Sari la conținut

Sari la conținut


* * * * * 1 voturi

Calendarul gradinarului vesel (de) 10 :))


204 raspunsuri la acest subiect

#181
anne`mary

anne`mary

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.357 mesaje

Postat 27 februarie 2010 - 19:32

buna
am fost astazi la practiker, Dedeman si Carefour. Atat are BUzaul pe langa alte mici florarii. Am luat o punga de 5 l pentru cactusi, o punga pentru orhidee (desi am una singura si e mica) si am luat un sac de la Florasol. Din cati saci am "investigat" , doar o parte aveau detalii privind compozitia. In rest am vazut "paman universal" ce cuprinde turba neagra, turba alba, ingrasamant. Am gasit un singur sortiment care avea si scoarta de copac si nu mai stiu ce. Aveam de ales intre asta si un sac cu turba neagra integral. Am ales primul sortiment caci nu cred ca dauneaza scoarta. Mi s-a parut cel mai complex.
Sunt hotarata sa schimb pamantul pentru ca am observat cum se comporta la mai multe flori. Am o planta in pamant dintr-o padure de stejar si o planta cumparata de la doaman de la tara care, in momentul in care le ud, apa se absoarbe imediat. Plantele luate de la mama mea, de exemplu, si unele plante pe care le-am schimbat eu cu pamant de la florarie, apa se absoarbe foarte greu. Mama mi-a spus ca a folosit pamant universal pentru flori.
Sacul cumparat nu contine nisip. Pentru majoritatea plantelor mele am nevoie de o combinatie turba/nisip. De unde fac rost de nisip? Am vazut pe un forum pe cineva care spunae ca ea foloseste nisip de pisici. Nisipul folosit in constructii o fi bun? Dar sunt si acolo diferite sortimente ca nu stiu ce sa fca.

#182
gabriela42

gabriela42

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 401 mesaje

Postat 28 februarie 2010 - 00:48

anne marie nu numai ca ai multa treaba dar bag de seama ca nu te joci ci chiar iei mtreaba in serios ceea este deja minunat!nisipul este nisip si-l poti folosi si pe cel din canstructii.eu vin in fiecare saptamina la pietroasele,am vie,daca te gindesti sa deschizi o expozitie cu plantutele te rog sa ma inviti.pina sa am copilasul aveam casa plina de flori cred ca peste 100 ghivece.acum mai am doua amarite o jardiniera din care nu-mi ies panselutele dar am in curte la tara mare bucurie.am fost ieri toate au izbucnit,iubitelor o mare bucurie mi-au provocat.[pup]

#183
anne`mary

anne`mary

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.357 mesaje

Postat 28 februarie 2010 - 11:48

probabil ca si eu cand o sa am bebei o sa trec plantele pe locul 2....pana atunci ele sunt copii mei. O sa cumpar nisip si pietrcele de teracota. Am aflat ca trebuie sa acoperi gaura din ghivece (desi nu stiu de ce) cu pietricele sau cioburi de ceramica, dar nu acoperita in totalitate. Am gasit pietricele de teracota dar era un sac de 10 l si mi s-a parut mare.
intrebarea este acum: cand le schimb pamantul. Primavara, primavara dar temperaturile sunt inca scazute. Ma gandesc sa astept pana in aprilie dar nu vreau nici sa fie prea tarziu. Ce sa fac?
pupici

#184
gabriela42

gabriela42

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 401 mesaje

Postat 28 februarie 2010 - 13:25

o poti face si acum,vezi ca sunt niste vitamine pt plantele de apartament.sunt ff bune si sfatuiesc sa le ajuti.multa bafta[flo]

#185
anne`mary

anne`mary

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.357 mesaje

Postat 28 februarie 2010 - 14:01

ok. Maine a zis sotul ca se duce la balastiera in buzau si-mi aduce nisip. Mi-a spus ca nisipul din buzau e foarte bun (eu nu am de unde sa stiu asa ca il cred pe cuvant).
Cred ca mi-a murit ficusul [q]. Mi-a dat o vecina sa tin peste iarna un ficus mare mare mare. Cum nu aveam ficus si cum stiu de la mama ca puiul de floare furat se prinde bine, am zis ca nu o sa se supere vcina daca ii fur un puiut de ficus. Am citit pe internet ca perioada propice este noiembrie-martie cand ficusul e in repaus si produce mai putina seva, am taiat o crenguta verde care avea 3 frunze mature, am tinut-o in apa calda o zi, apoi am schimbat apa iar cand i-au dat radacini, l-am plantat si l-am tinut la geam. De o saptamana am observat ca 2 frunze din 3 ,concomitent, au inceput sa se ingalbeneasca la baza. Am crezut ca e normal si nu m-am impacientat. Azi am observat insa ca toata tulpina care era verde cand am taiat-o, acum este maronie-lemnificata (poate spun prostii) iar varful de unde trebuia sa dea frunza in viitor s-a innegrit. Sotul spune ca a murit [q]. As mai putea face ceva?

#186
gabriela42

gabriela42

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 401 mesaje

Postat 28 februarie 2010 - 21:18

anne mari....trebuie sa te gindesti la alt ficus acesta nu a vrut.

#187
b.nica

b.nica

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.937 mesaje

Postat 28 februarie 2010 - 21:49

Fetelor m-am hotarat!Ma apuc de treaba cu gradina intensiv si las net-ul ca nu ma hraneste si imi macina nervii!
Mi-am facut inventarul semintelor stranse ca o furnicuta si am ramas socata!
Am strans din tot felul de seminte mai mult sau mai putin ciudate de pe la SM si Targuri.Doamne ajuta! sa mai fie viabile.
Sa va spun:am creson(cu asta rezolv imediat ca am aflat ca se dezv. repede in tavita cu hartie,creste din 2 in 2 sapt.),2 feluri de Rucola(una cred ca este papadia noastra dar mai gustoasa),Fetica(asta nu stiu cum este la gust dar se pare ca este mai buna:Valeriana D'Olanda),Hasmatuchiul daca nu ma grabesc nu-l am de Paste.
De pus semintele de rabarbar cat mai sunt viabile.
Mi-au venit semintele de Macris,de Condurasi(stiati ca se mananca?Nu semintele, ci florile,[:D])si de...Spanac de Noua Zeelanda!Mare minune ca se pare ca este mai bogat in minerale si mai productiv.
Daca faceti rost de seminte va spun cum se cultiva ca am eu o carte (valoarea ei in aur)unde se spune cum se cultiva el si alte plante rare.
Mi-am organizat ditamai sacosa de seminte de legume si flori pe lunile in care le insamantez.Urmeaza sa-mi fac o schita in care sa stabilesc locul lor in functie de soare,de necesarul de apa, de felul plantelor(anuale sau perene) si de dimensiunea lor la maturitate.
Stiati ca Borago sau "Limba mieilor"este bine sa fie plantata langa rosii ca sa le apere de daunatori?
Si condurasii au acelasi efect protector pt. ca sunt preferati de micii inamici?
Sunt in analiza cum sa-mi aranjez acea parte de gradina in care sa plantez plantele aromatice perene.
Nici nu va inchipuiti cate probleme se pot ivi!Menta mea ff. aromata furata de...undeva si Roinita(lamaita) s-au intins de nu mai stiu cum sa le opresc!
Trebuie sa gasesc loc si pt. Leustean,Macris,Rabarbar care face frunze f. mari,iar minunile mele de fragute nu stiu unde sa le pun ca sa nu le radem cu masina de tuns gazonul.
Ideea este ca trbuie sa cunosti f. bine plantele pe care le cultivi si sa-ti organizezi gradina astfel ca sa se dezv. bine si sa-ti fie usor sa le intretii.

#188
Tala

Tala

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.517 mesaje

Postat 01 martie 2010 - 00:37

B.nica, stii tu, daca n-ai probleme....fa-ti! Ce sa-ti fac daca ai strans atatea seminte?
Si eu ma apuc maine de rasaduri (si cu mainile de cap...)
Uite ce am gasit eu in <gradinamea>, legat de armonia dintre flori si legume:
Va enumeram cateva din beneficiile oferite de aceasta schema de plantare mixta. Dupa cum se stie legumele nu au intotdeauna flori foarte atragatoare care sa faca insectele doritoare sa le viziteze si polenizeze in acelasi timp. Deci un pic de ajutor in acest sens nu le strica. Asigurati-va ca albinele vor gasi usor plantele cu legume, plantand printre ele flori cu concentratie mare de nectar sau cel putin cu niste culori atragatoare de genul albastru, galben sau alb. Florea-soarelui, dar si nemtisorul sau pintenasul, carciumaresele, menta, planta cosmos si sangele voinicului sau latirus sunt optiuni perfecte pentru atragerea polenizatorilor.

Nu toate insectele sunt daunatoare pentru gradina de legume, de exemplu buburuzele sau gargaritele de gradina sunt perfecte pentru a mentine un echilibru in numarul si speciile de insecte care populeaza spatiul verde. Folositoare sunt si libelulele. Daca le oferiti plante ca patrunjelul, mararul, coriandru si flori din familia aster veti atrage insecte care sa va protejeze straturile de legume.

Daca doriti sa folositi plante care sa va apere culturile de daunatori puteti incerca cu levantica pentru a tine la distanta fluturii de varza, cu planta limba mielului veti distruge daunatorii rosiilor, muscata pletoasa e perfecta pentru a indeparta buburuzele japoneze, gandacii de Colorado care ataca cartofii sunt dezarmati de prezenta levanticai, iar salvia va poate salva de prezenta musculitelor de morcovi si insectelor de varza."
Mai este si usturoiul langa trandafiri (defapt usuroiul langa orice am inteles).

Intrebare: la pamantul de rasaduri ii aplicati vre-un tratament inainte? Apa fiarta stiu ca ii cam rade proprietatile dar soacra-mea imi spunea de tratarea lui cu piatra vanata. Mie inca nu-mi este clar daca aceasta piatra vanata este toxica in vre-un fel pentru noi.
Cine mai poate completa cu informatii de genul "stiati ca...." pentru gradina cred ca ar face un mare bine, caci pe mine una ma intereseaza tare subiectul asta.
Maine vine primavara..........va doresc buburuze multe in gradina [biz] si muuuulti multi mugurasi[flo]

mamica de sef mic (08.09.2006)
Bucurie!

#189
simali

simali

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.349 mesaje

Postat 01 martie 2010 - 10:41

Din cate stiu eu sulfatul de cupru, dintre toate chestiile de dat pe plante, este cel mai inofensiv.

"Calea de mijloc este calea ZEN"

Alice

#190
olympia

olympia

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.618 mesaje

Postat 01 martie 2010 - 12:41

Da, chiar si in agricultura ecologica se foloseste piatra vanata, probabil mai atent dozata dar se foloseste!



Pene colorate... cate putin din toate!



album

gradina


Panic Questions

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - Ieri, 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - Ieri, 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

  • Fată sau băiat

    Nataliaracila
    - apr 06 2024 20:17

  • MiÈ™cările bebeluÈ™ului

    catalinabd
    - apr 04 2024 05:53

Last Blogs

  • Gata vacanta!

    Andreeaflore1991
    - Astăzi, 16:16

  • Minunea asteptata din burtica

    RoxiMada
    - Astăzi, 15:26

  • Nasterea prin cezariana

    AdrianaBlo
    - Astăzi, 10:27

  • Alăptare 🤱🏻

    BiancaDragnea
    - Astăzi, 09:57

  • Burtica 35

    Roxana3001
    - Astăzi, 09:02

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -