Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

O singura biserica?(10)


52 raspunsuri la acest subiect

#21
Jocelyn

Jocelyn

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 876 mesaje

Postat 05 octombrie 2005 - 12:10

Bine denizel, da sa ne spui si noua la ce concluzie ai ajuns, eu una sunt curioasa sa aflu [pup]


If there were in the world today any large number of people who desired their own happiness more than they desired the unhappiness of others, we could have paradise in a few years.[flo]

#22
impreuna

impreuna

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.354 mesaje

Postat 05 octombrie 2005 - 12:31

quote:
Originally posted by irina.c.
Desigur insa ca m-am intrebat si eu : Dar ce e cu oamenii care s-au nascut intr-o alta cultura si civilizatie, care n-au cunoscut crestinismul, fie inainte de Iisus Hristos, fie in zilele noastre ? -- O incercare de raspuns la aceasta intrebare a dat un Parinte al Bisericii, care a zis : "Stim unde este Biserica, dar nu stim unde nu este". Carevasazica : pentru ca suntem in aceasta cale primita de la Apostoli, stim ca suntem pe drumul cel bun ; dar nu stim ce este cu cei care nu sunt pe aceasta cale a Bisericii, si nu trebuie sa-i judecam pe cei care nu sunt in ea.Pr. Iulian NisteaIrina si bb Ilinca(26apr04)Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul ILINCA
M-as bucura sa gandeasca toti crestinii la fel, sincer. [asia]Dar din pacate sunt destui care cred ca vor fi singurii care vor ajunge in rai. [q]Impreuna = mami Flavia, tati Mircea si puiutza Sara

#23
irina.c.

irina.c.

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.165 mesaje

Postat 05 octombrie 2005 - 13:28

Draga Flavia,noi ,ortodocsii,credem ca Biserica e locul in care avem toate mijloacele harului ca sa ajungem la asemanarea cu Dumnezeu ,la mantuire.Dar cine se va mantui stie doar Dumnezeu.Noi nu credem in "siguranta mantuirii",credem ca aceasta este inselare.



Irina si bb Ilinca(26apr04)

Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul

ILINCA





#24
irina.c.

irina.c.

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.165 mesaje

Postat 05 octombrie 2005 - 13:38

quote:
Originally posted by denizel
Jocelyn, multumesc, da' deocamdata studiez ce mi-a dat Irina. Eu sunt ca aia micii, voiam doar sa te stiu prin preajma[^]." Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitzã" :)) - din jurnalul unei mãmici de bãietzel.
Denizel,uite si aici si aici niste resurse referitoare la serbarea duminicii.[flo]Irina si bb Ilinca(26apr04)Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul ILINCA

#25
Elena

Elena

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.066 mesaje

Postat 05 octombrie 2005 - 13:38

Irina, stii, m-am gandit mult cum sa-ti raspund, adica nu in sensul de ce sa-ti raspund, ci CUM sa-ti raspund in asa fel incat sa nu te mai simti provocata. Am incercat sa ma pun in "papucii" tai :)) si am cautat sa rememorez cat mai mult din cele scrise de tine si atunci am realizat ca eu nu sesizasem ce era esential ! Si imi cer scuze pentru asta, pentru ca tu ai repetat de multe, multe ori lucrul asta si ar fi trebuit sa-l iau foarte in serios: -tu ai spus de multe ori ca ce ai scris sunt cuvintele si ideile si pricipiile si invataturile altora,nu ale tale, tu doar le-ai "adoptat", le-ai preluat si retransmis, selectand din multa citire ce-ai facut-o pasajele cele mai reprezentative pentru tine mai ales; eu inteleg de abia ACUM [:I] ca ce ai spus la toata lumea sunt cuvintele care mai intai TIE ti le-ai spus,sunt nu trasaturile tale personale,ci cele care tu vrei sa ti le imprimi prin credinta spre credinta,adica probabil tu/firea ta nu e deloc intransigent-"elitista", ci probabil prietenoasa, nici super-riguroasa,ci poate chiar relaxata, iar tocmai poate in compensare ai ales cuvintele cele aspre ale Sfintilor Parinti si duhovnici, asa ajungand sa fie percepute deformat mesajele tale si uneori chiar complet pe dos inteleasa dragostea ta sincera de ortodoxie si de Hristos si de toata creatia lui Dumnezeu.
Acuma eu zic asa, in cadrul comunicarii acesteia virutale, la fel ca intr-o interactiune reala cu persoane de credinte religioase
diferite, crestine mai ales,dar si necrestine,de ce nu? ar trebui permanent sa fie indeplinta o "norma",una explicit prezentata in Biblie si in chiar inima Sfintei Traditii. Aceasta "norma" de care ar trebui sa nu facem abstractie in-di-fe-rent cu cine discutam vreodata, este ca:
DUMNEZEU NE-A FACUT SA FIM DIFERITE (DIFERITI). Punct!
Este o realitate simpla,incontestabila si pe care trebuie s-o respectam,nu s-o negam, nu sa luptam impotriva ei, adica impotriva celor care nu sunt ca noi, ca si cum am vrea sa le nimicim, sa le starpim, sa le asimilam sau de nu, sa le inchidem in tzarc/rezervatie! Nu se poate asa ceva. Citatul din Biblie de mai inainte cu cel care recunoaste ca oamenii mananca diferit si tin diferite zile si atatea-atatea alte diferente care NU CONTEAZA DELOOOC inaintea CELUI SFANT este norma,pentru ca nu dupa cele din afara ale trupului, prin formele-faptele fizice ne salvam de la pieire in gheena sufletele, ci sufletul,duhul prin cele dinauntru ni-l ajutam, cand inauntru bine si lumina avem, nu alte chestii de unde pornesc atitudini respingatoare inspre alte persoane.
Eu, personal, cred ca si Parintele Galeriu a inteles acest lucru, atunci cand s-a rugat la Taize cu cei pe care biserica ortodoxa ii considera eretici si atunci cand a organizaz pelerinaje acolo pentru tinerii ortodocsi. A parasit el DREAPTA CREDINTA sau a facut el lucrarea diavolului prin asta ?
Apoi mai e ceva. Prin faptul ca suntem persoane diferite, unice, avem un netagaduit avantaj,dar si un mare dezavantaj (ca sa putem ramane in echilibru probabil),iar acest dezavantaj este ca suntem fapturi li-mi-ta-te! asa incat ce pot altzii,noi nu putem, cum sunt altele,noi nu suntem,dar si reciproca e valabila. Tocmai de aia e absolut de inteles pentru mine atitudinea ta si a altora care sustin sus si tare si cu toata convingerea ca in afara ortodoxiei nu exista mantuire;cu siguranta ca asa este, te cred si iti respect credinta ta, ca pentru tine, ortodoxia este limita ta, o limita care poate si aia e prea larga,iar dincolo de ortodoxie nu este mantuire,pentru tine personal nu mai exista absolut nimic in afara de ortodoxie, alt crestinism practic pentru tine nu mai este;asta e limita ta si o respect, asa de Dumnezeu esti tu lasata,cu aceasta masura la fel cum ai o anume masura la haine, care e alta decat a mea sau a altor fete cu hainele carora nu te-ai putea imbraca c-ar fi prea largi sau prea stramte... la fel respect limitele altor persoane care sunt inca altele decat ale tale, fiecare arondandu-se altei credinte,altei perceptii despre Dumnezeu,altor culte;chiar si eu, care le imbratisez in mod egal pe toate sunt practic tot la fel de limitata in aceasta optiune precum esti si tu in Ortodoxie,ca nu mai sunt capabila sa fac deosebire intre una si alta,nu mai pot sa le tratez diferentiat.....iar lucru asta e tot o limitare, dar incerc s-o utilizez cum pot mai bine, adica la fel cum suna indemnul din Scriptura citat mai sus, asemenea deosebirii/nedeosebirii mancarii/zilei/etc.,incerc sa-l utilizez numai inspre slavirea Lui,spre mantuirea mea si neimpiedicarea altora!
In concluzie, Irina, scrie aici cel putin tot atat de mult si des ca pana acum,dar nu mai spune LA NIMENI "daca nu faci asa, e vai de mama ta! daca frecventezi si alte biserici decat cea ortodoxa, esti la fel cu ereticii",ci margineste-te sa te marturisesti pe tine si credinta ta in dreptul tau,spune "pentru mine asa e bine! asta mi-a folosit! asta am facut-o si iata ce rezultat imi da! uite cum am inteles si cum practic eu!",iar ce spui altcuiva,nu-i mai spune tot ce e in dreptul tau,ci daca poti sa gandesti si "out of the box",atunci spune-i cuiva de alta credinta decat a ta un sfat adecvat IN DREPTUL EI, folositor in limitele ei,nu in ale tale care nu-s deloc tot alea cu ale ei !! iti spun asta pentru ca exact acest lucru a facut Parintele ortodox cu mine, s-a "pliat" pe felul meu de a gandi credinta, iar cuvintele lui, asa cum ti-am mai spus, mi-au mers direct la inima si a castigat respectul si increderea mea !
Iar daca nu sti care-i sfatul cel nimerit,nu te mai baga peste ce nu-ti apartine si nici nu te supara fara rost ca altele sunt altfel decat tine,ca mai e un "detaliu" legat de aspectul asta cu unicitatea si cu limitele noastre care deasemeni nu trebuie sa-l uitam oclipa,ci dupa el sa ne calauzim mintea si simtirea:
EL,DUMNEZEU NU ESTE LIMITAT CUM SUNTEM NOI! si chiar "logic" si chiar "super-logic" (ca sa citez pe cineva) imi pare ca EL sa poata ceea ce noi nici a gandi macar nu putem,sa salveze oameni din orice neam,de orice limba si din orice religie(aproape) daca duc o viata in curatie,sfintenie,daca au inima buna si curata si se scapa de pacat,de moarte,de lucrarile de rautate ale celui intunecat.
EL este dar Modelul nostru Iisus Care a stat la discutii cu fariseii care numai sa-L prapadeasca doreau si cautau,iar El stia asta,dar tot le-a raspuns si i-a invatzat Adevarul Mantuitor! Facem noi asemeni Lui asa cu vrajmasii nostrii?

