Sari la conținut

Sari la conținut


* * * * * 1 voturi

Credinte, datini, obiceiuri...


9 raspunsuri la acest subiect

#1
Selene_Bunny

Selene_Bunny

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 10.037 mesaje

Postat 10 noiembrie 2011 - 23:06

Rugaminte: va rog sa scrieti despre credintele, datinile si obiceiurile cu care ati crescut.



Incep cu cele din perioada de iarna, ca se apropie.



Zona: Ardeal - judetul Bistrita-Nasaud, judetul Cluj



Mos Nicolae



In seara de 5 spre 6 decembrie, imi curatam cea mai frumoasa pereche de incaltari, le lustruiam si le asezam in hol, langa usa, pentru ca Mos Nicolae sa imi aduca dulciurile dorite. Caci dulciuri primeam, conform datinei. Mai primeam si portocale, ca simbol al banutilor oferiti de Sfantul Nicolae unor copii saraci sau, intr-o alta versiune, unor fete sarace care nu se puteau marita fiindca nu aveau zestre. Portocalele puteau fi inlocuite cu mere galbene.



Copiii care nu fusesera cuminti primeau doar o varguta in pantofi.



In judetele pomenite, de Mos Nicolae se mai primeste si o nuia, insa nu este vorba despre nuiaua "celor obraznici", ci despre o ramurica vopsita in argintiu/auriu/imbracata in polistiren/invelita in panglica de-aia de flori/cu clopotel/mosulet la varf.



Ca sa va faceti o idee, puteti vedea aici: http://www.monitorul...a-mutat-in-mall



Taiatul porcului



Se facea in fata blocului, si asista multa lume, in special copii. Datina era ca noi, copiii, sa primim fie o ureche, fie o bucata de soric. Ce bun era, asa, "la botul calului!"



Mos Gerila (acum, Mos Craciun)



Aici este mai lunga povestea. Scriam o scrisoare cu cadourile dorite, pe care o asezam in geam. Bradul il impodobeam in Ajun, dimineata, pentru ca de pe la 5 dupa-amiaza, incepeau sa vina colindatorii. Si se colinda pana seara tarziu. Mosul venea seara sau noaptea, ca nu aveam rabdare pana in ziua de 25.



Mancam cozonaci si racitura (aitura). Si sarmale. Cu familia, Craciunul se petrecea in familie. Colindatorii primeau dulciuri, dar si bani. Si nuci. Nu numai copiii colindau, ci si adultii, in grup, ca un cor.



Umblau copiii si cu capra. "Tza, tza, tza, capritza, tza, te-am adus din Africa". Si cu buhaiul.



Revelionul



Ieseam la 12 noaptea afara si aprindeam acele betigase gri, "luminite" sau "stelute" le spuneam noi. Acum, am grija sa port ceva rosu, ca sa fiu iubita tot anul care vine, si sa am bani in buzunar, ca sa am bani tot anul care vine. Ultima data n-a functionat. :D



Sarutul sub vasc



Tinerii indragostiti atarnau vasc deasupra usii de la intrare si se sarutau sub el, ca sa li se intareasca dragostea.



Pastele (specific judetului Bistrita-Nasaud)



Inrositul oualor. Traditional, cu coji de ceapa rosie, in ciorap, cu diverse plante lipite pe ou.



Pasca si drobul de miel.



Noaptea de Inviere, cand mergeam la biserica, luam "lumina" (se aprinde lumanare din lumanare, nu aprinzi tu, de capul tau), cantam "Iisus a inviat din morti" si inconjuram biserica de 3 ori. Cand ne intorceam acasa, primul care intra in casa (trecea peste prag) trebuia sa fie un barbat, pentru noroc.



Se aducea "paste" de la biserica (paine inmuiata in vin si sfintita). Se lua o lingurita, pe stomacul gol, dimineata.



