Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

ce facem cu compunerile?


7 raspunsuri la acest subiect

#1
crisseis

crisseis

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 605 mesaje

Postat 02 aprilie 2008 - 14:53

Buna tuturor.
As avea nevoie de ajutorul vostru, in sensul de a-mi da niste idei despre cum trebuie pregatita o compunere.
Cum porcedati cu copiii atunci cand au de facut o compunere libera?
Stiu ca ar trebui respectat un plan, dar pe langa asta mai e nevoie si de expresii frumoase. Au copiii vostri un astfel de caiet unde noteaza expresii frumoase?
La scoala doamna invatatoare nu le cere, nu le explica, etc. Si raman eu, sa [bang]...
Are , de ex. de facut o compunere cu titlul "Tara mea". Punct.
Ce anume sa scrie, nu le-a spus: in sensul daca sa fie descriptiva, patriotica sau mai stiu eu cum.

#2
Ana68

Ana68

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.714 mesaje

Postat 02 aprilie 2008 - 15:40

crisseis,vorbesc din experienta mea:la compunerile libere,cand Alex era lipsit de inspiratie si imi cerea parerea,incepeam cu intrebarea:"tu cam ce crezi ca ar trebui sa scri despre asta sau ce ai vrea sa scri?".Si incepea sa imi zica parerea lui,cam cum crede el...si pe marginea ideilor lui incepeam sa tzesem impreuna compunerea...cu mici "artificii" ale limbii romane crosetate pe marginea povestirii lui de catre mine.Si uite asa,cu ideile lui si cu putin ajutor de la mine...iesea compunerea.Buna,rea...nu stiu.Cert este ca toata treaba asta trebuie sa arate ca si cum copilul si-a facut tema,compunerea,sa scrie acolo cu cuvintele lui si nu cu expresii literare...Succes!



PS.Alex nu a avut caiet de expresii sau ceva de genul asta si nici nu i s-a cerut asa ceva la scoala.Iar la compunerea "Tara mea"...se pot scrie foarte multe...si puteti atinge cate putin din toate punctele de descriere:geografie(cateva cuvinte despre unde e asezata pe harta),istorie(dacii,romanii,unirea...etc),frumusetea patriei cu formele de relief...e cam singura tara din Europa care cuprinde toate formele de relief pe intreg cuprinsul ei,despre obiceiuri si datini si,mai ales,despre sentimentele copilului tau fata de aceasta tara si faptul ca s-a nascut roman.Bafta!



Ana-Maria,mami deAlex&Luana



#3
agho

agho

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 946 mesaje

Postat 02 aprilie 2008 - 18:13

Draga Crisseis, vad ca ai trecut de la matematica la compuneri![:D]
Vad ca si Ana68 ti-a formulat un raspuns...
Uite, la Ana sunt compuneri din carte si jos sunt date niste expresii frumoase pe care sa le utilizeze.
De asemenea, d-na inv. le-a dat tema pt. compuneri si alaturi o lista de toata frumsetea cu expresii literare, multe epitete, comparatii, personificari, metafore chiar etc. Ideea Anei mele era ca nu e obligatoriu sa foloseasca acele expresii.[V] Copiii au limbajul literar cam saracutz, plus lipsa de lecturi si facem si noi cum putem.
Au avut atatea compuneri despre iarna, fulg de nea etc. ca ma saturasem eu de expresiile respective.
Le mai da ca tema ca sa-si exerseze creativitaea - poezii. Aveau despre primavara si ca atare, i-am dat sa citeasca din poeziile cu tema primavara si asa a inchegat si Ana mea trei strofe.[:D]
Prin librarii, ar fi bine sa cauti culegeri de lb. si literatura romana. Eu am gasit una care se refera la cls. a IV-a si a V-a. Nu-mi amintesc autorul, dar avea si partea de vocabular, fonetica, morfologie, sintactica. Dadea si exemple de compuneri.

Si e nevoie sa-ti ajuti copilul fiindca el n-are de unde sa-si insuseasca expresii literare, eventual niste carti sau poate gasesti pe net unele descrieri literare si-i vor fi si copilului de ajutor. Nu toti s-au nascut cu talentul literar la purtator, sa intoarca si sa rasuceasca frazele.[bis] Succes!




#4
agho

agho

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 946 mesaje

Postat 02 aprilie 2008 - 18:32

Crisseis, uite aici o "compunerica"



compunere Tara mea

Uite, c-am gasit si niste teste!



teste pt copii

#5
mariaanna

mariaanna

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.056 mesaje

Postat 02 aprilie 2008 - 21:05

quote:
Initial creeata de crisseis
Buna tuturor.As avea nevoie de ajutorul vostru, in sensul de a-mi da niste idei despre cum trebuie pregatita o compunere. Cum porcedati cu copiii atunci cand au de facut o compunere libera? Stiu ca ar trebui respectat un plan, dar pe langa asta mai e nevoie si de expresii frumoase. Au copiii vostri un astfel de caiet unde noteaza expresii frumoase? La scoala doamna invatatoare nu le cere, nu le explica, etc. Si raman eu, sa [bang]... Are , de ex. de facut o compunere cu titlul "Tara mea". Punct.Ce anume sa scrie, nu le-a spus: in sensul daca sa fie descriptiva, patriotica sau mai stiu eu cum.
Draga Crisseis, de ce subestimezi atat pe biata invatatoare?Sunt sigura ca aceasta compunere a fost data ca si tema in urma unui text patriotic studiat la clasa, pe marginea caruia cu siguranta s-a insistat asupra dragostei fata de tara, a frumusetilor naturale, a oamenilor plini de calitati, a stramosilor binecunoscuti...In locul tau, nu as mai lua de buna tot ce spune baiatul...si as incerca sa-l las sa lucreze singur, cu foarte mici interventii.Parerea mea este ca fiul tau "s-a prins "ca daca iti zice ca nu i s-a explicat, o sa-i faci tu tema...Regula de aur a unui invatator este sa schiteze oral, in clasa rezolvarea temei, pentru a fi sigur ca toti copiii stiu ce au de facut.Bineinteles, sunt unii carora, sa le repeti de 100 de ori , la sfarsit tot spun ca n-au inteles....Mariaannacand vine BB?

#6
crisseis

crisseis

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 605 mesaje

Postat 03 aprilie 2008 - 14:04

agho, multumesc pentru compunere si teste.
Compunerea am gasit/o si eu, pe didactic.ro, de asemenea acolo am gasit si multe teste pt copiii mei.
Cred ca nemultumirea mea e mai adanca si vine din atitudinea pe care baiatul meu a adoptat-o fata de scoala si cerintele acesteia de cand ne-am mutat in alt oras.
La fosta scoala era cu totul altfel, a avut o invatatoare de exceptie care timp de 2 ani a reusit sa faca din copilul meu un doritor de a citi, de a se exprima "plastic" la limba romana, de a concura cu ceilalti copii la matematica , si sunt multe altele aspectele.
Iar meritul a fost in primul rand al invatatoarei care lucra foarte mult cu elevii si ne cerea si noua ajutorul , ca parinti, in directia pe care o dorea.
Din pacate, aici unde locuim acum,e un mare dezinteres.
Si cand spun asta,spun de fapt ca lipseste cu desavarsire aptitudinea cadrului didactic de a-i modela pe copii, de a-i sensibiliza, de a prelucra umanul(daca vreti).
Eu am tot postat aici, cum bine a spus agho , si despre matematica si despre lecturile particulare si poate voi mai posta.
Lasand matematica la o parte, unde discutam despre solutii de rezolvare, faptul ca am deschis acest subiect vine din invinovatirea mea , ca mama si parinte singur pentru cei doi copii ai mei, ca timpul nu-mi permite sa fac mai mult cu ei si ca...din pacate..."aluatul" care a inceput sa creasca a trebuit scos la rece, iar eu ma lupt singura sa-l fac din nou sa creasca.
Ma refer la faptul ca ai nostri copii sunt in mana invatatorilor ca un aluat care trebuie framantat , daca vrem ca produsul finit sa fie cat mai bun.
Ori...cata vreme "doamna" nu-i "munceste"...degeaba ma omor eu acasa sa suplinesc (la ore tarzii, cand copilul e deja obosit , si eu la fel, sau in wk cand nu vrea sa faca nimic).
In spatele multor postari ale mele se afla destura disperare ca nu gasesc eu, ca parinte, metode eficiente sa-i trezesc interesul copilului meu, interes adormit de cand a dat de "bine"(in sensul ca nimeni nu-l mai "streseaza " la scoala.
E atmosfera aia de : lasa, ca si-asa fac destul!
Ori mie mi se pare foarte important pentru formarea unui copil ceea ce face in primele 4 clase.
Pastrez legatura cu fosta doamna invatatoare si am avut ocazia sa vad niste poze cu dumneaei si cu fostii colegi ai copilului meu, la o expozitie de carte cu vanzare,de la bibioteca din orasul de unde ne-am mutat.
Ca un amanunt: nici n-am stiut ca pe 2 aprilie a fost Ziua internationala a cartii pentru copii.Cine sa-i spuna copilului meu asta? De unde vizita aici la o biblioteca? Ca doar nu ne trebuie, etc, etc....
Nu va inchipuiti ce simt!
Mariaanna, ma uit si eu in caietele copilului meu sa vad ce face in clasa.
Intr-adevar, a facut o poezie despre tara la scoala.Si, intr-adevar, le-a dictat doamna cate ceva despre poezie(ca un scurt comentariu).
Dar, degeaba pui pe cineva care trebuie sa devina bucatar sa manance o mancare gata facuta, pretinzandu-i totusi sa stie s-o faca in viitor, daca nu-l si inveti cum sa faca. Si-apoi...trebuie si mult exercitiu cu ingredientele...
Poate m-am facut inteleasa.

O sa scriu intr-o postare viitoare si despre ce se discuta la sedintele cu parintii.

#7
agho

agho

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 946 mesaje

Postat 03 aprilie 2008 - 17:30

Crisseis, acum ca ai si ce anume sa compari, invatoarea "veche" si cea actuala, cred si eu ca iti vine sa te [bang].
La gradi', And. era mult stimulat de educatoare. Mi-as fi dorit sa fie asa si la scoala. D-na isi facea treaba, dar stii cum e, nu-i ia pe toti in brate sa-i duca...Si copilu' imi spunea ca era cam in ceata cu ce se intampla pe-acolo, la scoala, desi se achita onorabil de lectii. Prin cls. a III-a, l-am pus pe propriile picioare ca sa zic asa.
La Ana, e alt sistem. Ei treb. sa invete in cls. tot ce-i de invatat, sa-si insuseasca toate cunostintele necesare. Abia acum in cls. a IV-a au mai avut teme pt acasa. Ei, dar in toti anii sunt convinsa ca erau copii care lucrau suplimentar. N-am mai insistat la sc. ca sa le dea teme zilnice. Ca si eu cu Ana, tot lupt si lupt ca sa lucreze in plus, sa exerseze.
Am inteles teoria d-nei ca vor avea tot timpul din lume sa fie stresati, de ce sa vina si la sc. stresati. Si sunt copii buni chiar si in atare conditii. Dar e nevoie de lucru suplimentar.
Mai ai putin din cls. a IV-a. Tot tu vei fi "motorul" copiilor tai. Invat. te putea ajuta mai mult, dar acum daca v-ati mutat la alta sc. si-n alt oras poate resimt si copiii schimbarile.
Conteaza sa fie motivati (extern) de noi, de profesori/invatatori, dar mereu am incercat sa-i directionez pe drumul in care sa-si descopere resursele lor de motivare. Motivarea interna este cea optima, ne scuteste de multe pe noi, parintii.
Azi, Ana mea , ca tot sta acasa, (si-ti multumesc pe ac. cale,[asia] ca fiindca ai zis tu de compuneri am descoperit si eu testele), i-am dus cateva si-a lucrat din ele.


Panic Questions

  • miha444
    - mar 22 2024 16:22

  • Progesteron in sarcina

    Flor_i
    - mar 18 2024 13:02

  • Cat mănâncă bebe la 2 luni

    mada204
    - mar 08 2024 16:24

  • PoÈ›i naÈ™te mai devreme de termen?

    Ezraa
    - mar 08 2024 06:39

  • Dermatita atopica

    MGeorgi30
    - mar 02 2024 13:10

Last Blogs

  • Vouchere materna

    Deutzuk
    - Astăzi, 14:48

  • Curs prenatal: nastere naturala

    AdrianaBlo
    - Astăzi, 13:35

  • Morfologie trimestrul 1

    ZDenisa
    - Ieri, 22:56

  • Morfologie trimestru 1

    Mica13
    - Ieri, 20:46

  • Incepem pregatirile

    madalinaiuliana27
    - Ieri, 20:10

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -