Postat 24 iunie 2003 - 14:53
Uitati si un studiu legat de subiectul de discutie, facut pe Europa de Est!
Tinerii din Europa de Est desconsiderã din ce în ce mai mult instituþia cãsãtoriei, în aºa fel încît rata acestora a devenit cea mai scãzutã din lume, informeazã pagina electronicã Daily Jang.
"Nu te poþi construi fericirea pe o relaþie", spune Judit, o avocatã de 24 de ani din Budapesta. "Trebuie sã fii fericit cu tine însuþi, acesta este cel mai important lucru".
Din ce în ce mai mulþi tineri împãrtãºesc pãrerile lui Judit în þãrile din Estul Europei, unde tranziþia spre democraþie ºi economia de piaþã a adus schimbãri notabile în felul cum tinerele generaþii privesc viaþa ºi relaþiile. În timpul regimului comunist, în Ungaria tinerii se cãsãtoreau pentru a se conforma normelor sociale, deºi rata divorþurilor era foarte ridicatã. Dar într-o lume nouã, care pune mai mult accent pe individualism, normele sociale sînt ultima grijã pe care o au tinerii.
Sociologii sînt de pãrere cã preocuparea de a munci cît mai bine ºi aceea de a se distra în timpul liber pot fi fatale relaþiilor tradiþionale. "Noul sistem capitalist a promovat o societate centratã pe individ, în care oamenii nu mai sînt la fel de dispuºi sã facã compromisurile de care este nevoie într-o cãsnicie", declarã Zsolt Speder, director al Institutului de Monitorizare a Populaþiei din Budapesta.
Potrivit Centrului Naþional de Statistici, numãrul cãsãtoriilor din Ungaria în 2002 a fost mai mic decît cel din 1970, fiind de 4,3 cãsãtorii la o mie de locuitori. Aceasta este cea mai micã ratã a cãsãtoriilor din Europa, mai micã chiar decît cea din þãrile scandinave, cunoscute pentru o mai mare permisivitate.
Situaþie este similarã în multe þãri est-europene, excepþie fãcînd Polonia ºi România, prima din cauza influenþei catolicismului, a doua din cauza tradiþionalismului. Diferenþele nu sînt totuºi foarte mari, rata cãsãtoriilor la mia de locuitori fiind de cinci în aceste þãri.
Dacã în timpul regimurilor comuniste din þãrile Europei de Est tinerii erau motivaþi sã se cãsãtoreascã pentru cã primeau astfel mai uºor un apartament, în prezent, preþurile foarte ridicate ale acestora constituie un motiv de intimidare.
Mulþi tineri preferã sã locuiascã împreunã fãrã sã se cãsãtoreascã. "Aceasta pare sã se potriveascã mai mult ritmului mai accelerat de viaþã, în care totul este nesigur, inclusiv relaþiile", explicã sociologul maghiar Agnes Utasi.
Unele cupluri refuzã sã se cãsãtoreascã chiar ºi dupã naºterea unui copil. În Bulgaria, numãrul copiilor nãscuþi înafara cãsãtoriei a crescut de patru ori de la cãderea comunismului, ajungînd la 44% în 2002.