Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Dezvoltarea motrica si neuropsihica la prematuri


27 raspunsuri la acest subiect

#1
joklk

joklk

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 877 mesaje

Postat 16 ianuarie 2010 - 15:00

Deci la ideea lui Crislo, haideti mamici de pitici sa vedem cum s-au dezvoltat strimfii nostrii. Cand si-au tinut caputul? Cand au apucat obiecte? Cand au sezut? Cand au gangurit? Cand au zambit? Cand s-au ridicat in picioruse? Cand au mers singuri? Cand au inceput sa vorbeasca?

Stiu ca mai exista un subiect pe aceasta teme dar acolo e mai degraba un club al unor mamici.



Incep eu....Karla pe la doua luni si jumatate (varsta reala) incepea incet sa isi tina caputul. In jur de trei patru luni gangurea, incepea sa tina cate putin ce ii dadeam noi in manute si era din ce in ce mai curioasa. Pe la sapte luni sedea singura. Apoi a urmat pt cateva luni o perioada in care am stagnat. Am fost diagnosticati cu hipertonie musculara si de aceea nu porneam nici de-a busilea, nici in picioare avand tendinta de a merge pe varfuri (a se intelege aici varfurile degetelor - ca balerinele) si de a ne incorda foarte tare din tot corpul danadu-si si capul pe spate. Am primit tratament de la neurolog si am inceput kinetoterapia si la unsprezece luni mergeam in patru labe. La un an ne ridicam singure si mergeam in picioare tinandu-ne de mobila. La fic un an si trei luni am plecat singure in picioare.

In rest vorbim de pe la zece-unsprezece luni foarte multe. Reactionam si prindem repede tot ce ni se arata si avem o imaginatie foarte bogata. Pentru ea comunicarea momentan e ingreunata de faptul ca la noi in casa se vorbesc doua limbi si mai incurcam cuvintele, dar e vesel



[pup]



Johanna mami de strengarita Karla Luiza (14.09.2008)

pozele noastre

Povestea piticului nostru drag Karla-Luiza

universul meu de copil - poze



#2
SoriLea

SoriLea

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 1.763 mesaje

Postat 19 ianuarie 2010 - 16:46

Salut... ce subiect interesant [pup]

Acum sa spun si eu evolutia puiului meu. Cu o oarecare intarziere motrica, care acum o consider normala, dar pana acum mi-am facut multe multe probl.

Razvan s-a nascut la 34 sapt cu 2420gr si 46 cm, scor Apgar 9.
1 luna 3400gr si 52 cm
2 luna 5500gr si 56 cm
3 luna 7000gr si 62 cm
4 luna 8000gr si 67 cm
5 luna 9000gr si 70 cm
6 luna 9600gr si 74 cm
7 luna 10kg si 75 cm
8 luna 10300gr si 75 cm

Vorbesc la varsta reala, la 3-4 luni apuca jucariile si gangurea, la 5 luni si-a tinut bn capul, la 6 luni s-a rostogolit singur de pe o parte pe alta, la 7 luni a ingeput sa silabiseasca NE-NE, DEA [:D],si desi nu statea inca in fundulet, vroia in picioruse. La 8 luni si 5 zile a stat singur in fundulet. Nu avem inca nici un dintisor si suntem ff vesel.
Cam atat deocamdata despre noi, revenim cu noutati pe parcursul timpului [pup]

Asteptam si alte mamici, care sa vina si sa ne impartaseasca evolutia motrica a puiutilor lor [pup]

Lucrul important este acesta...sa fii capabil in orice moment sa sacrifici tot ce ai, pentru ce ai putea sa devii. Charles Dubois


SoriLea - MAMI DE RAZVANEL



#3
crislo

crislo

    Nou venit

  • Membri
  • Punct
  • 42 mesaje

Postat 19 ianuarie 2010 - 20:05

Salut mamici!

Jolk vreau sa te intreb mai intai ce fel de tratament a primit bebe tau de la neurolog ptr hipertonie musculara? Prietenul cel mai bun al lui Alex are si el hipertonie, dar merge f des doar la kineto.

Si acum sa va povestesc despre evolutia puiutului mei Alexandru.

S-a nascut la 32 de sapt, 890 de gr, 36 cm, scor 6, cu retard de crestere intrauterina de 6 sapt, perimetrul cranian 26,5.

Pe 23 ianuarie implineste 9 luni corectate, are 6.5 kg, 70 de cm ( a recuperat f bine in inaltime).

In greutate a luat destul de greu, primele 9 luni de viata cam in medie 600 de grame, luna a 10 a 200 de gr [bang], iar acum cred ca o sa termine luna a 11 a cu aprox 300 de grame luate.

- a zambit si gangurit la 2 luni, varsta corectata ( eu vb doar de varsta corectata);
- a ridicat capul foarte greu, pe la 3 1/2 luni corectate; tot timpul urla cand il puneam pe burtica, refuza sa ridice capul, dar cu multe exercitii si rabdare a reusit- parerea mea personala este ca avea capul destul de mare comparativ cu corpul si cred ca efectiv nu reusea;
- a apucat un obiect si l-a dus la gura la 3 luni v.c.
- s-a intors de pe spate pe burta la 6 1/2 luni v.c.
- iar de pe burtica pe spate pe la 7 luni v.c.
Acum la aproape 9 luni v.c. sta din ce in ce mai bine in sezut, cateva minute fara sprijin, dar cand oboseste se arunca pe spate.

Kinoterapeuta este de parere ca in aproximativ 1 luna o sa inceapa sa se sprijine de patut, oricum lucram zi de zi si facem exercitii.

Multumim lui Dumnezeu ca Alex este sanatos si ca desi motric este putintel in urma are o energie si o veselie in el care il face fff scump.

Va tin la curent cu evolutia lui Alex si abia astept sa citesc despre esentele voastre.
Va pup.


#4
joklk

joklk

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 877 mesaje

Postat 19 ianuarie 2010 - 21:15

Crislo, noua neurologul ne-a prescris pentru hipertonie Encephabol si Tonotil N.

- Encephabol, 20 de zile pe luna cate 3 ml dimineata si 3 ml la amiaza

- Tonotil N, 10 zile pe luna cate 3 ml dimineata si 3 ml la amiaza

Tot tratamentul l-am facut timp de trei luni impreuna cu kinetoterapia. Rezultatele au fost uimitoare. Dupa a treia sedinta de kineto a inceput sa mearga de-a busilea, dupa a zecea sedinta s-a ridicat singura in picioare in patut. La un an si trei luni (varsta reala) a pornit singura si acum nu o mai tine nimeni in frau, toata ziua circula si uneori cu o viteza de trebuie sa alergam dupa ea.



[pup]



Johanna mami de strengarita Karla Luiza (14.09.2008)

pozele noastre

Povestea piticului nostru drag Karla-Luiza

universul meu de copil - poze



#5
claudyyya

claudyyya

    Nou venit

  • Membri
  • Punct
  • 43 mesaje

Postat 20 ianuarie 2010 - 01:48

jokl felicitari pt pornirea rapida mi se pare extaordinar avand in vedere k eu am asteptat mai bine de 2ani pt asta
Iasmina(cea mare)si-a tinut caputul pe la 7luni,a stat in sezut pe la 1an si 5luni iar in picioruse a inceput sa stea pe la 2 anisori.acum dupa 6luni merge singura dar numai daca stam in fata ei iar de vorbit a spus tata cam pe la 1an,apoi mama iar dupa aceea a stagnat pana acum cand este ca si papagalul:repeta tot asa cum poate dar numai cuvinte nu si propozitii.
Am luat si noi Tonotil N timp de 5luni in timp ce mergeam la kineto dar nu a ajutat-o cu nimic.

buburuza mica la 4luni si-a tinut caputul iar acum sta pe picioruse,prinde jucariile in manuta,se intoarce si a inceput sa gangure

As mai avea si eu o intrebare a luat cineva Naposim?
[pup]

#6
joklk

joklk

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 877 mesaje

Postat 20 ianuarie 2010 - 09:26

Multumim claudyyya de felicitari si felicitari si printesei tale. Fiecare copil are ritmul lui si pe fiecare parte care o are de recuperat recupereaza intr-un anumit fel. Karla a recuperat foate bine psihic, comunicativ, limbaj; a recuperat bine in inaltime; si a fost mai lenesa la greutate si miscare. Per ansamblu totusi rezultatele sunt foarte bune si la testarea de un an (a testat-o neonatologul care a avut-o in observatie) facea tot ce ar fi trebuit dupa standardele medicale sa faca un copil de 15 luni.



[pup]



Johanna mami de strengarita Karla Luiza (14.09.2008)

pozele noastre

Povestea piticului nostru drag Karla-Luiza

universul meu de copil - poze



#7
nike974

nike974

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.035 mesaje

Postat 20 ianuarie 2010 - 12:44

Fetele,
mama mea era insarcinata in 2 luni cand, prin suprafecundare,a ramas si cu mine.
am avut 6 luni jumatate si 900 de gr la nastere,ramanand f repede la 700 de gr.era in 1974.
pana la 1 ani am stat in spital.la un an aveam 5 kg.de mers, am mers ca lumea la 2 ani,iar de vb,tot asa.
cu greutatea am probleme si acum, fiind f slaba.
educatoarea de la gradinita m-a dat acasa pe motiv de retard psihic.cand au vrut ai mei sa ma scuteasca un an de scoala, la 6 ani, mi s-a calculat IQ-ul de catre comisie.a iesit 140.m-au dus repede la surpadotati,insa ponderal era f dificil,aveam doar 11 kg.dar la olimpiade am mers.
singura mare problema a mea este de ordin imunitar.am mastocitoza,anafilaxie recurenta multipla, deficit sever de diaminoxidaza(enzima care descompune histamina care mediaza alergiile),insa produc multa histamina(genetic).
daca eram descoperita d emica,aveam sansa la o viata normala.

am scirs acest mail in speranta ca va ajuta esentele tari, asa cum am fost eu.
sunt cateva investigatii minore, nu f costisitoare,care pot ajuta puiutii pt toata viata.
am deschis topicuri in acest sens la odiseea sarcinii(alergiile in timpul sarcinii) si asteptand un ingeras(alergiile inainte de sarcina).

in speranta ca v-am fost de folos,va promit ca voi raspunde daca ma pricep si daca nu, macar indrum.de ce?
pentru ca puiutii mici sa nu traiasca expaerienta mea:nu pot face anestezie,nu pot lua niciun medicament, nu pot manca 70% din alimente,fac orice interventie pe viu,iar singura anestezie s-a lasat cu moarte clinica.


#8
Medeuta

Medeuta

    Nou venit

  • Membri
  • Punct
  • 13 mesaje

Postat 26 ianuarie 2010 - 00:46

Buna fetelor...sunt si eu o mamica de esenta tare si m-m gandit sa o laud si eu...pana acum am scris doar despre problemele avute...
Deci micuta Medeea s-a nascut in urma cu 7 luni si doua saptamani si a cantarit 800 de grame,in mai putin de 3 zile scuzu se pana la 700...iar la o luna avea 1kg...la 2 luni aproape 2 kg...dupa externare a mers mai biisor acasa astfel incat la 4 luni avea 4,5 kg...acum la 7 luni ne chinuim sa ajungem si noi la 6 kg ,dar merge tare greu si are abia 5.700kg.
Cu toate astea e o mare mancaciosa,rade aproape non stop si prin somn si cand e treza,reuseste sa mai scoata si sunete mai altfel decat aaa si eee: un da apasat un "nnnggg" si "raraie"din gat .E innebunita cand mai are si saliva in gurita sa raraie:))Are probleme la ochisori(ROP)si ne chinuim sa ajungem cu ea in strainate chiar daca aici ne au spus ca nu maai sunt sanse de reusita oriund ein lume.Inca mai vede cu ochisorul drept:)Se chinuie sa se ridice cand sta pe spate ,dar bineinteles ca nu poate,sta binisor pe burtica si se mai si rostogoleste pe spate...Mai nou avem un diagnostic destul de "greu"dar evolutia ei nu arata ca ar avea encefalopatie de prematuritate(facem gimnastica si luam si tratament)...uffff ce mult am scris!!! Oricum sunt convinsa ca va fi o mica minune si ca Doamne Doamne o iubeste si nu o va lasa sa se chinuie cand va fi mare....s-a chinuit enorm de mult la nastere si o luna jumate dupa...nici nu vreau sa imi mai amintesc acea perioada...
Gata ca v-am innebunit...pupici pt toti bebeii,sa se faca mari ,sanatosi si destepti!!!

medeuta bombonik

#9
joklk

joklk

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 877 mesaje

Postat 26 ianuarie 2010 - 11:23

Medeuta bine ai venit si aici! Oricum micuta ta e o mare luptatoare. Eu zic sa nu iti mai faci ganduri cu greutatea, nu e cel mai important lucru. Karla la nastere a avut 1050 g, a scazut la 960 g iar acum la un an si patru luni avem 8 kg.

Referitor la ROP cred ca din grupul mamicilor de la prematuri Pepina ti-ar putea spune mai multe, corcodusa ei fiind operata de ROP gradul 3. Daca mai vrei totusi o parere eu ti-o pot recomanda pe medicul nostru oftalmolog la Tg. Mures (daca nu e cam departe pentru voi).

Multa sanatate!

[pup]



Johanna mami de strengarita Karla Luiza (14.09.2008)

pozele noastre

Povestea piticului nostru drag Karla-Luiza

universul meu de copil - poze



#10
claudyyya

claudyyya

    Nou venit

  • Membri
  • Punct
  • 43 mesaje

Postat 26 ianuarie 2010 - 16:25

Medeuta cred k ti-as putea spune si eu cate ceva.noi am avut acc pb la ochisori si inca o mai avem.i-am facut 2interv LASER la Cluj fiind in gr3/4 dar din pacate i-a salvat numai un ochisor.Am mers cu ea la Budapesta unde ne-a spus ca trecuse in gr4 dar k erau totusi sanse.noi am amanat operatia datorita pb neurologice dar am fost avertizati k daca trece in gr5 nu se mai poate face nimic.oftalmologul la care mergem noi ne-a spus ca med din tara nu pot spune daca se mai poate face ceva sau nu pt ca nu tine de specialitatea lor.

Si acum sa va spun ce am mai facut noi:Denisa este o mancacioasa(2feluri la o masa+laptic)[bang],daca nu ar dormi cred ca ar manca in continuu,a inceput sa scoata sunete noi gen"da-da-ba" si ea mai stie ce mai zice pe acolo.
In ceea ce o priveste pe iasmina am vesti noi si fff bune de luna viitoare nu mai mergem la logopedie[pk],se va face doar o stimulare a vb cu ea,iar la kineto doar o data pe sapt in rest la gradi.
[pup]


Panic Questions

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - Ieri, 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - Ieri, 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

  • Fată sau băiat

    Nataliaracila
    - apr 06 2024 20:17

  • MiÈ™cările bebeluÈ™ului

    catalinabd
    - apr 04 2024 05:53

Last Blogs

  • Bebe s-a intors deja, 28 saptamani

    marile11
    - Astăzi, 22:17

  • Dublu test pozitiv È™i nopÈ›i întregi nedormite!

    Ana1298
    - Astăzi, 17:26

  • Gata vacanta!

    Andreeaflore1991
    - Astăzi, 16:16

  • Minunea asteptata din burtica

    RoxiMada
    - Astăzi, 15:26

  • Nasterea prin cezariana

    AdrianaBlo
    - Astăzi, 10:27

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -