Sari la conținut

Sari la conținut


* * * * * 2 voturi

Legislatie adoptie


199 raspunsuri la acest subiect

#1
galinarodica

galinarodica

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 187 mesaje

Postat 03 ianuarie 2006 - 21:38

Sper ca ceea ce am gasit eu si am sa pun aici o sa va fie de folos. Nu sunt avocat sau jurist dar incerc sa deslusesc cat mai multe din legeas asta noua si copiata prosteste de pe la straini ca sa putem sa-i ajutam mai ales pe micuti sa ajunga intr-un camin primitor si cald.

#2
galinarodica

galinarodica

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 187 mesaje

Postat 03 ianuarie 2006 - 21:41

Procedura adoptiei
Familia care doreste sa ia in adoptie un copil, trebuie sa depuna la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din judetul de domiciliu, o cerere scrisa in vederea evaluarii conditiilor morale si materiale si obtinerea atestatului ca familie/persoana apta sa adopte un copil. La cerere se vor anexa mai multe acte. Urmeaza o perioada de evaluare si pregatire a familiei, efectuata de catre asistenti sociali profesionisti. Termenul de solutionare a cererii si de evaluare este de 60 zile. In cadrul procesului de evaluare vor avea loc intalniri cu familia la sediul Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului sau la domiciliul acesteia. In urma evaluarii asistentul social va intocmi un raport si va face o propunere cu privire la solutionarea cererii familiei. Propunerea va fi inaintata directorului general al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului care va decide eliberarea atestatului ca familie apta sa adopte un copil, pentru familia solicitanta. Atestatul este valabil un an.Urmatorul pas se refera la etapa de potrivire copil-familie. Noua legislatie se centreaza pe identificarea pentru copil a celei mai potrivite familii, tinandu-se cont de toate informatiile cu privire la copil, familia adoptatoare, familia biologica. In urma analizarii tuturor informatiilor va avea loc o potrivire teoretica in urma careia se va selecta cea mai potrivita familie (dintre cele care au atestatul mai sus mentionat) care sa raspunda nevoilor copilului. Urmeaza potrivirea practica in care copilul si familia vor fi pregatite in vederea acomodarii si se va stabili un program de vizite. Perioada de potrivire are o durata diferita de la caz la caz in functie de nevoile copilului si acomodarea acestuia cu familia.
Asistentul social si psihologul, impreuna cu familia, vor decide cand se va trece la urmatoarea etapa a adoptiei si anume incredintarea in vederea adoptiei. Copilul este incredintat familiei in vederea adoptiei, pe o perioada de 90 zile, de catre instanta judecatoreasca. Pe perioada de incredintare in vederea adoptiei asistentul social impreuna cu psiholgul vor face vizite bilunare pentru a urmarii evolutia copilului in familie si acomodarea dintre acesta si familie.
La sfarsitul perioadei de incredintare in vederea adoptiei se va inainta instantei judecatoresti dosarul familiei impreuna cu o cerere de incuviintare a adoptiei. Atunci cand sentinta de incuviintare a adoptiei a ramas definitiva si irevocabila familia adoptatoare poate depune actele la primarie pentru a obtine un nou certificat de nastere.
Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului are obligatia de a urmari evolutia copilului in familie pe o perioada de 2 ani de la incuviintarea adoptiei, prin vizite trimestriale. De asemenea, se vor asigura servicii post-adoptie familiilor adoptatoare - grupuri suport, servicii de consiliere, etc.



#3
galinarodica

galinarodica

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 187 mesaje

Postat 03 ianuarie 2006 - 21:44

Legile pe baza carora se realizeaza adoptia
- Legea privind regimul juridic al adoptiei nr. 273/2004.
- Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei.
- Ordinul nr. 45/2004 pentru aprobarea standardelor minime obligatorii privind procedura adoptiei interne.
- Conventia asupra protectiei copiilor si cooperarii in domeniul adoptiei internationale de la Haga, ratificata de Parlamentul Romaniei prin Legea nr. 84/1996.


#4
galinarodica

galinarodica

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 187 mesaje

Postat 03 ianuarie 2006 - 21:48

Acte necesare obtinerii atestatului

Acte pentru solicitanti
1. Cererea de adoptie a solicitantilor (cerere care se face la DGASPC de sector)
2. Certificatul de nastere al solicitantilor - copie legalizata
3. Certificat de casatorie - copie legalizata
4. Certificat de deces - copie legalizata (daca este cazul)
5. Sentinta divort - copie xerox (daca este cazul)
6. Caziere judiciare - originale (valabile 6 luni de la data inscrisa pe ele)
7. Adeverinta de venituri - salariul sau alte venituri - originale
8. Certificate medicale tip (cu timbru fiscal), vizate de medicul de familie, cu semnatura si parafa fiecarui medic specialist: (rezultatele investigatiilor : pulmonar, VDRL, HIV, examen psihiatric) specificat pentru adoptie - originale
9. Caracterizari:
9.1 de la ultimul loc de munca (minimum doua pentru
fiecare persoana/membru al cuplului conjugal) - originale
9.2 de la asociatia de locatari (unde este cazul) -
original

9.3 de la alte persoane, minimum 2 pentru fiecare membru
al cuplului - originale

10. Declaratie pe propria raspundere a persoanei/fiecarui membru al cuplului conjugal, data in fata notarului public, ca nu au fost decazuti din drepturile parintesti - originale
11. Declaratie privind motivatia de a adopta si asteptarile persoanei/familiei in legatura cu varsta, sexul si situatia psihosociomedicala a copilului pe care doresc sa-l adopte - originala
12. Caziere judiciare pentru persoana/persoanele cu care locuieste solicitantul - originale
13. Certificat medical eliberat de medicul de familie pentru fiecare din membrii familiei/persoanele care locuiesc impreuna cu solicitantii - original
14. Acte de identitate (certificat de nastere sau buletin de identitate) pentru fiecare membru al familiei/persoanele care locuiesc impreuna cu solicitantii - copii xerox
15. Titlul de proprietate sau alt titlu care sa ateste dreptul de folosinta a locuintei - copie legalizata
16. Buletin/Carte de identitate - copii xerox
17. O lista cu cateva persoane care pot da relatii despre cuplu (cu adresa si telefon, unde pot fi contactate)

Acte pentru persoanele cu care locuiesc solicitantii
1.Acordul notarial ca sunt de acord cu adoptia
2.Cazier judiciar - original, in termenul de valabilitate (6 luni de la data emiterii mentionata pe el)

3.Certificat medical tip Ministerul Sanatatii cu semnatura si parafa fiecarui medic specialist exista model tip la fiecare policlinica)
4. Copie legalizata B.I/C.I


#5
aissa

aissa

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.589 mesaje

Postat 21 februarie 2006 - 20:27

Sper sa nu te superi, dar am indraznit sa folosesc informatiile sintetizate asa de bine de tine aici pe un alt site unde se simtea nevoia popularizarii subiectului acesta.

[flo][pup]



Cristina si [zana] Ale (30.09.2004)[foto]



#6
galinarodica

galinarodica

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 187 mesaje

Postat 08 martie 2006 - 01:28

Nu am de ce sa ma supar eu le-am pus aici tocmai ca sa fie de folos. Din pacate nu am avut suficient timp sa mai pun cate ceva, dar o sa ma straduiesc. Si oricine are informatii legislative care pot ajuta viitorii parinti sa se descurce in hatisul birocratiei si prostiei romanesti este binevenit sa scrie.

#7
vivi.vio

vivi.vio

    Nou venit

  • Membri
  • Punct
  • 71 mesaje

Postat 17 martie 2006 - 18:11

ART. 53 din Legea 273
..... (3) Pentru motive temeinice, instanþa, încuviinþând adopþia, la cererea adoptatorului sau familiei adoptatoare ºi cu consimþãmântul copilului care a împlinit vârsta de 10 ani, poate dispune schimbarea prenumelui copilului adoptat.

Prevalandu-te de aceasta prevedere din legea noua si anexand copie dupa certificatul de botez SE APROBA la incuviintarea adoptiei schimbarea de nume si prenume, fara a o mai face pe cale administrativa.
In hotararea de incuviintare a adoptiei scrie clar noul nume si prenume al copilului,iar in baza ei se scoate un nou certificat de nastere.

Incercati cu incredere ca se aproba de instanta.



Sunt foarte curioasa, daca puteti sa-mi spuneti IN CE LEGI scrie ca dezvaluirea identitatii fam. adoptatoare este caz penal si pentru cine e?Am citit la alt subiect despre un caz in care naturala s-a dus peste parinti si mama a spus ca-i baga pe toti in puscarie sau ceva de genul asta.

#8
simona dragusin

simona dragusin

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 376 mesaje

Postat 18 martie 2006 - 06:54

VIO,poate mai este stipulat si in alta parte dar eu asta am gasit.
Legea 247 privind infintarea O R A ,
ART.7 :Persoanele responsabile cu culegerea,EVIDENTA si transmiterea informatiilor referitoare la copii care au fost sau care urmeaza sa fie adoptati au obligatia sa pastreze confidentialitatea acestor informatii. NERESPECTAREA ACESTOR OGLIGATII ATRAGE RASPUNDEREA PENALA,administrativa sau disciplinara,dupa caz. S anctiunile privind incetarea raporturilor de serviciu sau a raporturilor contractuale de munca,se cumuleaza cu raspunderea juridica de alta natura corespunzatoare faptei savirsite.

#9
irina_g

irina_g

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 666 mesaje

Postat 18 martie 2006 - 18:53

Fetelor, este foarte importanta modalitatea prin care a fost dat copilul la fam adoptatoare. Daca copilul e luat in plasament, partile implicate sunt naturala, parintii adoptivi si DPC asa ca, cu siguranta naturala stie identitatea adoptatorilor si incers.
Nu stiu daca exista vreo modalitate sa nu se afle identitatile in acest caz.
Cind se citeaza la tribunal, sunt citati atat naturala, adoptatorii cat si DPC (cel putin in cazul plasmentului).


Irina si [copil]Mihai

#10
urziceanu

urziceanu

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 289 mesaje

Postat 18 martie 2006 - 21:33

[floare3][floare3][floare3] pt.Galinarodica!!!!!

corina urziceanu
http://pg.photos.yah...ctn,del:s,0:f,1


Panic Questions

  • miha444
    - mar 22 2024 16:22

  • Progesteron in sarcina

    Flor_i
    - mar 18 2024 13:02

  • Cat mănâncă bebe la 2 luni

    mada204
    - mar 08 2024 16:24

  • PoÈ›i naÈ™te mai devreme de termen?

    Ezraa
    - mar 08 2024 06:39

  • Dermatita atopica

    MGeorgi30
    - mar 02 2024 13:10

Last Blogs

  • Morfologie trimestrul 1

    ZDenisa
    - Ieri, 22:56

  • Morfologie trimestru 1

    Mica13
    - Ieri, 20:46

  • 6 luni

    EusebiaRalu
    - Ieri, 19:29

  • Vitamine preconceptie si in sarcina

    Deutzuk
    - Ieri, 14:03

  • Pregătindu-ne pentru sosirea micuÈ›ului

    AdrianaBlo
    - Ieri, 13:30

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -