Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Conserve si muraturi pentru iarna!!


51 raspunsuri la acest subiect

#11
Idora

Idora

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 363 mesaje

Postat 04 iulie 2004 - 18:37

GOGOSARI UMPLUTI CU VARZA Se folosesc 20-30 de gogosari potriviti, 2 kg de varza alba, tocata, 1/2 kg de morcovi si radacina de telina, 600 ml de apa, 400 ml de otet, 30 g de sare, 20 g de zahar, o foaie de dafin, câteva boabe de piper, 2 lingurite cu varf de samanta de mustar sau 150 g de hrean. Dupa ce gogosarii au fost spalati li se scot coditele cu seminte, apoi se pun la zvantat. Varza se toaca marunt, morcovii si telina se dau prin razatoare si se combina cu varza. Se adauga sare (15 g pentru fiecare kg de amestec), iar pentru aroma frunze de telina. Cu aceasta compozitie se umplu gogosarii, care se acopera cu rondele de morcovi sau de telina si se aseaza în borcane în randuri suprapuse cu deschiderea în sus. Se pun la fiert otetul, apa, 10 g de sare si 10 g de zahar, care sa anihileze acreala otetului, pastrandu-i insa celelalte calitati, telina, piper sau cimbru macinat, samanta de mustar sau hrean. Pentru un borcan de 3 l este suficient 1 litru de lichid. Dupa primele clocote, vasul se ia la o parte, se lasa 5 minute acoperit, apoi se pune lichidul peste ardei. Borcanele se leaga cu celofan si se duc în camara. Se foloseste numai varza de toamna. GOGOSARI UMPLUTI CU VINETE Se folosesc 30 de gogosari mari, 15 vinete mijlocii, 2 kg de rosii, 1 capatâna de usturoi, 3/4 litri de ulei, 3 linguri de miere, câteva foi de dafin, sare, piper. Spalati si opariti un minut gogosarii. Curatati-i de seminte si puneti-i pe o tava sa se scurga. Separat curatati vinetele, taiati-le în felii rotunde, groase de 1 cm, pe care le prajiti în ulei si le lasati sa se scurga pe o planseta. Împanati feliile de vinete (când s-au racit) cu usturoi. SALATA DE GOGOSARI LA BORCAN Se folosesc: 5 kg de gogosari, ulei, sare. Spalati gogosarii, stergeti-i si taiati-i în sferturi, indepartându-le semintele si cotoarele. Puneti la fiert 1 l de otet, 2 l de apa, câte o lingura de sare si una de zahar pentru fiecare litru de lichid, odata cu 1 pachetel de boabe de piper. Când clocoteste, luati vasul la o parte, lasati amestecul sa se raceasca potrivit si turnati-l peste gogosari. Legati cu celofan dublu si acoperiti borcanele cu tifon. GOGOSARI USCATI Gogosarii ce au fost loviti, care au avut pete si pe care nu i-ati putut folosi la zacusca sau la alte conserve, taiati-i în felii mici, alegand partile sanatoase. Tocati-i apoi în cubulete sau fâsii subtiri si intindeti-i la uscat pe o plasa sau în tava din cuptorul aragazului, cu focul deschis la minimum si usa deschisa. Uscati-i încet si când sunt gata puneti-i în saculete de panza, pe care le suspendati pe grinda camarii, la loc bine aerisit. Iarna dati gust preparatelor cu gogosari. GOGOSARI COPTI Alegeti gogosari proaspeti, nepatati, coaceti-i, curatati-i si asezati-i în borcan, rupti în fâsii (fara cotoare). Acoperiti-i cu otet diluat cu apa (o parte de otet, 3 parti de apa) si câte o lingura de sare la litrul de lichid. Peste ardei asezati în borcane mici puneti marinata fiarta si racita, adaugati câte doua linguri de ulei, legati cu celofan si fierbeti borcanele pe baie de aburi 20 minute.

#12
Idora

Idora

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 363 mesaje

Postat 04 iulie 2004 - 18:40

FASOLE VERDE FASOLE ÎN ULEI Se iau 5 kg de fasole tucara, 3 kg de rosii, 1 litru de ulei, 2 legaturi de patrunjel, sare si piper. Se curata fasolea, se spala si se lasa sa se scurga de apa. Rosiile se spala, se oparesc si se curata de pielita, dupa care se taie în felii subtiri. Într-o cratita mare se toarna uleiul, se aseaza un rând de fasole, un rând de rosii si se presara patrunjel. Operatia se repeta pâna se termina fasolea si rosiile. Se lasa vasul o ora pe plita fara foc, pentru ca rosiile sa îsi lase sucul, apoi se da la foc mic peste o placa de metal, sa fiarba încet. Când începe sa clocoteasca, se misca cratita încet si se invârte cu o spatula sau lingura de lemn. Se potriveste de sare si de piper si când fasolea este bine fiarta, când zeama a scazut potrivit, se ia vasul de pe foc. Când fasolea astfel pregatita s-a racit, se pune în borcane, care se închid ermetic si se fierb pe baie de aburi 30 de minute în prima zi si 15 minute în a doua zi. FASOLE VERDE Se folosesc 5 kg de fasole, 5-6 cepe, o mâna de frunze de telina, patrunjel verde, 1 kg de rosii, 3 linguri de zahar, 1/2 l de ulei. Curatati pastaile, rupeti-le pe cele prea mari în bucati, spalati-le, apoi puneti-le într-un vas cu apa ce clocoteste, pentru 5 minute. Separat tocati ceapa marunt, caliti-o putin în ulei, adaugati fasolea fiarta si bine scursa de apa. Pregatiti din rosii un suc obisnuit, turnati-l peste fasole, si lasati sa fiarba la foc potrivit. Dati vasul la cuptor cu foc mic pentru 20 minute. Adaugati apoi frunzele de telina, de patrunjel si potriviti de sare si de piper. Dupa câteva clocote, puneti fasolea astfel preparata în borcane mici. Legati cu celofan si fierbeti borcanele pe baie de aburi 30 de minute în prima zi si 15 minute în a doua zi. Iarna se poate consuma si rece. FASOLE VERDE CU ROSII Se folosesc 5 kg de fasole verde, 3 kg de rosii, 1/4 l de ulei, frunze de telina, patrunjel si sare. Curatati fasolea, spalati-o si lasati-o sa se scurga de apa într-o strecuratoare, spalati rosiile si, folosindu-va de strecuratoare, cufundati-le pentru 1 minut în apa clocotita, dupa care le curatati repede de coaja. Într-o cratita larga, puneti un rând de fasole, un rând de rosii, repetand de 2-3 ori. Infierbantati uleiul, turnati-l în cratita cu fasole si rosii. Potriviti de sare si lasati vasul sa fiarba încet pe plita. Când fasolea este gata, puneti verdeata tocata, acoperiti vasul si lasati sa se raceasca. Puneti fasolea în borcane mici, umpleti cu lichidul din vas, legati cu celofan si fierbeti borcanele pe baie de aburi 15 minute. Iarna, din aceasta conserva pregatiti ciorbe, fasole cu smântâna, cu carne etc.

#13
Idora

Idora

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 363 mesaje

Postat 04 iulie 2004 - 18:43

ROSII ROSII MARINATE Alegeti rosii bine coapte si tari, spalati-le si puneti-le în borcane. Între ele intercalati bucatele de hrean si de telina, presati deasupra cu doua sipci puse în crucis si umpleti borcanele cu otet fiert si diluat (trei parti apa si o parte otet, în care ati pus piper, ienibahar si foi de dafin). Când lichidul s-a racit, puneti-l peste rosii si legati borcanele cu celofan dublu. Pastrati borcanele în loc aerisit si racoros. ROSII MARINATE Rosiile, de forma prunelor, se culeg în zile insorite, alegandu-se numai fructele intregi si bine coapte. Spalati-le, asezati-le în borcane mici de 1.5-2 l. Pregatiti marinata punând la fiert: 1 pahar de otet (9o), 2 pahare de apa, 3/4 pahar de zahar si doua linguri de miere, 1/2 lingurita de sare, câteva cuisoare si boabe de ienibahar. Dupa câteva clocote, lasati lichidul sa se raceasca, umpleti borcanele, legati-le cu celofan ori închideti-le cu capace si fierbeti-le pe baie de aburi o ora. ROSII ÎN BULION Rosiile trebuie sa fie de marime potrivita, carnoase, cu seminte putine. Mai potrivite sunt cele din soiul prunisoare. Rosiile se spala, se lasa sa se zvânte, apoi se aseaza în borcane mici (1-3 l). Umpleti borcanele cu suc de rosii, adaugati sare dupa gust, firbeti-le pe baie de aburi timp de 30 de minute si pastrati-le la rece. SUC DE ROSII Alegeti rosii bine coapte, spalati-le si dati-le prin masina speciala (cea cu separator de seminte). Adaugati pentru fiecare 2 l de suc, o lingurita rasa de sare. Umpleti sticle spalate si bine zvântate. Cu un capsator special incercati sa recapsati sticlele, astfel incat sa nu poate patrunde aerul. Puneti apoi sticelele la fiert pe baie de aburi si lasati-le sa fiarba 20-30 de minute în clocote. Acoperiti vasul în care au fiert cu o patura si a doua zi puneti sticlele în camara. Sucul ramâne dulce-aromat si se bea cu placere de copii iarna.

#14
Idora

Idora

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 363 mesaje

Postat 04 iulie 2004 - 18:44

ROSII ÎN FRUNZE DE VITA Spalati frunzele de vita, apoi opariti-le doua minute în apa clocotita si putin sarata. Alegeti rosii mici, rotunde, spalati-le si infasurati-le cu frunza de vita. Asezati-le apoi în borcane mici si dupa fiecare rând de rosii, puneti o lingurita de sare. Deasupra puneti scandurele care sa preseze usor, legati si dati borcanele la camara. Iarna folositi rosiile la pregatirea mâncarurilor. Înainte de intrebuintare, rosiile se tin în apa rece. ROSII UMPLUTE Calculati pentru 15-16 rosii mijlocii, 1 kg de ciuperci, 3-4 cepe, potrivite, 10 linguri de ulei, 1 litru suc de rosii, patrinjel, marar si usturoi dupa gust. Curatati, spalati si taiati ciupercile. Separat caliti ceapa tocata marunt si când se aureste adaugati ciupercile si lasati vasul la foc mic, pentru ca sucul sa scada. Când ciupercile sunt bine fierte, puneti usturoiul tocat, apoi verdeata si la urma potriviti de sare si de piper. Lasati acest amestec sa se raceasca, umpleti rosiile, puneti-le într-o cratita, turnati peste ele suc de rosii si putin ulei. Asezati vasul la cuptor cu foc potrivit si lasati-le sa fiarba încet o ora. Când s-au racit, puneti rosiile în borcane mici, legati-le cu celofan si sterilizati 25 de minute în prima zi si 10 minute în ziua urmatoare.

#15
Idora

Idora

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 363 mesaje

Postat 04 iulie 2004 - 18:46

SALATA PENTRU IARNA SALATA ÎN OTET Se folosesc: 3 kg de gogonele, 1 kg de castrveti, 250 g de ceapa, 500 g de gogosari, 250 g de morcovi, 500 g de telina (radacina), foi de dafin, cimbru, piper. Legumele se spala se curata, si se cântaresc. Pentru fiecare kilogram se calculeaza 100 ml de otet, 10 g de sare si câte o aspirina (fara aspirina se mareste cantitatea de otet cu câte 50 ml la kilogram). Gogonelele, spalate, se taie în felii de 2 cm grosime, castravetii se taie rondele sau în fisii lungi, gogosarii de asemenea, ceapa se toaca pestisori, iar morcovii si telina se dau prin razatoarea mare. Dupa aceea, legumele se combina, se cântaresc, împreuna, se pun în castron de sticla si se presara cu 30 de grame de sare pentru fiecare kilogram de zarzavat. Se lasa asa 2-3 ore. Legumele se scurg bine si se pun în alt vas adaugând pentru fiecare kilogram cantitatea de otet, zahar, aspirina si condimente indicate. Vasul respectiv se pune pe flacara si 3-4 minute se amesteca legumele mereu. Salata se pune apoi imediat la borcane spalate si oparite, se leaga cu celofan si se pun la loc aerisit si uscat. SALATA-GARNITURA PENTRU FRIPTURI Se pun la fiert în 1/2 l de ulei 3 kg de gogosari taiati pestisori si, tot taiate, 3 kg de patlagele verzi. Se adauga apoi 1 kg de ceapa tocata, sare dupa gust si condimente. Se fierbe pâna se îngroasa, apoi salata se pune în borcane mici, se leaga cu celofan si se tin o ora la cuptorul cu foc mic. SALATA PENTRU APERITIV Se folosesc: 1 kg gogonele, 1 kg gogosari, 1 kg ardei gras, 1 kg morcovi. Se da prin masina de tocat toate ingredientele. Se fierb în 2 l apa. Când sunt fierte se pune 1 cana zahar (250 g) si 1 cana otet se mai clocoteste de 2-3 ori si se scurge prin strecuratore sau ciur. Se lasa la scurs 1/2 ora dupa ce s-a scurs separat se freaca 2 borcane mustar (400 g) cu 1 l ulei si se amesteca pâna se face maioneza (sa se tina cont de gramaj). Se amesteca cu compozitia si se pune la borcan si se leaga cu celofan. Sare dupa gust. Se foloseste ca aperitiv rece.

#16
Idora

Idora

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 363 mesaje

Postat 04 iulie 2004 - 18:48

VARZA ROSIE VARZA ROSIE Se folosesc 2-3 verze rosii bine coapte, 2-3 radacini de hrean potrivit de mari, sare, 1 pahar de otet, boabe de mustar alb. Tocati varza fideluta, dati hreanul pe razatoarea mica si într-un castron potriviti de sare si de acru (adaugând otetul diluat cu doua parti de apa, fiert în clocot si racit). Amestecati deci varza cu hrean, potriviti de condimente (otet, sare, mustar) si umpleti borcane de 3-5 kg, presând bine. Legati borcanele cu celofan dublu si puneti-le în camara. VARZA ROSIE ÎN OTET Tocati foarte marunt varza rosie, frecati-o cu sare (dupa gust) si asezati-o în borcane de câte 2-3 kg. Fierbeti în clocot otet de 9o combinat cu doua parti de apa si când s-a racit turnati peste varza. Deasupra puneti o cescuta de ulei. Legati borcanele si pastrati-le la loc aerisit.

#17
Idora

Idora

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 363 mesaje

Postat 04 iulie 2004 - 18:52

SALATE PT. IARNA Salata de ardei grasi rosii Ingrediente: 1 l apa, ardei gras, dafin, otet, sare, tarhon, zahar Mod de preparare Salata se prepara din ardei grasi rosii, folositi si pentru bulion. La 100 de ardei se intrebuinteaza 1 l otet la 6 grade, 1 l apa, sare, foi de dafin sau tarhon si putin zahar. Se pune totul pe foc, in afara de ardei. Cind otetul a inceput sa fiarba, se introduc si ardeii, care se lasa sa dea in clocot, apoi se scot si se pune la fiert un alt rind de ardei. Dupa ce s-au racorit, ardeii se toaca marunt si se trec prin masina de tocat si se introduc in sticle. Otetul se lasa sa dea un clocot-doua si se toarna apoi caldut peste ardeii tocati, pusi in sticle. Sticlele se leaga strins si se aseaza in baie de apa, pentru sterilizare. Sticle de 1/4 l - 15 min., sticle de 1/2 l - 20 min, sticle de 1 l - 30 min). Salata este foarte bogata in vitamina C. Salata de ciuperci marinate Ingrediente: 1 kg. ciuperci, o ceasca de ulei, 100 ml otet, foi de dafin, boabe de mustar, sare, piper Mod de preparare Ciupercile se curata si se spala in citeva ape. Se pun la fiert, 15 minute, in apa clocotita cu sare si se lasa apoi la scurs. Se pune la fiert otetul cu 200 ml apa la care se adauga uleiul, sarea, piperul, foile de dafin. Dupa ce se raceste, se toarna peste ciupercile aranjate in borcan. Se adauga boabele de mustar si se sigileaza borcanul timp de 2-3 zile SALATA DULCE Se iau 1 kg de ardei sau gogosari (cantariti dupa ce au fost curatati de seminte), 100 ml de otet de 9 grade, 100 g de zahar, 10 g de sare, o aspirina, o frunza de telina, o foaie de dafin, 100-150 g de hrean. Gogosarii spalati se curata de seminte si se cantaresc. Se taie apoi în felii subtiri si se pun într-o cratita cu toate ingredientele aratate. Dupa o ora, când au lasat lichid, vasul se pune pe foc si se clocoteste pâna când gogosarii îsi schimba culoarea. Trebuie avut grija ca toata cantitatea de gogosari sa ajunga în lichidul care fierbe. (Nu se oparesc mai mult de 2 kg odata). Ardeii trebuie sa ramâna crocanti si dupa oparire se pun în borcane mici. Deasupra se preseza cu felii de hrean care sa tina ardeii în lichid. Borcanele se leaga cu celofan.

#18
Idora

Idora

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 363 mesaje

Postat 04 iulie 2004 - 18:56

CIUPERCI GHEBE MURATE Se folosesc 2 kg de ghebe spalate, 400 ml de otet de 9 grade, 40 g sare, 20 g piper, usturoi dupa gust. Ghebele sunt ciuperci de toamna care se maturizeaza la inceputul lunii octombrie si creasc mai ales în padurile de foioase. Fierbeti 3 litri de apa cu 200 ml de otet si când clocoteste adaugati ciupercile. Amestecati continuu cu o lingura de lemn si când lichidul incepe din nou sa fiarba, luati vasul la o parte si lasati-l acoperit 10 minute. Puneti apoi ciupercile într-un lighean cu apa rece si spalati-le foarte bine. Limpeziti-le în 2-3 ape reci, apoi puneti-le în alt vas cu putin usturoi. Separat fierbeti restul de 200 ml de otet cu 1/2 litru de apa, foi de dafin, sare si piper si când clocoteste turnati peste ciuperci. Lasati-le sa absoarba lichid si, peste o ora, puneti-le în borcane si legati-le cu celofan. CIUPERCI Se folosesc 5 kg de rosii, 1 kg de ardei grasi rosii, 1 kg de ardei kapia, 1 kg de ciuperci de cultura sau mânatarci, 1/2 kg de ceapa, 1/2 l de ulei, cimbru, 2-3 foi de dafin, 1/2 lingurita de piper macinat, sare. Curatati ceapa, treceti-o prin masina de tocat si caliti-o pâna se aureste usor în ulei. Adaugati ciupercile spalate si trecute prin masina de tocat împreuna cu ardeii grasi si kapia. Potriviti de sare si de piper. Lasati vasul la foc mic, dar nu direct pe flacara, sa fiarba încet 30 de minute. Amestecati continuu, puneti sucul de rosii (mai legat), frunze de dafin, cimbru si telina. Când sosul s-a ingrosat (puneti vasul în cuptor la foc mic), apoi turnati-l în sticle de lapte, legati-le cu celofan si fierbeti-le pe baie de aburi 30 de minute. Iarna folositi preparatul ca atare, la macaroane, carne, paste sau la pregatirea delicioasei pizza. CIUPERCI CU ROSII Se folosesc 2 kg de ciuperci albe, 1/2 kg de ardei grasi, 2 kg de rosii, 1/2 l de ulei, foi de dafin, marar, patrunjel, sare si piper. Spalati si taiati în felii mai mari ciupercile. Tocati ceapa marunt, caliti-o în uleiul fierbinte pâna când devine translucida, apoi adaugati ciupercile si continuati fierberea la foc mic în asa fel încât apa lasata de ciuperci sa se evapore complet. Adaugati ardeii taiati în rondele subtiri, rosiile decojite si lasati înca 30 de minute vasul sa fiarba la foc domol. Scuturati din timp în timp cratita, potriviti de sare, puneti verdeata, foile de dafin si piperul. Când preparatul a scazut puneti-l în borcane si sterilizati-le 30 de minute pe baie de aburi. CIUPERCI MARINATE Luati ciuperci albe, mici, curatati-le, spalati-le si taiati-le cotoarele daca sunt mai mari. Pe cele mici lasati-le intregi. Puneti-le apoi la fiert în putina apa clocotita în care ati pus o lingura de zeama de lamâie. Dupa câteva minute de clocot (când pierd gustul de crud) scoateti ciupercile si lasati-le într-o strecuratoare din material plastic. Pregatiti otetul astfel: la 1 litru de apa, 300 ml de otet, 1-2 foi de dafin, câteva boabe de piper, ienibahar, câteva cuisoare. Dupa 2-3 minute de fiert în clocot turnati lichidul rece peste ciuperci, presati-le cu 2 scandurele si adaugati o cescuta cu ulei. Legati cu celofan si dati la rece.

#19
Idora

Idora

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 363 mesaje

Postat 04 iulie 2004 - 19:00

SOSURI Sos de ceapa Ingrediente: 3 kg.ceapa, 2 kg.ardei gras sau gogosari, 1/2 ulei, cimbru, piper, foi de dafin, sucul de la 6 kg rosii, 3 linguri sare, 8 linguri zahar Mod de preparare Se da ceapa prin masina de tocat, apoi ardeii (gogosarii) care au fost spalati si curatati. Se pune la foc uleiul, cind este incins se pune ceapa, iar cind aceasta devine sticloasa se adauga ardeii si apoi sucul de rosii, un praf de cimbru, sarea, piperul si foile de dafin, 2-3 bucati. Totul se fierbe o ora la foc mic, rezultind un sos cu grosimea de zacusca. Se pune fierbinte in borcane, se leaga cu celofan si se pun repede sub paturi sa se raceasca lent, pina a doua zi. Se obtin 4-5 borcane de 800 gr. Mod de servire Se serveste ca aperitiv SOS ENGLEZESC Se folosesc 3 kg de morcovi, 1 kg de ceapa, 30 ardei grasi rosii, 4 teline mari si 5 kg de rosii. Spalati zarzavaturile si dati morcovii împreuna cu telina prin razatoarea mica, dupa care le puneti într-o cratita cu apa cât sa le acopere si o lingurita de sare. Separat fierbeti tot în apa putin calda si ardeiul. Pasati foarte bine morcovii si telina, adaugati sucul de rosii, combinati totul cu pireul de ceapa si de ardei si fierbeti la foc mic amestecul 15-20 minute. Dupa gust, adaugati sare, zahar si piper. Puneti sosul în sticle fierbinti, închideti-le ermetic, si pastrati-le la loc aerisit. Peste iarna folositi sosul respectiv la fripturi si rasoluri sau beti dupa masa câte un paharel. SOS PICANT Se folosesc: 6 kg de rosii, 250 g de zahar, 2 lingurite de piper, sare , 2 linguri de mustar, 1/2 pahar de otet. Spalati rosiile, rupeti-le în jumatati si puneti-le la fiert cu putina apa. Treceti apoi bulionul respectiv prin sita pentru a-l separa bine de coji si de seminte. Adaugati zaharul, mustarul, piperul si potriviti de sare. Puneti sosul în sticle mici, legati-le cu celofan, fierbeti-le pe baie de aburi 1/2 de ora si lasati-le sa se raceasca în acelasi vas.

#20
Idora

Idora

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 363 mesaje

Postat 04 iulie 2004 - 19:03

GHIVECI PENTRU IARNA Ghiveci de gogosari, ceapa, fasole verde Ingrediente: 10 morcovi, 10 patrunjei, 1 kg. fasole verde, 8-10 vinete, 2 dovlecei, 10 gogosari, 5 kg. rosii, 15 cepe albe, 25 ardei grasi, 1 litru ulei, sare Mod de preparare Toate zarzavaturile (afara de ceapa si rosii) se taie felii subtiri, se sareaza si se lasa sa stea 2-3 ore. Ceapa se caleste in ulei, apoi se taie rosiile felii si, dupa ce s-a calit ceapa, se asaza zarzavatul stors intr-o cratita mai mare; un rind zarzavat, unul de rosii taiate si ceapa calita printre ele, apoi deasupra inca putin ulei si se da la foc, se mai misca cratita usor sa nu se prinda de ea, se fierbe cca 2 ore. Se ia de la foc, se asaza in borcane nu prea pline, se pune putin ulei deasupra, se fierb in dunst 1/2 ora. Ghiveci de morcovi, vinete, dovlecei, ardei gras si fasole verde Ingrediente: se aleg in cantitati egale morcovi, vinete, dovlecei, ardei gras, fasole verde, suc de rosii Mod de preparare Se spala fiecare leguma separat si se curata. Morcovii, vinetele si dovleceii se taie in rondele, ardeiul gras in felii mici si se prajesc pe rind in ulei fierbinte pina capata o culoare deschisa (devin albicioase). Se opareste fasolea spalata si se da in clocot 10 minute. La urma, in grasimea ramasa in vas, se calesc 4 cepe mari, peste care se pune sa clocoteasca 10 minute sucul obtinut din 2-3 kg. de rosii. In fiecare borcan (de 400 ml), se adauga 3 rondele de vinete, 6 de morcov, 3 de dovlecei, 2 linguri de fasole oparita, o lingura de ardei prajit, 2 felii de rosii, o lingurita de ceapa calita si o lingurita de verdeata. Se presara usor cu lingura si se completeaza sucul in fiecare borcan. Deasupra, se pun cite 2 masline. Se leaga cu celofan si se sterilizeaza borcanele pe baie de aburi, lasindu-le sa fiarba cu clocote mici 30 de minute. Ghiveci de vinete Ingrediente: 3 kg. vinete, 1/2 kg. ceapa, 1 kg. ardei grasi, 1 1/2 kg. gogosari, 700 ml ulei, o capatina de usturoi, 3 kg. rosii, sare Mod de preparare Se coc vinetele, se curata si se lasa sa se scurga. Ardeii si gogosari se coc si se curata, ceapa se caleste 10 minute. Se ia vasul de pe foc, se adauga usturoiul tocat, ardeii, gogosarii si vinetele. Se omogenizeaza si se da la cuptor cu foc mic pina cind ghiveciul scade potrivit. Se pune preparatul fierbinte in borcane mici, se leaga cu celofan sau se pun capace presate si se sterilizeaza pe baia de aburi, 30 de minute.


Panic Questions

  • Progesteron

    Flor_i
    - Ieri, 13:02

  • Cat mănâncă bebe la 2 luni

    mada204
    - mar 08 2024 16:24

  • PoÈ›i naÈ™te mai devreme de termen?

    Ezraa
    - mar 08 2024 06:39

  • Dermatita atopica

    MGeorgi30
    - mar 02 2024 13:10

  • Posibilă sarcină??

    Larisa03303
    - feb 20 2024 11:14

Last Blogs

  • Tenul în sarcina

    Julix94
    - Ieri, 22:55

  • Tenul în sarcina

    Julix94
    - Ieri, 22:55

  • Glicemia in timpul sarcinii

    Ioone
    - Ieri, 22:19

  • Baiete sau fetita?

    ely4
    - Ieri, 17:50

  • Calatoriile in sarcina

    LarisaG89
    - Ieri, 13:55

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -