AAA Si uitati aici ce am gasit in caz de inec cu alimente (sper din tot sufletul sa nu fie nevoie la niciuna dar macar sa stiti ce e de facut in astfel de cazuri):
Daca s-a inecat si tuseste "din greu". nu faci nimic! Copilul are o obstructie partiala de trahee, asa ca tu trebuie doar sa fii aproape de el si sa-l supraveghezi. Cea mai frecventa cauza a unor astfel de situatii este o farama de mancare sau o inghititura de lapte care o ia "pe partea cealalta"! Cu alte cuvinte, in loc sa urmeze calea normala si sa o apuce prin esofag spre stomac, mancarica rebela se abate de la drum si incearca variante noi - aluneca spre plamani si ajunge in trahee.
Daca micutul plange si tuseste vartos este foarte bine - tusea si plansul sunt cele mai bune mecanisme de a-l indeparta pe "intrus". Instinctiv, copilul isi alege o pozitie favorabila tusei - chiar daca are 6 luni, il vei vedea cum se ridica in fundulet. De aceea nu este bine sa intervii. Batutul pe spate nu-l ajuta, ba dimpotriva, ii creste si mai mult disconfortul.
Nu trebuie sa-l iei in brate si sa-l strangi sufocant la piept sau, cum se mai obisnuieste, sa-l iei de un picior si sa-l tii agatat in aer. Insa daca micutul respira din ce in ce mai greu pe parcursul unui interval mai mare (ore-zile) si mai are si febra sau alte simptome ce pot sugera o infectie, trebuie sa actionezi suni la salvare sau la medicul lui pediatru.
Daca s-a inecat, e albastru si nu poate sa tuseasca!
In primul rand nu intra in panica! Bebelusul tau are mare nevoie de tine! Daca "dopul" accidental realizeaza un blocaj total al aerului prin trahee se produce obstructia completa de trahee. Semnele pe care le urmaresti la copilul tau sunt: culoarea pieii se schimba (din roz devine albastrui), nu poate plange, tuseste foarte slab sau ineficient, respira cu foarte mare dificultate (obstructie incompleta, dar severa), isi pierde cunostinta.
Pasul I. Deschide-i gura si cauta "dopul"! Numai daca il vezi, incearca sa-l scoti introducandu-ti degetul mic pe fata laterala a obrazului, prinzand ca intr-un carlig obstacolul. Nu incerca sa intri in gura copilului cu mai multe degete pentru ca nu este loc si risti sa indesi si mai mult "dopul".
Pasul II. Daca a lesinat (e inconstient), incearca sa-l trezesti ciupindu-l de ureche sau palmuindu-l in talpa - scopul este de a-l face sa planga, plansul fiind un mecanism foarte bun de indepartare a obstacolului.
Pasul III. Daca nu isi revine sau obstacolul nu se vede sau nu poate fi inlaturat, treci la urmatorul pas: cinci batai in spate (intre omoplati) urmate de alte cinci apasari pe piept. Dezbraca-l in chilotel si asaza-te pe un scaun tinand copilul cu fata in jos pe antebratul stang, in timp ce mana stanga ii sustine fata si gatul. Cu podul palmei drepte bate-l intre omoplati, aplicand mainii o miscare in jos si un pic inainte.
Dupa cinci batai in spate intoarce-l cu fata in sus si asaza-l pe o suprafata plana si rigida (pe o masa). Cu una din maini mentine-i capul usor in extensie (usor dat pe spate) pentru a-i tine caile aeriene deschise. Cu cealalta mana apasa-l pe piept cu degetul aratator si mijlociu asezate intr-un punct situat la un centimetru (un lat de deget) sub linia imaginara ce uneste areolele mamare. Degetelor le imprimi cinci miscari scurte (adancime 1-2 cm) nu foarte puternice, dar ferme.
Pasul IV. Daca "dopul" a iesit si micutul incepe sa planga si respira (tuseste) bine, a scapat! Lasa-l in pace! Insa daca manevra nu a reusit, reia pasul 3.
DAVID LUCA
POVESTEA NASTERII
Poze