G1: banana si para (bucatele sau pireu)
P: legume cu quinoa
Ingrediente: 1 lingura ulei de masline, 1/4 ceapa feliata, un varf de usturoi zdrobit, cateva frunze de cimbru, 1 ceasca vinete feliate, 1/2 ceasca ardei rosu sau verde taiat felii, 1 ceasca dovlecel taiat felii, 1 rosie tocata, 2 linguri sos de rosii, 1/4 ceasca quinoa, 1 ceasca supa de legume sau apa, optional patrunjel sau busuios proaspat tocat si parmesan
Preparare: inabusa ceapa in putina apa si ulei cateva minute. Adauga usturoiul, cimbrul, vanata, ardelul, dovlecelul, rosiile, pasta de rosii, quinoa si supa de legume. Se lasa la foc 15-20 minute, pana ce quinoa este gata. Daca este necesar mai adauga supa (apa). La final se adauga verdeturile proaspete si parmesanul, apoi se face un piure.
G2: pepene galben
C: lapte cu faina sau fulgi de orez: se fierbe faina/fulgii de orez in lapte pana se ingroasa (la o masura de orez se pun 3 de lapte)
G1: banana si para (bucatele sau pireu)
P: legume cu quinoa
Ingrediente: 1 lingura ulei de masline, 1/4 ceapa feliata, un varf de usturoi zdrobit, cateva frunze de cimbru, 1 ceasca vinete feliate, 1/2 ceasca ardei rosu sau verde taiat felii, 1 ceasca dovlecel taiat felii, 1 rosie tocata, 2 linguri sos de rosii, 1/4 ceasca quinoa, 1 ceasca supa de legume sau apa, optional patrunjel sau busuios proaspat tocat si parmesan
Preparare: inabusa ceapa in putina apa si ulei cateva minute. Adauga usturoiul, cimbrul, vanata, ardelul, dovlecelul, rosiile, pasta de rosii, quinoa si supa de legume. Se lasa la foc 15-20 minute, pana ce quinoa este gata. Daca este necesar mai adauga supa (apa). La final se adauga verdeturile proaspete si parmesanul, apoi se face un piure.
G2: pepene galben
C: lapte cu faina sau fulgi de orez: se fierbe faina/fulgii de orez in lapte pana se ingroasa (la o masura de orez se pun 3 de lapte)
MD: omleta: topeste putin unt intr-o tigaie, si pune un ou batut bine cu putina ceapa verde si cateva cubulete de ardei rosu. Pune capacul si las-o vreo 2 minute la foc mic, apoi intoarce-o, presara putina mozzarela si mai pune capacul un minut. Se serveste cu o felie de paine de casa optional
G1: fructe
P: risotto cu dovleac: 50g ceapa,25g unt,110g orez basmati, 450ml apa fierbinte,150g dovleac taiat cubulete, 225g rosii fara seminte si coaja, tocata, 50g branza cheddar.
Preparare: inabusa ceapa tocata in putina apa si jumatate de unt, adauga orezul si amesteca. toarna apa fierbinte, acopera tigaia cu capac, si lasa sa fiarba 12 min sau pana ce orezul este gata. Intre timp pune untul si rosiile in alta tigaie si inabuse-le vreo 2-3 min. Adauga branza, apoi amesteca totul impreuna.
G2: biscutiti de casa
C: tarta cu spanac: 2 linguri unt topit, 3 oua mari, 250ml lapte, 155g faina, optional 1 lgt praf de copt sau bicarbonat, optional 1 lgt sare de himalaya, 500g branza cheddar, 500g spanac inghetat, tocat si scurs, 30g parmesan.
Preparare: Se incalzeste cuptorul la 190 ° C si se pregateste cu hartie de copt o tava de 23-pe-33cm. Se toarn? untul topit în tava, uniform. Într-un castron mare, bate ouale bine. Incorporeaza apoi treptat laptele, faina, praful de copt si sarea. Ad?uga branza Cheddar, spanacul ?i amestec? pân? se combina toate. Se toarn? amestecul de spanac în tava preg?tita ?i se intinde uniform. Se presara parmezan. Se coace pân? ce partea de sus este u?or rumenita, 30-40 de minute. Se taie patratele dupa ce seraceste si se serveste optional cu iaurt.
MD: omleta: topeste putin unt intr-o tigaie, si pune un ou batut bine cu putina ceapa verde si cateva cubulete de ardei rosu. Pune capacul si las-o vreo 2 minute la foc mic, apoi intoarce-o, presara putina mozzarela si mai pune capacul un minut. Se serveste cu o felie de paine de casa optional
G1: fructe
P: risotto cu dovleac: 50g ceapa,25g unt,110g orez basmati, 450ml apa fierbinte,150g dovleac taiat cubulete, 225g rosii fara seminte si coaja, tocata, 50g branza cheddar.
Preparare: inabusa ceapa tocata in putina apa si jumatate de unt, adauga orezul si amesteca. toarna apa fierbinte, acopera tigaia cu capac, si lasa sa fiarba 12 min sau pana ce orezul este gata. Intre timp pune untul si rosiile in alta tigaie si inabuse-le vreo 2-3 min. Adauga branza, apoi amesteca totul impreuna.
G2: biscutiti de casa
C: tarta cu spanac: 2 linguri unt topit, 3 oua mari, 250ml lapte, 155g faina, optional 1 lgt praf de copt sau bicarbonat, optional 1 lgt sare de himalaya, 500g branza cheddar, 500g spanac inghetat, tocat si scurs, 30g parmesan.
Preparare: Se incalzeste cuptorul la 190 ° C si se pregateste cu hartie de copt o tava de 23-pe-33cm. Se toarn? untul topit în tava, uniform. Într-un castron mare, bate ouale bine. Incorporeaza apoi treptat laptele, faina, praful de copt si sarea. Ad?uga branza Cheddar, spanacul ?i amestec? pân? se combina toate. Se toarn? amestecul de spanac în tava preg?tita ?i se intinde uniform. Se presara parmezan. Se coace pân? ce partea de sus este u?or rumenita, 30-40 de minute. Se taie patratele dupa ce seraceste si se serveste optional cu iaurt.
MD: Mei cu fructe: 3 linguri de mei,2 pere (sau mere),3 linguri de branza proaspata de vaci. Perele se spala si se pun la cuptor sa se coaca. Intre timp meiul se fierbe cu o cana de apa cca 15 min sau pana cand se umfla. Cand fructele sunt gata, se elimina coaja si cotorul, si se mixeaza impreuna cu meiul si branzica. Se pot folosi si alte fructe in functie de preferinte. P.S. meiul se lasa la inmuiat in apa cu putina lamaie peste noapte (inainte de a fi fiert).
P: Ciorba de rosii cu orez: 400 g apa, 250 g rosii, 1 ceapa, 1 morcov, 1 radacina patrunjel, 1 ardei gras, 1 lingura orez, 1 ou, 2 lingurite unt, patrunjel verde. Se pune apa la fiert; cand clocoteste se adauga legumele bine spalate. Se lasa sa clocoteasca pana sunt aproape fierte, apoi se pun rosiile taiate, fara coaja. Cand toate legumele sunt fierte se strecoara zeama si zarzavatul se paseaza. Se pune din nou la fiert cu orezul. In loc de orez se pot pune zdrente facute dintr-un ou batut cu faina, pana se face ca o smantana groasa, sau taitei de casa. Se pun cand fierbe ciorba. Dupa ce totul este fiert se pune patrunjelul tocat marunt si untul. Se serveste calda
G: Gris cu lapte caramel: 100 g apa, 12 g gris, 150 g lapte, 12 g zahar brut, 1 lingurita unt, 1 lingurita dulceata de visine sau piure de fructe. Se arde zaharul caramel, se stinge cu lapte amestecat cu apa. Cand clocoteste se adauga grisul in ploaie si se fierbe 10-15 min. Cand s-a racit pe jumatate, se amesteca cu untul si dulceata de visine sau piurel de fructe.
C: Piure de spanac: 200 g spanac, 5 g unt, 5 g faina de orez, 100 ml lapte, 5 g orez, sare, lamaie. Se spala spanacul pana apa iese curata, se scot coditele si se lasa sa se scurga. Se fierbe inabusit in zeama lui sau in bain-marie. Se toaca pe un fund de lemn. Separat, se face un sos Bechamel din 5 g unt, faina si lapte. Se pune spanacul in sos, orezul care a fost fiert separat, si se lasa sa mai fiarba putin. Se ia de pe foc si se adauga zeama de lamaie. Spanacul nu va fi consumat reancalzit, deoarece este daunator sanatatii! Se poate servi cu mamaliguta.
MD: Mei cu fructe: 3 linguri de mei,2 pere (sau mere),3 linguri de branza proaspata de vaci. Perele se spala si se pun la cuptor sa se coaca. Intre timp meiul se fierbe cu o cana de apa cca 15 min sau pana cand se umfla. Cand fructele sunt gata, se elimina coaja si cotorul, si se mixeaza impreuna cu meiul si branzica. Se pot folosi si alte fructe in functie de preferinte. P.S. meiul se lasa la inmuiat in apa cu putina lamaie peste noapte (inainte de a fi fiert).
P: Ciorba de rosii cu orez: 400 g apa, 250 g rosii, 1 ceapa, 1 morcov, 1 radacina patrunjel, 1 ardei gras, 1 lingura orez, 1 ou, 2 lingurite unt, patrunjel verde. Se pune apa la fiert; cand clocoteste se adauga legumele bine spalate. Se lasa sa clocoteasca pana sunt aproape fierte, apoi se pun rosiile taiate, fara coaja. Cand toate legumele sunt fierte se strecoara zeama si zarzavatul se paseaza. Se pune din nou la fiert cu orezul. In loc de orez se pot pune zdrente facute dintr-un ou batut cu faina, pana se face ca o smantana groasa, sau taitei de casa. Se pun cand fierbe ciorba. Dupa ce totul este fiert se pune patrunjelul tocat marunt si untul. Se serveste calda
G: Gris cu lapte caramel: 100 g apa, 12 g gris, 150 g lapte, 12 g zahar brut, 1 lingurita unt, 1 lingurita dulceata de visine sau piure de fructe. Se arde zaharul caramel, se stinge cu lapte amestecat cu apa. Cand clocoteste se adauga grisul in ploaie si se fierbe 10-15 min. Cand s-a racit pe jumatate, se amesteca cu untul si dulceata de visine sau piurel de fructe.
C: Piure de spanac: 200 g spanac, 5 g unt, 5 g faina de orez, 100 ml lapte, 5 g orez, sare, lamaie. Se spala spanacul pana apa iese curata, se scot coditele si se lasa sa se scurga. Se fierbe inabusit in zeama lui sau in bain-marie. Se toaca pe un fund de lemn. Separat, se face un sos Bechamel din 5 g unt, faina si lapte. Se pune spanacul in sos, orezul care a fost fiert separat, si se lasa sa mai fiarba putin. Se ia de pe foc si se adauga zeama de lamaie. Spanacul nu va fi consumat reancalzit, deoarece este daunator sanatatii! Se poate servi cu mamaliguta.
MD: Fulgi de orez cu sirop de artar: 200g fulgi de orez, 2 mere, sirop de artar dupa gust, scortisoara. Se inmoaie fulgii de orez in 100ml apa fiarta cateva minute, se strecoara si se amesteca cu merele rase si restul ingredientelor.
G1: fructe la alegere
P: Supa cu broccoli: 100g mazare, 7-10 buchetele de broccoli, 1 catel de usturoi. 1 morcov, 1 frunza de dafin, 7-800ml apa, 1 lingura ulei de masline. Se pun toate legumele la fiert in apa si se lasa sa fiarba pana ce sunt patrunse bine. Apoi dupa preferinta se paseaza, si se serveste ca o supa crema cu putina smantana sau iaurt.
G2: Clatite cu banane: se amesteca o banana pisata cu furculita, cu 1 ou si putina faina de orez, pana ce compozitia seamana cu aluatul unui chec. Se pune cate o lingura in tigaia incinsa si se lasa pana se rumeneste putin. Se invarte, iar cand este gata, se servesc caldute, cu putin unt topit deasupra, bucaele/piure de fructe sau miere
C: Paste cu branzica dulce: 80g branzica dulce de vaca, 30-150g paste (integrale de preferinta), 2 linguri de parmezan si 1 lingura ulei de masline sau unt. Se fierb bine pastele, apoi cand sunt gata, se scurg si se amesteca cu restul ingredientelor.
MD: Fulgi de orez cu sirop de artar: 200g fulgi de orez, 2 mere, sirop de artar dupa gust, scortisoara. Se inmoaie fulgii de orez in 100ml apa fiarta cateva minute, se strecoara si se amesteca cu merele rase si restul ingredientelor.
G1: fructe la alegere
P: Supa cu broccoli: 100g mazare, 7-10 buchetele de broccoli, 1 catel de usturoi. 1 morcov, 1 frunza de dafin, 7-800ml apa, 1 lingura ulei de masline. Se pun toate legumele la fiert in apa si se lasa sa fiarba pana ce sunt patrunse bine. Apoi dupa preferinta se paseaza, si se serveste ca o supa crema cu putina smantana sau iaurt.
G2: Clatite cu banane: se amesteca o banana pisata cu furculita, cu 1 ou si putina faina de orez, pana ce compozitia seamana cu aluatul unui chec. Se pune cate o lingura in tigaia incinsa si se lasa pana se rumeneste putin. Se invarte, iar cand este gata, se servesc caldute, cu putin unt topit deasupra, bucaele/piure de fructe sau miere
C: Paste cu branzica dulce: 80g branzica dulce de vaca, 30-150g paste (integrale de preferinta), 2 linguri de parmezan si 1 lingura ulei de masline sau unt. Se fierb bine pastele, apoi cand sunt gata, se scurg si se amesteca cu restul ingredientelor.
MD: branza cu smantana, marar si un out fiert
G1: fructe
P: Pastrav cu mamaliga: se curata si se spala un pastrav, se unge cu ulei, se impaneaza cu usturoi si oregano, si se pune la cuptor. Intre timp se face mamaliguta (faina si apa, optional sare). Se serveste mamaliguta cu pastrav si optional putin mujdei. (Pastravul trebuie atent ales de oase
G2: iaurt (simplu sau cu biscuiti)
C: Lapte cu hrisca: 1/2 ceasca hrisca, 2 cesti de lapte. Hrisca se curata, se clateste si se pune la inmuiat in apa peste noapte. A doua zi se scurge de apa si se pune in laptele incalzit si se da in cateva clocote. La final se poate pune si putina scortisoara, banana, miere sau sirop de artar.
MD: branza cu smantana, marar si un out fiert
G1: fructe
P: Pastrav cu mamaliga: se curata si se spala un pastrav, se unge cu ulei, se impaneaza cu usturoi si oregano, si se pune la cuptor. Intre timp se face mamaliguta (faina si apa, optional sare). Se serveste mamaliguta cu pastrav si optional putin mujdei. (Pastravul trebuie atent ales de oase
G2: iaurt (simplu sau cu biscuiti)
C: Lapte cu hrisca: 1/2 ceasca hrisca, 2 cesti de lapte. Hrisca se curata, se clateste si se pune la inmuiat in apa peste noapte. A doua zi se scurge de apa si se pune in laptele incalzit si se da in cateva clocote. La final se poate pune si putina scortisoara, banana, miere sau sirop de artar.
MD: 1 ou fiert tare cu paine integrala si unt
G1: fructe
P: ciorba de vita: 500 g carne de vita, un morcov, o ceapa, putina telina, pastarnac si radacina de patrunjel, 1 cartof,1 ardei rosu, bors sau zeama de la 1 lamaie, 1 catel de usturoi, frunze de patrunjel, leustean,taitei de casa si 500 g rosii. Carnea de vita se taie cubulete si se pune la fiert (prima apa se arunca). Dupa cca 1 h se adauga zarzavatul dat pe razatoare, apoi cartoful, iar de abia la final rosiile, taiteii si borsul; se lasa la foc mic inca 10 minute apoi adaugam verdeata.
G2: iaurt cu biscuiti
C: Mamaliga cu branzica si smantana
MD: 1 ou fiert tare cu paine integrala si unt
G1: fructe
P: ciorba de vita: 500 g carne de vita, un morcov, o ceapa, putina telina, pastarnac si radacina de patrunjel, 1 cartof,1 ardei rosu, bors sau zeama de la 1 lamaie, 1 catel de usturoi, frunze de patrunjel, leustean,taitei de casa si 500 g rosii. Carnea de vita se taie cubulete si se pune la fiert (prima apa se arunca). Dupa cca 1 h se adauga zarzavatul dat pe razatoare, apoi cartoful, iar de abia la final rosiile, taiteii si borsul; se lasa la foc mic inca 10 minute apoi adaugam verdeata.
G2: iaurt cu biscuiti
C: Mamaliga cu branzica si smantana
MD: omleta cu rosii: se paseaza o rosie opartita fara coaja si fara seminte. Se pune un ou batut intr-o tigaie antiaderenta, iar cand incepe sa se faca se adauga rosia si putin busuioc tocat. Se invarte. POfta buna :)
G1: fructe
P: Supica de naut: nautul (100g)se lasa la inmuiat peste noapte. A doua zi se spala bine bine si se pune la fiert cu 1 morcov, 1 cartof, o felie de telina, jumatate radacina de patrunjel, 1 catel de usturoi si 2 linguri de ulei. Cand totul este fiert bine se piseaza si se face o supa crema.
G2: iaurt
C: budinca cu legume: se fierb la aburi cca 300g legume la alegere (cartof, dovlecel, morcov, radaina de patrunjel, spanac, ardei rosu fara coaja). Se paseaza bine si se amesteca impreuna cu 45g lapte, 1 ou, putin patrunjel verde si marar tocat, 2 linguri de pesmet sau firimituri de paine si optional 1 lingurita de parmeza. Se pune intro forma unsa cu unt si in cuptorul incins la 180C. Se scoate din suptor cand o scobitoare infipta in centru iese curata.
MD: omleta cu rosii: se paseaza o rosie opartita fara coaja si fara seminte. Se pune un ou batut intr-o tigaie antiaderenta, iar cand incepe sa se faca se adauga rosia si putin busuioc tocat. Se invarte. POfta buna :)
G1: fructe
P: Supica de naut: nautul (100g)se lasa la inmuiat peste noapte. A doua zi se spala bine bine si se pune la fiert cu 1 morcov, 1 cartof, o felie de telina, jumatate radacina de patrunjel, 1 catel de usturoi si 2 linguri de ulei. Cand totul este fiert bine se piseaza si se face o supa crema.
G2: iaurt
C: budinca cu legume: se fierb la aburi cca 300g legume la alegere (cartof, dovlecel, morcov, radaina de patrunjel, spanac, ardei rosu fara coaja). Se paseaza bine si se amesteca impreuna cu 45g lapte, 1 ou, putin patrunjel verde si marar tocat, 2 linguri de pesmet sau firimituri de paine si optional 1 lingurita de parmeza. Se pune intro forma unsa cu unt si in cuptorul incins la 180C. Se scoate din suptor cand o scobitoare infipta in centru iese curata.
MD: Omleta la cuptor: Se bate un ou sau doua, se amesteca cu putin patrunjel tocat, putin ardei rosu, si se pune intr-o forma ceramica, in cuptorul incins la 180C timp de 10 minute sau pana este gata. La final se adauga putin parmeza sau in compozitie fulgi de drojdie inactiva.
G1: fructe
P: Supa crema de spanac: se spala bine 250g spanac proaspat sau se decongeleaza. Se pune intr-o cratita, se adauga 4-500ml apa sau supa de pui, 2 cartofi taiati cubulete, 2 linguri de ulei, 1 ceapa tocata marunt, 2 catei de usturoi. Se acopera si se fierbe cca 2-0 de minute pana este gata. La final se blenduieste si optional se adauga putina smantana sau iaurt
G2: iaurt
C: Tocanita de pui si legume: se taie 400g piept de pui, si legumele in bucatele: 1 ceapa, 1 morcov, 1 rosie fara seminte si coaja, 1 lingura ulei. Se caleste intr-o tigaie antiaderenta carnea cu ceapa si morcovul, apoi se adauga rosiile, uleiul, 3 linguri de apa. Se pune capacul si se lasa sa fiarba 30-40 min. Dupa caz se mai poate adauga apa si adauga dovlecel sau alta leguma preferata.
MD: Omleta la cuptor: Se bate un ou sau doua, se amesteca cu putin patrunjel tocat, putin ardei rosu, si se pune intr-o forma ceramica, in cuptorul incins la 180C timp de 10 minute sau pana este gata. La final se adauga putin parmeza sau in compozitie fulgi de drojdie inactiva.
G1: fructe
P: Supa crema de spanac: se spala bine 250g spanac proaspat sau se decongeleaza. Se pune intr-o cratita, se adauga 4-500ml apa sau supa de pui, 2 cartofi taiati cubulete, 2 linguri de ulei, 1 ceapa tocata marunt, 2 catei de usturoi. Se acopera si se fierbe cca 2-0 de minute pana este gata. La final se blenduieste si optional se adauga putina smantana sau iaurt
G2: iaurt
C: Tocanita de pui si legume: se taie 400g piept de pui, si legumele in bucatele: 1 ceapa, 1 morcov, 1 rosie fara seminte si coaja, 1 lingura ulei. Se caleste intr-o tigaie antiaderenta carnea cu ceapa si morcovul, apoi se adauga rosiile, uleiul, 3 linguri de apa. Se pune capacul si se lasa sa fiarba 30-40 min. Dupa caz se mai poate adauga apa si adauga dovlecel sau alta leguma preferata.
Ficatel in sos de rosii cu mamaliga
Curata un ficat de pasare de pielita alba, si da-i cateva clocote, apoi arunca apa si spala-l bine.
Se pune din nou la fiert in apa curata cu un catel de usturoi tocat marunt si o foaie de dafin. Se lasa sa scada apa (dar sa mai ramana totusi putin), apoi se dauga jumatate de ceapa tocata marunt, o lingurita bulion sau rosii tocate, jumatate de lingurita de zahar brut, o lingura de unt si busuioc. Se lasa sa fiarba pana ceapa este moale (daca mai este nevoie mai adauga putina apa, sa iasa un sos). Se serveste cu mamaliguta. Eu l-am zdrobit cu furculita bine fiindca tot nu ii plac bucatelele. Pofta buna!
Ficatel in sos de rosii cu mamaliga
Curata un ficat de pasare de pielita alba, si da-i cateva clocote, apoi arunca apa si spala-l bine.
Se pune din nou la fiert in apa curata cu un catel de usturoi tocat marunt si o foaie de dafin. Se lasa sa scada apa (dar sa mai ramana totusi putin), apoi se dauga jumatate de ceapa tocata marunt, o lingurita bulion sau rosii tocate, jumatate de lingurita de zahar brut, o lingura de unt si busuioc. Se lasa sa fiarba pana ceapa este moale (daca mai este nevoie mai adauga putina apa, sa iasa un sos). Se serveste cu mamaliguta. Eu l-am zdrobit cu furculita bine fiindca tot nu ii plac bucatelele. Pofta buna!
Pastai verzi cu mamaliga
Se pun la fiert cateva pastai verzi, cat papa copilul. Se mai adauga jumatate de ceapa tocata, o foaie de dafin, un catel de usturoi zdrobit, putina paprika dulce, o lingura pasta de tomate sau o rosie tocata, o crenguta de cimbru si putin oregano. La final cand sunt fierte si apa scade adauga putin unt, patrunjel verde tocat si optional smantana. Se servesc cu mamaliguta. Deliciu!
Pastai verzi cu mamaliga
Se pun la fiert cateva pastai verzi, cat papa copilul. Se mai adauga jumatate de ceapa tocata, o foaie de dafin, un catel de usturoi zdrobit, putina paprika dulce, o lingura pasta de tomate sau o rosie tocata, o crenguta de cimbru si putin oregano. La final cand sunt fierte si apa scade adauga putin unt, patrunjel verde tocat si optional smantana. Se servesc cu mamaliguta. Deliciu!