Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Religia si arta (3)


31 raspunsuri la acest subiect

#21
myrrha

myrrha

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 550 mesaje

Postat 25 octombrie 2005 - 16:20

Sabina, bun venit inapoi. Ti-am ramas datoare cu raspunsul despre compozitori romani contemporani, si mi-e rusine sa spun ca nu am ascultat decit Tiberiu Olah, Aurel Stroe si inca citiva pe care nu mi-i amintesc la citeva concerte la Sala Radio.[:I] O sa incerc sa recuperez cind ma intorc in tara.

Gandacelu, am ascultat o singura conferinta cu parintele Rafail, cea cu Eshatologia (conferinta cu filokalia nu voia sa se descarce, cred ca o descarcau prea multi deodata [:D]). Mi-a placut mult, si am retinut citeva lucruri deosebite: rugaciunea cit mai deasa, de care spui si tu (de ce Adam nu s-a rugat inainte sa accepte rodul interzis?), smerenia ca forma de "constiinta a realitatii". Apropo de arta, vorbeste putin despre kitch - din ce spune Parintele si din ce am dedus eu, nu e deloc impotriva artei, ci doar impotriva kitchului (forma fara fond), care poarta in sine "uriciunea pustiirii." Insa - si asta mi-a placut muuult - un credincios poate da valoare, semnificatie, adincime chiar si kitchului (si atunci acesta nu mai e rau).

Conchita, multumesc de lamuriri. Eu am impresia despre mine ca sint asa, pe un fel de fringhie [:D], merg, merg tot timpul, anumite lucruri se schimba si trebuie sa ma apuc sa reactualizez restul din urma, sa redevina coerente toate. Asa ca ceea ce spun acum e opinia mea de azi, din punctul asta al evolutiei mele [:D].

Cred ca orice creator face efortul sa spuna un adevar (dar nu, nu se gindeste la Dumnezeu cind creeaza). Adevarul acela e Dumnezeu. Daca nu spune un adevar, ci o minciuna, receptorul poate sesiza minciuna - si atunci intelege un adevar, iar opera de arta devine buna; sau se poate lasa mistificat - si atunci opera de arta e rea. Dar dupa cum vezi, opera de arta ramine ambivalenta, indiferent de intentia autorului. Poti citi Nietzsche si sa intelegi puterea lui Dumnezeu si subrezenia Omului. Sau te poti poticni in primul nivel de lectura, cel evident. Un discurs lacrimogen, kitchos si fara substanta care vorbeste direct despre Dumnezeu te poate goli de Dumnezeu. Daca nu il judeci si ii intelegi constructia fragila. Mesajul puternic si adevarat nu poate veni decit de la Dumnezeu (asta, repet, nu inseamna deloc o opera de arta cu tema religioasa). Inseamna ca apreciez arta militanta?

Acu', ca sa termin si sa mi-o pun iar in cap pe mizantroapa vinatoare de elitisme [:D], ca sa te descurci printre diversele niveluri de intelegere a artei si ca sa te deprinzi sa cauti mesajul cel mai adinc, ai nevoie de o educatie buna si solida. Poate omul acela simplu ideal care nu intra in contact cu arta cu mesaj minim si gaunos (gen manele sau grafitti la toaleta publica) nu are nevoie de educatie. Dar restul au, pentru binele lor. Ca sa poata aprecia cu adevarat arta simpla.

#22
Sabina

Sabina

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 11.695 mesaje

Postat 25 octombrie 2005 - 16:58

Myrrha, Olah si Stroe e FF bine.Impreuna cu Myriam Marbe si cu Anatol Vieru(ar mai fi si Stefan Niculescu) reprezinta varful componisticii romanesti.Enescu a fost un fenomen izolat, ei sunt deja o generatie.Mai sunt in viata doar Stroe si Niculescu.



Si eu cred ca e nevoie de educatie.e f mare nevoie.chiar daca alegi religia in favoarea artei.Pt ca din lipsa de educatie poti confunda micarea legionara cu Ortodoxia de exemlu, multi au cazut in capcana asta.



Mi se pare ca baba leana din fundu satului care pune carpeta cu rapirea din serai pe perete in detrimentul covorului taranesc e cel mai grav caz.din punct de vedere cultural, desigur, nu dpdv mantuire etc. Pentru ca promovand kitschul ucide arta.ceea ce o crima ingozitoare.la fel cum manelele au inlocuit muzica populara autentica, de pilda.






Sabina si [hippi] Sofia Galagia







Cea mai lungã cale este calea care duce de la urechi la inimã.



#23
conchita

conchita

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.238 mesaje

Postat 25 octombrie 2005 - 17:05

quote:
Originally posted by mariuta
Si totusi te pronunti. :) De unde stii tu ca pentru nea Ghita munca lui nu are o frumusete ascunsa, ca nu se simte inspirat?


bineinteles ca ai dreptate, in toate lucrurile Bune se ascunde frumusetea - asta deja e truism :-)). nu lua in seama raspsunsul ala, e un raspuns personal la un atac personal care vad ca nu mai inceteaza. pe cineva dabija grija de mine prea mult si am facut greseala sa raspund, tu nu citi, iertare. daca s-ar fi sesizat moderatorii mai de mult, nu s-ar fi ajuns pana aici, dar asta este, au si mozii elitismul lor, nu se ating de gunoaiele altora. :-))[asia]

#24
qsar

qsar

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 945 mesaje

Postat 25 octombrie 2005 - 17:21

Mai-mai-mai :))

Ba vazura mozii si ce se intampla pe-aici da' ne-fiind bau-baul peren al forumului si nici trambita dreptatii am luat o pauza scurta.

Q


Honi soit qui mal y pense...


#25
cataghe

cataghe

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.181 mesaje

Postat 25 octombrie 2005 - 17:39

Conchita,te rog eu frumos sa incetezi. Nu a avut nimeni nimic cu tine, am comentat ceva ce ai scris, o idee legata de subiect, fara sa fac absolut nici o referire la persoana ta sau la viata ta personala, care iti repet, nu ma intereseaza. Mai mult decat atat, m-am abtinut sa raspund la atacurile tale abjecte, dar pur si simplu abjecte, altfel nu le pot numi, din respect pt subiect si pentru participantii la discurtie care in mod sigur s-au saturat de circul asta. Si ti-am trimis si un PM in care ti-am scris in titlu (pt ca stiu ca restul nu il citesti) sa nu te mai obosesti. Ce mai doresti? Ai reusit, prin minciuni si mistificari, sa te mentii "pe val", m-ai facut tot pe mine sa cad de fraiera in fata lumii pentru ca m-am coborat la nivelul tau. Acuma ce iti mai trebuie? Tu chiar nu poti trai fara scandal, fata draga? Daca ai probleme cu capul te rog eu cauta-ti un psihiatru, deja m-am saturat de mizeriile tale urmate de tanguiri de mironosita care se da persecutata. Pentru Dumnezeu, nu ti-a ramas chiar nici o urma de bun simt?

_______________________________________________________
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)

#26
conchita

conchita

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.238 mesaje

Postat 25 octombrie 2005 - 17:49

Q :-)) mai tii minte cum era sa lasi plasa cu sticlele goale la coada la lapte, la 5 dimi, si cand ajungeai la gemulet iti zicea vanzatoarea ca gata, s-a termenat marfa exact la tine, desi tu vedeai ca are dosite neshte lazi supt tejghea? ei, asa si tu, ti s-a facut de pauza cand nu trebuia, pe principiul ca ie mai multi mozi mititei, dar a dat cu tunu' si-a ramas doar Q care oricum nu stie sa faca bau-bau =>>[zz]. cum adica nu te mai sensibilizeaza sunetul trompetei, mah? da' ce, se trompeteste muzica clasica? nu ie mah clasica, e de-a noastra din popor, cu libret de ferentari. [hot]

#27
Sabina

Sabina

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 11.695 mesaje

Postat 25 octombrie 2005 - 18:04

fetele, uite ce e. Eu inteleg ca voi ma iubiti pe mine tare mult si unde am io ceva de scris hop si voi[:D], da ma simt tradata.In cele din urma tot la [box] ajungeti si pe mine ca lasati deoparte.Sincer? sunt geloasa, vreau si eu atentie multa, multa.Puteti? pt mine? hai ca sunt mai mica si mai proasta asa, uite, acu de exemplu ma dau rotunda ca stiu cum e cu arta[:D]






Sabina si [hippi] Sofia Galagia







Cea mai lungã cale este calea care duce de la urechi la inimã.



#28
qsar

qsar

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 945 mesaje

Postat 25 octombrie 2005 - 18:12

Doamnelor*,



Cred ca e mai bine sa ne oprim aici cu discutiile off-topic, inainte de a ajunge la stilet, cianura si AK-47.



Subiectul ramane deocamdata** deschis. Si va rog sa tineti cont ca ne aflam (inca) la Zona Artelor nu la o gala de lupte-n glod.



Cu respect,

Q



_________________________________

* subliniat, da?

** asemenea





Honi soit qui mal y pense...


