va cantari mai atent optiunile pe care le are cand va sti ca actiunile sale au consecinte directe si clare.
    6. Cititi impreuna cu voce tare: Momentele de lectura petrecute impreuna il pregatesc pentru cititul cu voce tare la scoala. Va trebui sa stea linistit/a perioade din ce in ce mai lungi de timp si de aceea ajutati-va copilul sa invete acasa cum sa stea si sa va asculte citindu-i.

    Rugati copilul sa va relateze la randul lui ceea ce a inteles din poveste. Nu fortati insa un copil extrem de activ sa stea si sa asculte o poveste care nu il intereseaza, acest lucru il va face mai dezinteresat de lectura in sine. Pentru copii mai mici este bine sa folositi carti de activitati care le permit copiilor sa atinga pozele, sa arate cu degetul si sa denumeasca obiecte.

    1. Jucati activitati concentrate pe ascultare: Faceti procesul de ascultare distractiv,puneti muzica si dansati impreuna. Rugati copilul sa mearga pe varfuri cand muzica este mai lenta si sa marsaluiasca cand muzica este mai rapida. Sau incercati „statuile” si copilul dvs va trebui sa asculte cu atentie momentul in care se opreste muzica. Cantecele pentru copii ca

    „B-I-N-G-O”  ii ajuta sa se concentreze pe silabele lipsa.

                  Pentru articole similare ne gasiti pe www.bontex.ro/blog  iar pentru imbracaminte copii           

                  site-ul nostruwww.bontex.ro va sta oricand la dispozitie.


Comentarii

0 comentarii

Comentarii Publice

Poti sa comentezi si anonim (vezi casuta la final dupa ce scrii mesajul)
 

Mesaje de la acelasi autor

Din aceeasi categorie...

Nu a publicat nimeni intrari de blog cu acest criteriu de cautare.