Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Montessori - metoda ideala?


32 raspunsuri la acest subiect

#11
impatience

impatience

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 278 mesaje

Postat 22 aprilie 2013 - 17:56

Eu am o dilema referitoare la Montessori: ce se intampla cu un copil care creste ...independent si creativ la gradinita si...trebuie sa mearaga in regismul de constrangere (inevitabil) din scoala primara? Cum se mai adapteaza el la 6-7 ani dupa 3 -4 ani de libertate?

#12
tomaca

tomaca

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.251 mesaje

Postat 09 iulie 2013 - 10:30

Nu e chiar libertate totala. Nu va imaginati ca fac ce vor prin clasa. Ei se misca dupa un plan. Am fost odata la Montessori School of Bucharest unde s-a facut o discutie pe educatia Montessori la scoala 6-9 ani. Erau prezenti si parinti ai copiilor ce frecventau scoala si erau multumiti.

Povesteau despre astfel de cazuri ale copiilor care s-au mutat in sistem de stat din diferse motive si care nu au avut probleme. DIn contra, s-au remarcat pentru ca ei sunt dezinhibati, invatati sa aiba initiative, sa-si recunoasca punctele forte si punctele slabe si sa nu se rusineze de niciunele dintre ele.

Am mai scris pe tema asta la un subiect similar.



#13
tomaca

tomaca

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.251 mesaje

Postat 09 iulie 2013 - 10:32

Istoriile acestea cu adaptarea dificila la societate cred ca vin mai mult din imposibilitatea oamenilor care n-au trecut prin asa ceva, sa-si imagineze ce ar putea sa faca, nu pentru ca ar fi dovedit ca nu exista adaptare ulterioara. Daca intereseaza pe cineva cu adevarat, exista multe marturii pentru astfel de experiente aici in Bucuresti (nu vorbesc de strainatate), atat recente cu copii care au parcurs inclusiv scoala in stil Montessori si mutati apoi la o scoala de stat, cat si despre copii care au frecventat doar gradinita, au obtinut performante exceptionale si mai toti sunt plecati la studii in strainatate (vorbesc de experienta unei doamne profesoare care a inceput timpuriu dupa revolutie educatie Montessori in Bucuresti, dar de tip club, nu gradinita autorizata), cat si experienta din perioada interbelica, pentru ca atunci exista Montessori in Romania.

Eu am avut ocazia sa o ascult pe o doamna remarcabila vorbind despre experienta ei Montessori pana sa inchida comunistii scoala. Nu a avut niciodata probleme cu adaptarea la societate cu rigorile ei.

 

Prin urmare, eu cred ca trebuie investigat cu adevarat ceva ce pentru noi este noi, dar nu doar din carti ci si din exemple si marturii concrete. Sunt multe de discutat cum este viata noastra actuala marcata de termene pe care o persoana educata in sistem Montesorian n-ar putea sa o urmeze. Din contra, educatia de la scoala in sistem Montessori merge pe planificare proiecte si rezolvare a lor in termene, nu pe asteptare cu mainile la spate sa spuna doamna cum sa gandim sa facem ceva intr-un sistem vechi de educatie, alienat in conceptie, dezvoltat ca sa creeze pe banda muncitori ascultatori pentru o societate industrializata de acum 200 ani, care nu mai exista. Ultimii ani au demonstrat ca doar o gandire de nisa de ajuta sa supravietuiesti si sa prosperi in lumea adultilor. O descriere foarte buna a sistemului de educatie actual este facuta de Ken Robinson. Iata un link mai jos.

 

http://www.ted.com/t...j_E6Vt.facebook

 

Cat despre neadaptare, vi se pare Obama neadaptat? Este un copil crescut in sistem Montessori si acum un promotor al lui. Ar fi interesante si marturiile unor oameni ca Bill gates sau Steve Jobs despre aceasta educatie. Daca reusesc sa gasesc links, le pun aici.  



#14
many_bani

many_bani

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.111 mesaje

Postat 04 septembrie 2013 - 11:13

Nu, la Montessori nu sunt de capul lor, activitatile sunt impartite in doua, activitati de cerc unde participa toti copii din grupa si activitati individuale unde se lucreaza pe partile deficitare ale copilului. Nu se incurajeaza competitivitatea intre copii, nu sunt 2 jucarii la fel, incurajeaza independenta in sensul de a manca singur de la o varsta mica, de a se schimba etc.

In grupele 2-3 ani, se lucreaza mult pe dezvoltarea limbajului, renuntarea la scutec/folosirea toaletei etc.

La grupele 3-6 ani lucrurile se schimba, cei mici sunt stimulati de cei mari etc.

Am cunoscut multi copii care au facut gradi.montessori si nu au avut probleme de adaptare la scoala.



#15
LilianaR

LilianaR

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 498 mesaje

Postat 04 septembrie 2013 - 15:08

Stiti ceva despre gradinita Montessori Edu? Nu m-a incantat in mod deosebit azi... as fi vrut sa ajunga acolo fiul meu, dar nu stiu ce sa spun... 

Era o fetita in usa care plangea de mama focului, doamna cu care aveam intalnire parea incurcata de situatie, fata suferea vizibil, ea voia sa vorbeasca cu mine, nu sa calmeze un copil... 

Mi-a spus ca fata e traumatizata, lucru care, evident, mi-a sporit compasiunea pentru copil. As fi luat-o in brate, mi s-a parut asa de singura... 

Doamna i-a spus ca nu are de ce sa planga!!! :O Ca nu o paraseste nimeni, ca e iubita... :O 

Mi s-a parut ciudat, cum adica e iubita? Asta pricep eu, la 4 ani lucrurile trebuie sa aiba subiect si predicat, ca e iubita nu inseamna nimic, ca o iubeste mama e altceva. Ce intelege un copil de 4 ani cand i se spune ca nu are de ce sa planga? Ca e singur in suferinta lui pe care nimeni nu o vede si nu o intelege. 

 

Oricum, n-am inteles ce cauta copilul acela la program lung cu somn inclus, era clar nepregatit si somnul era dificil pentru el. 

 

In rest, n-am vazut nimic, dormeau copiii, n-am intrebat mare lucru decat chestiuni tehnice, mi-a lasat un gust amar. Nu ca plangea copilul acela, ci modul in care doamna de acolo se raporta la acea situatie. 

 

Cred ca pentru copiii mai sensibili, Montessori nu e potrivit. De exemplu, imbracatul singur nu imi pare asa o chestiune importanta la 2-3 ani, iar lasatul copilului cu frustrarea ca nu-si poate trage fermoarul poate crea destule urmari. Beneficiu/risc nu imi pare un raport bun pentru toti copiii. 

Sunt si copiii ca fiul meu care pot si nu vor, asta e alta treaba, dar de aici pana la a forta pe unii sa deprinda abilitati pe care mainile lor nu le au... e cale lunga. 

Asta e din ce am observat de-a lungul timpului, din vazut gradi Montessori. 

 

Cred ca o sa-l dau la ultima... 



#16
many_bani

many_bani

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.111 mesaje

Postat 04 septembrie 2013 - 20:25

Liliana, eu spun parerea mea si sper sa nu supere, parere data de experienta de un an de gradi.montessori. Te-a intrebati si la celalalt subiect de denumirea gradinitei, am aflat. Sincer cred ca este noua, nu am auzit de ea. cand am inceput noi gradi erau doar 3 in Buc. Acum se pare ca sunt 5. Am aruncat un ochi pe site-ul lor si mi-a atras atentia pretul. Cred ca este cea mai ieftina montessori de care am auzit, nu stiu sa zic daca este de bine sau nu, insa materialele de lucru montessori sunt scumpe si de obicei adune din afara.

Copilul meu a inceput gradi.la un an si 10 luni, nu a fost usor, a fost si este un copil de care ne-am ocupat numai noi parintii, nu bunici, nu bone asa ca desprinderea nu a fost usoara, cred ca 2 sapt.s-a matzait dimineata insa atat educatoarea cat si asistenta de educatoare au facut ca totul sa fie mai usor. Eu din contra cred ca montessori este mai indicata copiilor sensibili, faptul ca nu sunt pusi in competitie ptr.a fi laudati, sunt laudati ptr.ce fac ei si atat. Nu vad nimic rau ca sunt obisnuiti sa fac diverse lucruri singuri, chiar Maria Montessori spune, citez din memori, nu face ptr.copilul tau ce poate face chiar el. Ce imi placea cel mai mult, toate materialele didactice sunt din materiale naturale, as putea sa vorbesc despre montessori mult, dar nu este scopul. Eu cred ca daca ai vazut o fetita de 4 ani plangand, nu este vina gradinitei, la 4 ani parintii trebuiau sa o pregateasca, la 4 ani poti sa explici multe copilului, ma rog, eu discut mult cu al meu, chiar daca el uneori pare ca nu ma asculta, eu insist  [batcap]  . Regretul meu cel mare este ca nu am facut un efort sa fiu mai toleranta sau poate mai indiferenta la atitudinea directoarei si intr-un mom.tensionat am hotarat sa inscriu copilul la alta gradi. Este tot o gradinita particulara, unde copilul se simte minunat, toata lumea zambeste, insa noi avem o remuscare ca nu este tot montessori. Intre timp educatoarea noastra de la montessori, dupa ce a obt.toate atestatele montessori, in Canada, si-a deschis propria gradinita, dar din pacate departe de noi. Cred ca este cea mai frumoasa, Montessori Land, zona Colentina.

Ptr.primul an de gradi.am vizionat fara sa exagerez 20 gradi.din sect.2si3. Castigatoarea a fostMKB, insa de aici am primit cel mai greu raspuns. Prima bariera a fost ca nu primesc decat copii cu 2ani impliniti, dar ca poate sa vada totusi copilul, au urmat multe intalniri cu dir.si educatoare si dupa o luna am primit acceptul. Si dupa toate astea nu am putut sa fiu mai toleranta cu dir., insa multe lucruri tineau de securitatea copilului, deci administrative si nu educationale, unde nu am  nimic de obiectat, dar poate si ptr.ca educatoare iubea ceea ce facea.



#17
LilianaR

LilianaR

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 498 mesaje

Postat 05 septembrie 2013 - 10:43

Nu ma supara deloc. Nu stiu cate gradinite Montessori sunt in Buc, eu am vazut vreo 3, 2 sunt prea departe, deci sunt deja 5. 

De acord cu tine ca acelui copil parintii trebuia sa-i explice, totusi educatorul are si el o treaba si, cand e nevoie, cred ca ii poate spune frumos parintelui ca ar fi mai usor pentru copilul lui sa isi ia ceva timp sa-l ajute in adaptare. 

 

Oricum, de la metoda in teorie la metoda in practica sunt diferente de mentalitatea aplicantului, de cultura societatii unde aceste principii sunt aplicate. Sa credem ca in Romania ca in Suedia aceleasi principii se aplica la fel e cumva naiv. 

 

Sa nu faci ce poate face copilul tau e una, sa-l lasi plangand cu mucii in barba ca sa invete sa se stearga e alta. Una e sa-l incurajezi sa evolueze, alta e sa-l fortezi sa evolueze in numele independentei. Fortarea asta am vazut-o nu intr-un singur loc Montessori... si cred ca e potrivit anumitor copii, insa nu tuturor. Cei mai sensibili ar putea avea nevoie de o alta metoda pentru a evolua, fie si la legatul sireturilor. 

 

La MKB sunt extrem de multi copii in grupa, 25 e mult totusi, iar spatiul lasa de dorit, scarile sunt aproape abrupte, copiii de gradinita dorm cand cei de scoala tipa pe holuri iar temperatura ambientala e inumana, e foarte-foarte cald. Mult prea cald pentru imunitatea unui copil de 3-5 ani, ba chiar si pentru a mea. Si ora de incepere a gradinitei era 8:30, prea tarziu pentru noi ca parinti, un 8 era ideal. 

 

In documentele pe care trebuie sa le cunoasca un parinte scrie "chiar dacă depunem eforturi ca cei mici să se bucure de hrană, nu încurajăm mofturile la masă." Ce inseamna moft la 3 ani? Ideea de moft e una tembela, a unor vremuri pe care le credeam apuse; copiii pot avea reactii nepotrivite, chiar la masa, in functie de anumite nevoi ale lor de a atrage atentia, de afectiune etc. De cand afectiunea sau nevoia unui copil care nu cunoaste inca regulile societatii inseamna moft, nu stiu. 

 

Adica, ok, e un sistem care imi place la nivel teoretic; imi e teama ca in practica nu e tocmai ca in teorie. Diferenta de pret intre aceasta cea mai ieftina si MKB e de circa 18-19%, cam asa. 

Omul, educatorul cred ca face diferenta. 



#18
many_bani

many_bani

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.111 mesaje

Postat 05 septembrie 2013 - 11:31

Liliana, la nici una din gradinitele montessorii din Ro nu o sa gasesti standardele din afara. La noi sunt cu mult mai jos fata de un montessori de ori unde, dar este cu mult peste ceea ce inseamna metoda educationala traditionala fie ea de la stat sau privat la noi.

La MKB este adevarat ca la 3-6 ani sunt 25 de copii in grupa si noi am cascat ochii cand am aflat, insa ni s-a spus ca un copil ocupat este un copil cuminte si un an de zile am avut ocazia sa vad, grupa de 3-6 ani a carei educatoare este din Anglia, cu sala la parter aveau niste activitati de ma faceau pe mine sa-mi doresc sa fiu acolo. La grupa de 2-3 ani sunt numai 12 copii in grupa. Salile sunt prevazute cu aer conditionat si dormitoarele la fel, insa nu sunt pornite decat cand copii nu sunt, se racesc salile apoi cand copii intra se opresc. La fel la dormitoare, cat mananca cei mici, sunt pornite, cand se indreapta catre dormitor se opresc, mi se pare ok. Eu una nu sunt adepta dormitului cu AC pornit. La MKB preturile sunt mari si pe langa asta mai sunt si alte taxe.

Acum sa nu crezi ca nu se depun eforturi ca sa fie ok cu masa. Si mie mi s-a spus ca o sapt. il ajuta sa manance si apoi sa se descurce, crezi ca a fost asa, a fost ajutat de cate ori a cerut ajutor. Acum mananca singur la gradi. dar acasa tot vrea sa-i dau eu. Nu ridic in slavi nici o gradi. insa apreciez foarte mult metoda. [flo]

Daca tu consideri ca nu vi se potriveste, mai sunt o sumedenie de gradinite care merita vazute si poate una este pe placul vostru. Dar sa stii ca inca nu s-a infiintat gradinita care sa satisfaca o mamica, cap-coada.



#19
many_bani

many_bani

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.111 mesaje

Postat 05 septembrie 2013 - 11:36

LA MKB nu stiu cu cine ai stat de vorba, cred ca cu dir., ea face de obicei turul gradinitei cu doritorii.

Clar ca de cand cu MSB in aceeasi cladire lucrurile s-au bulversat, a fost un punct pe care l-am discutat cu d.na dir. separarea scolii de gradi. Cei de la scoala destul de obraznici, cam tavaleau cu cei mici pe jos in curte, raspunsul a fost ca nu are unde. M-a deranjat teribil, mai ales ca tocmai avusese loc un incident.



#20
LilianaR

LilianaR

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 498 mesaje

Postat 05 septembrie 2013 - 13:49

Caldura iarna, era iarna, in februarie. Vara nu e potrivit AC, ai dreptate.

Copiii sunt cuminti si cand nu au ocupatie si-ti sar in cap; cumintenia ca standard de stat linistit e invechita si nepotrivita copiilor. 

 

Cred ca ai dreptate, am obosit sa vad unde-l dau si poate caut noduri in papura... :D Nu stiu daca mi se potriveste sau nu, caci nu prea ai cum sa verifici potrivirea atata timp cat nu stii decat metoda teoretica si nu cum se aplica ea in practica. 

 

Anul asta vad ca tarifele sunt decente, doar mancarea e extrem de scumpa, 16 lei pe zi 2 gustari si un pranz... e multisor, nu mai stiu nicio gradi care sa ofere un astfel de pret si sa-l trimiti cu mancarea la el e aiurea, toata lumea mananca ceva si el altceva... 




Panic Questions

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - Ieri, 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - Ieri, 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

  • Fată sau băiat

    Nataliaracila
    - apr 06 2024 20:17

  • MiÈ™cările bebeluÈ™ului

    catalinabd
    - apr 04 2024 05:53

Last Blogs

  • Tantrumuri bebe 1 si burtica care pune presiune

    Deutzuk
    - Ieri, 22:26

  • Sarcină

    Erika91
    - Ieri, 21:11

  • Cum am aflat că sunt însărcinată?

    Ana1298
    - Ieri, 18:14

  • Prin Italia cu bebe in burtica

    Pau26
    - Ieri, 14:55

  • Ma copleseste oboseala

    ZDenisa
    - Ieri, 14:42

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -