Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Ortodoxism din Postul Mare in Postul Mare (8)


139 raspunsuri la acest subiect

#1
adita

adita

  Membru junior

 • Membri
 • PunctPunctPunct
 • 710 mesaje

Postat 05 septembrie 2005 - 11:41

continuarea de aicimamica de trei copilasi [mamica]: Nectarie Ioan (5 ian. 2005)[copil], Elena (21 mai 2003)[zana]si Antim (27 sept. 2001)[cavaler]
 • 0

#2
irina.c.

irina.c.

  Membru senior

 • Membri
 • PunctPunctPunctPunctPunct
 • 3.165 mesaje

Postat 05 septembrie 2005 - 14:04

Adita,si noi tot 5 ani de casnicie am implinit,pe 21 august.[il]Irina si bb Ilinca(26apr04)

Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul

ILINCA

carti
 • 0

#3
joanna

joanna

  Membru incepator

 • Membri
 • PunctPunct
 • 293 mesaje

Postat 05 septembrie 2005 - 17:02

Adita,Irina multi ani fericiti! Sabina,bine-ai revenit!
Am urmarit discutiile si parintele Arsenie spune asa frumos:
' Vreti fãrã jertfã, vreti fãrã luptã, vreti fãrã chinuri, dar asa nu merge. Dumnezeu întotdeauna ne vorbeste sau ne sugereazã ceva prin anumite persoane sau lucruri. Cu nici un chip nu existã nimic fãrã un sens anume. Nicodatã nu-i cineva pe lîngã tine degeaba, fiecare are un rost. Viata noastrã are, dupã cum vedeti, un control continuu din partea Creatorului care ne vrea mereu treji. Nu nevointa o recomand ca duhovnic, ci starea de trezvie permanentã.'

Iertati-ma ,va rog (am mare dragoste de parintele si intelepciunea parintelui[:I])
Tot de la el ,despre rugaciune:
'Nu existã program de rugãciune, frate, rugãciunea înseamnã permanentã, suflare ºi rãsuflare. Asta-i rãspunsul. Cã nu existã programe de rugãciune – suflare ºi rãsuflare, n-aºtept sã vinã ora cutare sã rãsuflu, rãsuflu permanent. Permanentã înseamnã stare de prezentã. Eu sînt pentru starea de prezentã continuã. Nu sînt pentru nevointã, „Doamne m-am nevoit, am fãcut ceea, am fãcut asta”... Nu, sã facem totul cu bunãvointã pentru cã noi existãm prin noi însine si avem libertate sã alegem un mod de viatã sau altul. Dacã vrem sã fim atenti, bine, dacã nu existã si iad. Ati înteles? '

(Ana am ,am trimis citeva email-uri.Nu le-ai primit, asa-i?Nu-i nimic,oricum nu erau importante..[pup])


Joanna

Credinta e un risc al ratiunii; dar nicidecum o anulare, ci, dimpotriva o iluminare a ei.

Parintele Arsenie Boca

Arsenie Papacioc: „CLOPOTELE CHEAMÃ VIII, PLANGE MORTII, IMPRÃSTIE VISURILE”...

 • 0

#4
gandacelu

gandacelu

  Membru junior

 • Membri
 • PunctPunctPunct
 • 1.404 mesaje

Postat 05 septembrie 2005 - 19:41

aha, sabinelule, ai dat-o la gradi?! brava!ce mai faceti voi... tiii ca nici nu v-am mai sunat, sa-mi fie rusine:) dar trebe sa umblu la alt calculator ca sa-ti gasesc nr de telefon... mi s-au cam stricat calculatoarele... acu is cam pe janta, ata ete:))ti-a scris pr. ionica, sabina? mi-a cerut mailul tau, intr-o problema "profesionala":))

star, daca tu crezi ca daca iti iei sot din biserica ai scapat de toate belelele...:)))))))))))))cat despre discutia despre Cuv. Paisie... nu toti sunt chemati sa fie mucenici... unora li se potrivesc acele sfaturi, altora nu, unii nu sunt la acele masuri... dar durerea si jertfa oricum vor fi, la toate nivelurile duhovnicesti, si orice ai alege (si daca ramai cu sotul, si daca nu)... fara asta... nu se poatecununia e tot o mucenicie (altfel nu s-ar canta la slujba "Sfintilor mucenici") - acuma, depinde cine pe cine muceniceste:)))))scopul nu e fericirea lumeasca, ci stimularea reciproca spre mantuire, cum spunea Pr. Arsenie Papacioc...acuma, cine poate sa rabde, rabda, cine nu, nu - nu e nimeni obligat, divortul e lasat de Biserica in astfel de cazuri, atunci de ce ne mai racim noi gura de pomana pe aici discutand abstractiuni si masuri ingeresti?

sa facem o rugaciune pentru prietena Claudiei, poate asa o ajutam mai multla multi ani Irina si Irina-Claudia! sa ne intalnim in Rai:)Frumusetea va mantui lumea. (Dostoievski)

mami de ileana (4 iulie 2002) si ioachim (25 nov. 2004)


ajutati-l pe mihaita!
 • 0

#5
cataghe

cataghe

  Membru junior

 • Membri
 • PunctPunctPunct
 • 1.181 mesaje

Postat 05 septembrie 2005 - 19:41

Asa, Irina, bun, deci sa mergem pe firul tau si sa zicem ca femeia e de vina, nu s-a dus la biserica, nu a cascat ochii cu cine se marita, etc. Dar iata ca acuma e la nevoie si vrea sa se intoarca in sanul bisericii. Cum e primita? - asta e intrebarea. Ca la Isus a gasit intelegere si femeia adulterina, si vamesul. Pe aici tocmai se vehicula pana la saturatie ca nu trebuie sa ne judecam aproapele ci sa il iubim si sa il ajutam. Si noi iaca unde am ajuns, am ajuns sa spunem ca daca icsuleasca are probleme cu barbatul, pana la urma e vina ei, ca n-a umblat destul la biserica. Daca ajungem la concluzii din astea, la ce anume ne serveste ca ne impartasim in fiecare duminica? Pentru linistea constiintei noastre?
Ce importanta are pana la urma trecutul femeii aleia, cata vreme ea cu dragoste de Dumnezeu vrea sa se reapropie de Dumnezeu? Ceva nu e in regula aici.

_________________________________
In God we trust, all others bring data.
 • 0

#6
Elena

Elena

  Membru junior

 • Membri
 • PunctPunctPunct
 • 1.066 mesaje

Postat 05 septembrie 2005 - 21:00

quote:
Originally posted by gandacelu

cat despre discutia despre Cuv. Paisie... nu toti sunt chemati sa fie mucenici... unora li se potrivesc acele sfaturi, altora nu, unii nu sunt la acele masuri... dar durerea si jertfa oricum vor fi, la toate nivelurile duhovnicesti, si orice ai alege (si daca ramai cu sotul, si daca nu)... fara asta... nu se poatecununia e tot o mucenicie (altfel nu s-ar canta la slujba "Sfintilor mucenici") - acuma, depinde cine pe cine muceniceste:)))))scopul nu e fericirea lumeasca, ci stimularea reciproca spre mantuire, cum spunea Pr. Arsenie Papacioc...acuma, cine poate sa rabde, rabda, cine nu, nu - nu e nimeni obligat, divortul e lasat de Biserica in astfel de cazuri, atunci de ce ne mai racim noi gura de pomana pe aici discutand abstractiuni si masuri ingeresti?Frumusetea va mantui lumea. (Dostoievski)

mami de ileana (4 iulie 2002) si ioachim (25 nov. 2004)


ajutati-l pe mihaita!
Anca [flo]

Daca macar jumatate din cele spuse de tine aici atit de frumos, adevarat si echilibrat, as fi regasit in acel articol, nu mi-ar fi facut deloc rau. Ce mi-a provocat tulburarea a fost tocmai tratarea unilaterala, fara a prezenta vreo alternativa la rabdarea abuzului, la mucenicie. Exact cum ai spus si tu, chiar daca femeia abuzata alege sa NU ramina cu sotul, durerea si jertfa sunt inevitabile, intr-o forma sau alta...asta, bineinteles, pentru cine a ales "calea cea stramta". Acuma eu chiar nu mai vreau sa continui discutia, s-au intors lucrurile pe toate partile si pentru mine concluzia concluziilor :)) imi pare ca este:

- fiecare caz este diferit si nu in toate situatiile "a face rabdare" intr-o casnicie abuziva este solutia cea mai potrivita si care duce automat la mantuire; si bineinteles un duhovnic bun, cu har, va da sfatul cel mai potrivit.


 • 0

#7
amuleta

amuleta

  Membru incepator

 • Membri
 • PunctPunct
 • 448 mesaje

Postat 05 septembrie 2005 - 21:00

Uite, catalina, ce faci tu daca vine la tine o femeie care are gonoree ? O tratezi si-i spui : vezi ca partenerul tau are probabil gonoree si el, trateaza-l sau nu te mai culca cu el, ca o s-o patesti din nou. Inseamna ca o judeci ? Nu, raul s-a intimplat deja, inseamna ca i-ai pus un diagnostic si o inveti spre binele ei, cum sa evite suferinta in viitor.
Asa fac si calugarii si preotii : pun un diagnostic (al unei boli spirituale) si ofera o solutie. Solutiile sint diferite uneori de la un preot la altul, adica stii ca-i trebuie antibiotic dar ai mai multe optiuni, insa toate au acelasi principiu.
Nu judeca nimeni aici o femeie divortata, pentru ca fiecare femeie are un nivel spiritual si o putere de a indura si nici un indrumator spiritual priceput nu-i da cuiva mai mult decit poate duce. Cartile astea sint scrise la modul general, de aceea se si subliniaza cu atita putere nevoia de duhovnic individual, altfel ne-am spovedi si impartasi toti prin internet, fara probleme (de fapt, mai stii ?).
Cum am putea noi sa judecam alegerea altuia, cind apostolul Pavel spune clar :
"Pe cel slab in credinta primiti-l fara sa-i judecati gindurile. Unul crede ca poate sa manince de toate; cel slab insa maninca legume. cel ce maninca sa nu-l dispretuiasca pe cel ce nu maninca, iar cel ce nu maninca sa nu-l judece pe cel ce maninca; pentru ca Dumnezeu l-a primit"
Si mai spune si :
"Fericit este cel ce nu se osindeste pe sine in ceea ce alege".
Eu, daca pe cei ce discuta-i vad undeva, de cealalta parte a baricadei, aratind cu degetul spre mine, mai ales intr-o problema "sensibila" sufletului meu, ma simt ofensata foarte usor. Dar daca-i vad stind in aceeasi barca cu mine, incercind sa-si lamureasca propriile probleme spirituale, fara intentii ascunse si fara degete aratatoare, atunci am mult mai mult folos. Am constatat ca, de obicei, mintea alege prima varianta iar sufletul pe a doua (din cauza orgoliului mare pe care-l am, mare pietroi, ce sa-i faci[:D]). Nu stiu cum e la altii dar ma iert mai usor cu sufletul decit cu mintea.
 • 0

#8
adriana

adriana

  Membru junior

 • Membri
 • PunctPunctPunct
 • 1.091 mesaje

Postat 05 septembrie 2005 - 21:50

Ehhh.. si sa mai luam o pauza, sa mai savuram ceva din invataturile... aceluiasi Par. Paisie Aghioritul[asia]

Sfaturi pentru curãtire si ascultare

Pentru ca mintea si inima sã fie sfintite, omul trebuie sã respingã gândurile viclene. Sã se sileasca simplu si smerit si sã lupte cu dãruire.

Gândurile curate au o putere duhovniceascã mai mare decât orice ascezã, post, ori veghe, pentru cei care luptã pentru pãstrarea curãteniei lor sufletesti si trupesti.

La începutul vietii duhovnicesti, luptãtorul alungã gândurile rele prin studiu duhovnicesc, rugãciune continuã si ascezã cu dãruire. Dupã aceea vin, singure, numai gândurile bune. Mai târziu si gândurile bune se opresc si omul simte un gol, dupã care primeste lumina divinã.

Cea mai grea dintre bolile epocii noastre sunt gândurile desarte ale laicilor, care aduc stresul.
Tratamentul îl dã numai Hristos prin linistea sufleteasca si prin vesnicie; este suficient ca omul sã se cãiascã si sã se îndrepte spre Hristos.

Cu cât oamenii se îndepãrteazã de viata fireascã, simplã si se îndreaptã spre lux, cu atât creste în ei nelinistea sufleteascã. Cu cât creste politetea lumeascã, cu atât se pierd simplitatea, bucuria si zâmbetul omenesc, cele firesti.

Cel mai bun leac pentru fiecare, în încercãrile noastre, este suferinta mai mare a semenilor nostri; este suficient sã ne gândim la ea.

Vrei ca rugãciunea ta sa fie din inimã, ca sã fie bine primita de cãtre Dumnezeu? Fã din durerea semenului tãu durerea ta, chiar si un oftat din inimã pentru aproapele tãu va aduce roadã bunã.
Înstiintarea dumnezeiascã a primirii rugãciunii este mângâierea divinã pe care o simte omul dupa rugãciune.

Bucuria pe care o simte omul când primeste o binecuvântare materialã este o bucurie omeneascã.
În timp ce bucuria pe care o simte atunci când dãruieste ceva este divinã. Bucuria dumnezeiascã vine prin dãruire.

"Pateric Athonit"-Cuviosul Paisie Aghioritul


Adriana, mamica lui [cavaler]Codrin si a[8**]Olgutei

 • 0

#9
Elena

Elena

  Membru junior

 • Membri
 • PunctPunctPunct
 • 1.066 mesaje

Postat 05 septembrie 2005 - 22:06

amuleta, pasajul la care cred eu ca se referea Catalina este asta:
quote:
Cum se ajunge la astfel de situatii,in care sotul e violent,betiv,etc,etc?Fiindca cei doi,inca dinainte de casatorie,nu erau pe calea mantuirii:nu stiau de Dumnezeu,de credinta,post,rugaciune,spovedanie.Iata ca s-au casatorit si?surprize,surprize,sotul intra intr-un anturaj rau si,neavand o constiinta a pacatului si nici putere de a-i rezista,se apuca de ticalosii.Acum,femeia ce sa faca?A cui e vina?Daca ea traia o viata crestina,in Biserica,si-ar fi cautat un sot cu aceleasi preocupari,si ar fi intemeiat o familie in care ar fi fost pace.Cred eu ca greseala e intai la femeie,adica aceasta e consecinta unei randuieli gresite a propriei sale vieti.


E foarte adevarat ca femeia trebuie sa deschida ochii mari inainte de-a se casatori, ca "asa cum iti asterni, asa dormi" si in sensul asta, da, se poate spune (in unele situatii) ca a fost greseala femeii. Dar mi se pare total aiurea sa spui ca femeia e vinovata ca nu a mers in biserica si n-a crezut in Dumnezeu atunci sau inainte de a se casatori ! de ce mi se pare asa ? pentru ca fiecare om are "ceasul" lui cand vine la credinta!! si "ceasul" ala nu este exclusiv alegerea omului, este conlucrarea omului cu Dumnezeu, ca sa zic asa !!
Daca iti amintesti pilda Domnului Iisus cu lucratorii, care unii au venit dis de dimineata in piatza, altii mai la pranz, iar altii chiar pe inserate ! acuma daca Domnul Insusi n-a gasit nici o vina la cei ce au venit mai tarziu si nici nu i-a luat la rost ca au venit mai tarziu ( unii, vorb-aia, chiar in al doisprezecelea ceas), ba i-a primit cu dragoste si mila si le-a dat aceeasi rasplata ca celor ce au venit dis de dimineata, oare se cuvine ca noi sa le gasim vina si greseala in asta ??
 • 0

#10
cataghe

cataghe

  Membru junior

 • Membri
 • PunctPunctPunct
 • 1.181 mesaje

Postat 05 septembrie 2005 - 22:19

Amuleta, a zis deja Elena ce as fi vrut sa zic si eu. Io cred ca tare bine ne-ar prinde daca am citi mai mult Noul Testament si mai putin ce crede parintele X ca vrea sa spuna Noul Testament. Ierte-ma bunul Dumnezeu daca gresesc.

_________________________________
In God we trust, all others bring data.
 • 0


Intrebari Panica

 • Lungime bebeluș 8 luni

  mihaelamar
  - Astăzi, 11:32

 • Plânsul când iese afara

  c.camiii
  - Astăzi, 10:37

 • Bună

  adeeeee
  - Ieri, 19:14

 • Scaun verde

  Guest__* - Ieri, 19:07

 • Sangeraru vaginale in sarcina 13saptamani și 2 zile

  Pantazi Nicoleta Ioana
  - Ieri, 16:56

Grupuri

 • Mamici de Iunie 2021 (Capsunele de 2021)

  Anda08
  - oct 05 2020 13:44

 • Mamici de Mai 2021 (Ciresele de 2021)

  Anda08
  - aug 17 2020 10:58

 • Mamici de Aprilie 2021 (Buburuze de 2021)

  Anda08
  - iul 13 2020 07:16

 • Mamici de Martie 2021 (Ghiocei de Martie)

  Anda08
  - iun 16 2020 09:54

 • Mamici de Februarie 2021 (Bulgarasi de Februarie 2021)

  Anda08
  - mai 20 2020 08:33

Bloguri

 • Povesti de sarcina

  Vio1234
  - Astăzi, 17:18

 • Panica in ultimele saptamani

  Cris44
  - Astăzi, 12:26

 • In asteptatea bebelusului

  AnaMaria930
  - Ieri, 21:42

 • Test de toleranta la glucoza

  DeeaAndreea92
  - Ieri, 12:26

 • 北美游戏 市场新格局

  nbgfvmkio
  - Ieri, 01:10

Retete

 • Pancakes cu cereale Cheerios Ovaz

  GratielaPopa
  - iun 11 2020 22:19

 • briose cu fructe de padure si Nestlé Cheerios

  GINA-MONICA
  - iun 03 2020 08:33

 • Tarta de prune si miere

  Anda08
  - aug 20 2019 12:37

 • Salata de capsuni

  Anda08
  - iul 03 2019 12:02

 • Clatite sau pancakes cu nuca de cocos si fructe

  Anda08
  - mar 29 2019 12:13