Postat 13 octombrie 2009 - 12:06
Iata ce articol am gasit despre cariile dentare la copii :
Impactul negativ al leziunilor carioase asupra dezvoltarii somatice a copiilor
Caria dentara reprezinta unul din factorii importanti ce pot conduce la încetinirea cresterii si dezvoltarii copiilor. Copiii cu probleme de alimentatie care nu ating gradul de dezvoltare corespunzator vârstei lor cronologice sufera de afectiuni endocrine sau psiho-somatice dar ele nu explica întotdeauna situatia lor clinica. Lipsa unui diagnostic etiologic exact a sugerat investigarea starii de sanatate a cavitatii bucale, inclusiv a statusului dentar.
Cariile dentare ce ataca dentitia primara ar putea fi cauza hipodezvoltarii în anumite situatii. Aceste carii apar si se dezvolta în urma alimentarii incorecte a acestor copii. Dieta lor contine, în mod disproportional, produse lactate îndulcite si sucuri de fructe ce contin zahar rafinat. În plus, acesti copii nu sunt încadrati în programul de profilaxie dentara, nefiind tratati în mod regulat.
Cercetatorii au comparat greutatea corpului la un grup de 300 de copii cu vârsta maxima de trei ani si au constatat ca 50% din ei sufereau de carii dentare avansate (rampante), pe când cealalta jumatate erau aproape fara carii dentare; 13,7% din grupul copiilor suferinzi de carii dentare cântareau mai putin cu 20% din greutatea ideala, în timp ce in grupul copiilor fara carii nu a fost detectat nici un astfel de caz
În urma acestor rezultate, copiii au fost încadrati într-un program intensiv de reabilitare orala, cu tratarea cariilor dentare in decurs de 18 luni. La sfârsitul acestei perioade, s-a observat o echilibrare aproape completa a greutatii corporale, astfel încât din punct de vedere statistic, diferentele dintre cele doua grupuri au fost practic anihilate. Autorii accentueaza faptul ca leziunile dentare carioase însotite de afectiunile rezultante altereaza procesul digestiv precum si somnul copiilor intr-un mod multifactorial, conducând la o scadere a greutatii corporale pentru cei aflati în perioada de crestere. Odata cu controlul asupra "bolii dentare" (cariile si complicatiile ei), atât somnul cât si nutritia revin la normal, facilitând copiilor sa atinga potentialul de crestere adecvat.
Pentru o buna profilaxie a leziunilor carioase dentare se recomanda parintilor sa stearga gura copiilor cu o compresa umeda dupa fiecare masa si sunt avertizati sa nu permita copiilor sa adoarma cu biberoane cu lapte, sucuri de fructe sau alte bauturi îndulcite.
Este recomandabil pentru copii sa fie examinati de un stomatolog, de preferat specialist în pedodontie, deja de la vârsta de un an. Cariile dentare constituie o epidemie nerecunoscuta la copiii din straturile socio-economice joase. Chiar în S.U.A., peste 90% din copiii cu vârsta cuprinsa între 3-5 ani sufera de carii.
Rezultatele statistice formuleaza aspectul posibil al întârzierii în cresterea si dezvoltarea copiilor care prezinta carii dentare simple sau complicate iar o concluzie interesanta ar fi ca profilaxia, ca si tratamentul "bolii carioase" ar trebui introduse în programele de asigurare ale sanatatii în ciuda faptului ca autoritatile nu o recunosc ca fiind o problema cu serioase repercursiuni medical-sistemice, fapt demonstrat si prin acest studiu.
Recomandari in legatura cu suplimentele fluorate si pastele de dinti cu flour pentru copii
Fluorizarea apei este metoda cea mai eficienta de prevenire a cariei la copii. Ca alternativa, în situatiile în care nu este posibila fluorizarea apei, se recomanda administrarea suplimentelor fluorate (tablete), necesitand însa un grad crescut de cooperare. Ea nu reprezinta o masura de prevenire cu aplicabilitate pe scara larga ci o modalitate de folosire individuala. Efectul cariostatic al suplimentelor fluorate poate fi mai mic decat s-a presupus si ar putea provoca aparitia opacitatilor în smalt. Administrarea tabletelor în perioada de formare a smaltului prezinta riscul aparitiei unor opacitati daca în acelasi timp se ingereaza fluor din alte surse. Riscul aparitiei opacitatilor variaza în timp, perioada critica fiind pana la varsta de 6 ani cand se mineralizeaza coroanele majoritatii dintilor permanenti.
Desi în mai mica masura, s-a facut o asociere si între aparitia opacitatilor în smalt si ingestia pastelor de dinti fluorate de catre copilul mic. Concentratia fluorului din pastele de dinti comercializate în prezent variaza între 0,4 - 1,5 mg F/g de pasta. Ingestia unei cantitati cat un "bob de mazare" poate duce la aparitia opacitatilor. În consecinta, se recomanda urmatoarele:
1.Suplimentele fluorate se indica numai la copiii care locuiesc în zone în care concentratia fluorului din apa potabila nu este optima. Parintii trebuie informati despre riscurile si avantajele metodei. Abordarea trebuie sa fie flexibila în conditiile evaluarii periodice a gradului de risc. Dozele se recomanda în raport cu varsta copilului si cantitatea de fluor din apa potabila. Daca apa contine mai putin de 0,3 ppm (parti pe milion) se recomanda urmatoarele doze: 0,25 mg F/zi pentru 6 luni - 3 ani, 0,50 mg F/zi pentru 3 ani - 6 ani si 1 mg F/zi la copilul cu varsta cuprinsa între 6 si 16 ani.
2. Pastele de dinti se aleg în functie de varsta si de riscul de aparitie a cariilor. La copilul mai mic de 6 ani cu risc scazut la carie, pasta nu trebuie sa contina mai mult de 600 ppm de fluor. La copilul cu risc crescut se recomanda pasta standard (1000 ppm F) în cantitate mica stI controlata. La copilul mai mare de 6 ani se recomanda pasta standard sau o pasta cu o concentratie mai ridicata de fluor (1450 ppm F). Pastele trebuie sa fie acreditate de Societatea Dentara Britanica. Pe ambalajul pastei trebuie sa se indice: cantitatea de F (în ppm), avertizarea asupra riscului opacitatilor si sa nu fie lasata la îndemana copiilor.
allinta