Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

O singura Biserica? (7)


157 raspunsuri la acest subiect

#31
conchita

conchita

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 6.238 mesaje

Postat 31 august 2005 - 21:09

quote:
Originally posted by myrrha

quote:
Originally posted by conchita
myrrha, scuza-ma, dar nu inteleg concluzia ta. la inceput spui, corect, ca soborny inseamna adunare, biserica universala, asta in slavona. cu alte cuvinte soborny e sinonim cu catholic si cu ecclesia.

Cind am spus ca ca sobor inseamna adunare pur si simplu (inclusiv de preoti) si ca de aici, prin extrapolare, este justificat ca referindu-se la o Biserica Universala, nu am spus ca sint de aceeasi parere. Se poate sa gresesc, dar mie nu imi suna in regula ca nici in romana, nici in rusa, bulgara sau sirba sobor sa nu insemne altceva astazi decit "sobor de preoti, sinod". Cautati in dictionarele de pe net sau intrebati vorbitori nativi si veti vedea raspunsul lor. Teologii se leaga de un inteles arhaic al lui soborny, pe care eu il pun sub discutie. Se poate sa gresesc, dar pentru mine justificarea de genul - adunare, deci adunare de preoti, deci adunarea poporului, deci adunarea popoarelor nu imi suna firesc ca dezvoltare semantica. [alcool]


cu alte cuvinte, tu pui in discutie conspiratia limbajului in sine. cuvintele insele au conspirat sa devina ceea ce sunt astazi, adica folosite cu sensuri modificate. sa inteleg ca ti s-ar fi parut in regula daca dezvoltarea semantica...ar fi stat pe loc?
fac haz de necaz pentru ca nu stiu cum sa reactionez la asemenea argument: ca ti se pare tie anormala evolutia limbajului si de ce oamenii ajung sa foloseasca un cuvant,care initial insemna ceva, cu sensuri modificate. sobor poate nu mai inseamna astazi nimic mai mult decat adunare de preoti pentru ca in sec.XX a trecut furtuna comunismului peste europa de est si lumea a uitat de biserica, dar si de cuvintele bisericii. in limba romana o fi fost si nebunia cu latinitatea, cu evitarea slavismelor, iar mai nou a arhaismelor. asa cum ecclesia nu mai inseamna azi ce insemna la origine: adica parlamentul reprezentativ al grecilor. btw, in parlamentul asta stii ca intrau numai cei bogati si nobili? prin urmare, ecclesia chiar e sinonima cu soborny, in sensul de adunare a reprezentantilor. iar sensul extins pentru amandoua e de adunare generala, universala.

quote:

Nu, n-am dedus din asta. "A noastra" am dedus interpretind datele istorice: Photius se opune apusului declarind eretica biserica de la Roma in 866, Kyril pleaca in 867 sa crestineze slavii si traduce katholiki (la data respectiva cu sensul unic de universal) prin soborny. Speculatia mea incepe aici: soborny poate avea continutul (mai firesc zic eu, decit calea ocolita adunare, deci unitate) de biserica a sinoadelor (cu referire tehnica stricta la cele 7 sinoade ecumenice recunoscute de biserica rasariteana, despre care Photius tocmai spusese ca nu sint recunoscute de latini, prin adaugarea lui filioque). Kyril traduce katholiki prin soborny si reduce universalul la calea cea dreapta a sinoadelor.


multumesc ca ai spus singura ca tot ce faci aici is speculatii, mi-a fost nush cum sa-ti zic chiar din prima. datele istorice se pot interpreta dupa bunul plac, vad. tu exclami "atentie" cand vine Photius si declara biserica apuseana drept eretica si te faci ca nu vezi de unde a pornit asta: adica din erezia in sine a bisericii apusene. pana acum sustineati ca ecclesia inseamna biserica, deci Iisus a lasat lui Petru o biserica, si anume aia apuseana. asa v-ati intemeiat speculatiile despre primatul papal si autoritatea absoluta a catolicilor. faptul ca Photius e printre primii care se prinde de adevarata conspiratie a apusului si ia masuri, e doar o reactie fireasca, nu cauza lucrurilor.

cat despre cum se reduce universalul la calea sinoadelor - ca "argument" recurent in discutie, desi ne lamurisem parca despre cum se traducea soborny initial- asta imi aminteste de o faza intamplata curand la scoala. un coleg trebuia sa ofere o prezentare despre Pitagora la ora de mate si la data x vine colegul imbracat intr-un tricou inscriptionat "comunist" pe ruseste. si incepe sa explice cat de comunist a fost Pitagora, tot pe principiul oferit aici ca vinovate ideologic sunt cuvintele. concluzia fireasca a tribulatiilor colegului ar fi ca de fapt comunistii de mai tarziu nu erau altceva decat pitagoreici, nu?

quote:
Pentru ca nu sint pe un thread ortodox, unde in mod traditional se refuza participarea oricarui intrus, imi dati voie sa pun in discutie o trasatura a ortodoxiei care mie nu mi se pare crestina? De ce sirbii se considera un popor ales, chiar si intre popoarele ortodoxe? De ce romanii construiesc Catedrala Mintuirii Neamului? De ce rusii creeaza abstractiuni nationale - ca sobornost, pe seama unor termeni crestini?


Papa insusi se considera ales, inlocuitorul lui Dumnezeu pe pamant, singura fiinta umana infailibila. de ce s-a construit Catedrala Sf.Petru? de ce folosim noi cuvantul "forum" legat de o abstractiune virtuala pe seama vechiului forum roman? Ana are mere.

quote:
Undeva este o fisura, si asta incerc sa identific. Nu vreau sa destabilizez/atac ortodoxia si, serios, sint doar o pustoaica, cum as putea reusi asa ceva?


un moment, corect ar fi fost sa spui "Undeva TREBUIE ca exista o fisura si voi face tot posibilul sa o identific". :-)

quote:
Si care a situat Biserica Ortodoxa inca de la geneza ei pe principiul opozitiei fata de restul bisericii crestine.


ops, o luam de la capat. [help] deci nu apusul e cel care a dorit sa impuna primatul si nu asta conteaza in discutie -care e cauza-, ci rasaritul e cel care a distrus adunarea universala pentru ca nu a vrut sa se supuna apusului, atragandu-si de partea sa armata cuvintelor cu toata dezvoltarea lor semantica ccc cu tot? bine ca stim acum adevarul.[:D]

#32
gandacelu

gandacelu

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.404 mesaje

Postat 31 august 2005 - 23:04

quote:
Originally posted by Elena

Restul, intr-adevar nu conteaza cate doctorate sau n-are Badilita, dar dincolo de chestiunile lingvistice, ramine totusi intrebarea, care la urma urmei este cea mai importanta pentru noi, simplii credinciosi :

cu ce greseste sau pacatuieste un credincios care scrie Isus in loc de Iisus ?? sau care pronunta Isus in loc de I-isus ?




personal stiam ca "isus" cu un singur "i" inseamna in ebraica sau in aramaica "magar", nu mai stiu unde am citit despre asta, de aceea se insista atat de mult pentru scrierea cu 2 "i"



pentru mine e important, e ca atunci cand iti faci cruce cand treci pe langa o Biserica... e ca un "salut", ca un semn de recunoastere, arata ca "imi pasa", ca nu e ceva inutil...



ca in fata unui prieten, nu?!;)



Frumusetea va mantui lumea. (Dostoievski)





mami de ileana (4 iulie 2002) si ioachim (25 nov. 2004)


ajutati-l pe mihaita!

#33
xenocid

xenocid

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 1.940 mesaje

Postat 31 august 2005 - 23:18

Gandac' conform http://www.studiatib...ndex.php?mn=334 tocmai cazusi in minciuna si pacat :)

'opa sus!


Alin

*segmentation fault*

#34
cataghe

cataghe

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.181 mesaje

Postat 31 august 2005 - 23:42

Mie mi se pare interesant punctul de vedere al Myrrhei, cu atat mai mult cu cat a adus in discutie o problema care nu s-a mai discutat aici. Pacat ca se gaseste mereu cineva sa scufunde discutia in asa zise argumente care, lasand la o parte faptul ca sunt pe langa subiect, au mai fost desfiintate de zece ori pana acuma. Io m-as plictisi de mine, zau.[mariaj]


_________________________________
In God we trust, all others bring data.

#35
gandacelu

gandacelu

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.404 mesaje

Postat 31 august 2005 - 23:46

merci, xeno, tocmai ma indoiam ca am retinut bine, dar acum am avut confirmarea... ca vine de al un site neoprotestant, cu atat mai mult![:D]



din cate stiu, in ebraica e un sistem de scriere bazat numai pe consoane, de unde sunt multe confuzii intre cuvinte... acuma, care o fi adevarul, nu stiu, eu asa am invatat, pana acuma Biserica mea nu m-a mintit, iar daca vin pocaitii sa imi zica ca ma minte Biserica mea, oops![8D]



asa is eu, mai imbobodita, scuzati, scrieti cum vreti, numai, va rog eu, pronuntati cu 2 I



[8D]



Frumusetea va mantui lumea. (Dostoievski)





mami de ileana (4 iulie 2002) si ioachim (25 nov. 2004)


ajutati-l pe mihaita!

#36
Elena

Elena

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.066 mesaje

Postat 01 septembrie 2005 - 02:16

quote:
Originally posted by gandacelu
merci, xeno, tocmai ma indoiam ca am retinut bine, dar acum am avut confirmarea... ca vine de al un site neoprotestant, cu atat mai mult![:D]din cate stiu, in ebraica e un sistem de scriere bazat numai pe consoane, de unde sunt multe confuzii intre cuvinte... acuma, care o fi adevarul, nu stiu, eu asa am invatat, pana acuma Biserica mea nu m-a mintit, iar daca vin pocaitii sa imi zica ca ma minte Biserica mea, oops![8D]
Frumusetea va mantui lumea. (Dostoievski)

mami de ileana (4 iulie 2002) si ioachim (25 nov. 2004)
ajutati-l pe mihaita!
Uaaau, Anca, cum ai putut sa intri pe un site neoprotestant ????[:0] si sa mai si citesti !! ptiu, ptiu, scuipa, mai, repede in sin de tri ori, ca parca asa-i traditia ! dac-o fi ramas pe calculator vreun "virus" eretic ratacit de la pocaitii astia care altceva nu stiu decat sa urmeze indemnul Mantuitorului de a se pocai de pacatele lor ?? [;)] ai incurcat-oooooo ! [:D] [;)](iertare iti cer [iartama][iartama] daca te-a deranjat cumva gluma de sus, dar prin atitudinea ta cu....ochelari de soare, ai cam "cerut-o", ce sa-ti fac !:)))Acum serios vorbind, eu chiar nu inteleg de ce mai scrii la acest subiect, pe care, iti reamintesc, l-am vrut sa fie o incercare de apropiere intre credinciosii crestini, de unire intr-un singur Duh, de gasire a lucrurilor in comun, care, slava Domnului, exista?? dar daca atitudinea ta este asa cum este : adica " a mea e cea mai buna, cea mai frumoasa, numai noi detinem Adevarul, numai in noi este Duhul Sfant si suntem insuflati de El"; plus ce ai scris azi ca nu crezi ca astfel de discutii sunt utile, ca cei ce scriu pe aici se dau mari teologi.....sau vorbeai in nume propriu, pentru ca am vazut ca ai folosit persoana I plural ??Pai in conditiile astea, in care tu consideri ca tot ce nu e ortodox n-are nici o urma de credibilitate si e numa gunoi, ce sens mai are sa-ti arunci "margaritarele" la porcii de noi, care gasim aceste discutii utile si incercam sa invatam cate ceva din ele??
quote:
asa is eu, mai imbobodita, scuzati, scrieti cum vreti, numai, va rog eu, pronuntati cu 2 I
Ca e pentru tine important sa pronunti asa eu am inteles, dar nu inteleg de ce tu ceri si altora sa foloseasca "etalonul" tau ??A, si inca nu mi-ai raspuns la intrebare: cu ce greseste sau pacatuieste un credincios care cu smerenie si dragoste pronunta si/sau scrie Isus ??_________________________"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)

#37
Elena

Elena

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.066 mesaje

Postat 01 septembrie 2005 - 02:51

Pentru toti [flo] cei care scriu (si citesc) aici un Psalm minunat de lauda adus Domnului:

Psalmul 97
1. Cântati Domnului cântare nouã, cã lucruri minunate a fãcut Domnul.
2. Mântuitu-l-a pe el dreapta Lui si bratul cel sfânt al Lui.
3. Cunoscutã a fãcut Domnul mântuirea Sa; înaintea neamurilor a descoperit dreptatea Sa.
4. Pomenit-a mila Sa lui Iacob si adevãrul Sãu casei lui Israel;
5. Vãzut-au toate marginile pãmântului mântuirea Dumnezeului nostru.
6. Strigati lui Dumnezeu tot pãmântul; cântati si vã bucurati si cântati.
7. Cântati Domnului cu alãutã, cu alãutã si în sunet de psaltire;
8. Cu trâmbite si în sunet de corn, strigati înaintea Împãratului si Domnului.
9. Sã se zguduie marea si plinirea ei, lumea si cei ce locuiesc în ea.
10. Râurile vor bate din palme, deodatã, muntii se vor bucura de fata Domnului, cã vine, vine sã judece pãmântul.
11. Judeca-va lumea cu dreptate si popoarele cu nepãrtinire.

Laudati pe Domnul !!!!



#38
casandra

casandra

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.231 mesaje

Postat 01 septembrie 2005 - 07:45

--------------
am vrut sa fie o incercare de apropiere intre credinciosii crestini, de unire intr-un singur Duh, de gasire a lucrurilor in comun, care, slava Domnului, exista??
--------------

Faptul ca Anca scrie aici este o dovada ca nu e indiferenta la ce se intampla in afara ortodoxiei. A scris aici, apropierea s-a facut, nu? Poate nu este cum ti-ai dorit, dar poate este mai in Duh ...

#39
irina.c.

irina.c.

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.165 mesaje

Postat 01 septembrie 2005 - 09:31

Am gasit si eu ceva in legatura cu subiectul:" numele Mantuitorului se scrie corect Iisus Hristos. verificati in orice limba straina, in totdeauna vor fi doua vocale la inceputul cuvantului "Iisus": de ex : engl. si germ. Jesus, span. Jesus, ital. Gesu (j la ei se ransforma in g, ca in cazul Giuseppe= Iosif, Jose, etc). Iisus vine din ebraicul Iehosua si din grecescul Iesous ( din pacate nu pot scrie cu careactere grecesti, dar e vorba de un iota 'I' urmat de eta/ita care se citeste fie 'e' lung, fie 'i' lung. traditia bizantina a adoptat citirea "i" lung. deci, cel de-al doilea i ar trebui mai degraba accentuat decat inlaturat. cuvantul se desparte corect in silabe "I-i-sus", iar nu "Ii-sus". "

Elena,cred ca ar trebui sa te calmezi!Anca nu a impus nimanui "etalonul"ei,cum spui tu,ci a spus frumos ce crede ea,dupa invatatura Bisericii noastre.Si ca sa raspund la intrebarea "cu ce pacatuieste...",raspunsul e ca pacatuieste intai prin deformarea adevarului,in al doilea rand prin mandrie si neascultare.Boli grele care au dus la aparitia sectelor.



Irina si bb Ilinca(26apr04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
http://photobucket.c...ireneme/Ilinca/
http://romark.ro/ortodox/

#40
Elena

Elena

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.066 mesaje

Postat 01 septembrie 2005 - 10:28

quote:
Originally posted by casandra

Faptul ca Anca scrie aici este o dovada ca nu e indiferenta la ce se intampla in afara ortodoxiei. A scris aici, apropierea s-a facut, nu? Poate nu este cum ti-ai dorit, dar poate este mai in Duh ...



Dupa cum am vazut eu, Anca scrie aici numai ca sa ne arate ca singurul Adevar este in biserica ortodoxa si ca tot ce e in afara ortodoxiei e "câh" (erezii, rataciri, fariseism etc.). Faptul ca scrie aici, nu inseamna ca s-a facut automat vreo apropiere; daca vine cineva la tine in vizita si incepe sa critice totul p-acolo, ca nu ti-ai pus mobila bine, ca nu e culoarea potrivita la covor, ca nu-ti educi bine copiii, s-a produs oare vreo apropiere intre voi ??

@Irina
quote:
Si ca sa raspund la intrebarea "cu ce pacatuieste...",raspunsul e ca pacatuieste intai prin deformarea adevarului,in al doilea rand prin mandrie si neascultare.

Adica focu´iadului il asteapta pe crestinul care cu smerenie si dragoste incearca sa se apropie de Dumnezeu, dar pronunta Isus ? focul iadului il asteapta pe cel care se pocaieste de pacatele sale si isi duce viatza in curatie, dar pronunta Isus ? focul iadului il asteapta pe cel care reuseste sa implineasca cea mai mare a porunca a Lui, de a-L iubi pe Domnul, Dumnezeul lui cu toata inima, cu tot sufletul, cu tot cugetul si cu toate puterea lui, dar, care, vaaai, pronunta Isus ???

quote:
Anca nu a impus nimanui "etalonul"ei,cum spui tu,ci a spus frumos ce crede ea,dupa invatatura Bisericii noastre.

Nu, dar ne-a cerut la toti sa urmam adevarul ei.





Panic Questions

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - Ieri, 19:00

  • Fată sau băiat

    Nataliaracila
    - apr 06 2024 20:17

  • MiÈ™cările bebeluÈ™ului

    catalinabd
    - apr 04 2024 05:53

  • inchidere cont

    Anamaria Pandele
    - apr 02 2024 19:23

  • Anamaria Pandele
    - apr 02 2024 18:13

Last Blogs

  • Geanta bebelusului

    LarisaG89
    - Ieri, 22:32

  • Cezariana È™i recuperarea

    AnaDemsa
    - Ieri, 12:03

  • Friiig

    Andreeaflore1991
    - Ieri, 10:16

  • Geanta bebelusului

    ely4
    - Ieri, 10:14

  • Alegerea numelui

    BiancaDragnea
    - Ieri, 09:39

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -