ITALIA- informatii utile - Vacanta intre relax si cultura » Jurnal » 5 Terre - Liguria

 • Lider
  9 mai 2013

  Cinque Terre este o zona in Liguria la numai citiva km de La Spezia si care uneste 5 localitati ( Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza, Monterosso). Se poate circula numai pe jos sau cu trenul in si intre aceste MINUNATE localitati, masinile sunt lasate in parcari la intrare.

  Este o zona cu un relief dificil dar cu oameni harnici si inventivi care au stiut sa valorifice fiecare bucatica de teren. Faimoasa( zona) pentru vita de vie si vinul obtinut: Schiacchetrà un vin alb sec, lamiile dar si pentru uleiul de masline... totul se cultiva pe terase construite de oameni. Multi ani in urma fiecare cu un cos in spinare a carat pietre ca sa construiasca terasele si a adus pamint din alte zone ... munca de Sisif !!

   

  5 terre terasament

  Intre Riomaggiore si Manarola se afla Via dell'amore o "carare" doar pentru pietoni care leaga cele doua localitati, o strada dedicata iubirii si indragostitilor ... Povestea ei incepe in anii 1920 in timp ce se construia calea ferata. Muncitorii au construit o strada( carare mai lata ) paralela cu calea ferata si tunelurile ei in care depozitau dinamita la mijlocul distantei intre localitati, departe de zona locuita ca sa nu puna in pericol locuintele si viata oamenilor. Ca sa poata ajunge la aceste locuri au dinamitat si au construit  cite o iesire de la fiecare localitate catre acest drum. Cind lucrarile s-au terminat, calea ferata s-a construit si muncitorii au plecat aceasta strada a ramas paralela cu linia ferata si pe malul marii unind cele doua localitati. Cineva a scris la intrarea dinspre fiecare sat "via dell'amore" ( acum fiecare poate da friu liber imaginatiei si sa isi inchipuie motivul mai ales ca in acele timpuri nu prea erau multe locuri sau posibilitati de intilnire pentru indragostiti mai departe de ochiul si gura lumii )

   

  via dell'amore

   

  Nu pierdeti ocazia unei plimbari si mai ales fotografiati-va alaturi de iubitul sau iubita voastra in locul special

   

   

   

   

   

   

   

   

 • Lider
  9 mai 2013
  Riomaggiore este prima localitate sosind dispre La Spezia
  http://en.wikipedia.org/wiki/Riomaggiore


  Manarola este cel de-al doilea si deci unit cu Riomaggiore prin " via dell'amore ". Pare a fi cel mai vechi dintre cele 5 sate.


  Urmeaza Corniglia, asezata la inaltime

   Ca sa ajungeti aici de la gara trebuie sa urcati o scara in piatra numita "la scalinata lardarina" cu 33 de rampe si 387 de scari ce leaga satul de gara, tot de aici se ajunge si la plaja  GUVANO in anii 70 pentru ca era o plaja de nudisti si hippy

  Urmatoarea localitate Vernazza ( Corniglia este un sat care apartine de Vernazza)


  Ultimul sat este Monterosso, cel mai la vest, ultimul daca veniti dinspre La Spezia dar primul dinspre Genova .. alegerea va apartine . Are o plaja mare si foarte frumoasa.

  Ideal este sa va petreceti macar o noapte in aceste locuri splendide dar si o miniexcursie de o zi este suficienta. Lasati masina in parcare in primul dinstre sate si apoi circulati intre ele cu trenul sau pe jos.  Atentie la parcari cel putin la Riomaggiore parcarea se inchidea la ora 20 . Exista hoteluri dar si camere de inchiriat.
 • 26 august 2013

  Mi-au placut mult pozele si informatiile despre acest loc. L-am trecut pe lista locurilor de vizitat. 

 • Lider
  26 august 2013

  Ma bucur mult. Sunt locuri splendide.