Pana acum doi ani am stat acasa cu fetita, si abea asteptam sa inceapa scoala sa mai am si eu viata mea. Mai cunoscusem in Ro. o familie de americani (prieteni) care faceau scoala acasa cu copiii si mie mi se paruse ca ii priveaza de o educatie adecvata, facuta de persoane calificate, cu experienta. Bineinteles aveam parerea mea, care desigur era cea mai buna, problema era ca nu stiam aproape nimic despre homeschooling, decat ca "bietii copii" nu mergeau la scoala.
Ca sa scurtez povestea, sotul mi-a spus ca isi doreste sa educam fata acasa. Pentru mine a fost un mini soc. Abea asteptam sa mai fiu si fara copil un pic, chit ca trebuia sa merg la munca. Doi ani mai tarziu, dupa multa documentare si participare la o conferinta pe tema asta am ajuns sa fiu 150% pentru educarea propriei odrasle.
Homeschoolingul are multe fatete, este foarte complex. Asa cum nu exista doi oameni la fel, nu exista doua metode la fel. Trebuie sa iei in considerare personalitatea copilului, personalitatea ta, dinamica familiei, valorile familiei si nu in ultimul rand trebuie sa te cunosti si sa-ti cunosti copilul. Parintii care hotarasc sa-si educe copiii acasa sunt curajosi, pentru ca merg impotriva unui curent care (nu stiu de ce) este unanim acceptat ca ar fi singurul mod de educare: scoala.
Odata ce am hotarat sa fac scoala acasa am fost coplesita de multimea curiculumurilor existente. De la religios la laic, de la strict la foarte liber. De fapt exista un curent care se numeste "unschooling", adica copilul se autoeduca. Eu am gasit un ghid excelent care m-a ajutat sa aleg curiculum potrivit pentru noi pe baza personalitatii mele si a fetitei si a intereselor ei.
Curiculumul se bazeaza mult pe literatura, dar nu numai. Copilul absoarbe multa informatie cu mult inainte sa inceapa sa citeasca. Pentru noi functioneaza perfect pentru ca fetita mea este foarte curioasa si vrea sa afle mai mult decat are ea abilitatea sa citeasca.
Momentan suntem in clasa a-1-a. Scoala ne ia in jur de 2 ore pe zi, timp in care facem Educatie Religioasa, Literatura, Matematica, Istorie, Geografie, Biologie, Citit si Scris. Invatam doar 4 zile pe saptamana, a5a zi este folosita pentru activitati gen muzee, vizitat prieteni. In timpul iernii face balet, sau patinaj (depinde ce isi doreste ea).
Sunt cam 10 saptamani de cand am inceput scoala, si deja am citit cateva romane pentru copii si poezii(la literatura), am invatat (spun "am" pentru ca invat si eu impreuna cu ea o gramada)despre Grecia Antica, Roma Antica, Egiptul Antic, Vichingi...(la Istorie) Despre pamant, vreme, forme de relief, clima, oceane, continente...(la geografie), despre animale (mamifere, pasari, amfibieni, reptile...) si facem multe experimente la partea de stiinta.
Ca sa vedeti un exemplu de programa, azi am facut:
Biblie pentru copii: o povestire cu discutie, si rugaciune.
Citit si scris: Litera C
Istorie: Olanda acum 300-400 ani
Geografie: unde este Olanda pe harta...
Biologie: aprofundam mamiferele, o clasificare a lor gen (rozatoare, carnivore, zburatoare, marsupiale...)
Literatura: am citi si discutat doua intamplari dintr-o carte biografica
Mate nu am facut azi pentru ca nu este inca prea interesata de scris cifre, ci mai degraba de partea practica (gen adunari si scaderi cu bile)
In clasele primare nu se pune accent pe memorare ci pe introducerea diferitelor concepte, si idei generale. Nu aprofundam la varsta asta decat lucrurile care o intereseaza. (si credeti-ma sunt destule).
Eva invata in diferite pozitii. Daca are de scris sta la masuta ei, daca doar citim si discutam stam comod pe canapea. Luam si cate o pauza, o mai pun sa alerge, ne mai jucam, mai merge pe afara 10-15 minute.
Vom face si muzica, dar mai astept pana in primavara. Inca se adapteaza la noile conditii.
![[:D]](https://comunitate.desprecopii.com/forums/public/style_emoticons/default/icon_smile_big.gif)
In incheiere, am uitat sa mentionez, despre teama mea ca nu voi reusi sa fiu si mama profesor in acelasi timp, dar nu avem deloc aceasta problema, pentru ca procesul de invatare este doar o continuare a ceea ce noi am facut deja impreuna de cand ea s-a nascut. Pur si simplu nu am schimbat nimic, ci doar am avansat.
Gloria si Eva (22 dec. 2004)
Craciun 2008
Evil thrives when good men do nothing
>>>Continuare