Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

O singura biserica? (9)


139 raspunsuri la acest subiect

#111
myrrha

myrrha

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 550 mesaje

Postat 03 octombrie 2005 - 03:52

Ma mai gindeam adineauri ca impartirea multiplelor ramuri ortodoxe din articolul citat de Elena si Adela nu e deloc valida: de fapt ea ilustreaza in mod evident numai pozitia rigorista (acolo sint si citati teologii cei mai respectati ai ortodoxiei). Partea mediana e mediana doar cu numele (ca nu suna bine sa fii la extrema), pentru ca il citeaza pe "marele teolog rus" Khomiakov, cel de care va spuneam cu sobornost si cu ostilitatea fata de catolici. Iar relativistii oricum sint exclusi, doar ca totusi sint trecuti in lista pentru ca nu pot fi ignorati si pentru ca "exista diversitate in ortodoxie"

Impartirea nu e impartire, e doar expunerea pozitiei rigoriste "indulcita de circumstante."
Unde se claseaza parintele Galeriu, care trimitea tineri ortodocsi la Taize? Unde intra mitropolitul Corneanu al Banatului?
Dar, mai ales, unde intra acei reprezentanti ai Bo care au semnat, potrivit citatului Casandrei, recunoasterea tuturor sacramentelor catolice?
De ce nu s-au pus la unison inainte sa inceapa discutiile cu Bc?
Am fi scutit multe discutii aici, pe forum [bang]

#112
casandra

casandra

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.231 mesaje

Postat 03 octombrie 2005 - 06:38

----------------
Dar, mai ales, unde intra acei reprezentanti ai Bo care au semnat, potrivit citatului Casandrei, recunoasterea tuturor sacramentelor catolice?
---------------
Undeva in fruntea ierahiei bisericesti. Demersurile s-au facut la nivel inalt.

---------------
De ce nu s-au pus la unison inainte sa inceapa discutiile cu Bc?
-----------------
Pentru ca unii simt nevoia sa fie "mai catolici decat papa".[:(], chiar daca asta poate presupune neascultare. Dar, cum ortodoxia nu isi propune sa sileasca vointa nimanui, divergenta de puncte de vedere nu este ingrijoratoare, atat timp cat scopul ramane acelasi: mantuirea sufletelor.

#113
Andrada

Andrada

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.253 mesaje

Postat 03 octombrie 2005 - 08:30

quote:
Originally posted by myrrha
Dar, mai ales, unde intra acei reprezentanti ai Bo care au semnat, potrivit citatului Casandrei, recunoasterea tuturor sacramentelor catolice?
Zicea Casandra bine ca probabil sint cei care au ajuns sa fie mai catolici decit papa, la fel cum Papa Ioan Paul al II-lea alesese odata sa fie mai musulman decit Mohamed, sarutind Coranul.Intrebarea mea pentru voi este ce influenta poate avea pentru un credincios alegeri "politice" de tipul celei de mai sus? Adica de ex, ptr un catolic, cit de mult conteaza faptul ca papa ii protejeaza (citeodata chiar in casa lui) pe preotii care au facilitat abuzurile asupra copiilor, ca si pe preotii respectivi (ultima pozitie oficiala pe care o stiu era recomandarea spre ruga multa).Sau pentru un ortodox faptul ca Patriarhia a donat 500,000 de euro din banii enoriarislor victimelor tzunamiului, dar n-a ridicat/donat nici o caramida pentru sinistratii din Romania (in cazul Tanacu exprimarea oficiala era ca se vor impune masuri...etc...iar masurile au zis, ok sa fim impuse[:D]).E adevarat ca ne intoarcem spre duhovnici cind avem nelamuriri ale sufletului, dar ca fiintze evoluate (care tin cont de precedent), nu ar trebui oare sa ne punem problema unei eventuale manipulari din partea bisericii. Si nu pun intrebarea dpdv personal, nu asta ma indeparteaza de biserica. Dar mi se pare gresit (si indus cumva) sa ii pretinzi celuilalt sa isi faca curatenie in tinda, inainte sa iti faci tu in propria ograda.De citeva pagini partile catolice si ortodoxe se ofenseaza fata de judecatile celuilalt ca sa ajunga amindoua la concluzia ca e "nedrept" dar asta e...Din ce in ce mai mult mi se pare ca nu dogmele separa bisericile ci sferele de influenta politica.Nu diferenta de opinii separa pe catolic de ortodox ci insistenta in a il judeca pe celalalt.Acum sincer la cite intrebari de ordin dogmatic ar avea un catolic sau ortodox mediu, daca nu ar fi biserica sa "point out" diferentele, citi le-ar observa intr-o slujba obisnuita (dat fiind un cadru neutru de oficiere)?APS Revin ca am deschis o sticla de ceai, pe capac scria: "Even when you're on the right track, you'll get run over if you just sit there..."[:D]E cumva ironic faptul ca fiecare celula din organismul nostru are libertatea de a se replica, mai putin neuronii cu care te nasti.Facind legatura cu subiectul as traduce asta cu "Dumnezeu iti da, dar nu-ti pune in traista"No asta fac eu, imi incalzesc gleznele ca in timpul cit am scris mesajul asta s-au mai dus vreo 1000 din aia nereplicabili[:D]L’amore che move il sole e l’altre stelle. Camera lui Marcu

#114
conchita

conchita

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.238 mesaje

Postat 03 octombrie 2005 - 08:32

quote:
Originally posted by myrrha
Pe mine ma uimeste printre altele felul in care e perceput de unii ortodocsi nepracticanti mersul la liturghie (ma gindesc mai ales la surorile mele): e un lucru ciudat, e ca si cum ai tine de o secta, mergi acolo in fiecare duminica si te indoctrineaza cu ceva strain tie. E o lipsa de intelegere a caracterului formativ/educativ al religiei.


poate surorile tale fac parte din grupul relativistilor. eu nu am intalnit ortodocsi in grupul meu care sa se minuneze de mersul la biserica si nici sa ocoleasca asta. nu inteleg la ce te referi si de ce faci generalizari pornind de la un caz particular. ti s-a explicat clar, cred eu, care e perceptia libertatii in ortodoxie. nu e vorba ca nu vrem sa mergem la Biserica. ba dimpotriva, mergem. dar din alt imbold, unul interior, nu sub amenintarea excomunicarii, nu de frica, nu din altceva. ce nu e clar, myrrha, in explicatia asta, de ce tot rastalmacesti? n-as fi banuit ca iti plac sofismele, tu vii cu concluziile gata pregatite si dupa aia ajustezi dovezile si argumentele ca sa iti iasa cum doresti?

pe mine ma uimesc pozele de pe siteul ala pe care ti-l dadusem. ala da, prilej de uimire. si, asa cum am mai spus, dar a ramas fara reactie, sangele de pe mainile clerului catolic. asa ca de aia nu ma mir cand se mira altii ca ortodocsii nu au cum sa faca sluj la o biserica cc cu un asemenea palmares al cruzimii si, implicit, al departarii de Dumnezeu. jumatatea rigorista din mine nu s-ar prosterna intr-un asemenea lacas iar jumatatea rationala se indoieste inca de "universalitatea" BC, Doamne ajuta.

eu tot nu inteleg ce e cu atata insistenta din partea catolica la poarta ortodoxa? care e problema, pana la urma? dragoste cu sila nu se poate si insistenta asta deja se transforma in hartuiala. cineva care vine cu gand de pace nu-si aduce arsenalele dupa el, Myrrha. si sunt convinsa ca esti constienta in ce situatie ne aflam acum cu discutia. de aceea incep sa cred ca discutia asta te priveste mai mult personal, decat pur teoretic. dar nu cred ca iti vei gasi linistea mult dorita si certitudinile dupa care jinduiesti asistand cu cata dreapta-credinta iti raspund fostele tale surori de ortodoxie. macar in chestia asta, ortodoxia chiar are dreptate, si e un adevar universal valabil: altii iti pot fi indrumatori, prieteni, ajutoare la nevoie, dar nu te pot ei mantui in locul tau. eu iti doresc sincer numai bine, sa ti se clarifice indoielile si sa iti regasesti drumul. [flo]



#115
Andrada

Andrada

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.253 mesaje

Postat 03 octombrie 2005 - 09:34

quote:
Originally posted by conchita

[br de aceea incep sa cred ca discutia asta te priveste mai mult personal, decat pur teoretic....




Fac si eu ca aia in "As good as it gets" totul e personal Conchita..nimeni nu vorbeste pur teoretic aici, vezi si raspunsul meu de mai sus. E inevitabil sa nu vorbesti de religia cuiva fara sa ii atingi fiinta. Pina si Xeno a scapat o lacrima cind te-ai luat de praful lui de stele...l-ai vazut, l-ai vazut[:D]?

A





L’amore che move il sole e l’altre stelle.



Camera lui Marcu

#116
xenocid

xenocid

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 1.940 mesaje

Postat 03 octombrie 2005 - 09:37

[q]

*segmentation fault*

#117
Jocelyn

Jocelyn

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 876 mesaje

Postat 03 octombrie 2005 - 10:33

Nu am sa inteleg niciodata prejudecatile astea: "ca numai in cadrul bisericii ortodoxe exista mantuire". Inseamna ca foarte putini oameni or sa fie mantuiti si nu stiu cum or sa se inteleaga cu unii evrei care vor fi si ei in cer [:D]

Biserica ortodoxa isi aroga niste drepturi pe care nu i le-a dat nimeni si din cate vad dispretuieste celelalte biserici. Nu biserica si nu preotul mantuieste, ci Dumnezeu si sunt foarte sigura ca vor fi destui ortodocsi nemantuiti la fel de bine cum vor fi destui mantuiti dintre oamenii care n-au auzit NICIODATA de Iisus.
Si Dumnezeu te mantuie daca tu crezi si traiesti conform luminii pe care o ai, nu traind dupa tot felul de traditii care nu au nici o legatura cu Scriptura. Poate e dureros, dar asta nu inseamna ca e mai putin adevarat.

In Biblie scrie clar "pentru ca ORICINE crede in El sa nu piara ci sa aiba viata vesnica". Iar cei care nu au auzit de El, deci nu au cum sa creada, pot totusi trai o viata curata datorita Duhului Sfant care ne mustra si pe noi atunci cand pacatuim, folosindu-se prin "glasul constiintei"... oamenii stiu sa deosebeasca binele de rau, depinde ce alegem sa facem. A venit in vizita la parintii mei un tip din Australia care s-a dus impreuna cu mai multi colegi sa lucreze pentru bosimani, in Africa, in desert. S-au dus acolo sa le rezolve problema cu apa si WC-urile, nici din astea nu aveau. Si a zis australianul ca oamenii aceia nu stiu ce e aia rautate. Traiesc la limita fiindca de cele mai multe ori sunt infometati si cu toate astea toate bunurile sunt la comun, nimeni nu fura, nimeni nu se cearta, copiii lor sunt veseli si canta toata ziua, chiar daca sunt vai de capul lor. Oamenii aia habar nu au de Iisus sau de vreo religie si totusi eu cred ca vor fi mantuiti pentru ca in inima lor nu este loc de rautate. Chiar credeti ca trebuie sa faca parte din BO pentru ca sa fie mantuiti? Cred ca e o mare eroare! Oamenii aia or sa fie mantuiti inaintea tuturor celor care se bat cu pumnul in piept si care cred ca numai ei detin adevarul.


If there were in the world today any large number of people who desired their own happiness more than they desired the unhappiness of others, we could have paradise in a few years.[flo]

#118
irina.c.

irina.c.

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.165 mesaje

Postat 03 octombrie 2005 - 11:12

quote:
Originally posted by Andrada
quote:
Originally posted by myrrha
Dar, mai ales, unde intra acei reprezentanti ai Bo care au semnat, potrivit citatului Casandrei, recunoasterea tuturor sacramentelor catolice?
Sau pentru un ortodox faptul ca Patriarhia a donat 500,000 de euro din banii enoriarislor victimelor tzunamiului, dar n-a ridicat/donat nici o caramida pentru sinistratii din Romania
Andrada,ma ierti,dar vorbesti fara sa stii.De exemplu,arhiepiscopia Dunarii de Jos construieste 26 de case pentru cei afectati de inundatii,o parte din bani venind de la Patriarhie,o parte din fonduri proprii,fiind vorba cam de 15 miliarde.Daca nu se bate darabana pe ulita centrala,ca uite ce grozavi suntem si ce construim,si ce daruim,nu inseamna ca Biserica nu face nimic.Face chiar foarte multe,chiar daca unora li se pare ca nu face nimic.[/quote]E adevarat ca ne intoarcem spre duhovnici cind avem nelamuriri ale sufletului, dar ca fiintze evoluate (care tin cont de precedent), nu ar trebui oare sa ne punem problema unei eventuale manipulari din partea bisericii. Si nu pun intrebarea dpdv personal, nu asta ma indeparteaza de biserica. Dar mi se pare gresit (si indus cumva) sa ii pretinzi celuilalt sa isi faca curatenie in tinda, inainte sa iti faci tu in propria ograda.[/quote]Ce intelegi,exact,prin "manipulare din partea Bisericii"?[/quote]Din ce in ce mai mult mi se pare ca nu dogmele separa bisericile ci sferele de influenta politica.Nu diferenta de opinii separa pe catolic de ortodox ci insistenta in a il judeca pe celalalt.Acum sincer la cite intrebari de ordin dogmatic ar avea un catolic sau ortodox mediu, daca nu ar fi biserica sa "point out" diferentele, citi le-ar observa intr-o slujba obisnuita (dat fiind un cadru neutru de oficiere)?[/quote] Ti se pare foarte gresit,exista diferente de dogma intre ortodocsi si catolici,si nu numai de dogma,ci si pana la modul de intelegere a felului cum se realizeaza induhovnicirea.Pacate pe care catolicii nu le considera necesar de a fi marturisite(cum ar fi mandria) sunt pentru ortodocsi pacate majore.Si intre modul de slujire diferentele sunt foarte mari,Liturghia ortodoxa difera foarte mult de missa catolica si oricine care e participant la viata Bisericii le observa cu ochiul liber,nu trebuie sa ii atraga nimeni atentia asupra lor.Irina si bb Ilinca(26apr04)Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul ILINCA

#119
denizel

denizel

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 7.078 mesaje

Postat 03 octombrie 2005 - 11:24

Jocelyn,[asia].


" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitzã" :)) - din jurnalul unei mãmici de bãietzel.

#120
irina.c.

irina.c.

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.165 mesaje

Postat 03 octombrie 2005 - 11:45

quote:
Originally posted by Jocelyn
Nu am sa inteleg niciodata prejudecatile astea: "ca numai in cadrul bisericii ortodoxe exista mantuire". Inseamna ca foarte putini oameni or sa fie mantuiti si nu stiu cum or sa se inteleaga cu unii evrei care vor fi si ei in cer [:D]Biserica ortodoxa isi aroga niste drepturi pe care nu i le-a dat nimeni si din cate vad dispretuieste celelalte biserici. Nu biserica si nu preotul mantuieste, ci Dumnezeu si sunt foarte sigura ca vor fi destui ortodocsi nemantuiti la fel de bine cum vor fi destui mantuiti dintre oamenii care n-au auzit NICIODATA de Iisus. Si Dumnezeu te mantuie daca tu crezi si traiesti conform luminii pe care o ai, nu traind dupa tot felul de traditii care nu au nici o legatura cu Scriptura. Poate e dureros, dar asta nu inseamna ca e mai putin adevarat.In Biblie scrie clar "pentru ca ORICINE crede in El sa nu piara ci sa aiba viata vesnica". Iar cei care nu au auzit de El, deci nu au cum sa creada, pot totusi trai o viata curata datorita Duhului Sfant care ne mustra si pe noi atunci cand pacatuim, folosindu-se prin "glasul constiintei"... oamenii stiu sa deosebeasca binele de rau, depinde ce alegem sa facem. A venit in vizita la parintii mei un tip din Australia care s-a dus impreuna cu mai multi colegi sa lucreze pentru bosimani, in Africa, in desert. S-au dus acolo sa le rezolve problema cu apa si WC-urile, nici din astea nu aveau. Si a zis australianul ca oamenii aceia nu stiu ce e aia rautate. Traiesc la limita fiindca de cele mai multe ori sunt infometati si cu toate astea toate bunurile sunt la comun, nimeni nu fura, nimeni nu se cearta, copiii lor sunt veseli si canta toata ziua, chiar daca sunt vai de capul lor. Oamenii aia habar nu au de Iisus sau de vreo religie si totusi eu cred ca vor fi mantuiti pentru ca in inima lor nu este loc de rautate. Chiar credeti ca trebuie sa faca parte din BO pentru ca sa fie mantuiti? Cred ca e o mare eroare! Oamenii aia or sa fie mantuiti inaintea tuturor celor care se bat cu pumnul in piept si care cred ca numai ei detin adevarul.If there were in the world today any large number of people who desired their own happiness more than they desired the unhappiness of others, we could have paradise in a few years.[flo]
Jocelyn,desi am explicat pe larg si cu argumente locul Scripturii in cadrul Traditiei vad ca o tii pe a ta,ca Traditia si Scriptura se contrazic una pe alta.Te rog eu mult,informeaza-te,nu mai persista in eroare.Intradevar Dumnezeu mantuieste dar in cadrul pe care El insusi l-a creat adica Biserica Sa,care este vizibila si a carei continuitate se vede clar pentru cine vrea sa vada.Biserica Ortodoxa nu isi aroga nimic,ea propovaduieste Adevarul si cine vrea,asculta de Adevar.BO nu urmeaza invataturi omenesti,create de unii sa le gadile urechile si sa se simta bine pe lumea asta,ci urmeaza invatatura lui Hristos.Sa nu uitam ce spune Sf. Apostol Petru:17. Cãci vremea este ca sã înceapã judecata de la casa lui Dumnezeu; ºi dacã începe întâi de la noi, care va fi sfârºitul celor care nu ascultã de Evanghelia lui Dumnezeu? 18. ªi dacã dreptul abia se mântuieºte, ce va fi cu cel necredincios ºi pãcãtos? Irina si bb Ilinca(26apr04)Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul ILINCA


Panic Questions

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

  • Fată sau băiat

    Nataliaracila
    - apr 06 2024 20:17

  • MiÈ™cările bebeluÈ™ului

    catalinabd
    - apr 04 2024 05:53

Last Blogs

  • Bebe s-a intors deja, 28 saptamani

    marile11
    - Ieri, 22:17

  • Dublu test pozitiv È™i nopÈ›i întregi nedormite!

    Ana1298
    - Ieri, 17:26

  • Gata vacanta!

    Andreeaflore1991
    - Ieri, 16:16

  • Minunea asteptata din burtica

    RoxiMada
    - Ieri, 15:26

  • Nasterea prin cezariana

    AdrianaBlo
    - Ieri, 10:27

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -