In timpul vietii din burtica mamicii, bebelusul se hraneste prin vasele de sange ale cordonului ombilical. Legatura dintre placenta si bebelus e facuta de catre cordonul ombilical. Imediat dupa… ... citeste mai departe
Fie ca iti place sau nu, bucuria imensa de a deveni parinte vine la pachet si cu o serie de mici detalii mai putin placute, dar care iti intra repede in obisnuinta, asa incat de la o vreme ajungi sa le ignori si sa le consideri ca facand parte din viata ta dintotdeauna.
Schimbatul scutecelor este una dintre aceste obisnuinte cu care, vrei nu vrei, trebuie sa te acomodezi. Vestea buna e ca desi nimanui nu ii place sa schimbe scutece, procesul in sine nu e chiar atat de dificil si, in plus, nu dureaza o vesnicie, ci doar doi – trei ani, pana cand copilul se dezobisnuieste de ele.
Ce poate fi atat de greu, se vor intreba, probabil, retoric, ceic are nu au facut-o niciodata. Ei bine, nu procesul in sine este greu, ci faptul ca, de cele mai multe ori, bebelusilor nu le place procedeul si riposteaza in fel si chip, fie pentru ca sunt intrerupti din activitatea pe care o fac in momentul in care trebuie sa fie schimbati, fie pentru ca pur si simplu nu le place procesul in sine. Indiferent care este motivul, rezultatul e acelasi – plans, agitatie si stresul parintilor care nu inteleg de ce bebelusul reactioneaza astfel. Te regasesti in ipostaza de mai sus? Atunci iata cateva solutii care ti-ar putea fi de folos atunci cand bebelusul tau face mofturi la schimbatul scutecului si care te-ar putea ajuta sa transformi acest moment intr-o joaca de copil.
Bebelusii sunt mai dispusi sa coopereze atunci cand se realizeaza o conexiune cu ei, asa ca inainte de a-ti pune copilul pe masa de schimbat scutece, respira adanc, coboara la nivelul lui si comunica. Intreaba-l ce face, entuziasmeaza-te de activitatea sa, da-i posibilitatea sa isi descopere corpul. Zambeste-i, explica-i pas cu pas ce urmeaza sa faceti. Chiar daca inca nu vorbeste, copilul va simti ca esti de partea lui si ca ceea cea urmeaza va fi amuzant.
Specialistii sustin ca agitatia copilului este direct proportionala cu cea a parintelui care ii schimba scutecul, asa ca incearca sa iti pastrezi calmul chiar si atunci cand bebelusul plange si mai are loc cate un accident neplacut in timpul procesului de schimbare a scutecului.
Desi aparent respectul e o notiune prea complexa pentru schimbatul scutecelor, el este esential pentru ca lucrurile sa functioneze normal. Invata-ti copilul de mic ce inseamna respectul. Nu il grabi inutil, nu tipa la el, explica-i fiecare pas pe care il faci.
Intreaba-ti intotdeauna copilul daca este gata pentru schimbatul scutecului, mai ales daca intelege deja mai bine ceea ce ii comunici. Daca bebelusul iti spune ca nu vrea, atunci explica-i de ce trebuie sa il schimbi si, eventual, mai acorda-i cateva minute ca sa isi termine activitatea pe care o face.
Daca nu reusesti sa il convingi ca trebuie sa ii schimbi scutecul, atunci stabileste un timp in care sa accepte ideea si anunta-l ca vei pune alarma sa sune dupa trei minute, iar cand va suna va trebui sa schimbati scutecul. Cand suna alarma, nu ii mai da posibilitatea de a allege. Spune-i pur si simplu ca veti schimba scutecul, comporta-te natural si incearca sa gasesti alte trucuri prin care sa ii temperezi eventuala opozitie.
Ajuta-l pe copil sa treaca de la activitatea sa de joaca la schimbatul scutecului, permitandu-i sa ia cu el citeste mai departe aici pe Desprecopii >>
*******
In timpul vietii din burtica mamicii, bebelusul se hraneste prin vasele de sange ale cordonului ombilical. Legatura dintre placenta si bebelus e facuta de catre cordonul ombilical. Imediat dupa… ... citeste mai departe |
|
Cat de des facem baie lui bebe? Trebuie in fiecare zi? Nu o fi prea mult pentru pielea bebelusului? Specialistii au inceput sa aiba indoieli asupra necesitatii reale a baitei zilnice la bebelus. ... citeste mai departe |
|
Toata lumea spune ca bebelusii adora baita, insa copilul tau pare sa fie exceptia de la regula... Baita il face sa planga si nu stii cum sa procedezi pentru a schimba lucrurile... Ce este de facut? ... citeste mai departe |
Parintii intreaba, parintii raspund
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?) Parintii intreaba, parintii raspund!
Clubul scutecelor (0-4 ani)
Generatia in blugi de maine - deocamdata in scutece. De la 0 la 4 ani.
autor: redactor Desprecopii.com Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate (c) Desprecopii.com 2015