Voturi


  • click pentru a vota

Retete pentru tine

9 sfaturi pentru parintii cu copii neastamparati (hiperactivi)

  • Trimis de ZoitaR
  • 4 februarie 2014, 17:44:34 EET
  • 4.685 vizualizari
Trimite Denunta

Daca celor mai multi micuti, pana la varsta de 4,5 ani le sunt permise si tolerate comportamentele hiperactive, odata cu inaintarea in varsta, marea majoritate a copiilor ar trebui sa fie capabili sa-si gestioneze aceste impulsuri. De multe ori, in spatele acestor comportamente se ascund nemultumiri si frustrari ale copiilor pe care acestia nu le pot exterioriza.

Sfaturi care sa te ajute sa te porti cu un copil neastamparat:

 

1. Ofera copilului structura

 

O rutina bine stabilita in viata de zi cu zi a copilului ii va asigura acestuia confortul emotional de care are nevoie ca sa se linisteasca. Schimbari imprevizibile in rutina pot destabiliza un copil care cu greu isi gestioneaza comportamentul hiperactiv. Incearca in acest sens sa-i explici foarte clar ce asteptari ai de la el, ce are si ce nu are voie sa faca. Aseaza eventual pe hartie rutina zilnica impreuna cu cele mai importante reguli ale casei si familiarizeaza-l bine cu ele.

 

2.  Acorda-i atentie pozitiva

 

In general, copiii neastamparati sunt bombardati cu mult prea multa atentie negativa. De multe ori parintii, in incercarile lor disperate de a inlatura comportamentele negative, neglijeaza partile pozitive ale copilului.

Asadar, ai grija sa-i acorzi atentia pozitiva pe care cu siguranta o merita si incurajeaza-l in ceea ce este bun.

Recompenseaza cu fiecare ocazie comportamentul pozitiv cu un zambet, imbratisare sau initiati impreuna o activitate, evita cadourile sau banii.

 

3.  Elimina sursele care genereaza agitatia copiilor

 

Copiilor hiperactivi este indicat sa le asiguri un mediu linistit si fara prea multe surse provocatoare de agitatie si neliniste. O casa ordonata, dar si masa (biroul) la care isi fac temele sau coloreaza sunt lucruri foarte importante. La fel, in timpul meselor inchide tv-ul, computerul sau orice alta sursa de zgomot. Redu drastic din aceste surse care duc la agitatia copiilor.

 

4. Fii consecvent

 

Pentru parinti, poate cea mai grea regula de aplicat, dar in acelasi timp atat de importanta pentru copiii neastamparati. Un lucru esential pe care parintii ar trebui sa-l stie este ca, odata ce ai spus de cinci ori “nu” copilului, iar a sasea oara cedezi si spui “da”, nu faci altceva decat sa-ti subminezi autoritatea de parinte in fata acestuia.

Parintii care nu respecta aceasta regula isi vor “invata” copiii ca un comportament negativ va fi pana la urma rasplatit.

 

5.  Nu exagera cu pedepsele

 

Sa pedepsesti foarte des un copil neastamparat inseamna sa-i creezi, fara sa vrei, o imagine negativa despre propria persoana. Mai ales atunci cand folosesti pedepsele corporale nu uita ca, cu fiecare palma data il vei marca, afecta emotional.

Daca tot iti pedepsesti copilul, incearca s-o faci imediat si nu dupa mai multe ore pentru ca efectul nu va mai fi acelasi.

In general, un copil care a gresit se simte suficient de pedepsit, iar daca-i mai interzici orele de computer, tv si intalnirile cu prietenii, sigur va intelege mesajul pedepsei.

 

6.  Cunoaste-ti copilul

 

Discutati impreuna despre cum si ce simte, iar daca este inca micut invata-l cum sa-si exprime verbal sentimentele si ai rabdare cu el.

Este foarte important, ca parinte, sa identifici ce anume ii creeaza copilului starile de agitatie si sa anticipezi din timp nevoia momentelor de relaxare. In acest fel il ajuti sa-si descopere emotiile si sa invete sa-si gestioneze impulsurile.

Iar daca refuza sa comunice cu tine respecta acest lucru si asteapta urmatorul moment.

 

 7. Parintii, coechipieri in educatia copilului

 

Parintii ar trebui sa aiba o viziune comuna atunci cand este vorba despre metodele de educatie a copiilor. In familiile in care parintii nu sunt de acord intre ei, copiii acestora vor fi derutati si vor profita la maxim de aceste situatii confuze.

Asadar, nu iti critica niciodata partenerul in fata copilului, ci discuta aceste diferente de opinie intre patru ochi si in liniste.

 

8. Ai grija de tine

 

Sa educi un copil neastamparat nu este un lucru tocmai usor. Ai grija de tine si creeaza momente de relaxare impreuna cu partenerul tau. Cauta eventual grupuri de suport pe internet si informeaza-te despre cum se descurca alti parinti cu copii hiperactivi. Iar daca nu mai faci fata situatiilor, nu ezita sa ceri ajutor medicului de familie sau sa iei legatura cu un specialist.

 

9. Bucura-te de copil

 

Pretuieste momentele minunate petrecute alaturi de copil si bucura-te de partile pozitive ale acestuia. Aprecieaza progresele pe care le face si iubeste-l neconditionat, pentru ca un copil ai carui parinti sunt mereu nemultumiti, nu va fi niciodata fericit!

 

 

 Forumuri specializate ale parintilor


In floarea copilariei (4-12 ani)

Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

 Scoli, gradinite, crese, bone...
La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare!
Am nevoie de un baby-sitter...