Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Fondul clasei, fondul scolii, obligatorii ?

scoala gradinita fondul clasei taxe

120 raspunsuri la acest subiect

#21
Alizee

Alizee

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 8.337 mesaje

Postat 31 mai 2013 - 10:11

Alizee, pana acum nu cred, cel putin din ce povesteste fiu-meu. Om vedea pe mai departe.

 

In cazul asta, nu mai contribui cu bani si lasa-le sa ceara pana s-or plictisi. [zirea]

Nici la fie-mea in clasa, nu dau toti parintii si nu exista repercursiuni de niciun fel asupra copiilor.

Stai linistita si nu iti mai face sange rau.

Dar, pe de alta parte, nu ii mai lasa pe altii sa hotarasca pe buzunarul tau.  Spune clar cu voce tare ca tu nu poti sa contribui cu atatia bani.



#22
Lexiplexi

Lexiplexi

    Nou venit

  • Membri
  • Punct
  • 27 mesaje

Postat 31 mai 2013 - 10:19

Cred ca parintii joaca un rol f important in stabilirea/plata acestor fonduri. Toate aceste cheltuieli se discuta intr-o sedinta in care fiecare isi spune punctul de vedere si nimeni nu poate fi obligat sa plateasca o anumita suma daca nu doreste sau nu poate. 

Acum, exemplu concret - copilul meu este in clasa pregatitoare la o scoala considerata de fitze la noi in zona (este scoala de care apartinem). La inceputul anului am discutat si am hotarat sa stragem fondul clasei de 100 lei din care sa se cumpere rechizite pt toti copiii (caiete, creioane, carioci etc) pt a evita discutiile legate de  - penarul meu e mai frumos, stiloul meu scrie mai bine - , servetele, hartie igienica, sapun lichid, hartie. A fost mai simplu si mai ieftin pt ca le-am cumparat si la un pret mai bun decat le-am fi luat fiecare in parte.

Fondul scolii este de 30 lei / semestru, pentru diverse imbunatatiri in scoala, dar nu este obligatoriu. Sunt parinti care au refuzat sa-l plateasca, iar copiii lor nu au avut nici o problema din cauza asta (asa cum este si normal).

Ce nu mi s-a parut normal sa platesc au fost cartile pentru engleza si religie, fara de care nu se puteau tine orele, dar care erau de fapt doar niste carti de colorat (copiii nu stiu sa citeasca, teoretic). Daca invatau fructele la engleza puteau f bine sa deseneze fructul respectiv pe o foaie, nu neaparat sa-l coloreze pe minunata carte.

Revin



#23
anya

anya

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.957 mesaje

Postat 31 mai 2013 - 11:08

  Toata aceasta poveste tine de parinti.

  Am avut copiii la gradinita de stat, acum ii am la scoala si fiecare etapa, fiecare grupa/clasa a avut educatoare/invatatoare si parinti cu idei diferite. Pot sa va zic ca in toate situatiile, cu totii, am refuzat ideea de fond al gradinitei sau fond al scolii. Nu am platit niciodata asa ceva (si nici nu intentionez de acum incolo). Fondul grupei/clasei, banii de serbare sau pentru vreun cadou au fost stransi doar dupa ce parintii si-au dat acordul asupra sumei si evident nimeni nu a fost obligat sa plateasca.

  Spre exemplu, acum, la sfarsit de clasa a 4-a am convenit sa le facem o petrecere. Invatatoarea a vrut excursie de 2 zile (250 lei) si noi parintii am refuzat. Excursia era cu banchet, concurs de miss si mister si ni s-a parut exagerat. Din acest motiv am cautat noi si ne-am organizat. Vor avea petrecere de catarat in copaci si apoi masa in restaurant (fetele vroiau rochite). Costurile au fost impartite pe destinatii si fiecare puta plati doar o bucata daca nu dorea pachetul integral. Asta inseamna ca daca dorea doar catarat+ restaurant - platea 100 lei, daca vrea si filmare+ poze mai scoate 40 lei, daca vrea sa facem cadou comun mai pune 50 lei. Exista un copil care nu vine deloc (parintii nu il lasa nicioda nicaieri - e ceva ciudat dar... asta e), exista cativa care nu vor poze...altii nu vor cadou comun. Fiecare cum vrea.

  Celalat copil il am in clasa 1 si pentru finalul de am am strans 40 lei. Din banutii astia vom face literele plastifiate pt serbarea abecedarului, o mica tratatie, caietul de lucrat in vacanta si schimbarea filtrului de la aerul conditionat (la ei in clasa e chiar ff cald). Exista parinti care nu au platit dar nu ii va alerga nimeni si invatatoarea habar nu are de liste - asta in ideea ca ar putea fi penalizati la notare.

  Am dat aceste exemple ca sa va arat ca se poate defalca pe proiecte. Nu dam o suma de bani si de aici invatatoarea ia ce vrea. Dam strict pt ce consideram ca e necesar. Porcarelele de reviste au fost rejectate de la inceput si vad ca n-au mai aparut cu ele. Invatatoarea astuia mic a batut apropo de un laptop dar cum parintii au ignorat ideea... ma indoiesc ca se va lipi de unul.

  Lexiplexi - doar in clasa 1 copilul va primi abecedarul, matematica si cunoasterea noi. In rest, manualele vor fi deja utilizate (chiar inutilizabile) asa ca vei incepe sa cumperi. Engleza e optional. Si religia la fel,  desi multi nu cunosc acest aspect. Poti retrage copilul si nu platesti manualul.

  Putem sa ne consolam ca pe masura ce copiii cresc, cotizatiile la scoala vor fi din ce in ce mai mici. Vor compensa cotizatiile pe meditatii care sa suplineasca ce nu face scoala.



#24
Eleni

Eleni

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 861 mesaje

Postat 31 mai 2013 - 13:37

Alizee, pana acum nu cred, cel putin din ce povesteste fiu-meu. Om vedea pe mai departe.

Eleni, citeste cu atentie posturile anterioare si vei gasi raspunsuri la intrebarile care te framanta.

Cat despre comentatul pe la colturi sper ca vorbesti despre altii sau la modul general si ca nu ai avut in vedere sa ma jignest.

 

Roli, am citit cu atentie. Nu am gasit raspunsuri, am gasit decat ca ati avut obiectii. Cativa parintii. ce inseamna obiectii? te-ai ridicat si ai spus ca ti se pare mult si ca propui o suma mai mica?

Si invatatoarei cum sa i se permita sa zica ca cine nu da nu-si aduce copilul la serbare. Incredibil... as aceva e inadmisibil. Sunt parinti care nu-si permit, de acord cu tine: noi platim o suma si pentru copiii care chiar au probleme financiare, s-au oferit parintii.

 

Dar nu e deloc esential ca una din pupeze e la "per tu" cu invatatoarea. Aia chiar a fost o rautate. Si ce daca e la per tu?! Insinuarile astea nu fac bine nimanui.

 

Legat de comentatul pe la colturi, sigur ca vorbeam in general. Este paragraf separat.



#25
Rufus

Rufus

    Membru VIP

  • Moderators
  • 15.555 mesaje

Postat 31 mai 2013 - 13:57

Nu prea inteleg (de)zbaterea. Adica inteleg motivul dar nu si abordarea.

Ce vreti sa auziti? Cum platesc alti parinti ce nu-i obligatoriu?

Fiecare face ce vrea, daca eu la sedinta zic sa aduca toti bani ca le cant eu din fluier in pauza la copii si ei aduc...care-i baiul?

Nu vreau sa jignesc, dar Eleni are dreptate cu vorbitul pe la colturi.

Eu n-am bani sa platesc manuale, fondul scolii, fondul clasei, paznici, banci, imprimanta, proiector, sa se faca reparatii in scoala si curtea scolii, pentru trei copii scolari. Asta e clar.

Si atunci platesc ce pot: manuale, caiete speciale, (aproape) orice fel de activitate a copilului legata de scoala, ceva din fondul clasei (aici inteleg ca daca n-au, n-au) si...cam atat. Restul...pas.

Nu m-a pandit nimeni pe la colturi sa-mi ia banii. Nu m-a tratat 'altfel" nimeni niciodata, iar daca o fi facut-o n-am observat. N-am nici o jena sa nu platesc banii aia si sa spun ca efectiv n-am, dar sa-mi trimit copilul in excursie cu toti colegii, adica pentru aia am.

In decursul anilor am avut multi diriginti pe la copii si va spun sincer ca depinde de diriginte, nu de "pupeze". Daca dirigintele a admis "licitatia", s-a sarit calul. Daca a spus din start ca nu se face asa ceva, nu se iau bani decat eventual pentru markere des scris la tabla, hartie...ceva simbolic, oricum, asa a ramas.

Deci se poate oricum.

Mentiune speciala pentru fondul scolii: directorul pune presiune pe diriginte. Asta e o realitate. Eu n-am mai platit fondul scolii de peste 10 ani (la Ioana) si nu-mi amintesc la celelalte doua sa fi platit vreodata.

Si traim bine merci, copiii sunt apreciati...

 

PS: nu am nimic impotriva ca cei care au mai mult sa contribuie mai mult; se intampla, sunt oameni cu dare de mana si cu intentii bune. Cinste lor, n-am uitat niciodata sa le multumesc.



#26
Androix

Androix

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.147 mesaje

Postat 31 mai 2013 - 14:22

Implicarea parintilor ii scuteste de situatii neplacute. Dar pentru asta trebuie sa aiba curaj sa deschida gura in timpul sedintelor, sa comunice cu ceilalti parinti si sa participe activ la luarea acestor decizii. Nu exista sa fii in mijlocul evenimentelor si sa fii obligat sa platesti ceva cu care nu esti de acord, decat daca iti e lehamite, nu vrei sa te mai pui impotriva si ai decis sa mergi cu valul. Si atunci iti asumi asta.



#27
anya

anya

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.957 mesaje

Postat 31 mai 2013 - 14:56

   Cand stabiliti fondul clasei estimati o suma corecta comparativ cu ce se doreste. Daca va limitati la carioci/creta si foi pentru fise - veti da putin. Daca veti dori jaluzele, schimbat banci sau laptop - veti plati ceea ce acceptati. Daca copilul devine defavorizat din cauza acestor bani - exista directiune, exista si alte invatatoare.

  Discutia cu serbarea e urata. La noi, cand am facut serbarea la un spatiu de joaca am platit cativa parinti si pt baietelul defavorizat de soarta de la ei din clasa. Acum, pentru sfarsitul de a 4-a am cerut noi varianta mai ieftina ca sa poata toti sa participe.

   Presupun ca nu esti singura revoltata, dar nu aveti curajul sa discutati asta pe fata, in sedinta.

 

   Rufus, daca vii cu fluierul in 14 sa ne canti (si incanti) sa stii ca platim. [pk]



#28
roli25

roli25

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 5.395 mesaje

Postat 31 mai 2013 - 15:10

Mda, nu sunt singura revoltata. dar din pacate suntem putini. Am avut ghinionul sa picam in clasa de bogati vad.

Cat despre acostatul la coltul scolii exact asta se intampla. Persoana care strange banii, ramane dimineata in fata scolii duap ce isi lasa copilul si trage lumea de maneca.

In fine, cand or veni vremuri mai bune o sa dau si fondul clasei, pana atunci sa ma mai astepte.



#29
Mik

Mik

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.229 mesaje

Postat 31 mai 2013 - 15:17

Prin alte parti (Franta) exista si fonduri strinse pe linga, insa sistemul e mult mai bine organizat. Se face o Asociatie de Parinti pe scoala care are cont deschis la banca si autorizatie sa manipuleze banii. Parintii platesc o cotizatie de familie (si nu de copil) pe an. Asociatia mai stringe bani din diverse activitati (vindut flori, brazi de craciu, clatite ...). Avantajul asociatei ar fi ca exista o continuitate si banii strinsi ramin de la un an la altul.

 

Din banii strinsi se iau diverse pentru scoala (de exemplu schiuri de fond pentru cei mari, trotinete in curtea prescolarilor), un cadou simbolic de Mos Craciun si se plateste o parte din pretul unor iesiri (dus la teatru, autobuzul pentru excursie ..).

 

Consumabilele (sapun, matura..), facturile de la scoala si rechizitele sunt platite de primarie (asa e legea aici). Parintii cumpara ghiozdan, penar, o cutie mare de batiste (sau 2), platesc asigurarea pruncului propriu. Invatatorii ne mai solicita pentru a plati citeodata vreo intrare la muzeu, sau spectacol, cite o carte de citit impreuna, ne mai solicita (pe cei care pot) cu diverse materiale reciclate (fire, cartoane, borcanele, reviste colorate) pentru lucru manual. Cine are asa ceva in casa le da, cine are alte dracii le propune (un parinte agricultor a tot dat saci de iuta pentru cusut celor de la grupa mare vreme de ani de zile).

Nu se gindeste nimeni la a cumpara laptop sau aer conditionat in clasa. Daca lipsesc astea si ar fi necesare, se cer de la primarie si cererea o face directorul si nu parintii.

 

Ceea ce povestesc e la o scoala publica din Franta.



#30
michelle-usa

michelle-usa

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 19.672 mesaje

Postat 31 mai 2013 - 19:22

si aici exista un astfel de asociatie PTA, la care parintii pot deveni membrii( cu $10/an) si la care se poate contribui cu donatii pt diverse imbunatatiri ale claselor.dar nu este obligatoriu sa fi membru si nu este obligatoriu sa donezi.

-la petreceri parintii (prin rotatie si cine vrea participa) aduc la scoala fructe si niste dulciuri si apa, nu se fac petreceri de Craciun cu mos si brazi...

- pozele nu sunt obligatoriu(se fac la toti copiii,dar cumpara cine vrea).

-in excursii merg toti copiii, indiferent daca parintii doneaza sau nu bani pt intrare sau autobuz

parintii care vor voluntariaza la scoala ajutat invatatoarea.

-nu e obligatoriu sa se dea bani pt absolut nimic.

 

 -mi se pare total revoltator cum functioneaza sistemul in romania, cu fonduri pt hirtie igenica si maturi, cadouri de craciun, petreceri...cat si de fastul cu care se fac aceste petreceri.

 





Etichetat si cu scoala, gradinita, fondul clasei, taxe

Panic Questions

  • miha444
    - mar 22 2024 16:22

  • Progesteron in sarcina

    Flor_i
    - mar 18 2024 13:02

  • Cat mănâncă bebe la 2 luni

    mada204
    - mar 08 2024 16:24

  • PoÈ›i naÈ™te mai devreme de termen?

    Ezraa
    - mar 08 2024 06:39

  • Dermatita atopica

    MGeorgi30
    - mar 02 2024 13:10

Last Blogs

  • Morfologie trimestrul 1

    ZDenisa
    - Ieri, 22:56

  • Morfologie trimestru 1

    Mica13
    - Ieri, 20:46

  • 6 luni

    EusebiaRalu
    - Ieri, 19:29

  • Vitamine preconceptie si in sarcina

    Deutzuk
    - Ieri, 14:03

  • Pregătindu-ne pentru sosirea micuÈ›ului

    AdrianaBlo
    - Ieri, 13:30

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -