Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

De ce sinteti atei (3)


139 raspunsuri la acest subiect

#21
RA

RA

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 369 mesaje

Postat 28 septembrie 2005 - 02:27

Voiam sa spun ca nu toate psihologiile traditionale vorbesc despre o natura duala a omului,de genul lui Aquinas:"duo sunt in homine".
Se poate defini-ceva mai subtil si mai usor de "manuit" in acelasi timp,atat de teologi cat si de psihiatri-si de o natura umana tripartita,adica:spirit(animus),psihic(anima)si fizic(corpus).Acuma,poate ne explica Myrrha de ce masculinul animus si femininul anima!Personal i-as fi recunoscatoare!
Iar viziunea asta tripartita este impartasita si de psihologia moderna,prin vajnicul sau reprezentant Freud,desigur,masurata cu alte instrumente.[:D](identitate,ego si super ego-it's free of spirit here[:D])
De ce spuneam ca-i mai usor de manuit?Pentru ca atunci putem vorbi linistiti,intr-o zona sa-i zicem neutra,atat unii(vreo2-3[:D]) cat si ceilalti(vreo 10[:D]) despre faptul ca procesul gandirii e de natura neuro chimica,putem reduce "anima" la minte,mintea la creier si creierul la o "simpla" structura anatomica...si toate astea lasand
"animus"-ul in mana teologilor.

Ingrid



"Romania-tinuta umila a splendorii."

#22
adrienne12

adrienne12

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 804 mesaje

Postat 28 septembrie 2005 - 02:34

Dupa ce RA m-a convins ca am afinitati cu Confucius iar voi tocmai ati ajuns la concluzia ca nu exista ordine in Univers -parca invatasem la scoala legea aceea cu maxima entropie- de ce cautati un sens al existentei DUPA moarte in loc sa cautati un sens al existentei (sau sa va creati unul) in timpul vietii??

E.g nu rivnesc sa ajung in Paradis pt. ca nu am idee ce e aia. chiar descrierea Paradisului in Biblie e puerila si plictisitoare, cum adica sa nu faci nimic toata ziua si sa maninci numai ambrozie si nectar, nu tu o friptura, nu tu internet!

Prefer sa-mi canalizez energia dind vietii mele un sens, canalizindu-mi viata sa fac bine, sa fiu un om drept etc, etc... Vorba lui Confucius (vezi Ra ca m-am apucat sa-l citesc :-)), daca fac asta nu mai am nevoie de rugaciuni.

Daca ar fi sa-mi aleg o religie proabil ca as alege una care sa raspunda nelamuririlor mele si care sa faca sens pt. mine.

Dragele mele credincioase, daca credeti in D-zeu probabil ca credeti si in existenta diavolului. cum vi-l inchiputi, caci mie imaginea cu coarne mi se pare de asemeni puerila.

Adusca, ce sa-ti sumarizam puiule, crezi mai stie cineva despre ce mai vorbim? Poate doar tata' lu' Toma care a raspuns scurt si la obiect.

pozele mele :http://pg.photos.yahoo.com/ph/adrienne12us/my_photos



#23
RA

RA

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 369 mesaje

Postat 28 septembrie 2005 - 03:07

"Nu cred in ordinea universala."
----------------------------------------

Chiar eram convinsa,sincer[:D].Altminteri n-ai fi spus NU,ci
NU STIU,ca raspuns la intrebarea:exista Dumnezeu...ceea ce-i cu totul altceva.



Ingrid



"Romania-tinuta umila a splendorii."

#24
RA

RA

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 369 mesaje

Postat 28 septembrie 2005 - 03:22

Sa-ti spun drept,Adrienne,nici eu nu ma dau in vant dupa pictura naiva[:D].De aceea cred ca mi-l definesc ca o notiune,nu ca o-ntrupare.
(Pe Confucius l-am citit si eu cu incantare,dar cu mult timp in urma.Cred ca mi-ar placea sa-l reiau).
[flo]

Ingrid



"Romania-tinuta umila a splendorii."

#25
myrrha

myrrha

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 550 mesaje

Postat 28 septembrie 2005 - 03:33

Alin, vorbeai mai devreme de demnitate. Poti sa-mi explici cum o vezi tu in absenta ordinii si sensului?

Ingrid, distinctia animus/anima e teoretizata de Lucretiu (secolul 1 a.Chr., sau inaintea erei noastre, pentru cei care nu cred in existenta istorica a lui Iisus). In epicureism (reprezentat de Lucretiu) animus e spiritul, partea rationala a omului prin opozitie cu anima, care e respiratia, suflul vital care impregneaza corpul. Ambele au ca paralel indo-european in greaca anemos (= vint, suflu de aer)

Acum, distinctia s-a mentinut vie in limba, caci anima a devenit in rom. inima, iar rom. a trebuit sa inventeze un alt termen masculin pentru spirit si a preluat tot din latina "a sufla" < sufflare, din care si-a creat singurica "suflet". Apoi a venit duhul din slava, care inseamna fix respiratie.

In greaca exista termenul pneuma, neutru, care desemneaza respiratia oamenilor si a universului deopotriva (e importanta la stoici, ca principiu de coeziune universala) si bine-cunoscutul psyche, care e feminin [:D] pe un radical indo-european care desemneaza "racoarea". Exista un fir de gindire care porneste de la presocratici si strabate cultura greaca, al recelui/feminin/umed pe de-o parte, si al masculinului/fierbinte/uscat pe de alta.

Stientifisti dragi, apropo, sint curioasa (ca nu m-am gindit ever sa compar stiinta cu filozofia greaca). Sa nu va suparati pe mine daca spun prostii: mai exista apa altundeva decit pe Pamint? Si ce temperaturi sint in afara Pamintului [:I]?

#26
Sabina

Sabina

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 11.695 mesaje

Postat 28 septembrie 2005 - 10:00

myrrha, nu dispera.sunt multi care vad in teoria haosului chiar o dovada pt existenta Dumnezeirii.aceasta dezordine aparenta are un sens.nu e miraculos ca falfaitul un fluturas determina un ciclon in partea ailalta a globului?

iar daca faci experienta cu pendulul (2 de fapt, asa e xeno? ca nu mai tin minte exact)se observa cum miscarea tinde (variabil, ce-i drept) spre punctul intial, exista reintoarceri, dar nu exact in acelasi loc, un milimetru mai incolo.de obicei mai incolo inseamna si un pic mai inainte[:D]



dupa mine , asta in arta se explica in felul urmator.exista cei care respecta regula si genii.geniile duc regula mai departe, n-o lasa sa devina fixa. dpdv tehnic...ei sunt tot pe-acolo, dar cu un milimetru mai departe





asa si cu Dumnezeu. daca ar fi doar regula.....n-ar fi Dumnezeu.pt ca L-am putea explica pe deplin. Imprevizibilul, revenirea intr-un punct apropiat ,dar nu acelasi, asta inseamna interventie Divina, adica ceva ce omul nu ar putea gandi dinainte.cu alte cuvinte, Dumnezeu ne-a lasat bucuria de a fi permanent surprinsi.







si librariile sunt pline de catastrofe, haos si fractali de muuuulta vreme, deja m-am plictisit[:D]






Sabina si [hippi] Sofia Galagia







Cea mai lungã cale este calea care duce de la urechi la inimã.



#27
conchita

conchita

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.238 mesaje

Postat 28 septembrie 2005 - 10:02

quote:
Originally posted by myrrha
mai exista apa altundeva decit pe Pamint? Si ce temperaturi sint in afara Pamintului [:I]?


pe Marte si Europa (sub crusta tectonica de suprafata, se comporta ca magma sub presiune), dar exista supozitii si despre Ganimede (apa sarata) si, se crede, si pe Uranus (asta nu e dovedit, e dedus din masurarea densitatii). despre apa pe Marte vorbim la trecut, dovada -albiile de rauri si probele din meteoritii desprinsi din planeta rosie. tot in meteoriti dintr-astia s-au descoperit si fosile microscopice de bacterii si excrementele aferente :-)se pare ca Marte a avut la un moment dat o atmosfera ceva mai densa decat Pamantul, dar un climat asemanator.

temperaturi in afara Pamantului, unde? adica pe alte planete sau asa in general in Cosmos?

#28
conchita

conchita

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.238 mesaje

Postat 28 septembrie 2005 - 10:39

quote:
Originally posted by myrrha

N-am stiut ca deja nu mai e nici ordine universala. [V]


bineinteles ca exista Ordine in Univers, exact aceea la care te referi si tu. Univers Ordonat nu mai inseamna demult, nici in stiinta macar, un univers geometric simetric, perfect, gravitand in jurul unui centru in miscare continua regulata. stelele se prabusesc toate la fel in gaura neagra galactica a lui Xeno, nu avem de-a face cu o stea care se supune legii x si cu alta stea legii y, atunci cand vorbim despre acelasi sistem. Lumina tot pe aceleasi frecvente comunica, oriunde s-ar afla, nu conteaza ca noi poate nu le deslusim chiar pe toate inca. :-)

#29
myrrha

myrrha

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 550 mesaje

Postat 28 septembrie 2005 - 17:26

Multumesc de incurajari, Sabina si Conchita.
Nici eu nu ma gindeam bineinteles la un univers ordonat adica simetric, ci la un univers condus de legi/reguli/principii/sisteme.

ieri barbatu-meu s-a tavalit pe jos de ris cind a ajuns acasa, si la intrebarea: "ce faci, catolico?" eu i-am raspuns: "tu stiai ca nu mai e ordine in univers?" [q]

Multumesc si de lamuririle cu apa. Ma gindeam ca filozofii greci sustineau ca umezeala si raceala e caracteristica pamintului, partea de jos, in timp ce in partea superioara domina uscatul si fierbintele (mai pur, acolo e si locul zeilor)

Fara sa suparam pe nimenea, si daca Doruletz n-a nascut (sau nu e in primejdia sa nasca in timp ce tasteaza) eu as fi curioasa sa luam mita din partea cealalta, adica nu de la cosmos si gauri negre, ci de la om [;)]; adica sa discutam, in mod teoretic, despre cum (in ce fel) poate fi moral cineva care se considera ateu. Pina la urma, asta e o chestiune importanta cind decidem daca sa fim religiosi sau atei[:D] sau cum sa ne crestem copiii.

evident ca nu ma pun la indoiala nici o clipa ca toate persoanele prezente in discutie sint morale [bis]

#30
lilanda

lilanda

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.366 mesaje

Postat 28 septembrie 2005 - 17:42

quote:
Originally posted by myrrha

adica sa discutam, in mod teoretic, despre cum (in ce fel) poate fi moral cineva care se considera ateu. Pina la urma, asta e o chestiune importanta cind decidem daca sa fim religiosi sau atei[:D] sau cum sa ne crestem copiii.






Sincera sa fiu, nu prea inteleg ce vrei sa spui!!! Este "morala" o notiune eminamente religioasa??? Daca tu spui ca da, atunci astia, "nereligiosii", la morala carei religii ar trebui sa ne raportam cind am incerca sa demonstram "moralitatea noastra"??? ...sint de-a dreptul siderata de intrebarea asta si inclin sa cred, mai degreaba, ca n-am inteles-o!!!



pozulici si calatoria lui Ilie spre tara lui Hamlet


Panic Questions

  • miha444
    - mar 22 2024 16:22

  • Progesteron in sarcina

    Flor_i
    - mar 18 2024 13:02

  • Cat mănâncă bebe la 2 luni

    mada204
    - mar 08 2024 16:24

  • PoÈ›i naÈ™te mai devreme de termen?

    Ezraa
    - mar 08 2024 06:39

  • Dermatita atopica

    MGeorgi30
    - mar 02 2024 13:10

Last Blogs

  • Vouchere materna

    Deutzuk
    - Astăzi, 14:48

  • Curs prenatal: nastere naturala

    AdrianaBlo
    - Astăzi, 13:35

  • Morfologie trimestrul 1

    ZDenisa
    - Ieri, 22:56

  • Morfologie trimestru 1

    Mica13
    - Ieri, 20:46

  • Incepem pregatirile

    madalinaiuliana27
    - Ieri, 20:10

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -