Postat 22 august 2003 - 23:09
Fetelor dragelor,
Ce v-am zis eu ca o sa se nasca discutii? Imi place ce scrieti si ce argumente aduceti. O sa incerc sa formulez si eu un raspuns argumentat si coerent in legatura cu cateva observatii ce mi-au atras atentia.
Ciufulici, sunt de acord cu tine, unele limbi sunt destul de limitate in a exprima ideea de politete prin pronume, si engleza sigur e una dintre ele. Ma gandesc ce as face eu in situatia ta, din moment ce tu simti ca sarut-mana e o forma de respect in romana. Sunt si eu de aceeasi opinie, desi nu e mai putin politicos sa spui si buna ziua, dar cred ca in cazul unui copil a doua formula e prea sententioasa. Poate ca acum nu intelege, insa cu perseverenta ii vei explica mai tarziu ca in Romania se spune saru'-mana ca formula politicoasa de salut la adresa varsticilor, bunicilor, stiu eu. Mie personal nu mi se pare invechita. Nu concep sa-mi salut bunica, spre exemplu, cu informalul buna ziua sau mai rau salut! cand ii vad mainile alea batatorite de munca care m-au crescut pe mine. Ii spun sarut mana cu drag, asa cum ii spun si mamei de altfel. Nu e singura forma de politete, insa simt ca altfel nu pot sa le salut.
Draga Try, sunt de acord cu tine ca fiecare tara are cutumele ei propriu ei cod de bune maniere, nu tagaduiesc. Insa, asa cum spunea Aurelia, mi se pare necesar sa existe un schelet, un cod universal ca sa spun asa, care sa se adapteze la cutumele tarilor diferitelor tari. Mai universal decat codul este bunul simt, asa cum spunea cineva aici. Da, la faza cu congolezul de bun simt ar fi sa te interesezi inainte despre obiceiurile locului si eventual sa te simti prost ca nu te-ai informat inainte cum se saluta ei, nu sa te superi. Pe de alta parte insa, eu una nu am auzit nici o femeie gravida de exemplu sa se planga cand un barbat i-a oferit locul intr-un autobuz, ori ca gazda s-a uitat chioras cand a primit un buchet de flori de la invitat, cu atat mai jignit nu cred ca ar fi copilul caruia i s-ar da o ciocolata. In Europa suntem totusi prea putin diferiti unii de ceilalti ca popoare, si cred ca si ca obiceiuri, iar faptul ca francezul nu se sinchiseste nici cu o floare din an in Pasti cand merge in vizita tot mi se pare o dovada de proasta crestere, ca daca nu i-a povestit nimeni de maniere...Asa ca nu mi se pare ca aceste coduri despre maniere accentueaza inegalitatea dintre barbati si femei. Am auzit eu de un caz (e real) al unei feministe care a facut roata imprejur si i-a carpit o palma de toata frumusetea barbatului care i-a deschis usa sa intre in universitate,spunand ca poate sa-si deschida usa si singura. Daca e asa, atunci eu una nu vreau sa fiu egala cu barbatii. Vreau sa fiu putin inegala...Nu spun ca e litera de lege ce spune codul asta, dar ar fi foarte curioasa ce scriu codurile din canada sau state despre maniere. Chiar, n-ati citit despre asa ceva, fetele de acolo?
Ei, coerenta nu cred ca am fost foarte, unde nu m-am facut inteleasa mai intrebati-ma.
Acuma, punctul 2 din agenda. Cadourile de la nunta mea, sa cititi si sa radeti bine: Aici cica se daruiesc obiecte din argint. Si am si primit, Doamne fii laudat, cate 3 din fiecare, de parca erau trase la xerox; 3 perechi de clesti pentru prajituri, 3 rodii, 3 tavi cumparate asa de la primul magazin ce le-a iesit in cale, 3 palete de luat tortul de pe tava, 4 rame argintate. Toate au fost cadouri universale, nici unul personalizat, adica pentru mine, carmen si sotul meu. M-a dus cu gandul ca aici cadourile se forwardeaza de a o nunta la alta, si deci daca le insemnezi sunt toate sansele sa se intoarca in familie!!! Sper ca v-am descretit fruntile. O sa ma intrebati ce am facut. Pai i le-am dat soacrei mele sa se duca la argintar sa mi le schimbe si sa-mi iai un inel frumos de argint!
Alta faza: azi, despre eticheta intr-un spital. In timp ce asteptam sa vedem o matusa proaspat operata, se perindau prin fata mea adevarate paduri cu ficusi si arbusti feluriti, pe post de flori, banuiesc, dar parca florile alea in buchet prea erau ele marunte, asa ca s-au gandit sa se duca de-a dreptul cu ghivecele cu pomi la spital! Haide, frate, ca spitalele si bolnavii sunt aceeasi peste tot, macar aici trebuie sa existe o regula universala!
V-am zapacit dar v-am si pupat, mai scrieti!
scarmanus