Sari la conținut

Sari la conținut


* * * * * 8 voturi

MELANOM MALIGN - ATENTIE LA ALUNITE !


201 raspunsuri la acest subiect

#1
monica70

monica70

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 11.205 mesaje

Postat 02 iulie 2010 - 12:53

M-am gandit mult daca sa deschid subiectul asta sau nu fiindca nu prea suport publicitatea [:I] ,in general am incercat sa ma cam tin anonima pe forumul asta [8D] ... Pana la urma m-am hotarat sa o fac.Sper ca ce va voi povesti sa va sperie putin si sa va determine sa mergeti la un control dermatologic, chiar daca 99,99% din cele ce citesc vor fi cel mai probabil ok.



Acum cca un an cand eram insarcinata in ultimele luni si acumulasem deja cele 20 de kg in plus,am observat ca am o alunita de cca 5-6 mm diametru pe spate deasupra sutienului - sutien care acum deja o atingea.Nu o bagasem pana atunci in seama,nici nu prea stiam de existenta ei pana atunci.Mi s-a parut ca se "labartzeaza" cumva dar am pus totul pe faptul ca s-a intins pielea,in plus am citit pe net inclusiv pe DC ca la multe gravide apar alunite noi sau se maresc cele existente,deci am considerat ca e cat de cat normal.Dupa ce am nascut,exact ca la prima sarcina am slabit treptat la loc de la 70 la 50 kg (in cca 8-9 luni) si alunita cu pricina a ramas usor iesita in relief. Aveam de la inceput in plan sa merg la dermatolog sa mi-o scot dupa ce nasc,dar a urmat alaptarea,iarna cu frig si fara chef de iesit din casa,nehotararea la ce medic sa merg in Arad - ca doar e o alunita si n-o sa merg la oricine [alcool] ,pana a venit primavara si a inceput sa ma mai manance,sa devina friabila (se rupeau bucati mici din marginile ei cand ma stergeam dupa dus) si in ultima instanta a sangerat.Dupa cateva zile eram la dermatolog.Cand a vazut-o i-a picat fatza ... si mi-a zis din start ca e melanom malign .Nici nu a vrut sa o excizeze el ci sa ma trimita direct la Cluj unde se poate face in acelasi timp o interventie numita a "ganglionului santinela" - e vorba de primul ganglion ce se afla in cale - prin care se vede daca celulele "prietene" [xx(] au ramas doar la nivelul pielii sau au plecat mai departe spre ganglioni.A sunat la Cluj,dar nu aveau substanta de contrast pe moment asa ca a facut cum i s-a spus mi-a excizat-o cu o margine de siguranta de 1 cm,urmand ca dupa biopsie daca e malign sa merg la Cluj pentru a continua investigatiile.Excizia am facut-o in 2 iunie,rezultatul biposiei a sosit abia in 25 iunie si a confirmat diagnosticul initial.Melanom nodular malign,deocamdata stadiul IIA.Cel mai rar si agresiv dintre cele 4 tipuri de melanoame,dintre care trei se intind ,in timp ce asta doar creste in adancime sau inaltime,deci mult mai greu de observat ca ar fi ceva in neregula ... Miercuri am facut si operatia la Cluj,mi-a mai excizat inca un cm de jur imprejur plus doi ganglioni santinela evidentiati la cele doua axile ,rezultatul la biopsie il voi primi in 14-21 de zile.Daca nu-s atinsi e ok ,adica stau in asteptare asa vreo 5-10 ani sa vad daca apare sau ba vreo metastaza pe undeva (melanomul prefera creierul,ficatul,plamanii ...) Daca-s atinsi (niscaiva micrometastaze pe-acolo) urmeaza sa fie scosi si restul de ganglioni din zona si eventual ceva tratament cu interferon.Plus controale si asteptat.Si sanse teoretice mai mici.La stadiul de-acum sansele la 5 ani sunt de 79%,daca-s atinsi ganglionii scad la cca 50%.



Dar ce voiam sa va spun e altceva.Presa vuieste ca 95% dintre cancerele de piele sunt cauzate de statul la soare.Factorii de risc sunt urmatorii:

Factorii de risc pentru melanom includ:- istoric de expunere la radiatii ultraviolete (UV)

- expunerea la soare reprezinta factorul de risc cel mai important pentru melanom. Expunerea intempestiva la soare se poate produce in timpul copilariei, in cadrul meseriilor in care persoana trebuie sa lucreze afara si in timpul activitatilor in aer liber

- expunerea la UV in saloanele de bronzat (solar) este la fel de riscanta ca si expunerea la soare

- istoric de arsuri solare, mai ales in perioada copilariei

- istoric personal de melanom sau de alta tumora cutanata

- agregare familiala de melanom (sindrom FAM – M)

- alunite atipice (nevi displazici)

- mai mult de 50 de alunite pe corp

- rasa alba, mai ales persoanele cu ten deschis care se ard mai degraba decat se bronzeaza, cu parul roscat sau cu ochii albastri

- multi pistrui (extinsi) la nivelul portiunii superioare a spatelui

- alte forme de cancer ca si leucemia sau limfomul

- sistem imun deficitar

- alunite prezente de la nastere, mai ales daca alunitele sunt mai mari decat 20 de cm (7,9 in) (nevi melanocitari congenitali)

- o boala rara mostenita numita xeroderma pigmentosum. Aceasta este o boala in care organismul nu poate reface lezarea celulelor de catre UV solare

- tratamentul cu UV tip A (PUVA), folosit pentru a tratata afectiuni dermatologice ca si psoriazis (afectiune cutanata cronica, inflamatorie caracterizata prin leziuni eritematoase acoperite de scuame albe-argintii).




Eu am pielea alba,ochi albastrii-verzi, par negru ,dar ma bronzez bine,n-am pistrui, ... deci nu fac parte din tipurile 1-2 cu risc ci eventual intre 2 si 3.De stat la soare am stat intotdeauna pana la 11 si dupa ora 16 predominant in vacanta,doar cu totul accidental m-am mai ars putin uneori.In rest stau mai mult in casa.In ultimii doi ani nu am stat chiar deloc la soare - vara trecuta eram gravida/lauza.La solar am fost de maxim 10 ori in 40 de ani si atunci cate 5 minute - si aveam colege care mergeau de doua ori pe saptamana inclusiv iarna.Melanom in familie n-am avut,alunite am insa destule dar micute,asta cu beleaua era singura mai mare.



Ce am citit eu insa undeva pe net e ca in timpul sarcinii, din cauza estrogenilor, unii nevi pigmentati (alunite) se pot transforma in maligni [bang] Eu asta banuiesc ca s-a intamplat si la mine. E valabil si pentru tinerele ce fac anumite tratamente cu estrogeni.Din cauza asta am vrut sa avertizez mai ales gravidutele de pe forum sa mearga urgent la dermatolog daca vad vreo alunita crescuta/modificata. Asta mai ales fiindca absorbite de sarcina si bebe,o pot ignora si uite unde se ajunge !



Va mai citez niste semne de alarma:



Cel mai important semn de alarma pentru melanom este modificarea dimensiunii, formei sau culorii unei alunite sau altei tumorete cutanate, ca de exemplu semnul din nastere. Sa se supravegheze modificarile care apar dupa o perioada de o luna pana la 1-2 ani. Sa se foloseasca regulile ABCD ale Societatii Americane a Cancerului de piele pentru a evalua modificarile cutanate si sa se consulte medicul de familie daca apar una din urmatoarele modificari:

- A este pentru asimetrie. O jumatate de alunita sau tumora cutanata nu se suprapune cu cealalta jumatate

- B este pentru margini neregulate (border = margine). Marginile sunt zdrentuite, crestate sau patate

- C este pentru culoare. Pigmentarea este neuniforma. Umbre de cafeniu, maro si negru sunt prezente. Liniute rosii, albe si albastre sunt adaugate aspectului de pete de culoare. Modificarea distribuitiei culorilor, in special raspandirea culorii de la marginea alunitei pe pielea din jur, constituie de asemenea un semn precoce al melanomului

- D este pentru diametru. Alunita sau tumora cutanata este mai mare decat 6 mm (0,2 in) sau de marimea unei gume de sters de creion. Orice crestere a alunitei ar trebuie sa fie un semnal de ingrijorare.




La mine nu s-au prea putut aplica regulile astea fiindca melanomul nodular era perfect simetric (rotund),cu margini regulate,culoare uniforma,doar diametrul era mai mare,dar asa a fost intotdeauna ... Deci doar inflamarea, mancarimea si sangerarea au fost semnul de alarma.Dar cancerul de piele sau melanoamele pot aparea si direct pe piele,nu doar din alunite.



La Cluj am intalnit o tipa de 36 de ani,tot cu melanom pe mana,a zis ca n-a stat la soare in ultimii 6 ani chiar deloc ... nu fumeaza,nu bea,nici macar cafea,era socata rau de tot ...





In final nu va pot spune decat: va rog trageti o vizita preventiva la un dermatolog,chiar daca nu aveti niciun factor de risc teoretic. Eu stiam ca n-am teoretic niciun risc sa fac asa ceva de aia nu m-am agitat deloc [bang] Daca exista vreo alunita suspecta v-o excizeaza rapid si va asigur ca nu doare chiar nimic.Daca e cumva maligna dar in stadiul 0 sau 1 sansele de supravietuire sunt de 100%/ 95% !



MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009)




POZE



10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% din viata noastra este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla


#2
szivarvany

szivarvany

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 23.448 mesaje

Postat 02 iulie 2010 - 13:06

[flo][flo][flo]

Moni, multa, multa sanatate, sa nu mai ai nicio problema de acum incolo, Doamne ajuta [asia]



(si eu am un semn mai mare in mijloc de spate, il am de cand ma siu, insa nu-mi dau seama daca crescuse sau nu si tot aman sa merg sa-l scot din lipsa de buget, zic io[:-@] insa semnalul de alarma mi l-ai lasat acum adanc in creier; dermatologul acu` 2 ani a spus sa-l scoatem sa-l analizam)



Daria & felina fioroasa[zana] GIULIA(2004 08 16) cu [buburuza] Sela

_____________________"Meglio sole, che mall`accompagnate !"

#3
monica70

monica70

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 11.205 mesaje

Postat 02 iulie 2010 - 13:08

DARIA mersi mult.Nu costa nimic! Gaseste un dermatolog care are contract cu Casa de sananate si iti trebuie doar un bilet de trimitere de la medicul de familie [pup]



MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009)




POZE



10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% din viata noastra este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla


#4
szivarvany

szivarvany

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 23.448 mesaje

Postat 02 iulie 2010 - 13:11

Citat:
citat din mesajul lui monica70
DARIA mersi mult.Nu costa nimic! Gaseste un dermatolog care are contract cu Casa de sananate si iti trebuie doar un bilet de trimitere de la medicul de familie [pup]
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009)
POZE 10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% din viata noastra este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla
Trebuie, la noi exista o clinica privata care se ocupa si unde totul platesti si in spital un medic la care trebuie dat, e singurul recomandat de toata lumea [bang]Insa asta nu ar trebui sa ma opreasca sa ma mai gandesc si la sanatatea mea, stiu Daria & felina fioroasa[zana] GIULIA(2004 08 16) cu [buburuza] Sela_____________________"Meglio sole, che mall`accompagnate !"

#5
adablackcat

adablackcat

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.413 mesaje

Postat 02 iulie 2010 - 13:14

Moni, draga mea, m-ai bagat in niste sperieti de mai ca tremur! Nu-mi vine sa cred ce scrii. Stiam ca astepti rezultatul, dar nu ma asteptam la asa ceva in niciun caz!!![q][q][q] M-am speriat pt. tine, ce sa-ti spun ce ma speriu acum pt. mine, ca si eu am o alunita de-asta exact in partea din spate a gatului, la baza cefei. Si a crescut binisor in sarcini, si-a modificat si culoare, si forma, si margini neregulate si tot ce scrii tu mai rau! La Stoica ai fost??????? Hai ca mai citesc o data mesajul tau, ca l-am citit pe nerasuflate!!! [pup]



Licurici drag plecat in cer





Ada, mami de Iulia (10 iulie 2003) si Vlad (6 mai 2006)

#6
Tala

Tala

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.517 mesaje

Postat 02 iulie 2010 - 13:14

Monica iti doresc sa fii increzatoare, e tot ce trebuie[pup]
Cat despre semnalul de alarma, iti multumesc. Am cateva alunite, sotul e plin de pistrui pe spate de la o arsura de soare dintr-un vara, puiul are un semn de nastere cam labartat (e pata, nu alunita, nu stiu daca se pune). Sincer, primul instinct este sa inchid ochii, sa uit ce am citit si sa fug, dar cred ca totusi vom da si noi o raita la dermatolog.
multumim si nu lasa nimic sa-ti zdruncine increderea ca totul este ok.

http://tabloute.blogspot.com/
Bucurie!

#7
denizel

denizel

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 7.078 mesaje

Postat 02 iulie 2010 - 13:18

Multa sanatate, Monica!!! [pup]

Ai grija si la ce mananci de acum inainte. E foarte importanta si dieta. Daca ai putea sa introduci cand mai des retete raw vegan ar fi minunat.

Uite un site interesant:



http://retete-vegane...-raw-vegan.html





In afara de expunerea la soare, e foarte important ca alunitele sa nu fie traumatizate, pentru ca si traumatizarea frecventa poate declansa malignizarea lor.

Sunt unele agresate constant, din cauza pozitiei lor: langa bretelele de la sutien, in dreptul curelei de la pantaloni, in par etc.



Bunica sotului meu a facut cancer de piele si totul a pornit de la "un neg" de pe mana pe care il tot zgandarea... :(.





Te imbratisez si iti doresc numai bine de acum inainte!!!!! [pup]





Pentru parinti, de dragul copiilor






"Omul care a inventat distractia a fost copilul" [:)] - din jurnalul unei mãmici de bãietel.




#8
denizel

denizel

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 7.078 mesaje

Postat 02 iulie 2010 - 13:21

Uite si blogul asta, e al unei fete de pe DC :)



http://floridecires7.blogspot.com/



Are niste retete miam miam [olala]. Gustoase, foarte sanatoase si hranitoare.



pup!





Pentru parinti, de dragul copiilor






"Omul care a inventat distractia a fost copilul" [:)] - din jurnalul unei mãmici de bãietel.




#9
T_Ioana

T_Ioana

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 837 mesaje

Postat 02 iulie 2010 - 13:25

Monica, asteptam vesti foarte bune[flo]! Sa-ti dea Dumnezeu sanatate si sunt sigura ca toate gandurile pozitive care s-au indreptat spre tine zilele astea vor ajuta enorm!

Paradoxal cum oamenii nu vor sa accepte posibilitatea ca ceva rau ar putea sa li se intample pana cand nu se intampla unui cunoscut sau apropiat al lor (aici ma includ, evident![bang])

Felicitari pentru subiectul deschis si pt modul pertinent si documenatat in care tragi semnalul de alarma (desi, mi-as fi dorit din suflet, sa nu fii deschis acest subiect in urma unei experiente personale)[flo]!

Tinem pumnii si avem credinta[ruga]!



Ioana[mamica]lui[avion]Razvan-Gabriel (03.12.2005) si Sonia-Alexandra(06.05.2010)

Pozici: 1 , 2 , 3 , 4(NOU)
, Filmulete serbare







"Copiii sunt mesajele vii pe care le trimitem unor vremuri ce nu le vom vedea"










#10
monica70

monica70

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 11.205 mesaje

Postat 02 iulie 2010 - 13:26

DARIA las-o incolo cu cine e recomandat sau ba du-te la primul care iti iese in cale.De-aia am stat si io atat ca proasta ,ca n-am vrut sa merg la oricine [alcool] La mine nici nu s-a mai uitat cu dermatoscopul la ea ca deja arata "frumos" tare.Dar daca esti hotarata doar sa o scoti pe-aia de care ti-e teama e simplu la orice dermatolog: niste injectii cu xilina de jur imprejur ,o scoate rapid,o trimite preventiv la biopsie si basta.Nu inteleg de ce trebuie sa platesti ! [bang]

Ar trebui sa deschida XIO un subiect pe tema asta [:D] ca sa va povestesc si eu cum fu cu platile la Cluj [8D] Oricum din ce vazui ,numai de bine despre spitalul ala.

ADA da la Stoica am fost,dar stai calma!!! Au trecut cativa ani de la sarcinile tale,asa ca sigur e totul ok la tine,ca asta evolueaza rapid rau.Totusi baga preventiv o vizita si tu lui Stoica,numai sa te pregatesti sa stai cca 2 ore la coada [bang] cu programare cu tot.

TALA [pup] nu inchide ochii,mai bine cauta pe net nr. de telefon de la un dermatolog si fa o programare.



Imi pare rau ca v-am speriat ,dar mai bine speriat rau pe degeaba,decat sa patiti ce am patit eu.



MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009)




POZE



10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% din viata noastra este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla



Panic Questions

  • miha444
    - mar 22 2024 16:22

  • Progesteron in sarcina

    Flor_i
    - mar 18 2024 13:02

  • Cat mănâncă bebe la 2 luni

    mada204
    - mar 08 2024 16:24

  • PoÈ›i naÈ™te mai devreme de termen?

    Ezraa
    - mar 08 2024 06:39

  • Dermatita atopica

    MGeorgi30
    - mar 02 2024 13:10

Last Blogs

  • Morfologie trimestrul 1

    ZDenisa
    - Astăzi, 22:56

  • Morfologie trimestru 1

    Mica13
    - Astăzi, 20:46

  • 6 luni

    EusebiaRalu
    - Astăzi, 19:29

  • Vitamine preconceptie si in sarcina

    Deutzuk
    - Astăzi, 14:03

  • Pregătindu-ne pentru sosirea micuÈ›ului

    AdrianaBlo
    - Astăzi, 13:30

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -