ITALIA- informatii utile - Vacanta intre relax si cultura » Jurnal » Insula del Giglio

 • Lider
  9 iunie 2013

  Insula face parte din arhipelagul toscan impreuna cu faimoasa insula Elba, insula Montecristo, Giannutri, Capraia, Pianosa si Gorgona si alte 3 insule foarte mici: Palmaiola, Cerboli si Formicche di Grosseto. 

  Numele desi poate pentru cine stie italiana te pacaleste si te duce cu mintea la floarea de crin : giglio care era chiar stema famiilor toscane vine insa de la cuvintul grec Aegilium= capra , deci insula caprelor.

   

  Desi destul de mica [are numai 3 localitati pe teritoriul ei: Giglio Porto (portul), Giglio Castello (castelul) si Campese ] insula este locuita inca din epoca de piatra, o insula asezata strategic, aleasa ca avanpost militar inca din vremea estruscilor.  E pomenita in diverse scrieri inca din antichitate cind insusi Iulius Cezar scrie despre ea in  "De Bello Civili I" si  Pliniu in  "Historia Naturalis". Desi mica in insula locuitorii vorbesc doua dialecte cei din Castel ai caror stramosi au sosit din Pisa vorbesc un dialect pisan in timp ce cei din port ai caror stramosi sunt marinari genovezi vorbesc un dialect cu influente genoveze. Insula a fost cotropita si cucerita de mai multe ori si a trecut prin mai multi conducatori insa locuitorii din Giglio castello sunt foarte mindri de victoria lor in fata turcilor din 18 noiembrie 1799 supa care incepe cu adevarat o perioada linistita si mai ales infloritoare din punct de vedere economic pentru locuitorii acestei insule.

   

  Giglio Porto din pacate cu o trista amintire cea a esuarii vasului de croaziera Costa Concordia chiar in apropiere in 13 ianuarie 2012, este un oras frumos, pitoresc , primitor .

   

   

  Giglio Castello este situat in virful unui deal in partea centrala a insulei, inconjurat de un zid de aparare gros. Un oras romantic ideal pentru plimbari seara sau pentru artizanatul local.

   

  Giglio castello

   

  Campese este insa locul de vacanta, plaja  cea mai mare din insula, un golf frumos si o stinca (faraglione) care strajuieste intrarea in golf.

  campese

   

  Cum se ajunge pe insula :

   

  Cu masina de pe strada statale Aurelia SS1spre Porto Santo Stefano. Aici urcati cu masina pe vaporul care va duce pe insula in Giglio Porto.Sunt doua companii navale care efectueaza aceste traversari : http://www.toremar.it/ si http://www.maregiglio.it/

  Cu trenul pina in gara Orbetello / Monte Argentario (vezi www.trenitalia.it)si de aici cu un autobuz de linie RAMA http://www.ramamobilita.it/bw_public/percorso.php

   

  Pe insula intre cele trei localitati mai importante se circula cu masina desi strazile sunt inguste si locurile de parcare nu-s chiar asa de multe mai ales in perioada de virf sfirsitul lunii iulie si luna august. Dar si cu autobuzele locale sau taxiul.

   

  Se pot face excursii cu barca, nu pierdeti ocazia, insula este splendida. Dar si excursii pe jos pe cararile insulei .

  Giglio este un adevarat paradis pentru cei care practica scufundarile, aici vin sa se scufunde inclusiv iarna, clima este blinda si daca marea nu-i furioasa se pot admira frumuseti fara seaman in adincuri.

   

  Plajele:

  Cea mai mare este Campese la nord-vest, plaja de nisip, cu apa mica pina departe in larg. In apropiere se afla si singurul camping de pe aceasta insula http://www.campingbaiadelsole.net/index.html iar in Campese se inchiriaza apartamente, camere si sunt si citeva hoteluri.

  Urmatoarea plaja ca marime Le Cannelle este aseazata mai la sud de Giglio Porto. Puteti ajunge aici pe mare cu barca sau pe jos pe o carare dupa ce ati parcat masina la marginea Giglio Porto. Daca ati ales sa mergeti pe jos pe o carare de magarusi , doar 15 minute , pina la aceasta plaja treceti si prin dreptul unei plaje mai micute Cala dello smeraldo. Eu preferam aceasta plaja mica, intima, cam pietroasa dar cu o apa de smarald cum zice si numele , este un mic acvariu cu multi pesti.

  A treia ca marime este Le Caldane mai la sud de Cannelle daca continuati drumul pe carare.  Si a patra este Arenella, mai la nord de Giglio Porto, oarecum in apropierea ei se afla esuata Costa Concordia. Este o plaja destul de aglomerata caci sunt citeva hoteluri si foarte multe vile / case de vacanta in apropiere plus ca este usor de ajuns aici cu masina sau pe jos din port dar este  foarte frumoasa, micuta, cu nisip.

   

  Eu va recomand daca ajungeti aici sa inchiriati o barca sau sa folositi barcagii locali, taxi in barca care va vor duce in excursii frumoase de o zi sau de jumatate de zi in jurul insulei cu pauze de facut baie in cele mai frumoase plaje si golfuri. Cine vrea poate sa foloseasca o canoe cu care poate vislind sa ajunga la plaje mai mici, important este sa nu va indepartati de coasta prea mult .

   

   Cazare : aici fiecare e liber sa caute ce isi doreste dar vreau sa va recomand mai ales celor care cauta "un alt fel de cazare"  Hotel Pardini's Hermitage http://www.hermit.it/eng/index1.html este un hotel la care obisnuiau sa stea socrii mei cind sotul meu era copil si hotelul era abia deschis, acum este condus de fiul proprietarului de atunci. Este un hotel deosebit caci nu puteti ajunge aici decit cu barca, faceti rezervarea si ei vin sa va ia cu barca lor din port. Au plaja lor privata, un colt de mare la care greu ajung alti turisti, umbra in gradina privata  unde pina si locurile de facut plaja sunt asezate pe terase si sunt intime  este o oaza de liniste .Eu nu am stat acolo pentru ca noi preferam campingurile deci nu pot da mai multe referinte decit cele din povestile soacrei si fetele incintate ale turistilor pe care i-am vazut trecind cu barca pe linga

   O lista cu hoteluri si pensiuni  gasiti aici http://www.isoladelgiglio.net/alberghi.php

   

  Ce puteti vizita pe linga plaje si castel? Muzeul de minerale si geologie din Giglio Porto in Via Provinciale n° 9.

  Traditii : petrecerile (feste) desi sarbatoresc sfintii patroni ai localitatilor si deci ziua are loc o procesiune , o slujba religioasa seara se termina totul cu muzica, dans, mincare locala si artificii . San Lorenzo la Giglio Porto pe 10 august, San Rocco la Giglio Campese pe 16 August si San Mamiliano, protectorul insulei la Giglio Castello pe 15 Septembrie inchide de fapt sezonul.

   

  Vinul specific acestei insule este Ansonaco un vin alb din aceeasi familie cu vinul sicilian Inzolia dar si un vin rosu il Rosso Saverio care inca din 1595 apare intr-o cronica a timpului.