Imi cer scuze ca ti-am cam pus rabdarea la incercare cu un asa lung mesaj [:I], dar am vrut sa fiu sigura ca sunt bine inteleasa !
Doamne ajuta !


_________________________

"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)



#26
irina.c.

irina.c.

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.165 mesaje

Postat 05 octombrie 2005 - 14:06

Draga Elena,asa e suntem diferiti ,chiar foarte diferiti unii de altii,si e clar ca Dumnezeu nu ne vrea robotei .Dar pe cat de sigur este ca suntem diferiti,pe ata de sigur este ca Adevarul despre Hristos si Biserica sa este unic.Hristos nu e "omul invizibil" ,cum incearca protestantii sa spuna acum,vazand miile de "biserici" si "bisericute" iesite in urma doctrinei gresite Sola Scriptura.Hristos are un trup vizibil,Biserica Sa, Biserica Ortodoxa ,iar El este Capul ei.Sper ca in timp sa iti dai seama cat de fundamentala este intelegerea acestui adevar pentru mantuire.Ca si personalitati individuale,noi avem libertatea sa crestem si sa ne induhovnicim in cadrul Bisericii.Unul e la inceputul drumului,altul la mijloc sau altul spre sfarsit,iar unii privesc din Tinda Bisericii,nefiind inca hotarati,daca sa intre inauntru sau sa plece afara.Ca unei surori in Hristos,iti doresc din suflet sa-ti gasesti linistea adevarata inauntrul Bisericii lui Hristos,nu in afara ei.Dumnezeu sa te ocroteasca,cu rugaciunile Maicii Domnului si ale tuturor Sfintilor![flo]



Irina si bb Ilinca(26apr04)

Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul

ILINCA





#27
Elena

Elena

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.066 mesaje

Postat 05 octombrie 2005 - 14:56

Eh, Irina, am incercat si eu, dar vad ca n-am prea reusit....dupa cele scrise de tine imi pare ca tie ti-a scapat esentialul cuvintelor mele...e drept ca si mesajul a fost cam lung si detaliat, poate asta a fost de vina....

quote:
Hristos nu e "omul invizibil" ,cum incearca protestantii sa spuna acum,vazand miile de "biserici" si "bisericute" iesite in urma doctrinei gresite Sola Scriptura.

Vezi, exact ce-ti spuneam !! incearca sa nu mi vorbesti CONTRA altilor, incearca sa te marturisesti pe tine si credinta ta, dar FARA sa ataci credinta altora !! nu-ti spune nimeni sa fi de acord cu ei, in nici un caz, dar iti spun ca NU asa se marturiseste DREAPTA CREDINTA, NU asa se marturiseste VESTEA CEA BUNA ! NU vorbind CONTRA ALTORA, ci vorbind despre ADEVAR, DESPRE EL,in dreptul tau, vorbind despre credinta ta TRAITA, dar incercand in acelasi timp sa te "pliezi" si pe cei carora i te asdresezi,in asa fel incat, prin cuvintele tale sa-i faci sa inceapa sa iubeasca credinta ta, sa iubeasca ortodoxia !! Incearca sa-i apropii, Irina, de ortodoxie, nu sa-i indepartezi !!!!!!! Mai ti minte ce spunea Apostolul Pavel, cum s-a facut iudeu pentru iudei si grec pentru greci ? crezi tu ca vorbind CONTRA lor i-a castigat la credinta ? tu ce parere ai ?
Si apropo de ce spui tu mai sus, o fi, nu zic, dar eu n-am intalnit ideea asta in bisericile protestante in care am fost.

_________________________

"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)



#28
irina.c.

irina.c.

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.165 mesaje

Postat 05 octombrie 2005 - 15:34

Mey Elena,hai sa ne lamurimnoi doua,lasand la o parte pe altii.Cand tu spui dreapta credinta ce intelegi prin termenul asta?Eu cand spun dreapta credinta,inteleg credinta dreapta si adevarata pastrata de Biserica Ortodoxa de la Apostoli pana azi.Cand eu incerc sa-mi marturisesc credinta in acest topic care se intreaba daca este posibila unirea Bisericilor,cum ai zis tu,o fac delimitand adevarul de minciuna.Ca de exemplu,adevarul pastrat de BO ca duminica este ziua inchinarii si de odihna pentru crestini,de minciuna ca aceasta zi este sambata,cum au inceput sa sustina adventistii de ziua a 7 a in sec.19.Aici,datorita modului de comunicare virtual,discutam la nivel de idei.Daca cineva este interesat cu adevarat de ortodoxie,trebuie sa iasa din mediul virtual,sa se duca la Biserica si sa inceapa sa traiasca.Ortodoxia este duh si viata,nu numai litera.Nu poti atrage pe cineva la ortodoxie doar la nivel mental,acel cineva trebuie sa lase discutiile si sa participe la viata Bisericii,ca sa se impartaseasca de Duh.Mai clar de ata chiar nu stiu cum sa spun,dar o sa incerc,daca vei considera necesar.

[flo]



Irina si bb Ilinca(26apr04)

Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul

ILINCA





#29
Jocelyn

Jocelyn

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 876 mesaje

Postat 05 octombrie 2005 - 15:50

And again....[:D]

Oare de cate ori va trebui sa spun ca NU adventistii au inventat pazirea sambetei, ziua asta a fost stabilita la creatiune, face parte din cele zece porunci si a fost pastrata de Iisus cand a venit pe pamant. Chiar nu-mi dau seama ce e asa complicat de inteles, cu atat mai mult cu cat biserica catolica recunoaste ca a schimbat sfintirea sabatului in sfintirea duminicii, cu toate ca acest lucru nu e biblic.

Eu astept sa vad totusi daca se lamureste denizel


If there were in the world today any large number of people who desired their own happiness more than they desired the unhappiness of others, we could have paradise in a few years.[flo]

#30
impreuna

impreuna

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.354 mesaje

Postat 05 octombrie 2005 - 17:58

Irina, am si eu o nedumerire. Consideri ca toti ortodocsii vor fi mantuiti? Cum stim, romanii sunt majoritatea orotdocsi, si cu toate astea tara noastra ii pe primele locuri in majoritatea topurilor negative din lume. Nu mai nominalizez categoriile ca deja sunt cunoscute. Oricat de pcacatosi ar fi oamenii, vor fi mantuiti pt ca se numesc ORTODOCSI, merg la biserica de Pasti si Craciun, mai aprind cate o lumanate la inmormantari, isi fac cruci cand trec pe langa biserici, mai indeplinesc anumite datini si obiceiuri pe care le cere traditia, si gata, hop in rai cu ei, doar pt ca sunt ortodocsi?
In rest...cei care apartin altor religii si il iubesc cu adevarat pe Dumnezeu nu vor avea parte de rai ca nu sunt ortodocsi? Asta mi se pare aberatie curata, nu te supara...
Raspunsurile tale semana mai mult a unui om disperat ca isi pierde adeptii, nu a cuiva care vrea ii indrume cu dragoste pe ceilalti pe calea cea dreapta.
Atunci cand cineva nu isi poate sustine cauza cu argumente concrete, arma cea mai la indemana este sa ii atace pe ceilalti.
Ce te faci daca ne intalnim in rai, o sa-i spui Lui Dumnezeu ca a facut o greseala de "selectie"?

Impreuna = mami Flavia, tati Mircea si puiutza Sara


Panic Questions

  • Bebe 1 aniÈ™or greutate mica

    lar
    - apr 22 2024 17:43

  • Bebe 1 an greutate mică

    lar
    - apr 22 2024 17:30

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

Last Blogs

  • Saptamana 28

    Deutzuk
    - Astăzi, 11:08

  • Testul de toleranta la glucoza

    BiancaDragnea
    - Astăzi, 09:36

  • Planificarea pe etape

    RoxiMada
    - Ieri, 19:33

  • Organizarea garderobei - sfaturi utile

    Ana1298
    - Ieri, 18:19

  • A 15a postare

    Andreeaflore1991
    - Ieri, 11:33

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -