Dar articolul respectiv spunea ca daca scoti copilul din scutec inainte de 3 ani are probleme. Si daca il pui pe olita sub un an.
Sa stii ca pe mine maica-mea m-a pus pe olita pe la 6-7 luni - am pozele drept dovada. Nu avea decat scutece de panza - si mie nu-mi placea sa stau uda.
Iesea cum mine in oras si ii dadeam semne ca vreau sa fac ceva (icneam ca atunci cand mergi la toilet) si mama imi spunea "imediat ajungem acasa" si faceam doar acasa, pe olita.
Nu-s geniu - pe cuvantul meu
![[:D]](https://comunitate.desprecopii.com/forums/public/style_emoticons/default/icon_smile_big.gif)
Nu am constipatie cronica, nici probleme cu vezica (de multe ori am suspectat ca din greseala am primit una de barbat ca rezist ff mult timp dc trebuie, de ex dc trec dintr-o sedinta intr-alta ....), doar ca nu ma simt in largul meu dc nu-s acasa - insa asta abia de cand am avut un soc foarte mare emotional si asta mi-a fost supapa, in rest am fost dezinhibata ca fii-mea.
Maica-mea are parerea (Cu care-s de acord) ca atunci cand sunt micuti pruncii sunt atenti in primul rand la propria persoana - mancat, pipi, kk, etc - si dc esti suficient de atenta la randul tau sa inveti sa comunici cu ei - asa cum a comunicat mama cu mine - poti sa-l scoti din scutec devreme.
Asa ca "dresura" asta e cu totul altceva, e o comunicare cu rezultate benefice atat pt mama care nu spala zi si noapte cu mana scutece (Asta era realitatea in 1970) si pielicica fina a pruncului care in loc de scutec avea chilotel de bumbacel...
Scutecul asta super-absorbant inlatura partea neplacuta, pe copil nu-l mai deranjeaza, clar, si atunci nu simte nevoia sa schimbe nimic.
E pur si simplu comod.
Dar copilul e constient de ceea ce face - si fiica-mea si feciorul meu spuneau clar la 1 an cand fac si una si alta (number one si number two) dar imi era sincer groaza sa ma apuc de lectia asta.
Deci, comoditatea numarul 2 - a mamei.
Nu-i asa mare stiinta.... si-s de acord fiecare sa fie comod cat de mult vrea.
Fiecare prunc sa iasa din scutec cand vrea, iar mama sa se "bage" in treaba asta cand e ea pregatita - la randul ei.
Dar..... NU accept iddea ca pruncul o sa aiba nu-s ce naiba de probleme fin'ca am preferat sa-l ajut sa iasa din scutec (adica i-am explicat cum se foloseste olita si WC-ul) inainte de 3 ani - asa cum e in articolul respectiv.
Uite aici - copy-paste din articol:
Exista mamici care isi indeamna copilasul sa mearga la olita chiar din primul an de viata. Aceasta este o abordare complet gresita.
Medicii spun ca deprinderea prea timpurie de a face la olita poate fi periculos pentru copii si nu ar trebui incercata inaintea varstei de trei ani. Insistenta parintilor asupra copiilor de a folosi olita inaintea varstei de trei ani ar putea sa le dauneze acestora, sustine un urolog pediatru.
...
"Copiii care nu au inca trei ani nu ar trebui sa stapaneasca obiceiul de a se cere la olita, mai mult decat ar trebui sa isi gestioneze fondurile pentru colegiu", spune Dr Hodges.
Deci... pentru randurile astea am sarit cu bila neagra - si este prima data, de 7 ani de cand m-am inregistrat - cand fac asta.
mami de
![[zana]](https://comunitate.desprecopii.com/forums/public/style_emoticons/default/zana.gif)
![[bonjovi]](https://comunitate.desprecopii.com/forums/public/style_emoticons/default/bonjovi.gif)
Priveste partea buna a lucrurilor