Retete pentru tine

Stomatologul-Prietenul copilului meu

  • Trimis de icailoaie
  • 23 februarie 2015, 23:41:22 EET
  • 3.801 vizualizari
Trimite Denunta

Aspectul dentitiei ocupa un rol extrem de important in viata copiilor nostri asa ca noi, ca si parinti ar trebuie sa ne ocupam de acest aspect de la varste fragede.

 

Multi parinti nu sunt foarte preocupati de ingrijirea dentitiei in primii ani de viata a copiilor, afirmand ca "dentitia de lapte are caracter temporar" si doar "adevaratii dinti" trebuie ingrijiti . Dar, nu e asa! Copii trebuie familiarizati de mici cu obiceiul sanatos de a mentine o stare optima de igiena in gurita, chiar din primul an de viata .Acest obicei, sadit in ei de la varste fragede va deveni o rutina pentru ei mai tarziu si vor adopta un stil de viata sanatos.

 

Mai jos gasiti cateva sfaturi in aceasta privinta:

 

 

1. Incepe cu inceputul. Adica, de la nastere.

Nu este nimic exagerat daca vei acorda atentie igienei orale a micutului tau inca de la nastere. Cum organismul lui este inca sensibil la germeni fata de care va dezvolta mai tarziu imunitatea,  

evitarea acumularii in gurita acestuia a bacteriilor rezultate din 

descompunerea meselor din lapte nu poate fi decat benefica.

In momentul in care micutul tau va incepe diversificarea, igiena si periajul reduc drastic riscul acumularii resturilor alimentare si aparitia cariilor.   

 

 

2. Igiena, in lipsa dintisorilor

Chiar daca nu au aparut inca primii dintisori, gurita se pastreaza curata prin stergerea gingiilor cu tifon si apa pentru a indeparta urmele de lapte.


Perierea propriu-zisa incepe dupa aparitia primilor dinti de lapte, cu o frecventa de 2-3 ori pe zi, folosind o periuta mica, potrivita varstei, cu peri moi pentru a nu-i rani gingia.


Pasta de dinti este bine sa fie fluorata si pana la varsta de 2 ani cantitatea trebuie sa fie foarte mica. Eventual il poti spala numai cu apa. Intre 2 si 5 ani cantitatea de pasta de pe periuta creste, asa incat sa fie de marimea unui bob de mazare.


Poti alege daca este mai marisor si o perie cu motoras. Daca folosirea acesteia i se va parea amuzanta celui mic, sigur momentul spalarii dintisorilor va deveni unul deosebit de placut.
 

 

3.Dar dintisorii? Cum ii spalam?

- se spala dupa mese, in medie 3 minute, cu miscari verticale, nu orizontale, de la gingie spre varf

- acorda atentiei si limbii (primele doua treimi de la varful acesteia) deoarece si acolo exista depozite ce intretin un mediu propice dezvoltarii cariilor

- periuta se depoziteaza intr-un loc uscat, departe de alte obiecte de toaleta si se schimba o data la 2 luni

- nu il lasa sa adoarma cu biberonul daca in acesta exista alt lichid in afara de apa. Sucurile, laptele cresc aciditatea si ataca smaltul daca raman mult timp in contact cu dintii. Varsta optima pentru a renunta la biberon si de a incepe sa manance din castronase si canite este in medie 12-14 luni.

- obiceiul de a-si suge degetul, chiar daca este des intalnit in primii 2 ani de viata la majoritatea copiilor, nu ar trebui sa continue dupa aceasta varsta deoarece pune in pericol forma armonioasa a dentitiei. Dintii se pot stramba si copilasul tau ar putea avea si probleme de masticatie daca cele doua arcade dentare nu vor mai actiona sinergic. Pastrarea acestui obicei pana la varsta de 3 ani impune un control stomatologic.

 

 

4. Pasta de dinti perfecta?

Atentie la pasta de dinti pentru copii care contine fluor. Inainte de a o alege, cere parerea medicului pediatru deoarece, in situatia in care exista surse suplimentare de fluor (in apa, suplimente alimentare), exista riscul intoxicatiei. Aceasta se manifesta prin aparitia la nivelul smaltului a unor pete albicioase sau dungi.

Inainte de varsta de 6 luni, copii nu trebuie sa primeasca suplimente pe baza de fluor.

FLUORUL  indeplineste urmatoarele roluri:

- remineralizarea zonelor de la nivelul smaltului unde exista pierderi
- distruge bacteriile
- previne formarea cariilor
- alaturi de o buna igiena si alimentatie corespunzatoare ajuta la intretinerea unei dentitii sanatoase

 

 

5. Dar cu stomatologul cand ne imprietenim?

Prima aniversare ar fi cel mai bun moment pentru ca medicul sa faca o evaluare a starii de igiena a guritei micutului tau. Cu acest prilej, discuta despre terenul familial, tipul de alimentatie al celui mic si metode de prevenire a problemelor de dentitie.

Transforma aceasta prima vizita intr-un moment placut deoarece, la fel ca si in cazul medicului pediatru, copilasul tau are nevoie si de acest nou prieten: stomatologul.

Obisnuindu-l cu stomatologul de mic nu vei intampina problema atunci cand veti fi nevoiti sa ii faceti vizite!