#29
conchita

conchita

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.238 mesaje

Postat 25 octombrie 2005 - 18:28

quote:
Originally posted by myrrha
Dar dupa cum vezi, opera de arta ramine ambivalenta, indiferent de intentia autorului.


desigur, da, ai dreptate. si tocmai educatia receptorului, de care vorbesti, ajuta la circumscrierea creatiei in contextul biografic al creatorului si, implicit, la receptarea mai exacta a mesajului. se dadea aici exemplul cu artista care nu picteaza chipul sfintilor pentru ca nu se considera vrednica. eu ma pot prosterna in fata ideii de nevrednicie a pictorului religios care indrazneste doar contururi. adica receptez opera respectiva si o valorizez strict legat de intentia pictorului. mie, personal, la nivel de arta-arta, nu imi spune nimic un chip fara chip - daca nu ne invrednicim de chipuri, cum de ne invrednicim chiar si numai pentru contururi? -> ar trebui sa nu ne mai invrednicim deloc, sa lasam panza goala, s-o lasam altora mai liberi si mai curajosi. de aceea, abia la nivel religios incepe sa-mi spuna ceva picturile sfintilor fara chip. dar altfel, tipul de receptor care sunt cere chipuri cu chipuri, adica niste continuari ale mesajului principal, nu propozitii neterminate din motive total exterioare artei in sine. pentru ca mesajul asta principal, al neinvrednicirii religiosului, se poate transmite si pe alte cai de comunicare. arta e mai mult decat dialog la obiect, asta ziceam, mai mult decat mesaj militant, mai mult decat un raspuns la asteptarile receptorului: cu perspectiva asta, ma pot intoarce la chipurile de sfinti si sa le apreciez necorupt ca fiind expresii ale artei pentru arta, sa gasesc intelesuri universal valabile, dincolo de mesajul de baza. cu alte cuvinte, mesajul nu e suficient. mesajul poate face obiectul unei predici absolut superbe, dar NU da automat valoare artistica mediului prin care se transmite acest mesaj. cu asta raspund si aprehensiunii pentru elitisme intelese ca snobisme ale lui Q :-)) pentru ca nu tot ce e simplu, e automat profund sau manifestare artistica in ultimul grad de decantare. probabil ca am si eu idiosincraziile mele fata de criteriile exterioare artei, aplicate artei, de unde si pornirile mele a la sf. gheorghe sa o apar. :-))

#30
cataghe

cataghe

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.181 mesaje

Postat 25 octombrie 2005 - 19:12

quote:
Originally posted by qsar
Doamnelor*,Cred ca e mai bine sa ne oprim aici cu discutiile off-topic, inainte de a ajunge la stilet, cianura si AK-47.Subiectul ramane deocamdata** deschis. Si va rog sa tineti cont ca ne aflam (inca) la Zona Artelor nu la o gala de lupte-n glod.Cu respect,Q_________________________________* subliniat, da?** asemenea
Honi soit qui mal y pense...

Q, te rog eu fa-ne tuturor un pustiu de bine - fa un split la subiectul asta si trimite ce trebuie la zizi, poate se mai racoreste dumneaei, ca vaz ca s-a incalzit la coada la lapte[alcool] Nu de alta, dar de cand a inceput scandalul s-au stricat o gramada de subiecte pentru ca madam tot incearca sa traga cu ochiul pe gemulet si nu poate, ca n-ajunge saraca. Deci, te intreb, de ce sa sufere subiectul asta pentru ca ea are frustrari care nu au nici o legatura cu ce se discuta aici? Pana una alta, cat si-a luat medicamentele, aici s-au schimbat idei interesante.Deci, cu toata seriozitatea, te rog gandeste-te. Pentru ca nu stiu nici eu cata rabdare mai am sa stau cu mainile incrucisate si sa ma uit cum cineva ma terfeleste public si nimeni nu ia nici o masura, iar de ma voi scula crede-ma ca ti-o popesc de iar o vezi plangand pe aici cu "adio DC, ca cat te-am iubit!"[q] Si nu cred ca are nimeni nimic de castigat din asta, pentru ca nu facem decat sa perpetuam niste tensiuni care s-ar fi sfarsit demult daca aveam de-a face numai cu persoane intregi la minte, dar vezi tu, cum e in viata asa e si pe forum...Prin urmare, Q sau altcineva dintre moderatori, inteleg ca e datator de satisfactie cand cineva arunca cu rahat intr-un medic, se pare ca asta a ajuns sportul preferat al romanilor oriunde s-ar afla ei, insa va rog faceti-mi macar acest serviciu si puneti lucrurile la locul lor. Faceti-i un coltisor numai al ei la zeze, unde sa se poata desfasura, ca de cand il tot cere, saraca... Si lasati subiectele oamenilor decenti de pe forumul asta in pace.Multumesc,Catalina._______________________________________________________"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)


Panic Questions

  • Bebe 1 aniÈ™or greutate mica

    lar
    - Ieri, 17:43

  • Bebe 1 an greutate mică

    lar
    - Ieri, 17:30

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

Last Blogs

  • Control

    Andreeaflore1991
    - Astăzi, 21:41

  • Ce am învățat până acum în sarcină?

    Ana1298
    - Astăzi, 20:26

  • Bye bye la job

    FloreClau
    - Astăzi, 19:30

  • Palpitatii puternice

    RoxiMada
    - Astăzi, 17:33

  • Care este cel mai frumos lucru în a fi însărcinată?

    Ddeenniissaaa
    - Astăzi, 15:52

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -