Cum a scris mai sus
Ilinca, pragurile in dezvoltarea copiilor sunt fff flexibile. Ca sa nu repet, subscriu la postarea Ilincai si doar aduc intariri prin puterea exemplului, mai ales ca aici predomina parinti cu copii INCA mici [poate de aceea nu sunt ff credibili in ochii "celorlalti" parinti]. So, am 3 copii:
- fata de cca 14 ani, a inceput sa "guste" placerea de a repeta litere si deci de a invata cuvinte, pe la 1 an si 9 luni. Recunostea sfarsitul vreunui vers, totusi nu stia "somnoroase pasarele". La 3 ani cand am dus-o la gardi era un copil perfect sociabil, puteai sa dialoghezi cu ea [dar tot nu cred ca stuia somnorase pasarele [:D]]. Azi, are cca 14 ani, si... nu e autista, e "nazista" [pe pielea lui ma-sa] ca sa ma amuz un pic, sii, cred ca tot nu stie somnorase pasarele. Dar e un copil normal.
- baiatul mare de 11 ani. Pana la 3 ani a zis STRICT vreo cateva cuvinte, mama/tata/apa etc, atat. Nu refuza sa vorbeasca, pur si simplu nu simtea nevoia, doar zicea "a mic" [traducere: sunt mic, ce vrei de la mine?]. El si acum este mai autodidact, mai bun observator de detalii din jur, mai receptiv la sentimentele celor din jur. Si totusi, in sept cand facuse 3 ani l-am dus la gradi sperand ca poate poate acolo o invata ceva. Pur si simplu nu am realizat cand a inceput sa dialogheze, rapid a devenit un copil stralucit in grupa [tre sa ma mandresc si eu un pic, nu?]. Dar si acest bb2, tot fara prea multe poezii ...
- bb3, are acum 2 ani si 4 luni. pana la 2 ani nu a zis decat strict mama/apa/tata acm atat. Fata de frati-su mai mare, nu numai ca nu prea vorbeste, dar chiar REFUZA, adica: mai zicem noi: "ia zi, cum se cheama animalul asta? [din vreo poza] si el rapsunde: NUU. Traducere: nu zic eu cand vreti voi. Dar peste alt timp, il auzi ca vine la mine si spune: "vezi? ham!" Evident, fara versuri.
Nota: toti 3 copiii mei sunt normali. Si recunosc, seamana cu ma-sa lor,
![[:D]](https://comunitate.desprecopii.com/forums/public/style_emoticons/default/icon_smile_big.gif)
, pt ca.. nici eu nu mai stiu somnoroase pasarele, decat ca se aduna pe la cuiburi..
Normalitatea [cel putin psihica] se vede din MULT mai muklte lucruri decat cuvinte: privire, activitate, stare "prezenta"/implicata in diverse situiatii... oho.. multe.
Sanzi, stai relax, daca fata ta are 1 an si 6 luni, eu zic abia peste 1 an sa ne scrii aici cum stam cu poeziile. Pana atunci, leagane si topogane!
anca
.
Poze cu noi
[zana]Veronica-Elena 13 ani, [bascket]Tudor-Iulian 11 ani, [auto]Robert-Adrian 2 anisori