M?mici,burtici departe de cas?... » Jurnal » Sunt micuta, dar puternica

  • Lider
    8 ianuarie 2014

    Sunt micuta, dar puternica

     Aseara ,cautam pe net niste lucruri despre fetite pentru ca cel mai probabil noi vom avea o printesica si am dat peste acest articol care mi s-a parut  mai mult decat superb si am spus sa impartasesc si cu voi lucrurile frumoase!Merita citit,va pup mamici cu printesici dar si mamici cu printisori,sa fie toti sanatosi!!
        Suntem tentati sa credem ca fetitele sunt mai sensibile decat baieteii cand vin pe lume. Ei bine, contrar ideii unanime, situatia este complet diferita, iar inegalitatea dintre sexe incepe inca de la naste

     

       SANATATEA COPILULUI

    Suntem tentati sa credem ca fetitele sunt mai sensibile decat baieteii cand vin pe lume. Ei bine, contrar ideii unanime, situatia este complet diferita, iar inegalitatea dintre sexe incepe inca de la nastere. 
    ""Caracteristicile legate de rezistenta la situatii dificile a nou-nascutilor de sex feminin sunt legate de cromozomul X. Cum fetitele au doi cromozomi X, ele sunt mai puternice decat baietii. 
    Si in practica s-a putut observa ca, 
    pentru doi prematuri nascuti in 
    conditii similare, rata de supravietuire este mai mare pentru fete decat pentru baieti. Diferentele nu sunt foarte mari, dar s-a observat totusi ca fetele rezista mai bine decat baietii la diferiti factori agresivi"", explica dr. Nicoleta Bobe, medic primar pediatru si specialist in neonatologie in cadrul Spitalului Clinic ""Polizu"". 
    Studiile arata ca, la nastere, o fata este egala din punct de vedere al dezvoltarii psihologice cu un baiat aflat pe lume deja de 4-6 saptamani. In perioada de adaptare la viata extrauterina, daca observam sexul feminin comparativ cu sexul masculin, putem spune ca in procent mai mare fetele trag mai bine la san si se adapteaza la supt mai repede decat baietii. Acest lucru le protejeaza de riscurile de imbolnavire.
    Este mai usor de crescut o fata
    Chiar si in primul an de viata, achizitiile motorii sunt mai rapide la fetite decat la baieti. De asemenea, deprinderile legate de independenta sfincteriana apar si se instaleaza mai repede la fete in raport cu baietii. ""Este mai usor de crescut o fata decat un baiat, cel putin in primul an de viata"", este de parere dr. Nicoleta Bobe. 
    In ceea ce priveste usurinta de a creste fetite, dr. Nicoleta Bobe ne impartaseste din experienta 
    sa personala, fiind mamica unui baiat si a unei fetite, dar si din experienta a numerosi parinti intalniti zi de zi in activitatea medicala. ""Fetitele invata sa foloseasca furculita si cutitul mult mai devreme, invata sa mestece mult mai usor decat baietii. Deprinderile legate de folosirea olitei sunt mai rapide la fete.""
    Si din punct de vedere al comunicarii fetele sunt precoce. Este cunoscut faptul ca ele ganguresc si vorbesc mai repede decat baietii. Mai mult decat atat, fetitele sunt mai deschise la orice fel de comunicare - verbala, gestuala. Este usor de colaborat cu fetitele, pentru ca sunt foarte sociabile.
    Nu se nasc mai devreme
    In traditia populara exista credinta ca fetele se nasc mai devreme de termenul de 40 de saptamani decat baietii. Statistic, nu sunt date care sa confirme ca exista o proportie mai mare de fete care vin pe lume inainte de 40 de saptamani de sarcina. In orice caz, rata de prematuritate este similara si la fete, si la baieti. Ar trebui ca rata de prematuritate sa fie mai mare in randul fetelor, ceea ce nu se verifica. 
    Greutate mai mica
    Despre greutatea cu care fetitele vin pe lume, medicul pediatru Nicoleta Bobe ne spune ca aceasta este in general mai mica decat la baieti. ""In cazul aceleiasi varste de gestatie, greutatea fetelor la nastere este cu 100-200 de grame mai mica decat a nou-nascutilor de sex masculin. De data aceasta, cromozomul Y - al baietilor - este cel purtator de parametri mai dinamici de crestere.""
    De exemplu, si intr-o sarcina gemelara cu un baiat si o fata, de obicei baietelul este cel mare. Inclusiv la tripleti, daca exista si o fata, ea este mai mica de greutate. Greutatea normala la nastere se situeaza intre 2,800 si 3,500 kilograme. Medicul Nicoleta Bobe a intalnit insa si fetite care bat recordul si ajung la peste 4 kilograme. 
    In cazul in care corelam greutatea mai mica a fetelor cu usurinta nasterii, suntem tentati sa credem ca fetele se nasc mai usor comparativ cu baietii. Depinde insa intotdeauna si de situatia mamei, de cum este bariera pelvi-genitala a acesteia. Daca este vorba despre o femeie care are un bazin stramt, practic nasterea poate fi la fel de dificila la 2,800 kilograme cum ar fi pentru alta femeie care naste un copil de 4 kilograme.
    Inegalitate in fata vietii
    Din totalitatea nasterilor, procentul fete-baieti este, in medie, egal. Sunt ani in care procentul este in favoarea baietilor, cu 2-5 procente in plus fata de fete. Dar sunt ani cand procentul este in favoarea sexului feminin, dar nici aici nu exista o preponderenta majora a fetelor. 
    In conditiile in care se nasc aproape acelasi numar de fete si baieti, apare firesc intrebarea de ce femeile sunt mai numeroase decat barbatii. Raspunsul dr. Nicoleta Bobe este urmatorul: ""Pornim de la aceeasi linie de start, dar parcurgem cursa spre finish in mod diferit. Speranta de viata a femeilor este mai mare decat a barbatilor. Femeile sunt mai putin predispuse decat barbatii la accidente vasculare cerebrale, la infarct miocardic, boli care in general secera barbatii la varsta mijlocie. Hormonii feminini au un rol protector asupra sistemului cardiovascular.""

       

    VARSTA. In prezent, 
    medicii au constatat ca 
    greutatea copilului la nastere este strans legata de 
    varsta mamei. Femeile foarte tinere (sub 20 de ani) 
    si cele peste 34 de ani, care nasc prima oara, aduc pe lume prunci cu greutati extreme. Fie nou-nascutul are sub 2,8 kilograme, deoarece vine pe lume prematur neavand timp sa fie hranit corespunzator in viata intrauterina. Fie, dimpotriva, copilul se naste cu greutate foarte mare, de peste 3,5 kilograme.


    LA SCOALA. Rezultatele scolare ale fetelor sunt, in 
    general, superioare celor ale baietilor, chiar daca reprezentantii sexului masculin 
    au rezultate mai bune la 
    matematica si stiintele exacte. Fetele sunt atrase de literatura si reusesc sa-si exprime mult mai usor sentimentele decat baietii, care sunt mai introvertiti. Ei au nevoie de mai multa atentie din partea parintilor in raport cu fetele, care se descurca deseori prin propriile forte.

    Sursa: www.9am.ro