ITALIA- informatii utile - Vacanta intre relax si cultura » Jurnal » Bologna

  • Lider
    9 mai 2013

    Piazza Maggiore noaptea


    "Bologna este una dintre cetatile istorice cele mai bine conservate din nordul Italiei în Emilia-Romagna.
    Cele Doua Turnuri (Due Torri ) - Asinelli (98m) si Garisenda (47m) sunt  cel mai faimos loc din Bologna.
    Intr-o zi senina, se poate vedea pana la Verona ?i în Dolomiti din turnul Asinelli (Torre degli Asinelli).

    Bolonia, capitala regiunii Emilia-Romagna, se afla la o distanta de cca. 125km de Marea Adriatica, 84 km de Ravenna, 105km de Florenta, 152km de Venetia, 210km de Milano si 380km de Roma.

    Un oras de traditie antica, la început locuit de etrusci (se numea Felsina ) ?i mai tirziu de celti ( Bona) apoi de romani ( Bononia), astazi cunoscut pentru viata sa culturala si universitara (aici se afla cea mai veche universitate din Europa - 1088) precum si pentru gastronomia locala.

    Bolonia e ca si facut pentru plimbari - cel mai bun mod de a cunoaste acest oras plin de strazi frumoase si cladiri."
    asa graieste wikipedia

     

    Primul oras din lume care a abolit sclavagismul cu un document Paradisum voluptatis din 1256 si motivul ar fi fost unul ascuns si poleit smechereste povestea socrul meu: doar oamenii liberi plateau taxe si impozite, sclavii nu ... in plus erau si recunoscatori "puterii" pentru ca i-au eliberatLinguaccia. Au fost eliberati sclavii din case dar si taranii (serbi, iobagi) cei care erau "legati de glie".

     

    O alta curiozitate Bologna desi nu are iesire la mare a fost mereu un oras portuar Fico. Strabatut de canale, nu chiar ca Venetia dar aproape, astazi multe dintre ele sunt acoperite de strazi sau parcari dar inca se mai vad prin centru vechile canal. 

    Canale prin Bologna

     se organizeaza excursii (numai cu rezervare) pe canalele ( subterane si nu ) ale orasului.


    aici mai multe fotografii

    http://www.amicidelleacque.org/Gallery2/main.php

     

    Bologna inca de pe vremea romanilor era plina de canale apoi in evul mediu a fost construit un port fluvial. Bologna era legata prin canale de porturile de la marea Adriatica. Prin canalul Naville si apoi pe fluviul Po se ajungea pina la Venetia. In 1271 boloniezii i-au infrint pe venetieni in batalia navala in localitatatea Polesella ( provincia Rovigo), mare realizare cunoscind cit de experti in batalii navale erau venetienii.

     

    Canalele insa nu erau necesare doar navigatie, comertului in principal de sare de la Cervia (pentru care s-a construit o magazie care dainuieste si azi si exista o vama ) ci si pentru obtinerea energiei necesare actionarii morilor atit de necesare in industria textila obtinind matase de calitate superioara cu niste costuri inferioare.

     

    Bologna este orasul cu cei mai multi km de portici (40 km). Inca se mai pot vedea cele mai vechi care au coloanele din lemn. Unele dintre ele ajung pina sus la San Luca. Construiti initial ca sa sustina balcoanele de la etaj care aveau sarcina sa mareasca spatiul de locuit al casei (asta mai ales incepind cu anul 1200 cind au inceput sa soseasca tot mai multi studenti si profesori la universitatea din Bologna) dar si ca sa apere de umezeala locuita de la parter. La adaposul acestor portici nu te ploua, nu te bate soarele, nici nu-ti intra ploia in casa  ...Un mare avantaj chiar si in zilele noastre in Bologna chiar daca ai uitat umbrela acasa nu-i bai te poti plimba in voie pe sub portici. Coloanele erau initial din lemn apoi prin decret au fost transformate in piatra dar unele s-au pastrat pina in zilele noastre din lemn. Aveau si dimensiuni standard ordonate tot prin decret dar nu se tine amereu cont, ideal era ca inaltimea acestui portic sa fie cit sa poti trece calare pe sub el. Exista si exceptii Casa Isolani unde porticul este inalt pina la etajul 3.

    casa isolani bologna