Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

mameleon ombilicat- dureri ingrozitoare


4 raspunsuri la acest subiect

#1
raisuka

raisuka
  • Membri
  • 6 mesaje

Postat 17 iunie 2010 - 14:18

am si eu o mare ingrijorare...peste aprox 2 luni trebuie sa nasc pt a doua oara...mai am o scumpete de fetita de 3 ani...ma ingrijoreaza foarte tare alaptatul...pt mine prima data a fost o experienta ingrozitoare...la un san se pare ca am mameleonul ombilicat si din cauza asta am avut dureri ingrozitoare cand alaptam..ma dure inclusiv toata mana pe partea aia..am incercat cu garmastan, bepanthen, unguent mamar din spital, mi-am pus mameleoane din silicon si tot degeaba...am mers la medic si mi-a zis ca nu am ce face decat sa suport sau sa renunt la alaptat..asa ca pana la urma la vreo ma mulgeam eu cu pompa pt ca lapte aveam destul si ii dadeam lui bebe pe sticla...nu stiti voi un remediu? nu as vrea sa mai trec odata prin asta..

#2
Mindy

Mindy

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 1.612 mesaje

Postat 18 iunie 2010 - 11:07

poate te ajuta articolul asta, l-am copiat de pe un site concurent (nu ma lasa sa pun link).
Nastere usoara si o alaptare fara probleme iti doresc! _[flo]
_________________________________________________________________
Intrebare:
As vrea sa stiu ce este de facut in cazul in care am mamelon ombilicat - afectiune din cauza careia a trebuit sa renunt la a-mi alapta copilul. In spital dupa ce am nascut, doctorii, desi au vazut ca nu pot alapta, nu au luat nici o masura. Acasa am incercat toate metodele-muls,seringa taiata, pompa de san, frecat cu prosop aspru dar canalele s-au infundat si am facut rana. O saptamana mai tarziu eram la urgenta cu abces la sanul drept si bineinteles ca am primit medicatia pentru intreruperea lactatiei. Ce pot sa fac daca am mamelon ombilicat ? As vrea un raspuns cat mai documentat, deoarece vreau sa mai fac un copil si de data asta trebuie sa fiu pregatita!

Raspuns:
Mameloanele pot avea diferite forme: comune, plate, ombilicate, alungite si toate sunt normale, doar ca unele pot crea anumite dificultati de apucare a sanului de catre nou-nascut, dar acest lucru n-ar trebui sa constituie o piedica in calea alaptatului. Daca este invatat corect sa suga, nou-nascutul poate suge la orice fel de mamelon, deoarece el suge din san si nu din mamelon. Mamelonul reprezinta doar o treime din partea care ajunge in gura sugarului: in timpul suptului trebuie introdusa in gura nou-nascutului toata areola mamara; nu trebuie ca acesta sa "morfoleasca" doar varful mamelonului, deoarece in acest fel suptul va fi ineficient si se favorizeaza aparitia ragadelor mamelonare (fisuri) si se poate ajunge chiar si la infectii.

Se numeste mamelon ombilicat, cel care la presiunea areolei "se adanceste" in loc sa iasa in afara si este o forma destul de rara, spre deosebire de mamelonul plat (care nu este in relief) care este mai frecvent, dar care este adesea gresit denumit mamelon ombilicat. Mamele care au mameloanele ombilicate pot avea dificultati la inceputul alaptarii, dar dupa ce nou-nascutul deprinde tehnica suptului si reuseste sa apuce corect sanul, mameloanele sunt trase in afara in timpul suptului si alaptatul poate decurge firesc. Este nevoie insa de multa rabdare, incredere si perseverenta in primele saptamani.

Urmatoarele masuri pot fi de ajutor:

# punerea copilului la san cat mai repede dupa nastere, cand sanii sunt inca moi
# scoaterea mamelonului spre exterior inainte de alaptare prin stimulare manuala cu ajutorul pompei manuale sau seringii (Metoda seringii: se taie capatul inchis al seringii; se introduce pistonul in capatul taiat (adica inversul pozitiei obisnuite) si se aplica capatul neted al seringii etans pe areola si mamelon. Se trage incet de piston pentru a aspira mamelonul si se mentine aspiratia mamelonului timp de 30 secunde – 1 minut. Impingeti inapoi pistonul pentru a reduce presiunea daca apar dureri sau la sfarsit, pentru a indeparta seringa de la san. Manevra se poate face inainte de a pune copilul la san sau intre alaptari.)
# sustinerea sanului cu degetele si apasarea usoara deasupra cu degetul mare
# incercarea mai multor pozitii de alaptare
# mulgerea laptelui direct in gura bebelusului pentru a-i trezi interesul; in perioada in care acesta invata sa suga laptele va fi muls si colectat si oferit sugarului cu lingurita, nu cu biberonul
# evitarea folosirii biberoanelor si suzetelor
# evitarea ragadelor (fisurilor) mamare prin pozitionarea corecta la san a copilului: toata areola mamara (partea de coloare inchisa, maro, a sanului, din jurul mamelonului) trebuie sa fie in gura sugarului; daca acesta suge numai mamelonul nu va primi lapte si vor apare fisurile mamelonare
# exista in comert si mameloane artificiale (din silicon), care pot fi incercate, dar rezultatele nu sunt incurajatoare.

Cel mai important este insa sa nu renuntati la alaptat (la o viitoare sarcina); forma mamelonului nu trebuie sa fie o piedica in calea acestei prime interactiuni mama-sugar, deoarece inca din prima clipa mama este cea care trebuie sa-si invete copilul, pas cu pas, cum sa depaseasca fiecare obstacol pe care-l va intalni in viata. Nu ezitati sa cereti ajutor: personalul sectiei de neonatologie (asistente si medici) sunt in masura sa va ajute, si daca n-o face din proprie initiativa solicitati-le dumneavoastra ajutorul cu toata increderea.

dr. Ciprian Pop-Began
-obstetrica ginecologie-
Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu

______________________________________________________________________

#3
raisuka

raisuka
  • Membri
  • 6 mesaje

Postat 18 iunie 2010 - 18:42

mindy multumesc mult...o sa incerc din nou si o sa fac de pe acum chestia cu seringa...numai ca si data trecuta cand puneam fetita la san mameleonul se deschidea ca o floare in 4 si in mijloc era carne vie...pana cand o puneam din nou la sanul respectiv intra inapoi inauntru si o luam de la capat.. ma durea ca imi ieseau ochii..sper de data asta sa fie mai bine..

#4
DianaR

DianaR

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.330 mesaje

Postat 21 iunie 2010 - 00:34

Sa spun experienta mea proprie... Mameloanele mele erau asa plate spre ombilicate. Eram disperata ca nu voi putea alapta ptr ca nici mama n-a reusit (a facut ragade urate cu sange si medicul i-a spus sa ne intarce pe mine si inainte pe fratele meu).

La Vlad a fost tare greu, el nemancacios, lenes la supt, adormea usor, scapa tzatza si reincepeam chinul... Cu toate acestea am alaptat un an si 9 luni.

La Timeea desi aveam mameloanele destul de binisor formate tot am facut niste ragade infioratoare, am suferit ingrozitor 6 saptamani, dar au trecut si am alaptat 2 ani si 9 luni.

La Teo deja muuuult mai bine, desi ea 10 zile n-a vrut neam sa suga din sanul stg, o alaptam doar cu dreptul si stangul il mulgeam pana am gasit o pozitie in care a acceptat si stangul si asa i-am dat inca 3 luni dupa care a aceeptat si alte pozitii la stangul.



No si acum sfaturile:

Este deosebit de important cum apuca sanul. Si fara mameloane formate, bebe poate apuca bine merci sanul. Areola e partea care trebuie sa-i intre in gurita nu doar mamelonul. Uite aici un videoclip beton despre cum trebuie sa apuce sanul si cum sa abordeze gurita lui bebe sanul, cumva de jos in sus:

Daca il pozitionezi corect si apuca cum trebuie sanul, atunci suge f bine, ia in greutate si nu faci ragade.

Alterneaza pozitiile de supt: eu cred ca ragadele de la Timi mi se trag de la alaptatul culcat, la Vlad si la Teo am alaptat in pozitie clasica, n-am putut culcat. Pozitia in care mi-a luat Teo sanul pe care nu-l vroia nicicum se numeste football hold:

Alternand pozitiile de alaptat obtii o golire uniforma a sanului, eviti ragadele, gasesti pozitia in care ai control perfect a pozitiei lui bebe, pozitia in care el apuca bine sanul.

Cremele bune pentru mameloane sunt cele cu lanolina pura, gasesti de la Bioclin, Medela si Lansinoh, cu ele te dai pe san dupa alaptari sa eviti/tratezi ragadele si nu necesita spalare inainte de alaptat.

Nu te spala pe sani cu sapun si nici cu apa prea des, se usuca pielea si faci ragade, laptele de mama contine el insusi factori antiinfectiosi.

Biberoanele sunt dusmanul mameloanelor ombilicate. Poate ca merge bieberonul in paralel cu sanul la cele cu mameloane f bine formate, nu stiu, eu una oricum nu recomand, dar la cele cu mameloane neformate e dezastros.

Exista mameloane de silicon in comert, cele bune sunt de la Medela si Avent (sunt de diverse dimensiuni) eu una nu le recomand decat ca ultima masura disperata cand altceva n-a mers si mama trebuie sa aibe mult lapte si chiar sa mulga excesul de lapte din san pentru a evita inhibarea secretiei lactate frecventa cand se folosesc astfel de mameloane.

Poti sa folosesti pompa sau siringa pentru a evidentia mamelonul, dar sa stii ca eu zic ca face mai mult bine la psihic (discutabil) decat la punerea la san.

Am vazut la Avent niste dispozitive care se poarta in sutien care trag mamelonul in afara, doar ca nu sunt recomandate la gravide. Pare plauzibila ideea, mameloanele mele clar s-au format frumos pe masura ce am alaptat, existand stimulare si tractiune pe structurile fibroase din mamelon, ar trebui sa mearga si cu asa ceva. http://www.efarma.ro...cts.php?id=2352



Daca mai ai intrebari aici suntem!





[9cer]Diana cu [bonjovi]Vlad(16.05.04)(bebelus, copilas)&[8**]Timeea (18.05.06) & [copil]Teodora (11.11.09)

Filmulete



Panic Questions

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

  • Fată sau băiat

    Nataliaracila
    - apr 06 2024 20:17

  • MiÈ™cările bebeluÈ™ului

    catalinabd
    - apr 04 2024 05:53

Last Blogs

  • Top 10 lucruri utile consumabile pentru bebeluÈ™i

    BiancaDragnea
    - Astăzi, 11:05

  • bucurie dublata

    Andrevvv
    - Astăzi, 10:53

  • Diabet gestational

    ClaudiaRamona24
    - Astăzi, 09:07

  • Bebe s-a intors deja, 28 saptamani

    marile11
    - Ieri, 22:17

  • Dublu test pozitiv È™i nopÈ›i întregi nedormite!

    Ana1298
    - Ieri, 17:26

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -