Vinuri alese sau mai putin intelese » Jurnal » Sistemul de punctaj

  • Lider
    6 februarie 2014

    Este un sistem care l-am luat de aici. Mi s-a parut suficient pentru inceput...

    Propun ca in cadrul acestui grup sa folosim o metoda comuna de evaluare. Evaluam vinul  cu puncte si il clasam intr-o scala de cinci trepte:

     

    Slab: Pana in 75 de puncte

    Acceptabil: 75 -79 p.

    Bun: 80 – 84 p.

    Foarte Bun: 85 – 89 p.

    Excelent: 90 – 95 p.

     

    Peste 95 de puncte este zona de “exceptional” si “once in a lifetime” …
    As dori sa evaluam vinul in functie de:
    - Aspect: Limpezime, Culoare
    - Olfactiv (miros)
    - Gust (ce senzatie lasa in gura la degustare dar si mai tarziu cand il bem normal)
    - Raport calitate pret

     Despre raportul calitate pret: Ceea ce trebuie inteles clar este ca un vin de 20 de lei nu se compara cu unul de 800 de lei (decat daca v-a pacalit cineva), dar poate avea un raport pret/calitate superior.

     Putem asadar sa avem un vin “Foarte Bun” dar are un raport/pret calitate “Slab”. Asta nu inseamna ca nu merita cumparat daca va permiteti sau pentru o ocazie deosebita. La fel putem sa avem un vin "Acceptabil spre Bun" dar la un pret excelent si sa il recomandam pentru raportul bun pret-calitate.

    De asemenea va rugam sa argumentati punctajul dat. Se poate ca descrierea sa fie foarte importanta si subiectiva. De exemplu un vin foarte bun care a primit un punctaj mai mic pentru ca nu a fost servit la temperatura corecta (din cauza unui chelnar nepriceput).