In ziua de Paste, stateam acasa cu familia. Ciocneam oua - "Christos a inviat, Adevarat ca a inviat". Copiii umblau "'a oua". Copiii de varsta prescolara si scolara, imbracati, daca nu in port national, in haine noi, cu o traistuta dupa ei, umblau "' a oua". Bateau la usa, li se deschidea si spuneau "Christos a inviat!" Li se dadea cate un ou. Unii copii strangeau si 40 de oua in traistuta.



Datina este ca, de Paste, toata lumea sa imbrace haine noi.



In a doua zi de Paste, veneau "udatorii". Baietii, imbracati elegant, veneau "la udat". Inarmati cu o sticla cu parfum/un tub de spray, umblau pe la doamne/domnisoare si le parfumau. "Am auzit ca aveti o floare, imi permiteti sa o ud, sa creasca mare?" Erau serviti cu prajituri si suc.



In a treia zi de Paste veneau "udatorii" barbati. La prieteni, erau serviti cu traditionala tzuica (palinca) si cu prajituri.



Iepurasul de Paste ne aducea cadouri. Le ascundea prin casa si trebuia sa le cautam.



Sanzienele



Copiii faceau focuri de tabara in fata blocului si sareau peste ele, strigand "Sanziene!". Se sedea in jurul focului si se spuneau povesti si bancuri.



Voi cu ce credinte, datini si obiceiuri ati crescut?







Blogul meu - de la noi, pentru ei!



Bazar general - fiecare implicare conteaza!



Lucrusoare de vanzare...











#2
aschiutza

aschiutza

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.422 mesaje

Postat 11 noiembrie 2011 - 00:27

Noi puneam in noaptea Sfintului Andrei (daca imi aduc bine aminte, ultima zi din noiembrie)griusor la incoltit intr-un castronel. Cum crestea pina la Anul Nou, asa se zicea ca va fii anul care urmeaza. Mindria noastra de copii era sa avem griul cel mai mare, asa ca tare ingrijeam de el. Griul cel mai frumos era pus ca ornament de revelion pe masa.



------------------
Still looking for pieces of heaven...


#3
alex_andra

alex_andra

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.196 mesaje

Postat 11 noiembrie 2011 - 00:53

Mos Nicolae venea la noi la fereastra si ne aducea dulciuri. Mi-aduc aminte ca erau niste ghivece cu flori, dintr-o chestie dulce, din zahar colorat.



De porc nu stiu nimic[:I]



Mos Craciun, venea in seara de 24, la brad.

L-am petrecut intotdeauna in familie. Si acum la fel. Ne strangem in noaptea de 24 la brad, ne impartim cadouri, iar pe 25 ne intalnim la masa.



De anul Nou ne imbracam cu ceva nou.Erau mereu petreceri la noi acasa, intai au facut parintii nostri, apoi noi[:D]

La 12 noaptea aprindeam la aragaz acele betigase gri, care scanteiau.

Oare mai exista?[:)]



Sub vasc ne pupam la 12 noaptea de revelion. (asa m-am impacat cu un fost prieten acum multi ani[8D])



De Pasti ne imbracam intotdeauna cu ceva nou. Ouale le facea mama simple, colorate si le puneam abtibilduri pe ele.

Plecam la 12 noaptea la biserica ,luam lumina de acolo, Christos a inviat, Adevarat a inviat, cantam un pic si plecam spre casa, unde luminam casa, Christos...Adevarat...mancam, beam.

A doua zi-la fel, masa in familie. Ciocaneala de oua si pacaleli cu oua de lemn[:D]

Cadouri- hainute.



De Sanziene nu stiu nimic, de 1 iunie cadouri, de Sf Andrei cica ne visam alesul si puneam un cap chel de om intr-o farfurie si-l udam.(de fapt era un saculet cu grau in el).



De 1 martie martisor, de 8 martie felicitari facute manual de noi.Oribile de altfel, dar mandria mamelor :))





BAZAR UMANITAR

#4
Selene_Bunny

Selene_Bunny

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 10.037 mesaje

Postat 11 noiembrie 2011 - 01:13

Pfuai, cum am putut sa uit...



1 martie - Martisor



In BN, atentie mare, fetele le dadeau baietilor martisoare. Iar baietii trebuiau sa tina minte cate martisoare au primit si de la cine, pentru ca, pe 8 martie, trebuiau sa le aduca fetelor respective ceva dulce! Bomboane, ciocolata, napolitane...



Dadeam martisoare profesoarelor. Si faceam felicitari.



Blogul meu - de la noi, pentru ei!



Bazar general - fiecare implicare conteaza!



Lucrusoare de vanzare...











#5
helen75

helen75

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 151 mesaje

Postat 11 noiembrie 2011 - 15:32

Obiceiuri din Bucovina
Mos Nicolae venea cu dulciuri si portocale, asta daca erai cuminte
si daca aveai papucii curatati si aranjati frumos.Ca intr-un an am patit-o: am stat in seara de ajun tarziu, am pazit sa vina mosu' (eram la gradinita) si nimic. Dimineata am alergat la papuci si nimic: si am inceput a plange si a promite ca voi fi cuminte. Iar maica-mea a spus sa caut mai bine in papuci ( erau niste cizme ) ca poate voi gasi ceva. Mereu imi aduc aminte de acea seara.
De Craciun tot timpul mergeam la bunici: acolo mergema la colindat : de dupa amiaza mergeau copiii mici, apoi , spre seara tineretul si noaptea, spre zi gospodarii. Ce vremuri faine ! Noaptea era cu adevarat magica : pana la 7 ani, venea un mos Craciun bland si batran, parca coborat din basme. Am si acum pozele cu el (alb-negru) : avea un costum cu stelute si un toiag mare .
Si tot datorita cuminteniei, intr-un an de ajun a venit mosul cel rau : un batran slab, inalt si uscat, imbracat cu un palton gri si peticit. Saracul, venise la capatat si bunica a spus ca era mosul cel rau.
Se taia porcul cu una-doua saptamani inainte de Craciun-ca sa aiba timp sa afume carnea, sa faca preparate. Se faceau sarmale si cozonaci. Se postea , oamenii mari mai mult, copiii in ajun.
Se mergea la biserica, unde , la sfarsit, corul avea un recital de colinzi.
De anul nou se umbla cu uratul : cei micuti-o uratura scurta si clopotel, cei mai maricei- uratura mai lung, eventual formau o "partie"- alcatuita din cioban, capre,caiuti sau ursi. Noaptea , tarziu umblau feciorii de insurat. In seara de 1 ianuearie- mergeau gospodarii (familistii).
De Boboteaza- venea preotul cu Iordanul : masa se pregatea cu bucate de post, toate facute in casa, copiii mergeau inainte si strigau "chiralaisa " , apoi venea parintele si stropea cu agheazma. A doua zi se mergea la biserica, la slujba si dupa agheazma.

Ce se mai pastreaza ? Prea putin . Se mai colinda, dar parca comercial, cozonacul se ia din magazin, porcul la fel, si nici vecinii intre ei nu-s mai la fel de prietenosi.

Erau alte vremuri, dar as da o avere pentru un Craciun din copilarie !




#6
Selene_Bunny

Selene_Bunny

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 10.037 mesaje

Postat 11 noiembrie 2011 - 17:46

Am uitat si de sorcova...



La sorcovit ati fost?



Blogul meu - de la noi, pentru ei!



Bazar general - fiecare implicare conteaza!



Lucrusoare de vanzare...











#7
alex_andra

alex_andra

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.196 mesaje

Postat 11 noiembrie 2011 - 23:51

Da, sigur, dar nu mai stiu exact in ce perioada a anului[:I]

De revelion sau imediat dupa craciun?[:I][:I]



Eu tin minte felicitarile alea de 1-8 martie sau de craciun, pe care le faceam cu globuri pisate[:D]





BAZAR UMANITAR

#8
mihaelaradu

mihaelaradu

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 737 mesaje

Postat 25 noiembrie 2011 - 23:34

Cel mai frumos subiect deschis vreodata[pup][pk][pk][flo][flo]
Eu le scriam adineauri fetelor de la odiseea mea cat de mult astept sa ajung acasa de Sarbatori!
Eu sunt ardeleanca getbeget! Pe oricare parte m-ai intoarce, eu n-am radacini prin alte parti: mama bihoreanca si tata albaiulian (nu albanez :D ), iar eu nascuta in Orastie (HD).
In mare parte traditiile sunt asemanatoare, cu mici inflectiuni.
Mos Miculas aka Mos Nicolae: se primeau doar dulciuri si portocale, iar nuiaua venea preventiv :). Curatam ghetele de cu seara si le asezam pe pervazul geamului (cand eram la bunici) sau la usa (cand eram la bloc).

Taiatul porculuiBrrr! Tragic, dar delicios. Bineinteles ca nu ne puteam imparti pe coada si urechi. Bunica mea din Bihor facea "pomana porcului", o tocana de varza murata cu carne proaspata din porcul tocmai sacrificat.

Mos Craciun Pregateam bradul in dimineata de Ajun, iar spre seara porneam la colindat. Primeam bani, prajituri, cate un pahar de suc, bomboane,etc. In dimineata Craciunului tabaram pe brad sa ne descurcam cadourile (mentionez ca cele mai frumoase sarbatori de iarna erau cele petrecute in Bihor petru ca eram multi nepoti si pe strada noastra plin de verisori de-al doilea). Mancam sarmale, racituri, carnati fript, cartabos, ciorba pe afumatura, jumari, etc. In ziua asta asteptam Steaua (Viflaimul). De obicei, Steaua ajungea in partea noastra de sat cam a doua zi, dar era o incantare. Inaintea Viflaimului veneau Mosii. Mosii erau baieti tineri imbracati in sube (haine de cioban) si cu masti urate pe fata. Ei trebuiau sa "cantzaleasca" fetele nemaritate; mai exact dadeau cu noi in zapada si ne frecau de ne "albeau" cu totul! "Menirea" lor era de a alunga duhurile rele din sat in asteptarea Stelei; la tipetele fetelor duhurile se speriau si o luau la sanatoasa :D
Banii care se strangeau in Stea erau folositi pentru organizarea Balului Stelei la Caminul Cultural, a treia zi din Anul Nou. Mama ce distractie (si fara bautura)!

Sorcova Copilasii umblau din casa in casa pentru a "sorcovi" (a trezi) gazdele in asteptarea Plugusorului. Sorcova era o nuia impodobita cu ambalajele de la bomboanele din brad si se adresa ca o urare de sanatate si putere de munca gospodarilor, iar Plugusorul era format din baieti mai mari care zornaiau clopotele si urau de bine holdelor.

Shorodashii A doua zi din Anul Nou baietii care erau chemati la armata/oaste in anul respectiv porneau dintr-un capat de sat, jucand "pe picior" (un joc popular specific zonei)cu dragutza (care ar trebui sa ii astepte pana se intorc). Se opreau in curtea fiecaruia dintre baieti, unde erau "omeniti" cum se cuvine, jucau cu toti ai casei, incingeau hora specifica: puneau sticla de palinca si clopurile in centru, rotindu-se in jurul acestora, chiuind si facand "ponturi". Seara se incheia cu Balul Shorodashilor.

Boboteaza Asteptam preotul, iar dupa ce sfintea toata casa si se opintea la un pahar de vin/suc, fetele incercau sa fure busuioc. In noaptea aceea trebuia sa dormi cu busuiocul sub perna ca sa-ti visezi ursitul :)

To be continued cu obiceiuri pascale

[gravired] 27+ cu pisicutza Iris Myra Nicolaou
http://flowerspeaking.wordpress.com/

#9
Mik

Mik

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.229 mesaje

Postat 26 noiembrie 2011 - 00:39

Citat:
citat din mesajul lui helen75

Obiceiuri din Bucovina
...
De Boboteaza- venea preotul cu Iordanul : masa se pregatea cu bucate de post, toate facute in casa, copiii mergeau inainte si strigau "chiralaisa " , apoi venea parintele si stropea cu agheazma. A doua zi se mergea la biserica, la slujba si dupa agheazma.
...


Toate bune si frumoase pina aici. [:D] Mi se spunea des ca daca spun prostii vine popa si-mi taie limba. eram ferm convinsa ca o sa fie de boboteaza. Urasc popa de boboteaza. Se poate ?

In rest, la Iasi la oras nu era porc in fata blocului, doar cei care stateau la curte aveau asa placere si nici nu se stropea cu parfum de Paste.

Obiceiuri din Iasiul de demult (inainte de razboi):
- a doua zi de Boboteaza se adunau toti colindatorii cu steaua in Piata Unirii si cintau in cor "Steaua sus rasare"
- cu steaua se merge de fapt intre Craciun si Boboteaza, mai ales ziua pe lumina.
- de Boboteaza o slujba se facea si pe malul Bahluiului, preotul arunca crucea in a apa si tinerii curajosi inotau sa o scoata.




Mik.

#10
helen75

helen75

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 151 mesaje

Postat 28 noiembrie 2011 - 14:37

Cu sorcova sau cu semanatul se mergea si se merge pe 1 ianuarie, dar era lege : doar baietii . Se spunea si se mai pastreaza inca , ca pe 1 ianuarie sa-ti intre primul in casa un barbat, ca sa-ti mearga bine tot anul.

De Pasti -perioada cea mai reperezentativa e Saptamna Mare.
Asa mi-o aduc aminte si asa am incercat sa o transmit mai departe.
Si totul incepea cu Duminica Floriilor- cand avea loc slujba si se anuntau deniile.Vacantele le petreceam la bunicii materni si , de Pasti sau de Craciun -ritualul era la fel : se impartea ziua in munca in gospodaria, iar seara - la rugaciune. In saptamana mare, se mergea cu mic cu mare la denii, se spunea ca asa simti ca vine Pastile , daca mergi la denii.
In noaptea de Inviere toata lumea era la biserica.Batranii in biserica, copii pe afara. Dimineata , avea loc sfintitul pastii : cosul umplut cu de toate, pentru prima masa de Pasti.
Se mai pastreaza si acum aceste obiceiuri.
Daca veti fi de Pasti in Bucovina, in dimineata de duminica, veti vedea cum oamenii se aseaza in randuri in jurul bisericii, cu cosurile in fata, asteptand sfantirea.

[flo]




Panic Questions

  • miha444
    - mar 22 2024 16:22

  • Progesteron in sarcina

    Flor_i
    - mar 18 2024 13:02

  • Cat mănâncă bebe la 2 luni

    mada204
    - mar 08 2024 16:24

  • PoÈ›i naÈ™te mai devreme de termen?

    Ezraa
    - mar 08 2024 06:39

  • Dermatita atopica

    MGeorgi30
    - mar 02 2024 13:10

Last Blogs

  • Morfologie trimestrul 1

    ZDenisa
    - Ieri, 22:56

  • Morfologie trimestru 1

    Mica13
    - Ieri, 20:46

  • Incepem pregatirile

    madalinaiuliana27
    - Ieri, 20:10

  • 6 luni

    EusebiaRalu
    - Ieri, 19:29

  • Vitamine preconceptie si in sarcina

    Deutzuk
    - Ieri, 14:03

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -