Sari la conținut

Sari la conținut


* * * * - 3 voturi

Cine a scris Biblia?


766 raspunsuri la acest subiect

#41
ladyJ

ladyJ

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 5.837 mesaje

Postat 24 aprilie 2009 - 19:55

Citat:
citat din mesajul lui blackpanterro
Pai totul e fain and dandy, omul Isus a existat ok, de ce nu exista NIMIC din timpul vietii lui care sa ateste asta?Tot ce exista e scris mult dupa moartea lui.Romanii erau documentatori inraiti si totusi nu apare omul asta niciunde, nu apare nici in sculpturi, documente, jurnale, nimic.Si totul se rezuma la nastere si la ultimul an de viata.Nimic intre...nu i se pare nimanui ciudat?Denizel, Josephus scrie "se spune despre Isus ca...." Topicul asta nici macar nu s-a vrut sa fie de dezbatere, eu am vazut ceva interesant si am considerat ca e bine de stiut, e bine sa stii si despre alte pareri, nu incerc ca schimb credinta nimanui(mi-ar place insa sa se spuna odata si odata ca este doar atat, credinta).Ok, am stiut clar ca o sa fie cearta, cand nu este pe forumul asta? LOLAdriana si Aidan Alexander(27.06.2005)A ticket to hell has never been funnier"Friendship is like peeing in your pants, everyone can see it but only you can feel its true warmth."
Panteruto, ma ucizi[:D]Cine se cearta cu tine? NI-MENI.Ca sa inteleg, ca mi se pare ca-s pe langa, tu sustii ca IIsus ca om normal macar, nu a existat niciodata? E un basm?

#42
denizel

denizel

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 7.078 mesaje

Postat 24 aprilie 2009 - 19:59

Citat:
citat din mesajul lui blackpanterro
O paranteza mica.Pt cei care se intreaba de ce intra oameni ca mine aici, la sectiunea asta.Eu nu am intrat niciodata la nici un topic aici(eventual intru sa imi exprim condoleantele dar atat), doar daca au fost de genul astuia, unde e mereu noi vs voi. Mi-as dori sa existe un subforum dedicat ateilor/agnosticilor unde sa se destrabale in ale lor idei.Daca ar exista nu as intra niciodata aici, e total neinteresant pt mine. Adriana si Aidan Alexander(27.06.2005)A ticket to hell has never been funnier"Friendship is like peeing in your pants, everyone can see it but only you can feel its true warmth."
Vezi, Pante?! Conchita are dreptate. Te exprimi intr-un mod f. nepoliticos.Deci, pui intrebari, arati ca te intereseaza una-alta, fiecare iti raspunde asa cum se pricepe, iar tu declari ca, de fapt, aceste discutii sunt neinteresante pentru tine.Mi se pare urat ceea ce faci, si imi pare f. rau ca, special pentru tine!!, mi-am pierdut timpul si am cautat pe net documente care sa ma ajute in discutia cu tine. Nu o sa-ti mai raspund nimic de acum.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil !
Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitzã" :-)) - din jurnalul unei mãmici de bãietel.


#43
Ingrid S

Ingrid S

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.834 mesaje

Postat 24 aprilie 2009 - 20:04

Din ce am spicuit de pe internet, se presupune ca textul este apocrif si aici ma refer strict la Josephus. Nu prea se potriveste cu textul original.

Am gasit si pe Suetoniu si Pliniu cel Tanar si Tacitus, dar raman cu un mare semn de intrebare: acesti istorici s-au nascut dupa moartea lui Isus, nu puteau consemna lucruri spuse de crestini? Si totusi, de ce nu gasim nimic scris de martori oculari? Daca Isus era asa de important incat a fondat o religie noua (de fapt este important), cum de nu avem surse documentate din perioada in care a trait? De ce sunt toate scrierile asa de vagi?



Ingrid S si Diana

FILME 1

FILME 2

FILME 3





Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.

Vauvenargues

#44
ladyJ

ladyJ

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 5.837 mesaje

Postat 24 aprilie 2009 - 20:17

Citat:
citat din mesajul lui Ingrid S
Din ce am spicuit de pe internet, se presupune ca textul este apocrif si aici ma refer strict la Josephus. Nu prea se potriveste cu textul original. Am gasit si pe Suetoniu si Pliniu cel Tanar si Tacitus, dar raman cu un mare semn de intrebare: acesti istorici s-au nascut dupa moartea lui Isus, nu puteau consemna lucruri spuse de crestini? Si totusi, de ce nu gasim nimic scris de martori oculari? Daca Isus era asa de important incat a fondat o religie noua (de fapt este important), cum de nu avem surse documentate din perioada in care a trait? De ce sunt toate scrierile asa de vagi?Ingrid S si Diana FILME 1 FILME 2 FILME 3Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.Vauvenargues
Ingrid, vorbim de acum peste 2000 de ani, incearca sa iti imaginezi cum era lumea atunci.Cine oare, din timpul stapanirii romane din acea perioada, ar fi acordat importanta istorica unui evreu religios, care mai era considerat si agitator de mase?(ca sa vorbim pur laic)Cine si de ce s-ar fi apucat sa scrie despre asanumitul Iisus din Nazaret? In jurul acestui om, trona ideea de divinitate, era interesant pentru lumea care venea sa-l asculte NU pentru carturarii vremurilor. Tot amestecam credinta cu laicul si nu ne mai dam de capat.Religia crestina a aparut DUPA Iisus. Nu in timpul vietii lui. A aparut datorita consemnarilor apostolilor, adica din CREDINTA. Nu are legatura cu istoria laica. daca apostolii o lasau balta,nu ar fi aparut crestinii, bazati pe IIsus-Mesia.Martorii oculari erau oameni simpli, normali. Ce sa consemneze ei? Unde? Sau cine sa-i intrebe pe ei ceva? Cui ii pasa la cea vreme, ca un grup de oameni se aduna sa vorbeasca despre Dumnezeu?IIsus a devenit mai cunoscut DUPA MOARTEA PE CRUCE,mult dupa, dupa ce s-au apucat apostolii sa scrie, nu in timpul vietii sale.Cautam scrieri acolo unde ele nu aveau cum sa existe!In timpul vietii pe pamant, IIsus era cunoscut in zona Galileii. ATAT. Dupa, mult dupa, s-a raspandit credinta crestina la care si-a adus raportul sf Pavel(in mare proportie).Asa s-a imprastiat crestinismul in lume si IIsus a devenit cunoscut ca Mesia.

#45
denizel

denizel

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 7.078 mesaje

Postat 24 aprilie 2009 - 20:20

Ingrid, martor ocular a fost Ioan. Ai o Evanghelie intreaga scrisa de el. Iti descrie minut cu minut, agonie cu agonie, rastignirea si moartea lui Isus (Ioan 19).

Dar, desigur Ioan nu e credibil. Orice scriere antica e credibila. Mai putin cea a lui Ioan.

Martori oculari au fost Luca, Petru, Toma. De altfel, toti, in afara de Ioan, au avut o moarte de martiri, acceptand-o pe baza a ceea ce au vazut cu ochii lor.



Si, pana la urma, pana unde vrem dovezi peste dovezi? Este sau nu credinta o "încredere neclintita în lucrurile nadajduite, o puternica încredintare despre lucrurile care nu se vad"?

Eu stau la discutii si pana in 5 ani pe vremea asta, dar, pana la urma, dovezile ajung sa nu mai valoreze nimic daca nu poti sa crezi in "lucrurile care nu se vad" :).





Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil !




Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitzã" :-)) - din jurnalul unei mãmici de bãietel.


#46
Ingrid S

Ingrid S

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.834 mesaje

Postat 24 aprilie 2009 - 20:36

Of course ca sunt mai inclinata sa cred lucrurile probate stiintific si argumentate decat "cele ce nu se vad". Evident ca n-am vazut un black hole pana acum, dar indubitabil exista. Ce caut eu sunt certitudini, nu povesti la gura sobei.

Stiu si cum erau vremurile pe atunci, de fapt am citit destula literatura antica, ma interesau mai mult razboaiele civile si moravurile vremii ca sa ma preocup de Isus, in existenta caruia credeam si ca sa vezi, cred si acum. Doar ca se duce o lupta acerba intre spiritul critic si rational versus religie in mine, vezi cunoscutul citat: "crede si nu cerceta", care sigur nu apartine de Dumnezeu.

Si daca tot discutam lejer despre timpurile in care unul ca Isus nu avea o importanta atat de mare in ochii atenti ai istoricilor, nu trebuie decat sa ne gandim ca Pilat din Pont nu avea de ce sa lase unei multimi infuriate alegerea rastignirii lui Mesia. El era guvernator, un om superior coatelor-goale ce se imbulzeau in piata. Ca dovada, asa-zisa imblinzire a lui a fost de fatada, el rastignind voios dupa moartea lui Isus alte persoane care tulburau linistea in Palestina, fiind apoi chemat la Roma, de unde nu se mai stie nimic de el. Asa ca, dupa mine, cea mai mare cruzime a fost inventarea unei povesti in urma carora au fost prigoniti si ucisi de aproape 2000 de ani evreii. De ce as crede atunci toata Biblia?



Ingrid S si Diana

FILME 1

FILME 2

FILME 3





Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.

Vauvenargues

#47
ladyJ

ladyJ

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 5.837 mesaje

Postat 24 aprilie 2009 - 21:21

Ingrid, ti se pare tie ca eu as fi o persoana care nu-si pune intrebari? OHoooo, intreaba-o pe Denizel cat am batut-o la cap si ce intortocheat gandesc[:D]

Si eu caut si eu cercetez.Te inteleg mai mult decat iti inchipui.

Doar ca la acest subiect se diseca la un moment dat existenta lui Iisus ca om normal, adica pana si asta e pusa sub semnul intrebarii..ca sa nu mai pomenesc despre latura divina a acestuia.

Sigur ca au fost inventate multe povesti, resiste si pline de ura la adresa celor care ´´nu-s ca noi´´. Habotnicia, bat-o vina. Asa ca, un om normal de azi nu mai stie ce sa creada sau sa nu creada, de aici si discutiile astea aprinse. Ca multora dintre noi, ne urla ratiunea in tample si cautam , cautam...

Oricum, IIsus a fost si va ramane cred cel mai cunoscut om de pe pamant.(si printre credinciosi si printre necredinciosi)Si aceasta cunoastere si-a castigat-o cel mai bine prin cei care NU l-au vazut in veci.
Dar mi se pare aiurea de tot sa declari ca IIsus nu a existat, doar pentru ca nu scrie in cartea de istorie de la librarie despre el. E dreptul tau(nu al tau personal) sa negi latura divina a lui, dar nu poti presupune ca toti cei care, religios sau nu, au scris despre Iisus, aveau schizofrenie si isi imaginau persoane...
Ca de aici a pornit. Ca de ce nu exista picturi, sculpturi si date certe despre Iisus. Helloouuuuuu, pai vorbim despre Iisus, un evreu din Nazaret,de acum peste 2000 de ani, nu despre Cezar.

#48
blackpanterro

blackpanterro

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.970 mesaje

Postat 24 aprilie 2009 - 21:37

Da Denizel, romanii au scris de toate despre toti! Sunt descrisi pana si sclavii, prostituatele, tot.Se fac documentare intregi despre ele, pe canalul Discovery, History, dar cum tu nu le iei in considerare pt ca le consideri telenovele...na, ce sa iti zic?



Cat despre sub forumul "Sufletul credintei" nu ma atrage deloc, recunosc(in sensul ca nu imi permit sa intru la un subiect unde se cere rugaciune pt persoane sau mai stiu eu ce, chestiile alea sunt numai pt credinciosi, nu e treaba mea sa dau cu bata in balta acolo) , conversatiile de genul asta ma atrag.Iar nu m-ai inteles, de fapt nici nu incerci, rastalmacesti si te rupi in doua ca sa iti dai singura dreptate.





LadyJ, am spus clar, OK Isus a existat, nu e iesit din comun ca omul Isus sa fi existat, de fapt au existat si exista inca multi cu numele asta. E doar curios cum nu exista nimic din timpul vietii lui care sa arate ceva despre el.







Adriana si Aidan Alexander(27.06.2005)

A ticket to hell has never been funnier



"Friendship is like peeing in your pants, everyone can see it but only you can feel its true warmth."

#49
blackpanterro

blackpanterro

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.970 mesaje

Postat 24 aprilie 2009 - 21:45

Eu ma intreb de ce nu se poate considera Biblia ca fiind o carte de povete, de invataminte, de ce trebuie luata mereu ad literam? Chiar nimeni nu poate concepe ca poate scopul Bibliei nu a fost sa fie crezuta cuvant cu cuvant?

Eu una, nu inteleg cum poate fi luata ad literam, cartea asta e plina de ura, de crime, de incesturi, de promovare a sclaviei, femeia e complet desconsiderata...cum pot astea sa fie luate ca The Word?







Adriana si Aidan Alexander(27.06.2005)

A ticket to hell has never been funnier



"Friendship is like peeing in your pants, everyone can see it but only you can feel its true warmth."

#50
ladyJ

ladyJ

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 5.837 mesaje

Postat 24 aprilie 2009 - 22:00

Citat:
citat din mesajul lui blackpanterro



LadyJ, am spus clar, OK Isus a existat, nu e iesit din comun ca omul Isus sa fi existat, de fapt au existat si exista inca multi cu numele asta. E doar curios cum nu exista nimic din timpul vietii lui care sa arate ceva despre el.




Pentru ca, IIsus:

-nu era servitor
-nu era paharnic
-nu era soldat
-nu era conducator
-NU ERA RO-MAN!

Era un evreu, nici macar bogat. N-avea el treaba cu romanii! El vorbea oamenilor simpli, nu era in cercurile asupritorilor romani pentru a atrage vreo atentie deosebita si a fi consemnat in condici.

A fost ucis asa cum foarte foarte multi erau ucisi la acea vreme. Ce sa scrie romanii despre asta: azi am omorat un om pe care-l cheama Iisus?Si sa pune insemnul in muzee?

Sincer, habar nu am daca exista ceva stiintific mentionat despre Iisus.Ceva ´´laic´´ cum vrei tu. Dar nici nu ma mira daca n-ar fi.

Nu gasim documente de acum 100 de ani si noi avem pretentii sa gasim documente de acum 2000 de ani care sa-ti spuna tie ´´da,da Panteruto, IIsus a trait pe bune in Galilei, uite aici certificatul lui de nastere..?´´


Panic Questions

  • Bebe 1 aniÈ™or greutate mica

    lar
    - apr 22 2024 17:43

  • Bebe 1 an greutate mică

    lar
    - apr 22 2024 17:30

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

Last Blogs

  • Control

    Andreeaflore1991
    - Ieri, 21:41

  • Ce am învățat până acum în sarcină?

    Ana1298
    - Ieri, 20:26

  • Bye bye la job

    FloreClau
    - Ieri, 19:30

  • Palpitatii puternice

    RoxiMada
    - Ieri, 17:33

  • Care este cel mai frumos lucru în a fi însărcinată?

    Ddeenniissaaa
    - Ieri, 15:52

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -