Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

De ce Bucovina, tinutul echilibrului suprem


83 raspunsuri la acest subiect

#11
alirin99

alirin99

    Nou venit

  • Membri
  • Punct
  • 29 mesaje

Postat 29 mai 2012 - 17:13

Waw!!!! Ce super tema!!! Nu am fost niciodata in Bucovina, doar am auzit, mi s-a povestit ca e un adevarat plai mioritic iar metaforele din Miorita i se potrivesc: Pe-un picior de plai/ Pe-o gura de rai!!!! Multumesc! Cu ocazia acestui concurs, am aflat parerile vizitatorilor, ale celor care au scris mai sus, si m-au determinat sa navighez prin Bucovina, am vazut imagini sublime, cu un peisaj desprins din basme, obiceiul care m-a fascinat este: Împistritul oualor, un obicei practicat în zona Bucovinei. Tezaurul din Bucovina este inscris în catalogul UNESCO – “Mari monumente ale lumii”. Muzeul National al Bucovinei din strada Stefan cel Mare nr.33 municipiul Suceava, ofera vizitarea expozitiilor din sectiile de istorie si arheologie, remarcându-se ca o realizare de exceptie la nivel national, atât prin bogatia si valoarea patrimoniului expus cât si prin modalitatile de expunere. O realizare unica în cadrul muzeului este vestita „Sala a Tronului”, care cu ajutorul reprezentarii unor personaje istorice în marime naturala ( Stefan cel Mare si Sfânt, familia sa, boierii din sfatul domnesc, razesi), a benzii magnetice si a jocului de lumini, reconstituie o scena solemna de la curtea domnitorului de la Suceava.
Apoi am cautat obiective turistice, si nu se mai terminau paginile. Am vrut sa las si aici cateva randuri, ar fi pacat sa nu aflati!
•Muzeul Etnografic al Bucovinei din strada Ciprian Porumbescu nr.5, este adapostit în Hanul Domnesc, monument de arhitectura laica din sec. al XVII-lea. Aici sunt prezentate peste 6 microzone etnografice ale judetului (Suceava, Humor, C-lung Moldovenesc, Vatra Dornei, Radauti si Falticeni), piese de exceptie, de mare rafinament artistic popular. Se evidentiaza o serie de costume populare de mare vechime, colectii de masti, oua încondeiate sau piese sculptate în lemn, unele expuse chiar în cadrul unor reconstituiri de interioare taranesti.
• Muzeul de stiinte naturale din strada Stefan cel Mare nr.23, beneficiarul unui patrimoniu deosebit de valoros pentru întreaga zona a Bucovinei.
• Muzeul si Casa Memoriala „Ciprian Porumbescu” , aflate în comuna cu acelasi nume, la 72km de localitatea Fundu Moldovei, la 5km de intersectia cu drumul E576 si la 21km fata de municipiul Suceava. Muzeul este adapostit de o casa veche boiereasca din sec. XVIII, Monument de arhitectura, ilustrând cele mai importante momente din viata si activitatea marelui nostru compozitor (1853-1883), autorul nemuritoarei „Balade”, al primei operete românesti „Crai Nou” si a „Tricolorului”, fostul imn national al României. Casa memoriala este amenajata în una dintre constructiile gospodariei parohului Ieraclie Porumbescu, tatal lui Ciprian Porumbescu, expozitia memoriala adapostind numeroase obiecte de epoca, inclusiv mobilier original. Casa Memoriala „Mihail Sadoveanu” , aflata pe strada Ion Creanga nr.65 din municipiul Falticeni, cuprinzând numeroase documente, fotografii, carti si obiecte ale marelui nostru scriitor, mai ales din perioada în care el a trait la Falticeni.
• Casa Memoriala „Nicolae Labis” , aflata în localitatea Malini, deschisa vizitarii din 1975. Aici gasim un mare numar si divers de obiecte apartinând cândva poetului si familiei sale.
• Muzeul de arta „Ion Irimescu” , aflat pe strada Mihai Eminescu nr.2 din municipiul Falticeni, important obiectiv turistic prin marele numar de lucrari de sculptura donate în 1975 de catre renumitul artist. Sunt expuse peste 300 de sculpturi si peste 1000 de lucrari de grafica. În acelasi complex expozitional este gazduita „Galeria de arta plastica”, unde sunt expuse lucrari ale unor pictori nascuti în orasul Falticeni sau în împrejurimi :Stefan Soldanescu, Aurel Baiesu, Dimitrie Loghin, Mihai Camarut.
• Galeria Oamenilor de Seama , situata în strada Sucevei, la nr.91 din orasul Falticeni; obiectiv important care vine sa demonstreze contributia deosebita a falticinenilor în dezvoltarea culturii nationale. Creata în 1972, în casa în care a copilarit dramaturgul Horia Lovinescu, prezinta documente referitoare la peste 40 de personalitati care au facut cinste acestor meleaguri. Este vorba despre informatii referitoare la : Ion Creanga, Mihail Sadoveanu, Nicolae Labis, Artur Gorovei, Eugen Lovinescu, Ion Irimescu, Matei Millo, Grigore Vasiliu Birlic, Ion Dragoslav, Nicolae Belniceanu,etc.
• Muzeul Apelor „Mihai Bacescu” , situat în strada N.Beldiceanu nr.8, deschis în 1982 si prezinta o interesanta colectie de flora si fauna din Marea Neagra si din oceanele lumii. În plus sunt amenajate diorame si acvarii. Colectia a fost donata orasului de academicianul Mihai Bacescu, fiu al acestor locuri. Tot aici este adapostita si colectia arheologica a orasului, ale carei baze au fost puse în 1914 de cercetatorul falticinean Vasile Ciurea.
• Codrul Secular Slatioara care cuprinde cea mai veche padure de rasinoase, în amestec cu fag, din tara. Suprafata este de circa 854,3ha (inclusiv rezervatia Todirescu). Accesul pe masivul Rarau se face dinspre orasul Câmpulung Moldovenesc, pe drum forestier pietruit, aproximativ 4km, care apoi devine greu practicabil, apoi pe poteca marcata cu triunghi rosu. Accesul dinspre satul Chiril se face pe sosea asfaltata, greu accesibila iarna. Pentru iubitorii de alpinism, pe lânga traseele si Pestera Liliecilor din masivul Rarau, ei pot vizita avenul de la Frasin , localizat în apropierea satului Frasin, cu o diferenta de nivel de cca.73,2m si o lungime totala a galeriilor de aproximativ 144m. În apropiere s-au descoperit înca 2 mici pesteri. Tot pentru iubitorii drumetiilor mentionam în aria limitrofa a celor 100km, muntii Rodnei, cu vârfurile Ineu (2279m), Pietrosul Rodnei (2303m), cu lacul glaciar Ineu, alte lacuri glaciare si pesteri.
• SALINA DE LA CACICA - un unicat la scara nationala prin capela „Sfanta Barbara”(construita in 1904 la 27m adâncime), sapata in bloc masiv de sare. Tot aici gasim micul lac de saramura, aflat la -38m si sala de festivitati la –44m. Salina începe sa devina punct de atractie, datorita zacamantului de sare existent, descoperindu-se aici si vestigii arheologice din neolitic cu aceeasi semnificatie si vechime multimilenara a exploatarii sarii la scara industriala. Exploatarea dateaza din 1775 cand Bucovina este ocupata de imperiul austro-ungar, in 1792 noua stapanire incurajand aici colonizarea zonei cu familii de meseriasi din Galitia si cu mineri polonezi de la Wielezka (langa Cracovia).
Sper sa revin cu propriile mele impresii!! Multumesc pentru oportunitate!!! Multumesc celor care m-au convins prin comentarii!

#12
cassady

cassady

    Nou venit

  • Membri
  • Punct
  • 42 mesaje

Postat 29 mai 2012 - 17:23

Nu am fost decat odata in Bucovina asta vara cand mi-am adus bunicii de la statiune de la Vatra Dornei dar am ramas fascinata de loc si cu siguranta ma voi intoarce in nenumarate ocazii. Am nimerit in zona chiar cand se serbau Zilele Gurii Humorului si mi-a placut amestecul acela de traditii si nou in toata petrecerea cu iz campenesc. Mi-a placut sa vizitez manastirile atatea cate am reusit si mai cu seama Voronetul pe care nu trebuie sa-l rateze nimeni cu atat mai putin daca iti plac legendele si povestile din batrani. Mi-a placut sa ating norii cand am urcat cu telescaunul in Vatra Dornei, mi-au placut campurile si copacii, mi-au placut caii pe care ii puteai inchiria la hotel pentru a te plimba asa ca in salbaticie fara masini si ale electronice. Pe bune ca ma voi intoarce si cu micutii mei pentru ca e o zona a tarii care nu trebuie ratata.

#13
ni-na

ni-na

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.324 mesaje

Postat 30 mai 2012 - 01:31

De ce Bucovina?
1.Este in tara si banutii care ii cheltuiesc pentru un concediu raman in Romania.
2.Este aproape si totusi indeajuns de departe pentru a deveni o locatie de vacanta.
3.Putem sa o includem intr-un circuit in vara,cu manastirile,muntele si celelalte obiective.
4.Are peisaje de vis si oameni gospodari.
5.Pentru gurmanzi,sunt feluri de mancare traditionala!


#14
mmonika1304

mmonika1304
  • Membri
  • 6 mesaje

Postat 30 mai 2012 - 02:55

Bucovina pentru mine este un tinut de poveste, un loc la care visez sa ajung si sa ma umplu de energie, sa ma relaxez si sa visez la tot ce este mai frumos in lume.

#15
nelutzu

nelutzu
  • Membri
  • 1 mesaje

Postat 30 mai 2012 - 13:25

Nu am ajuns inca in Bucovina, dar imi doresc sa ajung curand...De ce asa alege Bucovina? Pentru ca este un loc incarcat de istorie, cu o multime de locuri de vizitat, manastiri minunate si locuri superbe, iar oamenii de acolo te primesc cu multa caldura si voiosenie...Cu siguranta va fi o excursie reusita si voi pleca acasa cu multe amintiri frumoase. As mai alege Bucovina, pentru ca apa minerala pe care o beau de fiecare data cu mare placere, poarta numele acestui loc si vine chiar de acolo, din Bucovina...

#16
ryta

ryta

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 105 mesaje

Postat 30 mai 2012 - 14:39

Pai prima data am fost in Bucovina pe la varsta de 10 ani,aproximativ acum 22 de ani.Am fost intr-o excursie la manastiri.Nu va puteti inchipui cum m-am bucurat de ce am vazut.
Apoi am mai fost prin 2009 tot la un tur al manastirilor dar nu am vizitat chiar tot.
Pentru cine vrea sa mearga (ca eu oricum mi-am propus sa merg vara aceasta) uite ce puteti vizita:

- Zona manastirilor Bucovinei ce include manastirile Voronet, Humor, Sucevita, Arbore,Moldovita, Dragomirna, Putna, Cetatea de Scaun Suceava, municipiul Radauti cu Biserica Bogdana si Orasul Gura Humorului .

- Zona manastirilor Stânisoarei unde se gasesc manastirile Probota , Slatina si Râsca;

- Zona Câmpulung Moldovenesc, întinsa între rezervatiile stiintifice si monumentele naturii: Pietrele Doamnei si Codrii Seculari Slatioara si N-V judetului.
Ca obiective întâlnim : cadrul natural Moldova Sulita, Izvoarele Sucevei , masivul Giumalau – Rarau , centre de arta si folclor .

- Zona Vatra Dornei , ce cuprinde bazinul Dornelor, statiunea balneoclimaterica de importanta nationala cu acelasi nume, Valea Bistritei, localitati cu izvoare de apa minerala la Dorna Candrenilor , Saru Dornei , Poiana Negrii , Panaci , Dârmoxa, Brosteni , satul Ciocanesti renumit prin arta mesterilor locali privind decoratiile exterioare ale caselor taranesti, Masivul Suhard-Ousoul.

Asa ca bagajul si in vacanta.
Am niste poze din vara lui 2009 din vacanta dar nu stiu cum sa le postez.



#17
anduta_79

anduta_79
  • Membri
  • 4 mesaje

Postat 30 mai 2012 - 14:40

Bucovina...nu am fost niciodata, dar sper din suflet sa ajung! Pentru ca mi se pare un tinut de basm, unde te poti incarca cu energie pozitiva cat sa-ti ajunga un an intreg!

#18
ilycip

ilycip
  • Membri
  • 1 mesaje

Postat 30 mai 2012 - 15:21

Apa Bucovina, o alegere potrivita pentru fetita mea de 5 ani.

#19
My_Lady0091

My_Lady0091

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 7.630 mesaje

Postat 30 mai 2012 - 16:07

[:)] un subiect pe cat de apetisant pe atat plin de misticism!

"De ce Bucovina?"-De ce nu?(intrebare retorica, desigur [:)])

Bucovina pentru mine inseamna SUFLET, locul in care te renasti ca un zeu-din ape, locul in care te regasesti, locul care iti aduce aminte cat de minunata poate fi viata si de ce merita traita frumos!Am simtit toate acestea si le traiesc de fiecare data cand pasesc in acest tinut!

De fiecare data cand vreau sa-mi detoxifiez sufletul fug acolo...in Bucovina..intre muntii care imi leagana pasii pe carari nestiute, in manastirile unde ma simt mai aproape de Dumnezeu, pe dealurile unde rememorez pasii dulci ai copilariei trecute!

Bucovina este locul unde timpul s-a oprit in loc, unde valorile si simplitatea lor sunt neintinate, unde deschizi ochii dimineata si vezi numai soare, numai adiere si auzi chemarea strabunilor!

Bucovina este, pentru mine personal, un totem, o emblema a radacinilor mele, locul unde pot merge desculta, in timp ce pamantul rasuna a istorie si iubire!

Bucovina pentru mine inseamna Sofia Vicoveanca si toate cantecele ei, cantece cu care am crescut si pe care le-am avut "icoana a copilariei mele"!

Si nu in ultimul rand Bucovina, pentru mine, inseamna ACASA si m-as intoarce si de la capatul pamantului acolo caci stiu ca imi asteapta pasii, mi-i striga si-mi trimite dor, oriunde m-as afla, pentru ca sufletul meu s-a decis sa locuiasca pentru totdeauna acolo, in tinutul de poveste-Bucovina!

Citat:
" Daca vrei sa indrumi pe cineva incepi cu invataturile si sfarsesti cu pildele.."-L.A.Seneca


#20
Serialbastre

Serialbastre

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.358 mesaje

Postat 30 mai 2012 - 17:09

Bucovina, plai cu flori!

De cativa ani sunt stabilita in zona si ma bucur de aceste meleaguri. Nu ne permite timpul sa vizitam toate manastirile, casele memoriale si muzeele din zona, sa ne plimbam prin paduri cat ne-am dori. Ca de asemenea frumuseti nu te poti plictisi!

O excursie sau o vacanta in Bucovina ne umple sufletele de liniste si de energie, de bucurie si lumina.

Avem munte, avem piscina (vezi complexul de la Gura Humorului), avem istorie, avem paduri verzi, avem hutuli, avem muzica traditionala si bucate alese! Va asteptam! [flo]



Andreea si [copil] Cezara - Ilinca (2.06.2009)



In bucataria mea



POZE


Panic Questions

  • Bebe 1 aniÈ™or greutate mica

    lar
    - apr 22 2024 17:43

  • Bebe 1 an greutate mică

    lar
    - apr 22 2024 17:30

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

Last Blogs

  • Planificarea pe etape

    RoxiMada
    - Ieri, 19:33

  • Organizarea garderobei - sfaturi utile

    Ana1298
    - Ieri, 18:19

  • A 15a postare

    Andreeaflore1991
    - Ieri, 11:33

  • Cea mai asteptata ecografie

    Roxana3001
    - Ieri, 11:06

  • Bagajul de maternitate 👜

    BiancaDragnea
    - Ieri, 08:13

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -