Postat 23 iunie 2003 - 19:05
Cosmina, cea mai la indemana metoda este apa cu faina. Umple o jumate de cana cu faina, pune putin cate putin apa rece peste ea si amesteca sa nu se formeze cocoloase. Pune apa pana se subtiaza maclavaisul asta si poate fi trecut prin strecuratoare. Apoi varsa cana asta intr-o cratita cu vreo 3 litri de apa rece (trecut prin strecuratoare), pune apoi ctratita pe foc si las-o sa dea in clocot de vreo 2 ori sa se ingroase faina aia. Solutia asta cleioasa trece-o din nou prin strecuratoare (in timpul fierberii se mai pot forma cocoloase, iar cocoloasele astea daca nu-s strecurate se lipesc de haine si se fac uarate) si vars-o intr-un lighean de baie. Peste pui apa cat vrei. Daca pui apa mai putina, apretul iese mai puternic, deci fata aia de masa va iesi mai scrobita. Daca pui apa mai multa iese mai usor apretata. Trebuie sa faci incercari de 2-3 ori ca sa te obisnuiesti cu cantitatile necesare pentru a obtine consistenta de apret care iti place tie.
Cand bagi rufele in solutia asta de apret misca-le un pic acolo inauntru ca sa se imbibe toata panza peste tot de apretul asta. Apoi stroarce si pune la uscat.
Eu ii faceam sotului meu tot timpul asa camasile cand eram in Ro, acum am renuntat caci nu mai am timp suficient si plus ca aici nu mai poarta tinuta aia de camasa si cravata, aici lumea e mai lejera si mai putin incorsetata in regulile astea.
Dar, spre ex., o fata de masa alba bine apretata face intotdeauna o buna impresie, masa arata altfel.