Sari la conținut

Sari la conținut


* * * * * 2 voturi

Jurnalul unei "Homeschooling mom"


338 raspunsuri la acest subiect

#11
greieras

greieras

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 976 mesaje

Postat 11 noiembrie 2011 - 22:27

Mai intai incep prin a spune ca locuim in America (dar provin din Bucuresti).



Am sa incerc sa va raspund pe rand.



Ramses polemicile isi au rostul lor, dar numai daca ambele parti s-au documentat sau au experienta. Cu totii avem experienta cu sistemul clasic, dar cei mai multi nu am citit o carte sau am aprofundat alte sisteme. Mintea noastra a fost setata de-a lungul unei lungi perioade de timp sa creada ca procesul de invatare are loc numai la scoala. Atata stim. Nu este adevarat.

Eva se joaca cu copiii de pe strada in fiecare zi, se viziteaza reciproc tot timpul, are un grup de prieteni cu care se intalneste in fiecare saptamana la Cercetasi, de fapt petrece foarte mult timp si cu alti copii, numai ca nu la scoala. Avem si alte cunostinte care fac homeschooling si ne intalnim pentru activitati, sarbatori, petreceri. Competitia si lucratul in echipa sunt bune, dar mai tarziu, nu asa devreme cand abea se pun bazele undei discipline a invatarii. Acum vreau sa invete de placere, din curiozitate. Pentru mai tarziu, exista grupuri unde copii mai mari fac impreuna materii care sunt mai greu de facut acasa (ex. chimie, fizica).



Anya nu oricine poate face homeschooling, este un sistem alternativ pe care noi l-am ales pentru ca credem din toata inima ca este cel mai bun pentru fetita noastra. Noi nu biletele, chiulit in masa, susotitul in banca ...il avem in vedere cand ne gandim la procesul de invatare. Nu trebuie sa mergi la scoala, sa iti pierzi vremea pe acolo cu ochiii pe pereti, plictisit adeseori ca sa ai o copilarie si adolescenta bogata in experiente.



Lilib72 nu trebuie sa ai o pregatire de specialitate. Nu ai avut nici cand ti-ai invatat copilul in primii 6-7 ani de viata. Pur si simplu sunt lucruri care vin natural unde exista dorinta, placere.



Cricorpentru clasele pana la liceu nu iti trebuie decat o educatie de baza. Diferenta enorma dintre scoala si homeschooling la acest punct este calitatea materialelor folosite. Cartile pe care noi le folosim nu sunt structurate ca manualele, sunt foarte interesante, atractive, iar Eva le rasfoieste cu placere in timpul liber. Sunt carti care vor ramane in biblioteca ei. Oricum, sa stiti ca homeschoolingul este ales de patura educata, pentru ca ea este constienta de importanta undei educatii bune.



Patou ce ma bucur. Si eu care credeam ca sunt singura pe aici. M-as bucura daca ti-ai spune si tu experientele.



Blackgirl0 sa sti ca exact ca tine gandeam si eu acum cativa ani. Am fost fortata sa recunosc din nou ca viata este plina de surprize, de schimbari, si ca invatam cat traim.

O sa atac mai intai ideea de socializare. Socializarea este procesul prin care o fiinta umana (copil) acumuleaza (dezvolta) indemanarea necesara pentru a functiona ca membru al societatii. Cum exact ajuta scoala la socializare? Copilul isi petrece majoritatea timpului cu copii de varsta lui, de la care nu are prea multe de invatat, ascultand la un profesor care nu e interesat de visele, dorintele, ideile copilului meu. (a nu se intelege ca dau vina pe profesori ci pur si simplu vorbesc de un sistem). In ce alt segment al vietii va fi copilul meu fortat sa petreaca atata timp pretios cu oameni de varsta lui? Ca adulti, in fiecare zi suntem fortati sa interactionam cu persoane de toate varstele, credintele, aspiratiile, ideile. Tocmai scoala este cea care nu permite o socializare adecvata. Fetita mea se raporteaza excelent la toate grupele de varsta. Poate initia si duce la bun sfarsit o conversatie cu adulti sau copii. A trait printre ei toata viata, pentru ea nu exista prapastie generationala. Are voie sa vorbeasca cu cine vrea, cand vrea, cum vrea, atata timp cat sunt si eu prin preajma si atata timp cat o poate face intr-un mod civilizat.



Cat despre abilitatea de a invata. Eu nu o invat pe ea prea multe, ea invata singura, eu supraveghez si testez eventual. In statul in care locuiesc eu nu am nevoie de acreditare. Statul recunoaste dreptul meu ca parinte sa aleg cum imi educ copilul. Cartile sunt excelente si explica tot pe intelesul ei. Mai tarziu, daca voi trage concluzia ca nu fac fata, vom merge la cursuri cu alti copii care fac scoala acasa si va invata cu un profesor, sau pot sa-i pun meditator. Posibilitatile sunt nelimitate, numai sa vrei sa inveti.



Astazi am facut:



Citit si scris: litera C, cuvinte si propozitii.

Istorie: Mancarea in Europa acum 200-300 ani, William Carey, misionarul care a schimbat India.

Biologie: Pasarile

Stiinte: experimente cu tati

Literatura: biografie, o poezie



Gloria si Eva (22 dec. 2004)





Craciun 2008





Evil thrives when good men do nothing











#12
flaviutza

flaviutza

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.498 mesaje

Postat 11 noiembrie 2011 - 23:38

Si eu (si multi alti parinti cred) fac un fel de homeschool cu fi-mea de pe la 1 an juma cred . Atunci am inceput cu marimi, primele lectii desenam linii in nisip si denumea "mica,mare,mijlocie".Intr-adevar, munca unu la unu copil - profesor face diferenta , momentan la mate facem probleme complexe cu notiuni de algebra ,sisteme simple de ecuatii cu doua necunoscute , numere intregi, pe cand la scoala abia sunt la cifra 8.
Scoala da notiuni de baza, elementare, la fiecare materie.De asemenea scoala inseamna un mediu variat.
Fi-mea e in clasa 1. Pana acum, as fi inclinat sa spun ca un homeschool de calitate , facut cu simtul raspunderii ,strct pe ciclul primar (dar nu in RO, poate in US)ar fi benefic comparativ cu sistemul de masa.Din septembrie mi-am dat seama de un aspect major.
Eu sunt o individualitate,un singur creier, o singura viziune. Indiferent cat de bine m-as pregati academic, nu pot suplini absenta altor viziuni asupra acelorasi probleme(de scoala sau de viata).Risc sa imprim copilului un singur model de invatare, adica al meu personal.Dau exemplu: religia. Eu nu sunt de felul meu prea dusa la biserica, nu spun rugaciuni si nu tin posturi si in genere nici o practica de acest gen. La mine credinta se comprima intr-o fraza scurta "Fa bine daca poti, niciodata rau ".Cel mult o invat istoria religiilor. N-o lasam nici la ora de regilie ca nu-s de acord cu ce fac acolo. Dar copilul meu e de alta parere, e foarte practicant si religios pana-n panzele albe si are discutii aprinse cu proful de religie si vorbesc amandoi pe limba lor.Ca sa nu mai spun ca la un eveniment trist in familie un preot foarte inteligent si cu niste explicatii si viziuni de care eu nu-s capabila s-a imprietenit cu familia si discuta cu copilul de la Adam si Eva si am asistat la discutiile lor.Concluzia mea? Mai multe prezente constante in educatia fi-mii (macar 3-4 pe ciclul primar, eu , invatatoarea si cei doi trei profesori) sunt mai benefice decant una singura , a mea.
Ca sa nu mai pun la socoteala faptul ca in ritmul de mate al fi-mii, nu cred ca ma sare clasa intai fara sa cer ajutor specializat, adica prof coordonator si nu de primara iau unul de gimnaziu, ca sa-mi structureze materia cu cap.Eu bag matematica in mine de-mi sar ochii , ca sa fac fata ,in clasa intai la exercitii de concurs gen " scrie numerele de forma ab (cu bara deasupra) ,care indeplinesc conditia "a+b <= 4" , intr-a treia ce ma fac??Si-n ritmul de romana al fi-mii n-ar citi o carte un an de zile, dar o va face de rusinea invatatoarei si pentru "febei" cum ii place sa alinte nota maxima.Si inca un lucru am invatat. Fi-mii ii place scoala, s-ar duce si-n vacanta. Si n-as lipsi-o de aceasta experienta pentru nimic. Daca si unui copil homeschoolit i-ar place la scoala , i s-ar potrivi sistemul, dar nu a avut niciodata parte de aceasta experienta? Cine sunt eu ca parinte sa decid in locul lui?

De unde sa stiu eu daca i se potriveste au ba sistemul daca nici macar nu l-am incercat?? Chiar tu , Greieras, spui ca acum ceva timp aveai alta viziune asupra problemei. Daca, incercand sistemul , in mod real cu copil inscris in clasa intai ,nu la nivel teoretic , ai avea in momentul de fata alta parere? Chiar si in US, unde inteleg ca se practica sistemul HS pe scara larga, as inscrie copilul in clasa intai , l-as lasa un an si abia apoi AM DECIDE IMPREUNA , copil si parinti, daca continuam sau nu, homeschool poti face cat cuprinde dupa programul de scoala. Si cred ca e esential sa faci scoala acasa cel putin in primara daca vrei sa atinga maximum potentialului sau , iar din clasele mari un copil cu un start bun va fi autotidact in mod sigur.
Uite, de exemplu eu as fi curioasa cum arata o programa HS mate pentru nivelul 7-8 ani, nu stiu care e corespondentul clasei in US


#13
patou

patou

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 943 mesaje

Postat 11 noiembrie 2011 - 23:52

greieras, nu stiu ce sa spun despre experienta mea ca m-ai intimidat [:)] cu complexitatea materiilor si informatiilor pe care le invata fetita ta. Eu am incercat la inceput sa ma tin de o programa dar am constatat nu numai ca a fost ineficienta dar ca a fost si frustranta. Pana la urma am luat-o pe cont propriu considerand ca rezultatele sunt cele care conteaza si nu calea prin care ajungi la ele.



La mine o zi obisnuita decurge cam in felul urmator: o dictare cu un text interesant (de obicei despre animale, alteori pur si simplu reguli de gramatica). Daca este cazul discutam despre problemele intalnite iar daca nu cu atat mai bine [:)]



Partea de matematica consta intr-un magazin in care vindem si cumparam diferite produse (ocazie cu care invata sa socoteasca, sa cantareasca etc)



In rest plimbari in natura, ocazie cu care observam fiecare insecta, pasare sau planta.



Cu partea de socializare stam mai rau pe timp de iarna dar recuperam vara din plin [:)]



Uite un blog care imi place in mod deosebit:

www.temepentruacasa.wordpress.com













pe cont propriu



#14
flaviutza

flaviutza

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.498 mesaje

Postat 12 noiembrie 2011 - 00:10

Si daca se poate ,cu multumirile de rigoare , programa ceva,dupa care lucrezi tu, chiar si-n limba engleza, la istorie ,geografie,biologie , mi-ar trebui si mie ceva structurat la materiile astea,pe nivel de 7-8 ani, in special istoria universala, s-o mai invat pe pitica in particular, ca-i iarna lunga.

#15
greieras

greieras

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 976 mesaje

Postat 12 noiembrie 2011 - 00:29

Patou, multumesc mult pentru site. Familia mea in Romania este interesata sa educe acasa cat se poate, dar nu am gasit niciodata ceva atat de concret.



Cat despre stilul de predare/invatare, tocmai aici este frumusetea homeschoolingului, este flexibil, si la latitudinea fiecarei familii. Pana nu de mult asa am facut si noi cu Eva, si facem inca, doar ca am mai introdus cateva lucruri noi. Atata timp cat copilul tau invata, asta conteaza.



O sa revin.



Gloria si Eva (22 dec. 2004)





Vara 2011





Evil thrives when good men do nothing











#16
diamat

diamat

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 204 mesaje

Postat 12 noiembrie 2011 - 02:50

greieras
eu te urmaresc cu interes. noi ne pregatim de un HS mai nestructurat, US ar fi perfect.

patou
ma bucur sa aud de voi, te asteptam 'pe dincolo' [:)] dar te citesc cu placere oriunde [flo]


dianocica si d (4+)
nu mai ajung pe forum prea des, daca aveti vreo treaba (neterminata [:D] ) cu mine, PM va rog


#17
michelle-usa

michelle-usa

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 19.698 mesaje

Postat 12 noiembrie 2011 - 03:43

[flo]

intrebari:
nu aparti de scoala din zona? adica sa te duci sa iei curiculum de acolo?
fetita ta nu da teste?
cum se face foaia matricola?

michelle

#18
greieras

greieras

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 976 mesaje

Postat 12 noiembrie 2011 - 04:16

Flaviutza multumesc ca ai luat timp sa ne impartasesti experienta ta. Unul dintre motivele pentru care am ales homeschoolingul este faptul ca dorim sa-i inspiram copilului valorile noastre. Eva deja e diferita de alti copii, si ea stie asta. Valorile noastre sunt diferite de ale altora si nu simt deloc nevoia ca ea sa adopte valorile lor, sau sa fie ca ei, tocmai de asta vreau sa o feresc. Un copil poate fi usor manipulat. Ex: In scoala publica din SUA se preda stiinta dpdv numai evolutionist si ateist. Poate un copil sa verifice veridicitatea informatiilor primite? Nu. El va crede cum va fi invatat. Nici macar nu au bunul simt sa predea ambele variante (creationism, evolutionism). Eu ii vorbesc din punctul nostru de vedere, dar ii mentionez si ce cred altii, deci eu sunt mai obiectiva decat sistemul de aici. Spun ca sunt obiectiva pentru ca teoria evolutionista nu a fost demonstrata. Personal ma asigur ca ea petrece timpul in preajma oamenilor de la care stiu ca are ceva de invatat. Crede-ma acei oameni nu se gasesc exclusiv in mediul scolar. Cand va fi mare si va detine indeajuns de multe cunostinte incat sa aleaga singura, va avea libertatea sa o faca, dar la un nivel de egalitate, nu ca subordonata unui sistem care a profitat de varsta ei si lipsa ei de cunostinte ca sa o hraneasca cu ce a vrut el.



Sa trecem la programa. Penru Istorie, Geografie, Biologie folosim The Usborne internet-linked Children's Enclyclopedia. Este pur si simplu fenomenala. Pe langa ea, pentru aprofundare avem "Living long ago", "Wild places" tot de USBORNE. Mai avem cateva carti de la Usborn Beginners: Weather, How flowers grow, Tadpoles and frogs, Caterpillers and butterflies. Programa mea e facuta in asa fel incat ele se intersecteaza. De pilda citim amfibieni in Enciclopedie, si putem aprofunda cu cartea despre broscute. Usborne books sunt englezesti, si bat dupa parerea mea (cel putin pentru incepatori) chiar pe cele din State. Uite aici site-ul lor. M-am uitat pe el si se pare ca au reprezentanta si in Ro, dar nu stiu daca sunt traduse in Romaneste.



www.usborne.com




Pentru experimente folosim tot o carte de la ei "The Usborne book of Science Activities" care are mai multe volume. Momentan folosim volumul 2 pentru ca are legatura cu ce invatam anul acesta. Absolut toate experimentele pot fi facute acasa cu ustensile normale, ceea ce le face accesibile.



Uite aici am gasit pagina unde spune si de Romania.



http://usborne.com/sell-usborne-books/usborne-books-at-home-international.aspx



Mentionez ca eu numai folosesc cartile lor pentru ca sunt parte din curiculumul ales de noi.









Gloria si Eva (22 dec. 2004)





Vara 2011





Evil thrives when good men do nothing











#19
greieras

greieras

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 976 mesaje

Postat 12 noiembrie 2011 - 04:21

Citat:
citat din mesajul lui michelle-usa
[flo]intrebari:nu aparti de scoala din zona? adica sa te duci sa iei curiculum de acolo?fetita ta nu da teste?cum se face foaia matricola?michelle
Nu michelle, nu apartinem de nici o scoala. Homeschoolingul dpdv legal are acelasi statut ca o scoala privata. Cel putin asa este legea in statul nostru. Stiu ca fiecare stat este diferit.Curiculum l-am ales noi, si nu are nici o legatura cu cel din scolile publice. Fetita va da teste numai daca dorim noi sa o testam, iar foaia matricola va fi facuta tot de noi si este acceptata ca orice alta foaie matricola de la scoala privata.Gloria si Eva (22 dec. 2004)Vara 2011Evil thrives when good men do nothing

#20
Katya

Katya

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.453 mesaje

Postat 12 noiembrie 2011 - 07:42

Greieras , [flo]. Nu fac HS, dar citesc cu placere si interes ce povestesti tu, mult succes![flo]

Patou, si despre tine citesc[flo], mai ales cind o sa scrii de magazin[:)], si poate vin si eu cu fetele cind aveti deschis, sa-nvete si ele cum e cu datul restului si schimbatul banilor, sint pline pusculitele lor de centi..

Noapte buna!


Panic Questions

  • Bebe 1 aniÈ™or greutate mica

    lar
    - apr 22 2024 17:43

  • Bebe 1 an greutate mică

    lar
    - apr 22 2024 17:30

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

Last Blogs

  • Agitatie pe final

    Roxi_pisicul23
    - Astăzi, 12:03

  • Saptamana 28

    Deutzuk
    - Astăzi, 11:08

  • Testul de toleranta la glucoza

    BiancaDragnea
    - Astăzi, 09:36

  • Planificarea pe etape

    RoxiMada
    - Ieri, 19:33

  • Organizarea garderobei - sfaturi utile

    Ana1298
    - Ieri, 18:19

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -