ITALIA- informatii utile - Vacanta intre relax si cultura » Jurnal » Liguria: Santa Margherita-Portofino-San Fruttuoso

 • Lider
  9 iunie 2013

  Pt cine ajunge in zona Genova, La Spezia dar si Milano, Torino sau chiar Florenta, Pisa, Lucca poate intr-o zi de dimineata pina seara sau intr-un week end sa viziteze toate localitatile din golful Tigulio sau numai cele 3 din titlu. Toate ar fii dinspre La Spezia ( 5 Terre, apoi spre Santa Margherita, Portofino, San Fruttuoso, Recco ) sau dinspre Genova ( Recco- aici se maninca o faimoasa foccacia cu brinza de Recco, Camogli si San Fruttuoso, Portofino, Santa Margherita apoi spre 5 Terre ). Evident ca intr.o singura zi nu o sa puteti vizita fiecare localitatea deci va multumiti cu un tur cu vaporasul prin fata lor si opriri ici colo.  Eu am experimentat excursia de 1 zi 5 Terre sau o alta zi localitatile din titlu aici am facut si plaja, balaceala, plimbat cu vaporul si pentru fiecare adaugati drumul cu masina dus intors de la Bologna (include trecerea muntilor). Insa se merita !

   

  Se poate ajunge cu masina sau chiar cu trenul apoi din Rapallo sau Santa Margherita unde e indicat sa lasati masina in parcare sau daca ati ales trenul sa coboriti din el Fico se poate lua vaporasul ( tragetto) pt Portofino si San Fruttuoso.

   

   

  Noi am ales aceasta varianta :

  Cu un bilet S.Margherita - San Fruttuoso am pornit spre Portofino unde s-a oprit sa mai ia si alti turisti apoi  spre San Fruttuoso.

   

   

  San Fruttuoso

  Aici vizitati abatia, Turnul familiei Doria, puteti face plaja atentie insa aici sunt numai pietre mari si negre, intrarea si iesirea din apa e mai dificila aveti nevoie de sandalute de plaja dar pentru iubitorii de snorkeling nu are pret .

  Iesind din zona destinata celor de la plaja,  adica trecind pe sub firul plutitor care este o bariera de protectie contra barcilor care intra si ies din port si evident trebuie sa fiti atenti la barci si sa inotati asa cum este permis numai pe linga mal unde apa are la inceput  4-6 m  apoi brusc ajungeti la 17-20 m si mai la iesirea din golf aproape de mal e chiar de vreo 40 m dupa parerea mea caci nu se vedea deloc fundul  desi apa este cristalina. Deci daca stiti sa inotati nu e greu mai ales daca aveti labe si masca pentru snorkeling. La un moment dat exista o geamandura care semnalizeaza ca in adincuri la vreo 17 m sub noi se gaseste statuia Il Cristo dei Abisi, o statuie asezata acolo  in 1954 ( parca ) cind sculptorul a pierdut un prieten drag si si-a dat seama ca in mare nu exista nici un simbol al crestinatatii care sa ocroteasca sufletele pierdute in adincuri. In fiecare an la sfirsitul lunii iulie se face o procesiune si un grup de scafandri ( care mai intii curata statuia ) depun o coroana de lauri,  apa este limpede imediat linga mal destul ca un turist care face snorkeling sa poata vedea prin masca statuia.
  Pt cine nu stie sa inoate sau nu e pregatit de plaja si baie sau ajunge in perioada nu tocmai calda exista barci care va duc pina acolo, au cite un instrument ca un tub cu sticla ( un ochean gros cit o oala ) prin care privesti in apa deci si din barca poti vedea doar ca te costa distractia .

   

   

  Abatia

   

   

  Cine vrea poate sa manince aici, sunt restaurante pe plaja in fata abatiei. La San Fruttuoso se poate ajunge doar pe mare sau pe niste carari cam chinuite deci mare atentie sa nu pierdeti ultimul vapor...

   

  Portofino

  cu acelasi bilet se poate cobori la Portofino, se poate vizita castelul Brown, Biserica (Sf. Gheorghe ) San Giorgio construita integral dupa ce a fost bombardata in timpul celui de-al doilea razboi mondial si se poate merge la Far. Pentru toate astea se urca o strada in panta sau multe scari. In centrul orasului magazine, restaurante, terase,  portul .... chiar daca pierdeti vaporul va puteti intarce la Santa Margherita cu autobuzul de linie ( bilet se ia de la automatele din statiile principale) sau chiar pe jos pe un trotuar dealungul marii .... plaja cred ca este tot asa mai pietroasa .

  Cum scrie Pliniu cel batrin Portofino a fost construit de catre romani cu numele de Porto Delphinus.

   

   

   

  Dupa ce ne-am plimbat am mincat in oras ( noi am ales Portofino pentru ca asa s-a nimerit orarul, va recomand cu toata inima sa alegeti o portie de trofie (pasta tipica in liguria) cu pesto la o terasa in port. De aici am luat autobuzul (biletele se cumparau de la automatele din statia de autobuz ) catre Santa Margherita Ligure unde am parcat masina atunci. Cu alta ocazie cind am vizitat doar Portofino si apoi Genova am parcat in Portofino, oricum e bine de stiut ca daca aici nu gasiti loc in Santa Margherita exista cu siguranta .


  Intre Portofino si Santa Margherita treceti prin localitatea Paraggi aici este o plaja splendida, mica si din nisip ( marfa rara in Liguria cea pietroasa).
     Santa Margherita Ligure

  ca majoritatea localitatilor din aceasta zona si Santa Margherita dateaza din vremea romanilor apoi a trecut si ea prin toate dominatiile si a fost devastata si construita, atacata de saraceni ( nu exista un singur popor, denumirea ii viza pe musulmani fie ei proveniti din nordul africii, turcia si erau pirati ) dar si de venetieni, sub imperiul lui Napoleon dar si al Sardiniei, sub republica genoveza ... Dupa cel de-al doilea razboi mondial Santa Margherita, Portofino si micutul sat pescaresc Paraggi devin din ce in ce mai faimoase. Aici se fac filme, vin yahturi cu personaje faimoase dar este accesibil si oamenilor normali .